ניווט מהיר בכתבה
- מסלול מיסיה סרט בפריז
- Rue de Prony
- Les Sœurs du Sacré-Cœur de Jésus, Hôtel de Biron, 77 rue de Varenne (actuellement, Musée Rodin)
- Hôtel de Ségur, 9 rue Saint Florentin
- avenue du Bois de Boulogne 60 (actuellement, avenue Foch 74)
- 244 rue de Rivoli
- Hôtel du Rhin, 4 Place Vendôme
- 29 quai Voltaire
- Hôtel Le Meurice, 228 rue de Rivoli
- 3 rue de Constantine
- 252 rue de Rivoli
- הערה
- כמה מילים על ד”ר אורנה ליברמן
ב-30 במרץ 2022 נחגג יום הולדתה ה-150 של מיסיה סֵרְט (1872-1950 Misia Sert) ששיחקה תפקיד כה חשוב בחיים התרבותיים של פריז במחצית הראשונה של המאה ה-20 עד שזכתה לכינוי “מלכת פריז”. מיסיה גילמה, אכן, במשך חצי יובל את אידיאל הפריזאית האלגנטית, השנונה והחכמה. חייה הפכו אגדה, נושא לביוגרפיות, רומנים, מחזות, תערוכות, הסכתים, סרטונים.
מקור תמונה: ויקימדיה
פרנץ ליסט התפעל מהנגינה בפסנתר של ילדת הפלא, גבריאל פורה נתן לה שיעורי פסנתר בהמשך וצפה לה קריירה מזהירה, אוגוסט רנואר, פייר בונאר, אדואר וייאר, פליקס ולוטון, טולוז-לוטרק, ציירו אותה בצעירותה בתנוחות שונות, מיסיה ליד הפסנתר, ליד שולחן האיפור, ליד שולחן האוכל, מיסיה בגן, בתיאטרון, באופרה, בקרקס.
סטפן מלרמה כתב לה שיר כל חג מולד על מניפה יפנית, פרוסט קיבל ממנה השראה לדמותה של מאדאם ורדורן, קולט שמרה איתה על קשר. סרגיי דיאגילב נתמך בה בהפקות הבלט המהפכניות שלו וראה בה את תאומתו, מוריס ראוול, פרנסיס פולנק, אריק סאטי הקדישו לה יצירות, פבלו פיקאסו העריץ אותה ואת טעמה, מעצבת האופנה קוקו שאנל, שבזכותה פרצה אל על, הייתה חברתה הקרובה.
הבה נצלול אל תוך סיפור חייה המרתק של מיסיה, פסנתרנית, מודל, מוזה, אשת חברה, ציידת ומיילדת כישרונות, פטרונית אומנויות, אייקונית תרבות ענקית. נראה באילו נסיבות נולדה האישה שבמשך כחמישים שנה נתנה את הטון בקביעת הטעם הטוב, מה עשו לה החיים ומה עשתה היא להם.
בחלק הראשון של סדרת הכתבות, חלק א’: מיסיה גודבסקה, ילדות, נעורים, נישואים ראשונים, נתוודע אל נסיבות לידתה הדרמטיות, אל ילדותה, המאושרת אצל סבתה והאומללה אצל אביה, אל נישואיה ופעילותה בקרב הציירים והכותבים החשובים של התקופה במסגרת כתב העת, “לה רווי בלאנש”, של בעלה הראשון, תדה נתנסון, ושני אחיו. בתקופה זו, שבה הייתה מאדאם נתנסון, גילמה מיסיה את אידיאל הפריזאית ההדורה, קוראת של כתב העת המפורסם.
בחלק השני של סדרת הכתבות, חלק ב’: מאדאם אדוארדס מתגרשת, נשתומם מנסיבות גירושיה ונישואיה השניים, נופתע מנסיבות גירושיה השניים, נעקוב אחרי מצוקתה וחזרתה לחיים אחרי פגישתה עם צייר נלהב מברצלונה בשם ז’וזה סרט. נראה איך הובילה זו אל פגישה חשובה אחרת, עם סרגיי דיאגילב, מפיק מופעי הבלט הנודע. נעמוד על יחסיה המיוחדים עם זה שכינה אותה “אחותי” ועל תמיכתה הבלתי מעורערת באיש ובמפעלו.
בחלק השלישי של סדרת הכתבות, חלק ג’: מולכת ותומכת, תומכת ומולכת, נתבונן בהשתאות בגבורתה במשך מלחמת העולם הראשונה בה אספה פצועים בקו החזית ונמשיך לצפות בה יושבת על כס מלכות חיי התרבות הפריזאיים, מולכת ותומכת, תומכת ומולכת.
בחלק הרביעי של סדרת הכתבות, חלק ד’: המחצית השנייה של החיים, נראה איך הסתיימו נישואיה השלישיים, באופן דומה להפליא לנישואיה השניים, ונעקוב אחר שנותיה האחרונות עד מותה, מלווה על ידי מזכירו לשעבר של ז’וזה סרט, בולוס, שהסתנן אל חייה, לו הורישה את דירתה וכל רכושה.
מסלול מיסיה סרט בפריז
לאחר שקראתם את הכתבות והתוודעתם אל חייה המרתקים של מיסיה, תוכלו לטייל בעקבותיה ולצפות ברחובות ובבתים בהם התגוררה.
Rue de Prony
ב-1880 עבר סיפריאן גודבסקי, עם אשתו השניה, מתילדה נתנסון, לפריז והשתקע באוטל פרטיקולייה (אחוזה עירונית) עם סטודיו שבנה ברחוב דה פרוני, בקרבת פארק מונסו. לשם הביא את מיסיה ושני אחיה מבית הסבתא בבלגיה.
Les Sœurs du Sacré-Cœur de Jésus, Hôtel de Biron, 77 rue de Varenne (actuellement, Musée Rodin)
ב-1882 הועברה מיסיה לפנימיית נזירות, באוטל בירון, בית המידות בו נמצא כיום מוזיאון רודן. המוזיאון של היום היה מ-1820 עד 1904 פנימייה של מסדר “אחיות הלב הקדוש של ישו”, מוסד חינוכי לנערות מהחברה הגבוהה. מיסיה שהתה בו שבע שנים. פעם אחת בחודש הורשתה לעוזבו כדי לבלות חופשה ברחוב דה פרוני.
Hôtel de Ségur, 9 rue Saint Florentin
ב-1893 נישאה מיסיה לתדה נתסון והזוג השתקע באוטל פרטיקולייה ברחוב סן פלורנטן, בקרבת כיכר הקונקורד.
avenue du Bois de Boulogne 60 (actuellement, avenue Foch 74)
ב-1895 עברו אלכסנדר נתנסון, אחיו של תדה, ואשתו אולגה, לאוטל פרטיקולייה, באווני פוש של היום, וחגגו עם החבורה חנוכת בית בשפע אלכוהול.
244 rue de Rivoli
בעלה השני של מיסיה, אדוארדס, העמיד לרשותה, ב-1905, דירה מפוארת ברחוב דה ריבולי מספר 244, המשקיפה אל גן הטווילרי.
Hôtel du Rhin, 4 Place Vendôme
בו זמנית עמדה לרשותה סוויטה בקומת הקרקע של מלון די רן המפואר בכיכר ונדום.
29 quai Voltaire
כשנתיים לאחר גירושיה מאדוארדס, ב-1911, עברה מיסיה לגור בדירה ברציף וולטר.
Hôtel Le Meurice, 228 rue de Rivoli
בזמן המלחמה העדיפה מיסיה לשהות במלון לה מריס שהיה מחומם דיו. בדירתה סבלה, כמו רוב התושבים, מקור. לאחר נישואיה עם ז’וזה סרט, ב-1920, לקח הזוג סוויטה באותו מלון.
3 rue de Constantine
לאחר פרדתה מז’וזה סרט, ב-1928, השתקעה מיסיה בדירה מרווחת ברחוב דה קונסטנטין בקרבת האינווליד ובה גרה עד 1946.
252 rue de Rivoli
לאחר מותו של ז’וזה סרט עברה מיסיה לגור בדירתו המפוארת ברחוב דה ריבולי מספר 252 שקיבלה ממנו בירושה על כל תכולתה. בדירה זו בילתה את שנותיה האחרונות עד מותה.
הערה
המקור העיקרי לסדרת כתבותיי היא הביוגרפיה של צמד פסנתרנים אמריקאים שנכתבה באנגלית:
Arthur Gold, Robert Fizdale, Misia: The Life of Misia Sert, Macmillan, 1980
קראתי את הביוגרפיה בתרגומה לצרפתית:
Arthur Gold, Robert Fizdale, Misia: la vie de Misia Sert, Poche, 1984
כמה מילים על ד”ר אורנה ליברמן
אורנה ליברמן, בעלת דוקטורט בספרות צרפתית, היא חוקרת תנ”ך, ספרות ותרבות, המתגוררת בצרפת. אתם מוזמנים לבקר בבלוג שלה, לשון המקרא – אור חדש על שפה עתיקה, המוקדש בעיקרו לביאור התנ”ך דרך שפתו.
ד”ר אורנה ליברמן חקרה ומצאה שכל מילה ומילה בעברית מביעה גם את ההפך שלה: לכל מילה יש תאומה מנוגדת. רוע הוא גם רעות, נעווה הוא גם נאווה, שר הוא גם רש. פרטים והסברים על תופעת כפילות השפה ומשמעויותיה בבלוג, הכולל גם לא מעט רשומות על תרבות צרפת ותרבויות אחרות. כך מאחד הבלוג את שתי אהבותיה הגדולות של אורנה, העברית והצרפתית.
התרבות הצרפתית תופסת מקום נכבד בחייה וכתבותיה הרבות והמגוונות באתר “פרנקופילים אנונימיים” ממחישות את קשת הנושאים בהם היא מתעניינת ואותם היא חוקרת.
4 תגובות
רותי שמעוני:
מאוד אוהבת את הכתיבה שלך, כל כך בהירה,
הגיונית, עשירה בדימויים ובתיאורים.
ברצוני להוסיף כמה משפטים על הביוגרפיה המצוטטת בהערה. קראתי עוד מקורות לשם הכתבה, האזנתי, צפיתי, אך ספרם של הפסנתרנים האמריקאים הוא הביוגרפיה הטובה ביותר הנמצאת כיום.
ארתור גולד ורוברט פיזדייל היו צמד פסנתרנים אמריקאים (ממשפחות יהודיות מרוסיה), על הבמה ומחוצה לה. הם ניהלו קריירה מצליחה והופיעו בקונצרטים מבוקשים בארה”ב ובאירופה.
בסוף שנות השבעים סבל גולד מבעיות בידיים והצמד הפסיק להופיע. הם החלו לכתוב מאמרים על גסטרונומיה והייתה להם גם תוכנית אוכל בטלוויזיה. בד בבד נעשו ביוגרפים.
חייה של מיסיה סרט, כפי שראינו, מיום הולדתה בסנט פטרסבורג ב-1872 ועד יום מותה בפריז ב-1950, היו רצופים דרמות ומלודרמות והביוגרפיה של גולד ופיזדייל נקראת כרומן. שני המוזיקאים חודרים עמוק אל נבכי חייה ומנתחים בדקות את האירועים והתהליכים שעיצבו אותם.
בסוף הספר הם מספרים על צירופי המקרים המפתיעים שהקרו על דרכם את מקורביה של מיסיה. הם, אומנם, לא ראו את מיסיה עצמה פנים אל פנים אך פגישותיהם ומחקריהם מאירים לקורא את דמותה של מיסיה כמו הייתה לידו. קראתי בהתרגשות את הספר פעמיים והתפעלותי מהאישה המיוחדת הזאת הלכה וגברה.
ממליצה בחום על קריאת הביוגרפיה כדי לצלול אל התקופה העשירה ולעמוד על מפעליה המגוונים של מיסיה סרט. על כל אלה ועוד ועוד ניתן לקרוא בפרטי פרטים בביוגרפיה של שני הפסנתרנים, הכתובה בסגנון מעולה, בהיר ועשיר, הצדעה נאותה, הטובה ביותר הקיימת כיום, לאישה המיוחדת, הגאונית בדרכה, מיסיה סרט.
https://www.radiofrance.fr/franceculture/podcasts/sur-les-docks/misia-sert-la-devoreuse-de-genie-9728846
למביני צרפתית ממליצה על ההסכת המרתק הזה של פראנס קולטור.
Dolly Rosenberg
Admin
קראתי אתמול ברצף ובנשימה עצורה את כל ארבעת המאמרים המופתיים שלך אורנה יקרה על מיסיה , פשוט סוחף , מרתק , כתוב נפלא !