מפת פריז מחולקת לעשרים רובעים הנקראים בצרפתית ארודיסמן (Arrondissements). הרובעים מסודרים בצורה של שבלול כאשר הרובעים הראשונים מהווים את החלק הפנימי של ה”שבלול” ואילו הרובעים האחרונים נמצאים בחלקו החיצוני.
בכתבה הזאת תלמדו על כל אחד מן הרובעים הללו ותוכלו למצוא בקלות מקומות לינה, אטרקציות ומסעדות, מה שיהפוך את תכנון הטיול שלכם לקל במיוחד.
כפי שניתן לקרוא בסדרת הכתבות שלי העוסקות בהיסטוריה של פריז, פריז כבר קיימת בצורה כזאת או אחרת מעל ל-2,000 שנה. העיר צמחה לה מאיל דה לה סיטה והתפשטה על שתי גדות הסיין. כך החלו להיווצר אט אט שכונות שונות כגון הרובע הלטיני או המארה, כאשר לכל אחת מהן נוצר אופי מיוחד משלו.
בשנת 1795 הוחלט לחלק את פריז ל-12 רובעים, שמוספרו ממערב למזרח כאשר הרובעים 1-9 היו בגדה הימנית ואילו הרובעים 10-12 היו בגדה השמאלית. בעקבות ההתרחבות המסיבית של פריז בתקופתו של נפוליאון השלישי (1852-1870) וסיפוח לא מעט כפרים כגון פאסי (Passy), בלוויל (Belleville) והמונמארטר (Montmartre) לפריז, הוחלט להוסיף לפריז עוד 8 רובעים וככה נוצרה מפת הרובעים של פריז אותה אנחנו מכירים.
מעטים יודעים שכשהחליטו להוסיף את הרובעים החדשים, הוחלט שהרובע המערבי ליד יער בולון (מה שנקרא היום הרובע ה-16), ייקרא הרובע ה-13. הדבר יצר שערוריה עצומה בקרב תושבי אותו רובע, אשר גרמה לשינוי המספור של הרובעים.
תשאלו בוודאי, מדוע כל כך הפריע להם להיקרא הרובע ה-13? האם בגלל שמספר זה נחשב לחסר מזל בעקבות יום שישי ה-13? ממש לא! התשובה מעניינת הרבה יותר!
אחת ממטבעות הלשון הכי פופולריות בתקופה שפריז הייתה מורכבת אך ורק מ-12 רובעים הייתה “להתחתן ברובע ה-13”. הכוונה הייתה לשכב עם מישהי מבלי להתחתן איתה, כי הרי הרובע ה-13 לא היה קיים…
תושבי השכונה המערבית של פריז היו כבר אז בורגנים עשירים ומהוגנים, והם לא הסכימו בשום מצב שבניהם ובנותיהם “יתחתנו ברובע ה-13”. בשכונת סן מרסל (Saint Marcel), שנמצאת בדרומה של פריז, התגוררו בעיקר עניים מרודים. מכיוון שאו שלא היה אכפת להם או שאף אחד לא באמת שאל אותם, הוחלט לשנות את מספור הרובעים של פריז כך שהשכונה שלהם תהפוך לרובע ה-13 ואילו השכונות הבורגניות והעשירות יהפכו לרובע ה-16.
ככה קיבלנו את מספור הרובעים שנמצא איתנו עד היום.
בעיניי, המפה הכי חשובה של פריז היא מפת התחבורה הציבורית. לכן המפה הראשונה שהייתי ממליץ לכם להכיר היא מפת קווי המטרו של העיר. מוזמנים ללחוץ עליה על להגיע לאתר RATP, חברת המטרו של פריז.
אם אתם לא מעוניינים לנסוע מתחת לאדמה, אז מפת האוטובוסים הזאת יכולה להיות לכם לעזר.
אני משער שהגעתם לכתבה לא רק כי אתם מחפשים את המפה של פריז (אם כן אז Google Maps עושים עבודה מצוינת), אלא כיוון שאתם מתכננים טיול לעיר האורות. לכן החלטתי להציג בפניכם את האטרקציות החשובות בכל רובע, אותם תוכלו למצוא אם תגללו מעט למטה.
אם עוד לא בחרתם לכם מלון או דירת נופש בפריז, היכנסו לקישורים למטה ולקבל המלצות על מקומות לינה בכל רובע. אם אתם מתלבטים ואינכם יודעים באיזה רובע כדאי לכם להתגורר, אני ממליץ בחום שתקראו את הכתבה איפה כדאי לישון בפריז.
אם כל זה לא הספיק לכם תשמחו לדעת שידידי היקר זאב בן נחום יצר מפה אינטרקטיבית של פריז בה ניתן למצוא כמעט כל דבר אפשרי. כל המידע מוצג באופן ידידותי ביותר ומאפשר לכם לסנן אותו על פי רמת חשיבות של האתר או הימים שבהם הוא פתוח. בקיצור, מדובר בכלי האולטימטיבי לטיול בפריז. תוכלו להגיע אליה באמצעות לחיצה על הקישור הזה.
הנה כמה עובדות טריוויה מעניינות על הרובעים השונים בפריז:
הרובע ה-11 הוא הצפוף ביותר מבין כל הרובעים בפריז, למרות שהוא לא הקטן ביותר בגודלו.
הכי קטן והכי גדול: הרובע השני הוא הקטן ביותר מבחינת שטח הקרקע, בעוד שהרובע ה-16 הוא הגדול ביותר.
מרכז אמנותי: הרובע ה-18 הוא ביתו של מונמארטר, שהיתה מוקד היסטורי של אמנים מפורסמים רבים כמו פיקאסו, ואן גוך ורנואר. האווירה הבוהמית עדיין שוררת ברחובותיה הצרים ובקברטים.
העץ העתיק ביותר: עץ רוביניה בת-השיטה ניטע בשנת 1601 בכיכר רנה ויויאני, שנמצאת ברובע ה-5, והוא נחשב לעץ העתיק ביותר בפריז
מגדל אייפל האייקוני, אחד המבנים המוכרים ביותר בעולם, ממוקם ברובע השביעי.
לא רק אדמה: הרובע ה-12 הוא ייחודי מכיוון שהוא כולל חלק מנהר הסיין. איל דה לה סיטה, שהוא אחד משני האיים הטבעיים שנותרו בסיין בתוך פריז, מתחלק בין הרובע הראשון והרביעי.
אהבתם את הכתבות?
עזרו לי להמשיך ליצור תוכן איכותי! הזמינו את מה שאתם צריכים לטיול דרך (לינה, כרטיסים וכו’) “ארגז הכלים” שלי.
ככה תקבלו שירות מצוין ותתמכו באתר. תודה!
סוד גלוי הוא שמי שנרשם כמנוי לעלון שלי מקבל את הכתבות המעניינות ביותר, מידע על טיולים בצרפת, הרצאות, ערבי שאנסונים ועוד דברים שפרנקופילים אוהבים, הישר למייל.
אך כעת… כל הנרשמים יקבלו גם את מדריך הפרנקופיל לפריז בחינם!
המדריך כולל את כל המידע הדרוש לצורך תכנון הטיול לעיר האורות, יחד עם טיפים שלי, ואפילו הנחה מיוחדת להזמנת כרטיסים לאטרקציות.