טיול בוורסאי בעקבות מארי אנטואנט

הטריאנון הקטן
זמן קריאה משוער: 4 דקות

מארי אנטואנט (1755-1793) הגיעה לצרפת בגיל 15 על מנת להתחתן עם יורש העצר, לימים לואי ה-16. בגיל 19 היא כבר הפכה למלכת צרפת ולמרות שמצאה את עצמה עומדת בראש אימפריה אירופאית היא גילתה שהחופש שלה מוגבל מאוד והיא מחויבת להתמסר לאין סוף טקסים ואירועים שנערכו בארמון וורסאי. אפילו בליל הכלולות שלה לא זכתה המלכה לפרטיות והיא נאלצה לאפשר לאנשי החצר הנבחרים לצפות בה בעודה מולבשת לקראת הלילה הראשון (היא לא יכלה להתלבש לבדה אלא נאלצה לחכות עד שהדוכסית בעלת הדרגה הגבוהה ביותר בחצר המלוכה, תגיש לה את פריט הלבוש. תנסו לתאר לעצמכם כמה סבל זה עלול לגרום ביום קר במיוחד, כאשר המלכה עומדת עירומה ומחכה שהדוכסית תגיע ותתן לה את חולצתה).

אם כל זה לא הספיק, הרי שהמלך לא היה מעוניין לקיים יחסי מין איתה בגלל בעיה רפואית הנקראת פימוזיס, אשר גרמה לו לכאבים בעת זקפה. הדבר גרם, באופן טבעי לשנים ארוכות בהן לא נולדו לבני הזוג ילדים והמלכה הפכה למושא הרכילות של החצר. הבעיה הזאת לא נפתרה ,עד אשר הגיע לצרפת יוזף ה-2, אחיה של מארי אנטואנט וקיסר האמפריה הרומית הקדושה, ושכנע את לואי ה-16 לעבור ניתוח קל, אשר דומה לברית המילה שלנו, על מנת שיוכל לקיים יחסי מין עם אשתו. השיחה עזרה ולזוג נולדו בסך הכל 4 ילדים מהם דופין שמת בשנת 1789, לואי ה-17 שמת בשנת 1795 ומארי תרז, אשר התחתנה מאוחר יותר עם בן דודה.

משועממת, נשואה לאדם אותו היא לא אהבה ועייפה מחיי החצר הבלתי נגמרים, מארי אנטואנט מצאה לעצמה מקלט מהמציאות באמצעות עיסוק באופנה, הימורים ובנייה מחדש של ארמון הטריאנון הקטן (Le Petit Trianon). בתקופה אחרת, עיסוקיה, אשר עלו כסף רב למדינה, היו מתקבלים בהבנה יחסית. אולם בצרפת של שלהי המאה ה-18, בה אזרחים רבים גוועו ברעב, הובילו בזבוזי המלכה לתסיסה חברתית, אשר התפרצה בסופו של דבר בשנת 1789 והובילה למהפכה הצרפתית. חייה הסתיימו כ – 4 שנים מאוחר יותר ב”כיכר המהפכה” (לימים “כיכר הקונקורד“) עת עלתה באצילות על בימת הגליוטינה ואמרה את מילותיה האחרונות “מצטערת, לא התכוונתי”, לאחר שדרכה בטעות על רגל התליין סאנסון

דמותה של מארי אנטואנט לא הפסיקה להעסיק את ההיסטוריונים והקהל הרחב בזכות היותה גדולה מן החיים וגורלה הטרגי. המסלול שלפניכם שונה מהמסלולים האחרים מכיוון שהוא יצריך מכם לצאת מפריז ולנסוע לוורסאי, הממוקמת כמה עשרות דקות נסיעה מערבה, על מנת שנוכל לחוות מעט מהמראות, הצלילים והריחות שחוותה המלכה בעלת סיפור החיים הכה טראגי.

מסלול הטיול בורסאי בעקבות מארי אנטואנט

הטריאנון הקטן

את הטיול נתחיל בארמון הטריאנון הקטן שנמצא בתוך מתחם ארמון וורסאי. על מנת להגיע לשם יש לקחת את רכבת RER C ממרכז פריז ולרדת בתחנת Versailles Rive Gauche. משם יש ללכת בעקבות השילוט עד שתגיעו לארמון וורסאי. משם לכו לעבר הטריאנון הקטן, אשר נבנה במקור על ידי לואי ה-15 בשביל המאהבת שלו מאדם דה פומפדור (Madame de Pompadour). את הארמון הקטן הזה נתן לואי ה-16 במתנה לאישתו והיא הפכה אותו למעין מקלט פרטי מההמולה והפורמליות של חצר המלך בוורסאי. שימו לב לעיצוב חדר השינה שלה המעוטר בבדים פרחוניים ולכסאות המגולפים בצורה כזו, כך שהם מזכירים גפנים עם פרחי דרדר כחול (הפרחים האהובים על המלכה).

הטריאנון הקטן
הטריאנון הקטן

צאו מהארמון ותהנו מהגן שלו. בעבר עמד שם גן צרפתי, אשר כמו כל הגנים הצרפתיים התאפיין בצורות גיאומטריות מדויקות. המלכה הורתה לעקור את הגן הפורמלי הזה ולהחליף אותו בגן אנגלי המאופיין בסגנון חופשי וטבעי יותר.

גן בסגנון אנגלי
גן בסגנון אנגלי

תיאטרון המלכה

לכו מסביב לאגם ועצרו להתפעל מתאטרון המלכה (Théâtre de la Reine). מארי אנטואנט אהבה מאוד לשחק בהצגות ושם היא הופיעה עם חברותיה והציגה, בין השאר, גם את נישואי פיגארו, אותו אסר המלך להציג בפריז.

התיאטרון של מארי אנטואנט
התיאטרון של מארי אנטואנט

הכפר של מארי אנטואנט

המשיכו לטייל עד שתגיעו לחווה (La Ferme) ואל “כפרון המלכה” (לא הצלחתי למצוא תרגום מדוייק יותר ל Hameau de la Reine). מארי אנטואנט, שמשום מה פסגת שאיפותיה הייתה לחלוב עיזים, בנתה את החווה והכפרון. שם היא וחברותיה שיחקו מעין משחק תפקידים שבו ממלכה, דוכסיות ורוזנות הן הפכו לאיכרות (המלכה לא באמת עשתה שום עבודה חקלאית אלא פשוט אהבה להסתובב בלבוש של איכרה).

החווה של מארי אנטואנט
החווה של מארי אנטואנט

מקדש האהבה בוורסאי

חזרו על עקבותיכם לעבר מקדש האהבה (Temple de l’Amour) , הסתובבו מסביב ושימו לב לגנים הצרפתיים בעלי הצורות הגיאומטריות הנוקשות, העומדים בשוני מוחלט מהגנים האנגליים שהמלכה אהבה.

מקדש האהבה
מקדש האהבה

הטריאנון הגדול

המשיכו לעבר ארמון הטריאנון הגדול (Grand Trianon). אומנם מארי אנטואנט לא אהבה את הארמון הזה אולם העמודים הורודים, המזכירים את שמלותיה וההדר של המקום, בהחלט שווים את העיקוף.

הטריאנון הגדול
הטריאנון הגדול

מארי אנטואנט בפריז

כאן מסתיים הטיול שלנו בוורסאי. במידה ותרצו לעקוב אחרי מארי אנטואנט בפריז אני מציע לכם לקחת את הרכבת חזרה ולהגיע למטרו Cité. משם לכו אל ה Conciergerie , שם שהתה מארי אנטואנט בחודשים האחרונים לחייה (התא בו התגוררה שוחזר על מנת להיראות כאילו היא עדיין שם).

התא של מארי אנטואנט בכלא הקונסיירז'רי
התא של מארי אנטואנט בכלא הקונסיירז’רי

אופציה נוספת היא קפיצה למוזיאון הקרנבלה שם תוכלו לראות כמה מחפציה האישיים ואת הציור המפורסם בו היא נפרדת מבעלה טרם הוצאותו להורג.

מוזיאון הקרנבלה מבט מבפנים
מוזיאון הקרנבלה מבט מבפנים

כאן סיימנו. מקווה שנהנתם. מעוניין לנסות מסלולי טיול נוספים? לחצו כאן.

מוזמנים ליצור איתי קשר

מתכננים טיול לצרפת?
מוזמנים להיכנס ל"ארגז הכלים" שלי שמכיל שורה של אתרים אמינים להזמנות מלונות, כרטיסים, רכבים וכל דבר נוסף שתזדקקו לו לבניית טיול מושלם.
רוצים לא לפספס אף כתבה?
הרשמו לעלון שלי ותתחילו לקבל כתבות מרתקות כל שבוע לאימייל. כבונוס אשמח גם לתת לכם בחינם את ההרצאה שלי "טיול בפריז בעקבות מולייר".​
הפרנקופיל
בואו נשמור על קשר

הכתבות המעניינות ביותר, מידע על טיולים בצרפת, הרצאות, ערבי שאנסונים ועוד דברים שפרנקופילים אוהבים אצלך במייל פעם (או מקסימום פעמיים) בשבוע.

ואם זה לא שכנע אותכם…

מי שנרשם כעת יקבל את הרצאה שלי על טיול בפריז בעקבות מולייר בחינם!