מלטה – מדריך למטייל

0
(0)
תאריך עדכון אחרון: 09/03/24
זמן קריאה משוער: 3 דקות
תחבורה ציבורית במלטה: אוטובוסים, מוניות וקטנועים חשמליים

מלטה הוא אי קסום שיצא לי להתגורר בו בין השנים 2018-2019. התאהבתי בו באופן כמעט מיידי בזכות ההיסטוריה המרתקת שלו, הארכיטקטורה היפהפייה ועושר הדברים שניתן לעשות באי כל כך קטן.

מטרת המדריך הזה היא להביא בפניכם את כל המידע שצברתי על מלטה, כולל מידע שרק אדם שחי שם נחשף אליו. אחרי שתסיימו לקרוא את המדריך הזה, אני מבטיח לכם שיהיה בידכם כל המידע הנחוץ לכם לבנות לעצמכם טיול מושלם.

אז בואו נצא לדרך…

ניווט מהיר

טיסות למלטה

אם בעבר ניתן היה להגיע למלטה רק בטיסות קונקשן (לרוב דרך רומא), הרי שבשנים האחרונות Air Malta החלה להפעיל טיסות ישירות מישראל אל שדה התעופה לואה (Luqa) שבמלטה (כל טיסה אורכת מעט פחות משלוש שעות). תדירות הטיסות משתנה במהלך השנה. על פי רוב, בקיץ, שהיא העונה החמה במלטה (תרתי משמע), יש טיסות כל יום ואילו בתקופות אחרות יש טיסות כמה פעמים בשנה.

על מנת לעזור לכם למצוא בקלות את הטיסות הטובות ביותר, ביקשתי מחברי הטובים מאתר Xplorer, שעוסק במציאת טיסות משתלמות במיוחד, לתת לי את הטיסות הכי שוות לשלושה החודשים הקרובים:

לינה במלטה

היכן כדאי להתגורר במלטה?

האמת היא שאין מקום מסוים במלטה שהוא טוב או עדיף על מקום אחר להתגורר בתקופת השהות באי. זה בעיקר תלוי במה אתם מחפשים.

לדוגמה, אם אתם אוהבים היסטוריה, אני ממליץ לכם בחום להתגורר בעיר הבירה ולטה, הן בגלל הרחובות ההיסטוריים והן בגלל הקרבה לתחנה המרכזית, שממנה אפשר להגיע לכל מקום במלטה. לעומת זאת, אם אתם בליינים מתמידים, אז סן ג’וליין היא ללא ספק המקום בשבילכם – בזכות הפאבים והמסעדות שבה.

אם תרצו מידע נוסף לגבי המקומות והמלונות המומלצים למגורים במלטה, אני ממליץ לקרוא את הכתבה מלונות במלטה.

אם אתם יודעים היכן אתם רוצים להתגורר, כל מה שנשאר לכם זה להיכנס לכתבה הרלוונטית ולמצוא לכם מלון מומלץ שיתאים לכם בול.

תחבורה במלטה

במלטה קיימת תחבורה ציבורית זולה מאוד, אך היא אינה נוחה במיוחד. תדירות האוטובוסים נמוכה יחסית (אלא אם כן אתם נוסעים לוולטה ולשם יש די הרבה קווי אוטובוס) והם גם איטיים למדי. אם תרצו ללמוד על קווים האוטובוסים השונים במלטה, תוכלו לקרוא עליהם באתר התחבורה הציבורית של מלטה.

אם החלטתם לא להשתמש בתחבורה הציבורית יש לכם שתי אופציות נוספות:

תחבורה שיתופית

למזלכם הטוב, התחבורה השיתופית הגיעה למלטה בשנים האחרונות והוזילה מאוד את מחירי הנסיעה. Uber עוד אין שם, אבל BOLT קיימת במלטה והיא נוחה מאוד ולא יקרה.

אפליקצייה זו קרובה מאוד לאובר, ומאפשרת לכם להזמין הסעות מכל מקום לכל מקום באי במחירים סבירים מאוד. ויש עוד אפשרויות.

הנה עוד כמה אפליקציות דומות מאוד:

  • Bonju – בונג’ו במלטזית פירושו “שלום” וזו אפליקציה מקומית שמתחרה ב-BOLT הבין-לאומית ומדי פעם המחירים בה טובים עוד יותר.

  • Medasia Cabs – מדאסיה היא מסעדה אסייתית שנמצאת בסלימה, אשר החליטה להיכנס לתחום ההסעות ופיתחה אפליקציה ייחודית. היתרון שלה הוא שנסיעה באמצעות האפליקציה שלה מקנה לכם גם הנחות במסעדה ולהפך.

השכרת רכב

במידה והחלטתם שאתם רוצים חופש מוחלט, בלי שום תלות באפליקציות או באוטובוסים, אז השכרת רכב היא אפשרות מצוינת. מחירי ההשכרה והדלק במלטה אינם יקרים, אולם שימו לב שנוהגים בצד שמאל וכי הנהגים המלטזים נוהגים כמו משוגעים (אבל לזה אתם ממילא רגילים מישראל).

אם החלטתם לשכור רכב במלטה, אני ממליץ שתיכנסו לארגז הכלים של הפרנקופיל, שם תמצאו שורה של אתרים מומלצים להשכרת רכב. לכם נותר רק להשוות מחירים ולבחור את האופציה שהכי מתאימה לכם.

מתי הכי כדאי לטוס למלטה?

העונה הכי תיירותית במלטה היא כמובן הקיץ, אולם אם יורשה לי לומר זאת, לא מומלץ להגיע לשם דווקא אז. קודם כל, שורר שם חום אימים (גרוע לפחות כמו חום יולי-אוגוסט בתל אביב). שנית, מכיוון שזו העונה הפופולרית ביותר לביקור באי, גם מחירי המלונות והטיסות גבוהים. 

גם החורף אינו העונה הכי מומלצת למלטה. בגלל המיקום הגיאוגרפי שלו, האי חשוף לסערות ולרוחות. לכן, יש סיכוי סביר שאם תגיעו למלטה בחורף תחוו סערות – שחוזקן ואופיין דומים לעתים לאלה של הוריקאן – שלא יאפשרו לכם לצאת מהמלון.

תאריכים מומלצים לביקור במלטה

אני הייתי מתכנן את החופשה שלי במלטה לעונות הסתיו (ספטמבר-דצמבר) ואביב (מרץ-יוני). בתקופות הללו, המחירים עדיין נמוכים יחסית, מזג האוויר נעים והצפיפות ברחובות אינה כה רבה. האביב והסתיו הם הזמן המושלם לגלות את מלטה.

אחרי שאמרתי את כל זה, הרשו לי לומר לכם שיש שני יוצאים מן הכלל לקביעה שלעיל:

סוף נובמבר (התאריכים משתנים כל שנה): בתקופה הזאת מתקיים כנס SIGMA, אחד הכנסים החשובים ביותר בעולם הגיימינג. בתקופה הזאת מחירי המלונות מזנקים ולכן מומלץ לבחור תקופה אחרת.

21-25 בפברואר: אמנם זהו אמצע החורף, אך בתקופה זו מתקיים הקרנבל במלטה. במהלך הקרנבל, המלטזים יוצאים לרחובות הערים בשלל תחפושות והמראה מקסים. הקרנבל במלטה אינו דומה לקרנבל התחפושות בוונציה מבחינת הגיוון והגודל, אך בהחלט ראוי לשקול ביקור במלטה בתקופה הזאת. תאריכי הקרנבל עשויים להשתנות לפעמים, כך שמומלץ להיכנס לאתר Visit Malta ולהתעדכן.

מה מזג האוויר במלטה בשבוע הקרוב?

מזג אוויר מלטה

אטרקציות במלטה

יש לא מעט מה לעשות במלטה, במיוחד אם אתם אוהבים היסטוריה ואומנת. למטה תמצאו מידע על כמה מהערים והעיירות החשובים ביותר במלטה ומה מומלץ לעשות שם.

ולטה (Valetta)

ולטה, בירת מלטה, נבנתה במהלך המאה ה-16 לאחר המצור התורכי הכושל על האי. זוהי עיר תוססת ומיוחדת שזכיתי לטייל בה לא מעט והיא מכילה אטרקציות רבות. בוולטה יש מה לראות, אולם אם אין לכם די זמן, הנה כמה מהמקומות שכדאי מאוד לא לפספס:

כנסיית סן ג'ון (St. John's Co Cathedral)

אל תתנו לחזית הצנועה של הכנסיה הזאת להטעות אתכם. זו אחת מהכנסיות היפות בעולם, והיא נודעת אף בזכות יצירותיהם של מטיאה פְּרֶטי (Mattea Preti) וקרווג’יו, המוצגות בה. 

כתובת: Triq San Gwann, Il-Belt Valletta

שעות פתיחה: בין שני לשישי המקום פתוח בין השעות 09:30-16:00. ביום שבת הוא פתוח בין 09:30-12:00 ואילו ביום ראשון המקום סגור.

ארמון ראש מסדר אבירי מלטה (Grand masters palace)

אחרי הקתדרלה של ולטה, ארמון ראש אבירי מלטה הוא ללא ספק המקום השני בחשיבותו באי ואתם חייבים לבקר בו.

הארמון המפואר נבנה בין המאות ה-16 ל-18 והוא כיום מקום מושבו של נשיא מלטה. בארמון תמצאו מוזיאון נשק מרשים מאוד הכולל שריונות, חרבות ושאר כלי משחית. כמו כן ניתן לבקר בחדרי הארמון ולראות את הפאר שבו חיו אבירי סנט ג’ון (הגם שהם נשבעו לחיות בצניעות הגובלת בעוני).

כתובת: President’s Palace, Il-Belt Valletta, Malta

שעות פתיחה: כל יום מ 09:00-17:00.

Malta Experience ובית החולים הישן

כאן תוכלו לקבל כרטיס אחד שיספק לכם שתי חוויות שונות. הראשונה היא צפייה בסרט The Malta Experience שיספר לכם על ההיסטוריה המרתקת של מלטה.

השנייה היא ביקור בבית החולים הסמוך שהוקם במאה ה-16, ממנו תלמדו כיצד הפכו אבירי מלטה לרופאים הטובים ביותר בתקופתם.

כתובת: St Elmo Bastions Mediterranean Street Valletta

שעות פתיחה: שבת, ראשון 11:00-14:00, בשאר הימים 11:00-16:00. בקיץ שעות הפתיחה מתארכות.

תיאטרון מנואל ( Teatru Manoel)

זהו תיאטרון מפואר שבנה ראש מסדר אבירי סנט ג’ון, מנואל דה וילנה, והוא נקרא על שמו. זהו תיאטרון פעיל ומומלץ מאוד לבדוק אילו תערוכות מוצגות בו בזמן ביקורכם במלטה. במידה שלא יצא לכם להנות מאחד מהמופעים שם, מומלץ בהחלט להיכנס פנימה ולראות את האולם המפואר.

כתובת: Old Theatre Street, Il-Belt Valletta

אתר התיאטרון

גני ברקה (Baraka Gardens)

הגנים האלה נבנו על ידי אבירי מלטה במהלך המאה ה-18 וניבט מהם הנוף המרהיב של שלוש הערים. זוהי נקודת התצפית הטובה ביותר על ולטה והיא תשאיר אתכם פעורי פה.

כתובת: 292 Triq Sant’ Orsla, Il-Belt Valletta

שעות פתיחה: כל יום מ 07:00 ועד 22:00.

פעילויות מומלצות בולטה

מדינה (Mdina) - הבירה הישנה של מלטה

עיר הבירה העתיקה של מלטה ואחת הערים עם הכי הרבה אופי שאי פעם ראיתי. אם יש עיר אחת במלטה שאסור לפספס, זו העיר העתיקה בוולטה. השילוב של היסטוריה מרתקת וארכיטקטורה עתיקה הופכת את העיר הזאת למקום חובה לביקור.

אם החלטתם לשמוע לעצתי ולטייל בעיר הזאת, אל תפספסו את הכתבות הללו:

פעילויות מומלצות במדינה

רבאט (Rabat)

העיר רבאט היא פרבר עתיק של מדינה ולא מעט תיירים מפספסים אותה כשהם מבקרים באי וחבל. תנו לעיירה הקטנה הזאת את הכבוד המגיע לה וטיילו בה במשך 3-4 שעות.

בעתיד אני מבטיח לבנות לכם מסלול טיול ברבאט אולם עד אז אתם מוזמנים לקרוא את שתי הכתבות הללו:

עוד כמה מקומות ששווה לבקר בהם

נשאר (Naxxar)

העיירה נשאר איננה מוכרת לכלל לתיירים וחבל, כי מסתתר שם ארמון מקסים בשם Palazzo Parisio. זהו ארמון שנבנה במאה ה-18 על ידי המרקיז דה שיקלונה (Marquis di Scicluna) וקיבל את התואר “ורסאי הקטנה של מלטה”.

אז אולי זה אינו בדיוק ורסאי, אך זה בהחלט ארמון מקסים שיש לו גן קסום, ושניהם שווים בהחלט ביקור.

כתובת: 29, Victory Square, In-Naxxar

שעות פתיחה: ראשון עד רביעי 00:30-18:30. בשעה הימים 08:00-22:30.

קישור לאתר הארמון

חג'אר אים (Hagar Qim)

מלטה מתגאה ביותר מ-7000 שנות היסטוריה, והמקדש הזה הוא המקום העתיק ביותר באי. הוא נבנה לפני כ-5,000 שנה ומדי שנה הוא מושך אליו תיירים רבים. למען האמת, המקום נראה בעיני כמו גל אבנים סתמי, אולם אני מודע לכך שלא מעט ארכיאולוגים רואים במקום את אחד האתרים הארכאולוגיים החשובים ביותר בעולם.

מרסשלוק (Marsaxlokk)

אל עיירת הדייגים מרסשלוק לא באים בגלל ההיסטוריה המיוחדת או ארכיטקטורה יפה במיוחד. באים אליה בגלל שתי סיבות עיקריות:

האחת, שוק הדגים שמתקיים בה כל יום ובו דוכני דגים ודוכני אוכל מלטזי, בגדים ומתנות.

והאחרת, בגלל מסעדות הדגים של הכפר הידועות בדגים ובפירות הים הטריים שלהן. האכילה במסעדות הללו היא חוויה קולינרית שלא כדאי לפספס.

האי גוזו (Gozo)

האי גוזו הוא האי השני הגדול ביותר בארכיפלג המלטזי. זהו אי מקסים ששווה לפחות ביקור יומי אחד ואולי גם לילה באחד מבתי המלון הפזורים בו. בירת האי היא ויקטוריה (Victoria) ובה תמצאו מצודה וכמה כנסיות מפוארות. בחוף המערבי של האי תגלו נופים מקסימים ואם אתם אוהבים לצלול, הרי שתשמחו לגלות שגוזו הוא ממש גן עדן לצוללנים.

אפשר לכתוב על גוזו עוד הרבה ואני מתכוון לעשות זאת בעתיד. עד אז אני ממליץ פשוט להציץ למטה ולגלות כמה הצעות ורעיונות לגבי הניתן לעשות שם.

האי גוזו הוא האי השני הגדול ביותר בארכיפלג המלטזי. זהו אי מקסים ששווה לפחות ביקור יומי אחד ואולי גם לילה באחד מבתי המלון הפזורים בו. בירת האי היא ויקטוריה (Victoria) ובה תמצאו מצודה וכמה כנסיות מפוארות. בחוף המערבי של האי תגלו נופים מקסימים ואם אתם אוהבים לצלול, הרי שתשמחו לגלות שגוזו הוא ממש גן עדן לצוללנים.

אפשר לכתוב על גוזו עוד הרבה ואני מתכוון לעשות זאת בעתיד. עד אז אני ממליץ פשוט להציץ למטה ולגלות כמה הצעות ורעיונות לגבי הניתן לעשות שם.

פעילויות מומלצות בגוזו

קולינריה מלטזית

פלטה מלטזית. צילם: צבי חזנוב

המטבח המלטזי הוא שילוב מעניין מאוד בין אוכל איטלקי (במיוחד זה שמגיע מסיציליה) לבין אוכל ערבי ואף יש בו השפעות צרפתיות. אני ממליץ בחום שתנסו כמה ממאכלי הדגל שלהם לפחות פעם אחת. אני מאמין שאוכל הוא חלק בלתי נפרד מהתרבות של כל מקום. אילו מאכלים אסור לפספס?

  • פסטיצי (pastizzi) – מאפים מלטזיים שהזכירו לי קצת את הבורקסים (למרות שהם אינם פריכים כמוהם). הם ממולאים במילויים מגוונים, החל מגבינות וכלה בבשר. זהו מאכל משמין, בעל מקדם צרבת גבוה אבל טעים, אם הוא מוגש חם וטרי.
  • ארנב (Rabbit) – עוד מאכל לאומי מלטזי שמוגש בכמה וכמה צורות הכנה (צלי, פסטה ועוד).
  • ברג’יאולי (Bragioli) – מעין קציצות בשר ברוטב עגבניות שמוגשות עם ביצה קשה.
  • פירות ים (במיוחד תמנונים) – מכיוון שמלטה היא אי, אין זה מפתיע שאוכלים שם לא מעט פירות ים. מבין כולם, לטעמי, התמנון הממולא בשר הוא הטעים ביותר.
  • דגי למפוקי (Lampuki) – לרוב, הדגים האלה מוגשים בתקופת הסתיו והחורף. הם שומניים מעט יותר מדגים אחרים ולכן הם מוגשים מטוגנים בדרך כלל.

אם כל זה סיקרן אתכם ואתם מעוניינים ללמוד עוד על האוכל במלטה, אזי אני ממליץ לכם לקרוא את הכתבה כל מה שרציתם לדעת על המטבח של מלטה.

שאלות על מלטה שכל הזמן שואלים אותי

אם תקחו טיסה ישירה זה יקח לכם בסביבות שעתיים וחצי. בטיסות דרך רומא זה יקח לרוב כ-6 שעות (תלוי בזמן הקונקשן שתצטרכו לחכות בשדה התעופה).

בעבר, עיר הבירה של מלטה היתה מדינה, אולם מאז המאה ה-16 עיר הבירה של מלטה היא ולטה (Valletta).

אם כל מה שמעניין אתכם זה תרבות וטיולים, אז אני חושב שהמינימום הוא 3-4 ימים. אם תרצו להוסיף גם מימד של “בטן גב” ולהפוך את הטיול לנוח יותר, אז שבוע יכול להיות אידיאלי.

תלוי מה אתם מחפשים. אם אתם אוהבים תרבות והיסטוריה, אזי ולטה היא האופציה המועדפת. אם אתם רוצים חופשת בטן-גב וחיי לילה, אז מומלץ להתגורר בסן ג’וליאן. מי שרוצה קצת מזה וקצת מזה יכול להתגורר בסלימה, וליהנות משני העולמות. 

נהיגה במלטה היא מאוד לא נעימה בעיניי, מכיוון שנוסעים בצד שמאל ומשום שהמלטזים נוהגים כמו משוגעים. אם זה לא מפריע לכם, אז רכב יאפשר לכם להתנייד בזול יחסית ולהגיע לכל מקום. 

אם החלטתם שהשכרת רכב היא לא בשבילכם – אל דאגה. יש במלטה לא מעט אופציות של תחבורה שיתופית לא יקרה שתביא אותכם לכל מקום בנוחות ובקלות.

ממש לא. מעולם לא הרגשתי לא בטוח במלטה ולא משנה היכן הסתובבתי או באיזו שעה. 

מעבר לזה, מלטה עמדה יפה מאוד באתגר הקורונה ומספר החולים שם היה מאוד מצומצם. לכן, גם מהבחינה הזאת מלטה נחשבת למקום בטוח לביקור (יחסית ללא מעט מדינות באירופה).

השעה במלטה היא תמיד שעה אחת קודם לזו שבארץ. לדוגמא: אם השעה בארץ היא 15:00, אז השעה במלטה היא 14:00.

האמת שפחות. במהלך החורף יכול להיות מאוד קר וגשום במלטה והכי גרוע, אתם עלולים ליפול על סופה שתרגיש לכם כמו איזה מיני טייפון (לא ממש נעים). 

מצד שני המחירים במלונות יורדים מאוד בתקופה הזאת ואם הצלחתם ליפול על כמה ימים ללא גשם אז גם תוכלו לתפוס דיל טוב וגם ליהנות מכל מה שיש למלטה להציע.

יש איפה לעשות שופינג במלטה. הקניון ב-Tigne Point שבעיר סלימה ידוע במותגיו הרבים ובאווירה היוקרתית. מעבר לזה, ישנו גם קניות רציני בעיר סן ג’וליאן.

אם קניונים פחות מעניינים אתכם, אתם מוזמנים לבקר בחנויות של מדינה, רבאט וולטה או בשוק של מרסשלוק וליהנות מחווית קנייה אותנטית.

כל הכתבות על מלטה

ניווט מהיר