ארמון ורסאי 2024 – כל המידע הדרוש למטייל לביקור מושלם

לו הייתי צריך לבחור ארמון אחד בלבד בכל הביקור שלכם בצרפת, הרי שהייתי ממליץ לכם על ארמון ורסאי. הוא אולי לא היפה ביותר וגם לא הרומנטי ביותר, אבל ללא ספק מדובר בארמון המרשים ביותר, בצרפת בפרט וכנראה בעולם כולו. לא פלא שכל כך הרבה מלכים ניסו לחקות אותו (שנברון באוסטריה, פטרהוף ברוסיה, קזרטה בנאפולי, דרוטינגהולם בשוודיה ועוד ועוד), אך אף לא הצליח להעפיל עליו.

לכן, אין זה מפתיע שמדובר באחת האטרקציות הכי פופולריות בצרפת ובאטרקציית חובה לכל מי שמבקר בפריז בפעם הראשונה (והאמת, הארמון מכיל כל כך הרבה סודות, שהוא גם מתאים לפרנקופילים מתקדמים). על מנת לעזור לכם למקסם את ההנאה שלכם מהביקור בארמון, החלטתי לבנות בשבילכם מדריך מקיף שמכיל את כל מה שדרוש.

זהו מדריך פרקטי מאוד שעונה על השאלות החשובות ביותר שכל תייר שואל, החל מאיך מגיעים לורסאי, היכן קונים כרטיסים, כמה זמן כדאי להשקיע בביקור ומה לראות, וכלה בשאלות הרות גורל אחרות, כגון היכן ניתן לאכול שם. אולם לצד כל זה תקבלו את “התבלין הסודי” שלי, והוא הידע ההיסטורי שישדרג לכם את הביקור. 

אז באו נצא לדרך ונתחיל. זה הרי לא מנומס לתת ללואי ה-14 לחכות…

ארמון ורסאי - כל המידע הדרוש למטייל. צילום: יואל תמנליס

כרטיסים לארמון ורסאי

מכיוון שחלק ניכר מכם הגיע לכאן על מנת למצוא כרטיסים לארמון ורסאי (ללא עמידה בתור כמובן), אז בואו נתחיל עם זה ואחר כך נעבר לנושאים מעניינים יותר.

כרטיסים למוזיאון (ביקור עצמאי או מודרך)

חבילה הכוללת את ארמון ורסאי ואטרקציות אחרות

מידע למבקר בארמון ורסאי

איך מגיעים לורסאי?

קיימות שני דרכים עיקריות להגיע לוורסאי: באמצעות תחבורה ציבורית ובאמצעות רכב פרטי (רכב שכור או מונית).

תחבורה ציבורית

הדרך הטובה והקלה ביותר להגיע לוורסאי היא באמצעות רכבת הפרברים RER C שעוברת בתחנות הללו שנמצאות במרכז פריז:

  • Saint-Michel – Notre-Dame
  • Musée d’Orsay
  • Invalides
  • Pont de l’Alma
  • Champs de Mars – Tour Eiffel

אחרי שעליתם על הרכבת, סעו עד לתחנת Versailles Château Rive Gauche ותרדו שם. אם יש לכם NAVIGO הנסיעה לוורסאי תהיה בחינם. אם אין לכם, אז תצטרכו לקנות כרטיס מיוחד (הכרטיסים למטרו הפריזאי לא תופסים כאן). עוד על סוגי הכרטיסים ניתן לקרוא בכתבה העוסקת בתחבורה בפריז.

שימו לב: רכבת ה-RER C מתפצלת לכמה ענפים. אתם צריכים לקחת אך ורק את C5 שמגיעה ל-Versailles Rive Gauche, אחרת צפוי לכם מסע מרתק באיל דה פראנס (אך לארמון ורסאי לא תגיעו).

רכב פרטי

  • אם החלטתם לקחת מונית לוורסאי ואתם מחפשים נהג דובר עברית, אני ממליץ בחום על עובדיה הסעות.
  • אתם כמובן יכולים גם להזמין באמצעות אובר הסעה לוורסאי ותשלמו כ-40-50 יורו לכיוון.
  • אופציה אחרונה היא לשכור רכב בפריז והיא מתאימה בעיקר אם החלטתם לשלב את ורסאי בסיור נרחב יותר בן כמה ימים באיל דה פראנס. במקרה שאתם משכירים רכב בפריז, מומלץ לקחת את הכביש N118, שיביא אותכם לארמון תוך כ-40 דקות בממוצע. תוכלו למצוא חניונים בתשלום בקרבת הארמון בקישור הזה (החנייה חינם לנכים).

מתי ניתן לבקר בארמון ובגני ורסאי?

התשובה לכך משתנה בהתאם לתקופה שבה אתם רוצים לבקר בארמון:

חורף (1 בנובמבר – 31 במרץ)

  • הארמון פתוח כל יום מלבד ימי שני, בין השעות 9:00-17:30.
  • ארמונות הטריאנון והאחוזה של מארי אנטואנט פתוחים בין 12:00-17:00
  • הגנים פתוחים 7 ימים בשבוע בין השעות 8:00-18:00.

אביב, קיץ וסתיו (1 באפריל – 31 באוקטובר)

  •  הארמון פתוח כל יום מלבד ימי שני בין השעות 9:00-18:30.
  • ארמונות הטריאנון ואחוזת מארי אנטואנט פתוחים בין השעות 12:00-18:30
  • הגנים פתוחים 7 ימים בשבוע בין השעות 08:00-23:00

המזרקות המוזיקליות

  • המזרקות פועלות בין אפריל לאוקטובר בימי שלישי ושבת. שימו לב שבימים הללו הכניסה לגני ורסאי הינה בתשלום.

ייתכן שבמהלך חלק מהחגים הארמון עלול להיות סגור ולכן כדאי לבדוק אם חג כזה (לדוגמא ה-1 במאי), לא נופל על היום שבו תיכננתם לבקר בארמון. תוכלו למצוא מידע על החגים והאירועים בכתבה מה לעשות בפריז בכל חודש בשנה.

כמה זמן כדאי להקדיש לביקור בארמון ורסאי?

אם היה לי יורו על כל פעם שהיו שואלים אותי את השאלה הזאת אולי הייתי יכול לרכוש את ארמון ורסאי ולעבור לגור בתוכו 🙂

כפי שתראו בחלק הבא של הכתבה, יש לא מעט מה לעשות ומה לראות בארמון ובסביבה. אם תרצו ללכת על המינימום (סיור בארמון הראשי פלוס סיור בגנים), הייתי מקציב לכל הפחות חצי יום. אם תרצו לבקר גם בשני הטריאנונים והחווה של המלכה הרי זה אומר שתהיו בורסאי מהבוקר עד הערב.

כמובן שאם בחרתם בסיור מאורגן מפריז, הרי שהשאלה הזאת נפתרה באופן אוטומטי, מכיוון שהם קובעים את הלו”ז של הטיול.

מה כדאי לראות בורסאי

יש לא מעט מה לראות בארמון ובסביבה ולכן חילקתי את החלק הזה לשניים. החלק הראשון עוסק באתרים שחייבים לראות כשמבקרים בורסאי בפעם הראשונה. החלק השני מספק עוד כמה אופציות ל”פרנקופילים מתקדמים”, כאלה שחוזרים לארמון בפעם השנייה או השלישית.

אתרי חובה בורסאי

ביקור בארמון הראשי

באופן טבעי, המקום הראשון שבו תבקרו, יהיה הארמון הראשי, אותו בנו בעיקר לואי ה-14 וה-15 (עם כמה תוספות שבאו מאוחר יותר). יש לא מעט מה לראות בארמון עצמו, אבל הנה כמה חדרים שפשוט אסור לכם להחמיץ, אם אתם מבקרים שם בפעם הראשונה.

אולם המראות

זהו, ללא ספק החדר המפורסם ביותר בכל הארמון והוא נבנה בימי לואי ה-14 לצורך אירוח של נשפים וטקסים מלכותיים. בהמשך התחוללו כאן מסר אירועים היסטוריים חשובים ביניהם הכרזת גרמניה (1871) וחתימה על חוזה ורסאי (1919), שסיים את מלחמת העולם ה-1. תמצאו כאן 357 מראות, פסלים מוזהבים וכמובן נחילים של תיירים, שבאו ליהנות, בדיוק כמוכם, מהפאר של המאה ה-17.

מגורי המלך’ המלכה ויורש העצר

אלו הם המגורים הרשמיים בהם התקיים הטקסים היומיים של חיי המלך בורסאי (לדוגמא: טקס הקימה מהמיטה). כמו כן כאן התקיימו הדיונים החשובים בהם השתתפו המלך והשרים. עם השנים המגורים עברו שינויים וחלק מהחדרים “הוזזו” (לדוגמא, חדר השינה של המלך הועבר לאגף המרכזי, כך שהוא יצפה לחצר המרצופת בשיש שחור לבן).

מכיוון שמדובר במגורים הרשמיים של המלך והמלכה, הרי שכל חדר הוא מפואר יותר מקודמיו והוא עוצב על ידי מיטב האומנים של המאה ה-17 ואילך, דוגמת שארל לה ברן (Charles Le Brun 1619-1690). אחרי שסיימתם לבקר במגורי המלך והמלכה, אל תשכחו לרדת קומה אחת למטה ולבקר במגורי יורש העצר ובמגורים של בנותיו של לואי ה-15.

הקאפלה של ורסאי

המקום האחרון בתוך הארמון עצמו, שהוא חובה בעיני היא הקאפלה המלכותית, שהשיפוץ המקיף שלה הסתיים לא מזמן.

מדובר ביצירת בארוק יפהפייה שניתן לראות אותה הן מקומת הקרקע, כפי שניתן לעשות בכנסיות אחרות, אך גם דרך המרפסת המלכותית, ממנה ניתן לצפות מלמעלה. מעבר לזה, האקוסטיקה בקאפלה הזאת פשוט נפלאה ואם יצא לכם להקשיב לחזרות שנערכות במקום, לכבוד איזה קונצרט, הרי שהרווחתם פעמיים.

הנה דוגמא למה שאולי תזכו לשמוע, כשתהיו שם:

גני ורסאי

בעיני, זה החלק הכי יפה ומהנה בכל הביקור שלכם בוורסאי, ואסור בשום פנים ואופן להחמיץ אותו. מדובר ביצירת מופת של אדריכלות גנים, אותם יצר אנדרה לה נוטרה (André Le Nôtre 1613-1700) והיא מכילה פסלים, מזרקות, שדרות עצים מרשימות ועוד ועוד. בסרטון הבא תוכלו לראות כמה מהאטרקציות בגני ורסאי, שאותן ממש לא כדאי לפספס.

מכיוון שמדובר בלא מעט הליכה, אני ממליץ בחום להצטייד בנעליים נוחות. אם תתעייפו, תוכלו להשתמש ברכבת המיניאטורית, שמסתובבת לה בגנים ושתוכל להקפיץ אותכם ממקום למקום. אם אתם מתקשים בהליכה, היכנסו לקישור הזה ולקרוא על נגישות והשכרת כסאות גלגלים במקום.

הטריאנון הגדול

הארמון הזה נבנה בשלהי שנות ה-80 של המאה ה-17, במקום כפר בשם טריאנון (Trianon), שעמד במקום ומטרתו הייתה לספק ללואי ה-14 מקום אינטימי אליו יוכל להגיע על מנת לנוח מסדר היום העמוס שלו בארמון הראשי. לא סתם אמר לואי ה-14 “את ורסאי יצרתי בשביל החצר המלכותית, את ארמון מארלי (Marly), בשביל ידידי ואת הטריאנון בשביל עצמי”.

מכיוון שהטריאנון ממוקם כ-2 ק”מ מהארמון הראשי, הרי שישנה הסעה חינמית שתביא אותכם מהארמון אל הטריאנון (מעולה גם לאנשים שמתקשים בהליכה וגם ל”סתם” אנשים שרוצים לשמור על אנרגיה).

הטריאנון הקטן והכפר של מארי אנטואנט

הטריאנון הקטן נבנה לטובת מדאם דה פומפדור , המאהבת המפורסמת של לואי ה-15, אולם היא מתה לפני שהבנייה הסתיימה וכך הוא עבר לרשותה של מדאם דו ברי (Madame du Barry), מאהבת איקונית לא פחות. כאשר לואי ה-16 עלה לשלטון, הוא נתן את הארמון לאשתו מארי אנטואנט, שם היא יצרה לעצמה מעין מקלט מהתככים של ארמון המלך.

הנה סרטון קצר שמתרחש בתוך הטריאנון הקטן ויאפשר לכם לבקר בכמה מהחדרים שלו:

לאחר שסיימתם לבקר בארמון, אתם מוזמנים ללכת לצפות בכפר של המלכה (Le Hameau de la reine). זהו חיקוי של כפר, כמוהו ניתן למצוא בנורמנדי, שנוצר בהזמנת המלכה מארי אנטואנט. תמצאו שם בתים קטנים, רפת, אגם מלאכותי ועוד. בניגוד לשמועות, לא הייתה זו המלכה שעסקה במלאכת החליבה והגינון אלא היו אלא איכרים מקצוענים שהובאו למקום לשם כך.

תוכלו לראות כיצד נראית החווה של המלכה באמצעות צפייה בקטע מסרטו של פרנסס פורד קופולה “מארי אנטואנט” שנמצא למטה:

אתרים למתקדמים בוורסאי

ביקרתם בכל “אתרי החובה” וכעת כשאתם חוזרים לוורסאי, בפעם השנייה (או העשרים) אתם מחפשים לראות עוד כמה מקומות שלא ראיתם ושלא כל התיירים מכירים? הנה כמה אופציות.

המגורים הפרטיים של המלך

לא מדובר במגורים הרשמיים של המלך, בהם התקיימו כל הטקסים היומיים של ורסאי, אלא אגף קטן ואינטימי, שחלונותיו פונים אל חצר קטנה וסודית, שם העדיף המלך לבלות את זמנו הפנוי עם ידידיו הקרובים (היו לא מעט אנשי חצר שחיו כל חייהם בוורסאי וכף רגלם מעולם לא דרכה שם).

לא ניתן להיכנס לחדרים הללו באופן עצמאי וניתן לעשות זאת אך ורק באמצעות טיול מודרך. ניתן לקרוא על כך עוד ולהזמין כרטיסים בקישור הזה.

אם כל זה לא מספיק לכם ואתם מעוניינים בעוד “סיורים למתקדמים”, הרי שידידי היקר רונן סאס, ממליץ על עוד שני סיורים מודרכים:

גלריית הקרבות

זהו אגף חובה לחובבי היסטוריה כמוני והוא, בעיני, מהווה מעין המשך לביקור במוזיאון הקרנבלה. תמצאו כאן תמונות, שציורו על ידי מיטב הציירים הצרפתים של המחצית הראשונה של המאה ה-19 (המוכר ביותר שבהם הוא דלקרואה). התמונות הללו מתארות שורה של קרבות היסטוריים בהם ניצחו הצרפתים (מסתבר שהיו כמה כאלה) ומטרתן הייתה לאחד את האומה הצרפתית המפולגת, באמצעות התרפקות על נצחונות העבר (זה לא כל כך אבד ולואי-פיליפ הודח ב 1848, אבל היי, זה היה ניסיון יפה).

ביקור בעיירה ורסאי

כאשר לואי ה-14 הקים את ארמון ורסאי, לא כל אנשי החצר והמשרתים שלהם יכלו להתגורר בתחומי הארמון. כתוצאה מכך נבנתה ליד הארמון עיירה, שהפכה מאוחר יותר לעיר והיא בהחלט שווה ביקור.

מפאת קוצר היריעה לא אכתוב על כל המקומות שבהם ניתן לבקר (בעתיד אני מתכוון ליצור מעין מסלול טיול בורסאי), אך אני ממליץ בחום לא לפספס את כנסיית סן לואי, שנבנתה בתקופת לואי ה-15, ואת הרובע שנמצא לידה ובעל אותו שם. תמצאו שם לא מעט בניינים מהמאה ה-17 וה-18, מסעדות, חנויות אוכל ועוד.

ביקור בארמון של מדאם אליזבת

אם אני צריך להמליץ על מקום אחד בעיירה ורסאי, שאינו הארמון עצמו, הרי זוהי האחוזה העירונית של מדאם אליזבת’, אחותו של לואי ה-16.

האחוזה לא נמצאת ליד הארמון וצריך להגיע אליה במיוחד, אך בעיני היא בהחלט שווה את המאמץ. תמצאו שם גינה גדולה ואחוזה, שנבנתה במאה ה-18, המספרת את סיפור חייה הטרגי של נסיכה טובת לב, שסיימה את חייה, כמו חלק ניכר מהמשפחה המלכותית, על הגיליוטינה.

כתובת: 73 Av. de Paris

ימי ושעות פתיחה: כל יום מ 11:00-18:00

קישור לאתר של האחוזה

האם כדאי להתגורר בורסאי ואם כן, היכן?

ורסאי היא לא רק ארמון מפואר אלא גם עיירה מקסימה שיכולה להיות בסיס נהדר לטיול באיל דה פראנס.

במידה והפרוטה מצויה בכיסכם ואתם רוצים חוויה מלכותית, אני ממליץ לכם להתגורר במלון Waldorf Astoria Versailles – Trianon Palace. מדובר במלון 5 כוכבים, שנבנה בראשית המאה העשרים ונמצא בשטח הארמון עצמו. תמצאו בו ספא, מסעדה של גורדון רמזי ועוד שלל פינוקים שאת כולם תוכלו לראות בסרטון הזה:

שאר בני התמותה, שמעוניינים להתגורר בוורסאי, מבלי למכור כליה, מוזמנים לקרוא את הכתבה המלצות לגבי מלונות ודירות בורסאי של איריס בוקר. איריס התגוררה בורסאי במשך מספר שנים ומביאה לנו שורה של מלונות ודירות מומלצות במגוון מחירים.

היכן כדאי לאכול בורסאי?

La Flottille

La Flottille

מסעדה אלגנטית ויפה, צמודה ל-Grand Canal Park שבארמון ורסאי. המסעדה מציעה אוכל ממגוון מטבחים, פתוחה 7 ימים בשבוע, ואפשר לסעוד בה בפנים או בחוץ. תוכלו למצוא כאן סלט קיסר, המבורגר וצ’יפס, חביתות למיניהן, פיצות, קינוחים וגם ארוחות ילדים.

אתר המסעדה

LITTLE ITALY VERSAILLES

מסעדה איטלקית במרחק כ-10 דקות נסיעה מוורסאי. המסעדה פתוחה לארוחת צהריים וערב במהלך השבוע. תוכלו למצוא כאן אוכל איטלקי לחובבי הפסטות והפיצות, ויש גם מספיק אפשרויות לצמחונים שביניכם.

אתר המסעדה
כתובת: Pass. de la Geôle, 78000 Versailles

Lucette

333 1

ביסטרו פירות ים שנמצא כ-10 דקות נסיעה מוורסאי. אפשר לנשנש פה צלוחיות קטנות של קלאמרי, סקאלופס, שרימפס ושאר פינוקים, או ליהנות ממרק פירות ים, אויסטרים ואפילו פיש אנד צ’יפס.

אתר המסעדה
כתובת: 22 Rue au Pain, 78000 Versailles

L’Alcôve

333 2

אם קיבלתם השראה מהביקור בוורסאי, אולי תרצו לאכול במסעדה מלכותית במיוחד. ב-L’Alcôve יש אווירה אינטימית ויוקרתית, עם אוכל מפתיע – קולינריה צרפתית קלאסית עם טוויסטים, הכל על בסיס חומרי גלם טריים ואורגניים. אפשר לאכול כאן בראנץ’ או ארוחת צהריים, או ליהנות מארוחת ערב רומנטית. התפריט משתנה מעונה לעונה. אפשר למצוא כאן מנות מסקרנות כמו טאטאקי טונה מעושנת, ביצה עלומה עם צ’וריזו, דג ג’ון דורי עם ריזוטו זעפרן וקינוחים כמו אצבעות תותים ופיסטוקים.

אתר המסעדה
כתובת: 2 bis Av. de Paris, 78000 Versailles

Positive Café

תהיו קצת חיוביים! פוזיטיב קפה מציע אוכל בריאותי, בדגש על אוכל צבעוני וצמחוני. תוכלו למצוא כאן שלל מנות צמחוניות וטבעוניות, כולל פאד תאי צמחוני, טוסט אבוקדו, פלאפל, מנות דגים שונות וגם מיצי פירות וירקות וקינוחים.

אתר המסעדה
כתובת: 9 Rue de Satory, 78000 Versailles

מסעדות ואוכל בתוך ארמון ורסאי עצמו

אם לא בא לכם להתרחק מהארמון, ואתם רוצים לאכול ממש במקום עצמו, יש לכם כמה אפשרויות נחמדות.

אופציה אחת היא מסעדת Angelina, אליה ניתן להגיע מהחצר המלכותית או בסוף הסיור המודרך לדירה הפרטית של המלך. זוהי מסעדה ובית תה, מעוצבת בסגנון אלגנטי ומעודן. יש כאן פטיסרי טעימים וגם מנות אוכל סטנדרטיות לרעבים.

אתר המסעדה

בארמון ורסאי תוכלו למצוא גם את Grand Café d’Orléans, שנמצא ב-pavillion d’Orléans. יש כאן אוכל מהיר, כריכים וקינוחים. למעשה, מדובר בקפיטריה, שממנה אפשר גם לקחת אוכל ולהמשיך להסתובב. בהזמנה מראש, אפשר גם לשבת לאכול (מתאים לקבוצות).

אתר המסעדה

מסעדת ORE של אלאן דוקאס נמצאת ב-pavillion Dufour. זה בית קפה אלגנטי ברוח צרפתית, שמשקיף על החצר המלכותית. התפריט מבוסס בעיקר על קולינריה צרפתית. יש כאן ארוחות בוקר עם חביתות, נקניקיות ועגבניות, ארוחות צהריים של מעדנים צרפתיים קלאסיים או משהו קטן לנשנוש, ואחר הצהריים אפשר לקחת משהו מתוק וכוס קפה.

אתר המסעדה

אם אתם מחפשים בעיקר נשנוש קטן על הדרך, יש כמה מקומות כאלה באזור הגנים ובארמונות הטריאנון.

עוד כתבות שיעזרו לכם

הפרנקופיל
בואו נשמור על קשר

הכתבות המעניינות ביותר, מידע על טיולים בצרפת, הרצאות, ערבי שאנסונים ועוד דברים שפרנקופילים אוהבים אצלך במייל פעם (או מקסימום פעמיים) בשבוע.

ואם זה לא שכנע אותכם…

מי שנרשם כעת יקבל את הרצאה שלי על טיול בפריז בעקבות מולייר בחינם!