המנחוס של מארי אנטואנט

המנחוס של מארי אנטואנט מאת יגאל ליברנט
זמן קריאה משוער: 3 דקות

ברוח סדרת הפוסטים שלנו על המשבר שהוליד את המהפכה הצרפתית, “סיבה למסיבה”, ראוי לשוב ולהיזכר באחת מנערות המסיבות הדגולות – מאריה-אנטוניה-יוזפה-יוהאנה פון הבסבורג-לותרינגן, המוכרת לנו יותר כמארי-אנטואנט, שיום הולדתה ה-265 חל בדיוק היום (2 בנובמבר).

חוסר מזלה של מארי אנטואנט

כמה מחשבות בעניין. אסתכן ואומר שחייה הסוערים היו קשורים למנחוס הכבד שאפף אותם:

בת זקונים שנולדה ב”יום המתים” הקתולי

קודם כל, היא הייתה הילדה ה-15 במספר אצל אימה, הקיסרית מאריה-תרזיה – מה שיצר ריחוק רב מאוד בינה לבין אחיה הבכורים, הקיסרים העתידיים יוזף השני ולאופלד השני. אילו היו קצת יותר קרובים בגיל, ייתכן שהיו מחבבים את אחותם הקטנה קצת יותר, ואולי, מי יודע, אפילו פועלים בנחישות מסוימת על-מנת להצילה, במקום לעמוד בצד ולהתגרד שעה שהפריזאים גוררים את בעלה ואותה לגרדום.

תוסיפו לכך שהיא נולדה ב”יום כל הנשמות”, חג המתים הקתולי – לא בדיוק יום שמח ומלא מזל.

יום לפני שנולדה, התרחש אסון נוראי בפורטוגל

יום לפני, ב-1 בנובמבר 1755, אירעה רעידת האדמה הגדולה בליסבון – מהמאורעות המחרידים ביותר של התקופה, עם מניין קורבנות שנע, לפי הערכות שונות, בין 10 ל-100 אלף איש. מן הסתם, איש בווינה לא ידע על כך בעת הלידה, אבל לאור העובדה שהסנדקים הרשמיים של התינוקת החדשה היו מלך ומלכת פורטוגל, כולנו מבינים, שמישהו ניסה לומר משהו לגבי עתידה של הארכידוכסית הצעירה.

תחריט המתאר את רעידת האדמה בליסבון. מקור ציור: ויקיפדיה.
תחריט המתאר את רעידת האדמה בליסבון. מקור ציור: ויקיפדיה.

אפילו הקישוטים בביתן בו נמסרה מארי אנטואנט לצרפת בישרו רעות לגבי העתיד

כאילו טקס המסירה של הכלה האוסטרית לצרפתים לא היה משפיל דיו (לשם כך, נבנה ביתן שלם על אי נייטרלי באמצע הריין, שבו הנסיכה בת ה-14 אמורה הייתה להיפרד ממולדתה ומממלוויה האוסטריים, לפשוט את כל בגדיה, לעטות מלבוש צרפתי ולעבור אל פמלייתה החדשה), אזי שקירותיו של הביתן הזה קושטו בסצינות מיתולוגיות. נחשו אילו?

נכון – נישואי יאסון ומדיאה, שהוכתרו, כידוע, בכך שהרעייה האבחזית שבעה מן הבוגדנות של בעלה הלבנטיני, שרפה את המתחרה שלה יחד עם אביה, שחטה את הילדים והסתלקה במרכבה רתומה לדרקונים. איך זה, בתור קישוט למסיבת אירוסין?

מדיאה רוצחת את ילדיה. ציור מאת אז'ן דלקרואה. מקור ציור: ויקיפדיה.
מדיאה רוצחת את ילדיה. ציור מאת אז’ן דלקרואה. מקור ציור: ויקיפדיה.

ובכן, גם גתה הצעיר, ששיחד את השומרים והתגנב להציץ בביתן לפני תחילת הטקס, היה מזועזע: “מי נתן את ההוראה?!”, זעק.

אבל מי הקשיב לגתה, אה? אני שואל אתכם, מי הקשיב לו?!

החתן שלה לא יכל “לבצע את מלאכתו” כראוי

וכמובן החתן שלה, הדופאן, לואי השישה-עשר העתידי. כבר אחרי ליל הכלולות, הנסיך מסמן ביומנו: “Rien”, וה”כלום” הזה יימשך שבע שנים! הבחור סבל מפימוזיס (מי שרוצה לבדוק בוויקיפדיה – ראו הוזהרתם) ובמשך שבע שנים תמימות, תרתי-משמע, פחד לפתור את העניין באמצעי הפשוט מכול – ברית מילה.

לואי ה-16 בלבוש ההכתרה. צייר: אנטואן פרנסואה קאלה. מקור ציור: ויקיפדיה.
לואי ה-16 בלבוש ההכתרה. צייר: אנטואן פרנסואה קאלה. מקור ציור: ויקיפדיה.

בימים העליזים ההם, ענייני הבריאות והפריון המלכותיים היו נחלת הכלל, ואתם יכולים לדמיין לעצמכם מה זה עולל לנישואין של הזוג ולהתנהלותם בחצר הפרוצה והלגלגנית ביותר באירופה. רק ביקור שכנוע אישי מצד יוזף השני, אחיה של המלכה, דחף את לואי ללכת אל המוהל ולהעמיד, סוף-כל-סוף (וקריצה), יורש. אין ספק שזו הייתה שיחה נוחה וכיפית לכל הצדדים המעורבים.

דווקא בשבע השנים הדלות הללו יש לחפש הסבר לתאוות המסיבות והבזבוזים של מארי-אנטואנט, משם צומחות השמועות הבלתי מבוססות על הפקרותה, ושם יש לחפש את ניצני ההתמרמרות האריסטוקרטית והעממית על בית המלוכה הרפה והלא-יוצלח.

רוצים לקרוא עוד כתבות על מארי אנטואנט?

אם חייה הטראגיים של המלכה המפורסמת ביותר בתולדות המלוכה הצרפתית מעניינים אותכם, אתם מוזמנים לקרוא את הכתבות הבאות:

 

מוזמנים ליצור איתי קשר

מתכננים טיול לצרפת?
מוזמנים להיכנס ל"ארגז הכלים" שלי שמכיל שורה של אתרים אמינים להזמנות מלונות, כרטיסים, רכבים וכל דבר נוסף שתזדקקו לו לבניית טיול מושלם.
רוצים לא לפספס אף כתבה?
הרשמו לעלון שלי ותתחילו לקבל כתבות מרתקות כל שבוע לאימייל. כבונוס אשמח גם לתת לכם בחינם את ההרצאה שלי "טיול בפריז בעקבות מולייר".​
הפרנקופיל
בואו נשמור על קשר

הכתבות המעניינות ביותר, מידע על טיולים בצרפת, הרצאות, ערבי שאנסונים ועוד דברים שפרנקופילים אוהבים אצלך במייל פעם (או מקסימום פעמיים) בשבוע.

ואם זה לא שכנע אותכם…

מי שנרשם כעת יקבל את הרצאה שלי על טיול בפריז בעקבות מולייר בחינם!