דו קרב שנמשך 19 שנה מאת יגאל ליברנט וצבי חזנוב

איפה כדאי להתגורר בפריז?

מתלבטים היכן הכי כדאי לישון בפריז? הכתבה הזאת תעשה לכם סדר.

מלונות מומלצים

תמצאו כאן שורה של מלונות מומלצים בכל רובע (כולל דיסנילנד פריז), לכל צורך ולכל תקציב.

דירות נופש

תמצאו כאן דירות מעולות לזוגות, משפחות קטנות וגדולות.

אטרקציות בפריז

מידע נרחב על כל האטרקציות של פריז (מוזיאונים, פארקים כנסיות וכו').

מוזיאונים

רכישת כרטיסים לכל המוזיאונים המובילים של פריז (לובר, פומפידו, אורסיי וכו').

מונומנטים

רכישת כרטיסים למגדל אייפל, שער הניצחון ומונומנטים נוספיים בפריז.

אטרקציות לילדים

רכישת כרטיסים לדיסני לנד פריז ועוד לא מעט אטרקציות שילדים אוהבים.

קברטים

תוכלו לקנות כאן כרטיסים למולן רוז', קרייזי הורס ועוד לא מעט מופעים שאסור לפספס.

כרטיסים למשחקי כדורגל

במידה ואתם אוהדים של קבוצת פריז סן ז'רמן תוכלו לקנות כרטיסים למשחקים באתר הזה.

מוזיקה קלאסית

תמצאו כאן כרטיסים לקונצרטים בכנסיות, אופרות וקונצרטים באולמות.

תחבורה ציבורית

כל מה שרציתם לדעת על המטרו, אוטובוסים, מוניות וכמובן כיצד קונים כרטיסים.

שייט על הסיין

מידע על כל סוגי השייט על הסיין (עם ארוחת ערב וללא).

אוטובוס תיירים

כל מה שאתם צריכים לדעת על מנת לגלות את פריז באמצעות 4 גלגלים.

השכרת רכב בפריז

באיזה אתר כדאי להזמין רכב? היכן כדאי לקחת ולהחזיר? טיפים לנסיעה בפריז ועוד.

סיורים מודרכים

תמצאו כאן את המדריכים דוברי עברית הטובים בפריז וגם סיורים מעולים בשפות אחרות.

סיורים מחוץ לפריז

מחפשים סיור יום למון סן מישל, ארמון ורסאי, עמק הלואר ועוד? תמצאו את הסיורים הכי שווים כאן.

מסלולי טיול בפריז

רוצים לגלות את עיר האורות בקצב שלכם? תמצאו כאן לא מעט מסלולי טיול בשכונות השונות של העיר ובעקבות אנשים מפורסמים.

סיורים קולינאריים

רוצים לגלות את המקומות הכי טעימים בפריז? תמצאו כאן מבחר של סיורים קולינאריים, שיגלו לכם את חנויות האוכל והשווקים הכי שווים ברובעים השונים של העיר.

מסעדות מומלצות

תמצאו כאן את המסעדות האהובות עלי בפריז. הרשימה מתעדכנת בכל פעם שאני מגיע לשם.

מסעדות כשרות

כאן תמצאו רשימה של מסעדות כשרות מכיוון שגם שומרי כשרות צריכים להנות מאוכל טוב בפריז.

שווקים

בכתבה הזאת תמצאו את השווקים שאני הכי אוהב בפריז.

איל דה פראנס

המחוז שנמצא מסביב לפריז ומכיל את ארמון ורסאי, יורודיסני, טירות ועיירות עתיקות.

אלזס

ממוקם במזרח צרפת ומכיל בתוכו את שטרסבורג, קולמר ועשרות כפרים ועיירות ציוריות.

בורגונדי

אחד ממחוזות היין החשובים ביותר בצרפת. תמצאו שם יקבים מפורסמים, ערים היסטוריות והמון ירוק.

בורדו והסביבה

בורדו היא עיר תוססת ויפהפייה ואילו הכפרים בסביבה, כגון סנט אמיליון, הם חגיגה לאוהבי היין.

ברטאן

אם אתם אוהבים נוף פראי, חופי ים וצוקים, וכמובן פירות ים וקרפים, הגעתם למקום הנכון.

דורדון

גן עדן לחובבי הקולינריה הצרפתית וההיסטוריה עם שפע של טירות, כפרים קסומים וכמובן פואה גרא.

האלפים הצרפתיים

לכאן מגיעים לא רק בשביל סקי בחורף. כפי שתגלו יש לאלפים לא מעט מה להציע גם בשאר השנה.

לוריין

הרבה יותר ממקום הולדתה של ז'אן ד'ארק, של קרב ורדן ושל קיש לוריין.

ליון והסביבה

בירת הקולינריה הצרפתית שמציעה למבקריה גם היסטוריה מרתקת, ארכיטקטורה ועוד.

נורמנדי

אחד המחוזות הפופולריים ביותר בצרפת. כשתקראו תבינו למה.

עמק הלואר

כאן תמצאו כמה מהטירות המפורסמות ביותר של צרפת.

פרובאנס

ים, כפרים ציוריים, שמש חמימה ומורשת קולינארית הפכו אותו לאחד המחוזות הפופולריים בצרפת.

הרצאות

תמצאו כאן שורה של הרצאות על ההיסטוריה, האומנות ואפילו האופנה של צרפת.

לימודי צרפתית

רוצים ללמוד צרפתית ולא יודעים היכן הכי כדאי? כאן תמצאו המלצות על שיעורים פרונטליים, שיעורים בזום ואפילו אפליקציות.

אומנות

כאן תמצאו כתבות מרתקות על התרומה האדירה של צרפת לציור, פיסול, ארכיטקטורה ולאומנות הפלסטית באופן כללי.

אופנה

צרפת היא מולדת האופנה וכאן תמצאו כתבות מעמיקות על כמה מהאנשים שאחראים לך, החל מרוז ברטאן ועד איב סן לורן ומעצבי האופנה של ימינו.

היסטוריה

ההיסטוריה של צרפת היא בעיני היסטוריה מרתקת בזכות האנשים הגדולי מהחיים שפעלו שם. אחרי שתקראו את עשרות הכתבות ההיסטוריות באתר גם אתם תסכימו איתי.

המטבח הצרפתי

מי היו השפים הכי חשובים בתולדות צרפת? כיצד נוצרו בצרפת כמה מהמהאכלים המפורסמים ביותר בעולם? את כל זאת ועוד תלמדו בחלק הזה של האתר.

מוזיקה צרפתית

מז'אן בטיסט לולי ועד אדית פיאף, ברברה, ז'אק ברל ואזנבור. אם אתם אוהבים מוזיקה צרפתית תמצאו כאן כתבות מרתקות ושעות של מוזיקה נפלאה.

קולנוע

בצרפת יצרו האחים לומייר את הקולנוע ומאז לא הפסיקו הצרפתים לספק לנו סרטים נפלאים. תוכלו לקרוא עליהם כאן.

מלטה

התגוררתי במלטה בין השנים 2018-2019 והיום אני שמח לחלוק אתכם מידע תיירותי חשוב, שישדרג את הביקור שלכם שם.

גרנזי

אי קטן וקסום שנמצא בין אנגליה לצרפת ובו התגוררתי בין 2016-2018. מומלץ בחום לאנשים שמעוניינים לנסוע למקומות בהם כמעט אף ישראלי לא ביקר.

ישראל

כאן תמצאו את כל מה שקורה בישראל וקשור לצרפת (מסעדות צרפתיות, מופעי שנסונים ועוד).

מזמן לא הזכרנו פה דו-קרב כהלכתו, ולא נעשה זאת גם הפעם. תחת זאת, נדבר על דו-קרב ייחודי עד כדי כך שהוא הדהים את בני-זמנו ונותר חקוק איתן בזיכרון הצאצאים. אני מתכוון, כמו שבוודאי הבנתם, לדו-קרב בהמשכים שהתנהל בין פרנסואה לואי פוּרְנְיְיֶה-סארלוׂוְז לבין פייר-אנוטאן דוּפּוֹן ד’אלטאן, שני קצינים צרפתיים שלחמו זה בזה 30 פעמים במשך 19 שנים, מאז שהיו שניהם סרנים בחיל-פרשים רפובליקני ועד שנהיו גנרלים בצבא הקיסרי.

הסאגה מתחילה

הכול התחיל בשטרסבורג, שם היו מוצבים שניהם, תחת פיקודו של הגנרל מורו. פרנסואה פורנייה, קצין הוסארים רע-מזג וחובב קרבות, זה הרגע הרג צעיר בדו-קרב צעיר בשם בּלוּם, תחת אמתלה אווילית כלשהי, וכל העיר רעשה והזדעזעה. בערב הלווייה, הגנרל מורו ערך נשף למען תושבי העיר, ופקד על שלישו, סרן דופון, לדאוג שפורנייה יישאר בחוץ ולא יתסיס בנוכחותו את רגשות התושבים המוזמנים. כפי שאפשר היה לצפות, כאשר דופון עצר את פורנייה בפתח ארמון הנשפים, הלה מיד הזמין אותו לדו-קרב.

בפעם הראשונה, דופון ניצח, פוצע את פורנייה באורח רציני למדי, אבל הלה התעקש להמשיך מיד אחרי שישוב לאיתנו. בפעם השנייה, דופון היה זה שנפצע, וכעת הוא היה זה שדרש המשך. בפעם השלישית – נפצעו שניהם, ושניהם עמדו על כך שזה לא נגמר. וכך זה נמשך במשך 19 השנים הבאות: השניים הספיקו לפתח ביניהם כללי התנהגות – על הלוחם תמיד היה לבוא את מחצית הדרך, אלא אם כן יריבו עסוק בפעילות צבאית, ולא יכול להגיע לזירה (הפעילות הצבאית הייתה התירוץ היחיד שהתקבל לדחיית הקרב התורן בין השניים).

הדו קרב הופך למסורת ואת הלוחמים לחברים

עם הזמן, באורח טבעי למדי, הצמד התיידד, ופתח את הקרבות בלחיצת יד לבבית ובבירור החדשות בחיי האיש שמנגד. דו-קרב בין קצינים בדרגות שונות היה סוגיה בעייתית ולכן שניהם ניצלו את ההזדמנות להילחם בכל פעם שמצאו עצמם מקודמים לאותה הדרגה עם היריב. הנה, לדוגמה, דברים מתוך אחד המכתבים ששלח פורנייה ליריבו, כשנודע לו שהלה הפך לגנרל, ממש כמוהו:

דופון יקירי,
שמעתי שהקיסר עשה צדק למידותיך וזה מקרוב קידם אותך לדרגת בריגדיר-ג’נרל. אנא, קבל את איחוליי הכנים עבור הקידום, שעוז רוחך הפך אותו למתבקש וטבעי ותו לא. לי, אישית, יש שתי סיבות לצהול לנוכח המינוי הזה. ראשית, הסיפוק לנוכח הנסיבות הממוזלות של קידומך; ושנית, האפשרות שניתנת לנו כעת להצליב חרבות בהזדמנות הראשונה.

 

https://youtu.be/t3ksvHXBHH0

 

שניהם היו סייפים מצוינים שלחמו בערך באותה הרמה, אבל פורנייה היה צלף יוצא מגדר הרגיל באקדחים ונהג להשתעשע בניפוץ המקטרות של ההוסארים שתחת פיקודו – הוא הקפיד לירות בהן כשראה שהחייל מעשן אגב רכיבה. אי לכך ובהתאם לנימוסין המקובלים בדו-קרב, השניים הקפידו על נשק שבו שלטו באותה הרמה, עד שיום אחד, בשנת 1813, דופון הגיע אל פורנייה עם הדרישה שהקרב הבא ייערך דווקא עם אקדחים. הוא עמד להינשא והתעקש על כך שזה צריך להיות הקרב האחרון שלהם. פורנייה ניסה להניע את ידידו משתי ההחלטות הגורליות – הן הנישואין והן האקדחים, אך לבסוף נעתר והשניים החליטו שכדי להשוות ולו במעט את הסיכויים, הדו-קרב יהיה “חופשי” – הם ירכבו ליער, ייפרדו שם ואז יתחילו לתור זה אחרי זה.

זה לא ממש עזר – השניים נתקלו זה בזה והסתתרו כל אחד מאחורי העץ שלו. דופון המתוחכם יותר, פיתה את יריבו-חברו לרוקן את אקדחיו בכמה פעלולי בגדים, ואז יצא מתוך המחסה, כשהוא מכוון אל פורנייה את שני האקדחים הטעונים שלו, צועק: “חייך בידיי, אבל אני לא אקח אותם!”. “עשה מה שמתחשק לך…” – מלמל פורנייה ברוגז, אבל ידע שבמחווה האצילית הזאת, דופון חברו שם קץ לבידור שסופק להם במשך 19 השנים האחרונות…

ואם המעשייה הזאת נראית לכם מוכרת, זה בגלל שג’וזף קונרד כתב סיפור בהשראתה ורידלי סקוט צילם על-פי הסיפור הזה את סרט ביכוריו, שחלק קצר ממנו ראיתם בכתבה הזאת. הסרט הוא בכיכובם של הארווי קייטל בתפקיד פורנייה וקית’ קרדיין כדופון .

היכן נערכו קרבות דו-קרב בפריז?

האמת שכמעט בכל מקום פתוח (כולל דו-קרב שנערך באוויר באמצעות בלונים פורחים או דו-קרב בין נשים בבלוויל שנערך באמצעות גרביים). אולם המקום הפופולארי ביותר לדו-קרב, במיוחד במהלך המאה ה-17, הייתה כיכר ווז’. בגינה במרכז הכיכר נערכו מאות רבות של קרבות (כולל דו-קרב בין זוג נשים שנלחמו על אהבתו של הדוכס דה רישלייה שהוא עצמו נולד בכיכר והתגורר בה תקופה מסויימת). הכיכר הייתה מאוד פופלארית הן בגלל הגינה הגדולה והן בגלל ששכנה בגבול המזרחי של פריז, מה שאפשר למנצח לברוח מהעיר בקלות (הקרדינל דה רישלייה אסר את הדו-קרב ואיים בעונש מוות כנגד כל מי שישתתף בו).

במהלך המהפכה הצרפתית בוטלו החוקים של המלוכה ובהם איסור הדו קרב. במקביל התאפשר לכל אדם לשאת נשק מה שהפך את הקרבות הללו ליותר ויותר פופולאריים.אנחנו עלולים לחשוב שהסיבה העיקרית לדו-קרב יהיה כבודה או ליבה של אחת מנשות האצולה. זה אולי היה נכון במאה ה-17 כאשר המרקיז דה סבינייה נהרג בדו קרב בעקבות ויכוח סרק לגבי המאהבת שלו. אולם במאה ה-19 החליפו הויכוחים הפוליטיים את הרומנטיקה בתור הסיבה הכי פופלארית ליציאה לדו-קרב ואת המאהבים הנלחמים החליפו פוליטיקאים ועיתונאים.

אחד מהקורבנות של דו-קרב פוליטי שכזה היה ויקטור נואר, אשר כלל לא השתתף בדו-קרב אלא בא רק להעביר הזמנה מטעם הבוס שלו (עורך עיתון חשוב בפריז) ובתגובה נורה למוות על ידי הנסיך נפוליון, אשר הוזמן לדו-קרב הזה. התוצאה, כפי שתקראו בכתבה על אותו אומלל שהיה במקום הלא נכון בזמן הלא נכון: אחת המצבות המוזרות ביותר בבית הקברות פר לשז.

מסורת הדו קרב המשיכה עד המאה ה-20 והשתתף בה, בין השאר, ליאון בלום, אשר עתיד היה להיות ראש הממשלה היהודי הראשון של צרפת. ונסיים את הפרק הטרגי הזה בהיסטוריה הצרפתית דווקא בציטוט משעשע במיוחד של מארק טווין:

למרות שרבים צוחקים על הדו קרב המודרני בצרפת , הרי שזו טעות מכיוון שמדובר באחד מהמוסדות המסוכנים ביותר של ימינו. מכיוון שהקרבות נערכים תמיד באוויר הפתוח שני הלוחמים נמצאים בסכנה כמעט וודאית של הצטננות. האדון פול דה קסאנייאק (Paul de Cassagnac) הלוחם המהולל של דורנו, הושבת פעמים רבות כתוצאה מההצטננויות שחטף. אחד מרופאנו הדגולים אמר שאם האדון דה קסאנייאק ימשיך במנהגו זה ב-20 שנים הקרובות ולא יעביר את את המקומות בהם הוא נוהג לנהל דו-קרב לחדרים סגורים, בהם יהיה מוגן מרוח פרצים, הוא עלול בסופו של דבר לסכן את חייו.

כמה מילים על יגאל ליברנט

יגאל ליברנט הוא דוקטורנט בחוג להיסטוריה של אוניברסיטת תל אביב אך ידוע לקהל הרחב יותר בתור היותו המתרגם של סדרת הספרים המצויינת “תיבת פנדורין”. אתם מוזמנים להמשיך ולעקוב אחריו בדף הפייסבוק שלו או לתמוך בו באמצעות דף הפטראון שלו.

רוצים לא לפספס אף כתבה או אירוע פרנקופילי?
מחפשים אתרים מומלצים להזמנת מלונות וכרטיסים?
לא מצאתם את מה שחיפשתם?

מוזמנים לספר לחברים שלכם

צבי חזנוב (הפרנקופיל)
בואו נשמור על קשר

הכתבות המעניינות ביותר, מידע על טיולים בצרפת, הרצאות, ערבי שאנסונים ועוד דברים שפרנקופילים אוהבים אצלך במייל פעם (או מקסימום פעמיים) בשבוע.

ואם זה לא שכנע אותכם…

מי שנרשם כעת יקבל את הרצאה שלי על טיול בפריז בעקבות מולייר בחינם!

דילוג לתוכן