מוזיאון רודן - המוזיאון הקסום ביותר של פריז מאת יואל תמנליס
זמן קריאה משוער: 5 דקות

את מוזיאון רודן הייתי מסווג כמוזיאון בעל הקסם המיוחד ביותר בפריז. מדובר במוזיאון קטן של אמן גדול. מבקרים רבים מגיעים אליו שוב ושוב רק כדי לזכות באפשרות לחלום בצילם של הפסלים והעצים הגדולים של גינתו המהודרת. קבלת הפנים בכניסה למתחם עם פסל ‘האדם החושב’ הנישא מעל לצמחייה כשברקע מציצה כיפת הזהב של האינווליד מכניסה את המבקרים לאווירה נפלאה. גם מי שאינו שוחר אמנות יכול ליהנות כאן מכל רגע.

ההיסטוריה של מוזיאון רודן

המוזיאון שוכן במבנה ההיסטורי של הוטל בירון, בית אחוזה שנבנה בשנת 1730 עבור ייצרן פאות נוכריות מצליח. מאוחר יותר עבר המבנה לידיה של הדוכסית ממיין ובשנת 1753 רכש אותו המרשל דה-בירון בן למשפחת מפקדי צבא מהוללת שטיפח מאוד את הגנים, אך הוצא להורג בגיליוטינה בשנת 1793. בהמשך הדרך, עד שהפך למוזיאון, הוטל בירון עבר מספר גלגולים מעניינים: בין היתר הוא שימש כאולם ריקודים, כמקום מגורים לנזירות וכבית ספר לבנות, עד שבשנת 1908 הפך לדירות סטודיו לאמנים.

אוטל דה בירון. צילם: יואל תמנליס
אוטל דה בירון. צילם: יואל תמנליס

בין האמנים המפורסמים שהתגוררו במקום ניתן לציין את: מאטיס, ז’אן קוקטו ואיזדורה דאנקן. האמן הבולט ביותר שזכה להתגורר במקום, עד ליום מותו, היה מי שעתיד להפוך לגדול הפסלים של צרפת בכל הזמנים ולאחד הפסלים החשובים בעולם, אוגוסט רודן (1917-1840). בניגוד למספר אמנים יידועי שם בדורו של רודן, הרי שהוא התפרסם וזכה להכרה רבה עוד בימי חייו. הצלחתו היתה רבה כל כך שהמדינה הציעה לו להתגורר ולעבוד בהוטל הפרטי ללא שכר דירה ובתנאי שיוריש את עבודותיו למדינה לאחר מותו. רודן מצדו דרש שעבודותיו יוצגו לציבור הרחב ויישארו באותו המקום. כך נולד בשנת 1919 מוזיאון קטן, מרגש, נפלא וחשוב, באחד המקומות השלווים והנעימים ביותר במרכז פריז.

הגן המרהיב של הוטל דה בירון. צילם: יואל תמנליס
הגן המרהיב של הוטל דה בירון. צילם: יואל תמנליס

ראשית דרכו של רודן לא היתה קלה. הוא לא התקבל ללימודי אמנות, הצטרף למנזר וכך כמעט ואבד אחד הכישרונות הגדולים בעולם הפיסול בכל הזמנים. למזלו ולמזלנו רודן פיסל בהצלחה רבה את ראש המנזר וזה הציע לו לעזוב את המנזר ולהתמסר לתחום הפיסול. ההצלחה הגדולה של רודן באה דווקא בעקבות שערורייה – רודן הציג פסל של אדם בשם “תקופת הברונזה” אשר נראה כה טבעי שהאשימו אותו שהוא יצק את עבודתו על מודל אנושי חי. כשהתברר שלא כך הדבר זכה רודן להערכה רבה.

היצירות המוצגות במוזיאון רודן

עיצוב הפנים של המוזיאון מהודר למדי: מדרגות שיש, רצפת עץ ותקרות מעוצבות. באולמות התצוגה ובגנים פזורות יצירות רבות אשר חלקן זכו לתהילת עולם. רוב פסליו של רודן הם פיגורטיביים, מלאי חיים ומפעימים ביופיים. פסל השיש הלבן בשם “הנשיקה” המתאר צמד אוהבים מחובקים עורר בזמנו שערורייה בגין הטענה שהאישה נראית אחוזת תשוקה, פסל העירום של “יוחנן המטביל” הכניס תנופה רבה לקריירה של רודן ולהכרה ציבורית נרחבת. עבודות רבות נוספות שלו זכו לפרסום עולמי, בין היתר ניתן לציין את: “הקתדרלה”, “אצבע אלוהים”, “חווה”, “תקופת הברונזה”, “פסל דיוקן של קלמנסו”, “איש הולך”, “האדם בעל האף השבור” – כל אלה, ועוד רבים אחרים, מוצגים בהוטל בירון.

גן הפסלים

בגן הפסלים מוצגים מספר פסלים מפורסמים שביססו את מעמדו של רודן. הגנים השלווים והמרהיבים שסביב הבית המעוצבים בסגנון אנגלי, מצדיקים ביקור בפני עצמו, כך מי שממהר או לא מעוניין להיכנס למוזיאון עצמו יכול ליהנות ולהתענג בגינה רומנטית נפלאה. הגנים הללו המקיפים את הוטל בירון מהווים את השטח הירוק הפרטי השלישי בגודלו בפריז ונחשבים לאחד האוצרות החשובים של העיר. בגנים מוצגים, כאמור, כמה מהפסלים המוכרים והחשובים ביותר של רודן:

“האדם החושב” (“ההוגה”)

האדם החושב. צילם: יואל תמנליס
האדם החושב. צילם: יואל תמנליס

פסל שהפך לסמלה האוניברסלי של הפילוסופיה, נועד במקור להיות מוצב על מדרגות הפנתיאון, אך הפסל נדחה על ידי עיריית פריז לאחר שהציבור הסתייג מהעירום.

“אזרחי קאלה” או בשמו האחר “הבורגנים של קאלה”

אזרחי העיר קאלה. צילם: יואל תמנליס
אזרחי העיר קאלה. צילם: יואל תמנליס

פסל זה מתאר את כניעת העיר קאלה בשנת 1347 למלך אנגליה אדוארד השלישי (1327-1378). המלך הציע לא להרוס את העיר אם ששת תושביה הנכבדים ביותר יגיעו כשחבלים לצווארם, ויתנו לו את מפתחות העיר ואת חייהם. הפסל מתאר בפרוטרוט את כל אחד מאותם שישה נכבדים, אשר הקריבו את חייהם לטובת העיר (למען האמת הסוף של הסיפור היה טוב מכיוון שמלכת אנגליה הצליחה לשכנע את אדווארד השלישי לחון את הנכבדים).

“שערי הגיהנום”

שערי הגיהנום. צילם: יואל תמנליס
שערי הגיהנום. צילם: יואל תמנליס

יצירה מיוחדת שגובהה שישה מטרים ורוחבה ארבעה, הוזמנה עבור הכניסה למוזיאון לאמנות דקורטיבית, אך המוזיאון לא נבנה מעולם ועבודתו של רודן עליה עבד עד ליום מותו נותרה במקום בלתי גמורה. על הפסל ניתן לראות דמויות המייצגות סצנה מתוך התופת של דנטה.

קאמי קלודל

קאמי קלודל, אחותו של הסופר הנודע פול קלודל, היתה תלמידתו של רודן, מודל השראה, בת חסותו, מאהבת של רודן ופסלת בזכות עצמה. הפרש גילים של 20 שנה לא מנע את התפתחותו של רומן ממושך מאוד ביניהם. הפסל המפורסם “הנשיקה” נעשה ככל הנראה בהשראת פרשיית האהבה הזו.

פסל הנשיקה מאת אוגוסט רודן. צילם: יואל תמנליס
פסל הנשיקה מאת אוגוסט רודן. צילם: יואל תמנליס

אולם, לאחר שהקשר עם רודן נפסק, נפשה התערערה והיא אושפזה בבית חולים לחולי נפש במשך 30 שנה. אולם כאמור קלודל היתה גם פסלת מוכשרת בעצמה ובשנת 1989 החליטה עיריית פריז להקציב חדר מיוחד במוזיאון עבור עבודותיה. מספר פסלים שלה מוצבים במוזיאון ד’אורסיי לצד עבודותיו של רודן. אם תרצו להכיר יותר את חייה ויצירותיה של קאמי קולדל אני ממליץ לכם לקרוא את כתבתה של ד”ר אורנה ליברמן הזהב והטיט.

יצירות של גדולי הדור

רודן החזיק בביתו והוריש למדינה גם אוספים של מספר ציירים מפורסמים. כך ניתן למצוא במוזיאון יצירות שמן מפורסמות של ואן-גוך, מונה ורנואר. בנוסף למאות הפסלים של רודן הוא הותיר אחריו גם מגוון ציורים, אקוורלים, רישומים, תחריטים ועוד. ברחבי המוזיאון מוצגים גם חלק מחפציו, כליו ורהיטיו של רודן.

מוזיאון רודן – כרטיסים ושעות פתיחה

כרטיסים למוזיאון רודן

הנה כמה אופציות לכרטיסים למוזיאון (ללא עמידה בתור):

כתובת, הגעה ושעות פתיחה

מוזיאון רודן שוכן ברח’ דה-וארן 77, ברובע ה-7 בסמוך למתחם האינווליד. ההגעה באמצעות מטרו Varenne. המוזיאון פתוח כל יום למעט ימי שני בין השעות 10:00-18:30.

מוזמנים ליצור איתי קשר

מתכננים טיול לצרפת?
מוזמנים להיכנס ל"ארגז הכלים" שלי שמכיל שורה של אתרים אמינים להזמנות מלונות, כרטיסים, רכבים וכל דבר נוסף שתזדקקו לו לבניית טיול מושלם.
רוצים לא לפספס אף כתבה?
הרשמו לעלון שלי ותתחילו לקבל כתבות מרתקות כל שבוע לאימייל. כבונוס אשמח גם לתת לכם בחינם את ההרצאה שלי "טיול בפריז בעקבות מולייר".​
הפרנקופיל
בואו נשמור על קשר

הכתבות המעניינות ביותר, מידע על טיולים בצרפת, הרצאות, ערבי שאנסונים ועוד דברים שפרנקופילים אוהבים אצלך במייל פעם (או מקסימום פעמיים) בשבוע.

ואם זה לא שכנע אותכם…

מי שנרשם כעת יקבל את הרצאה שלי על טיול בפריז בעקבות מולייר בחינם!