ישנו סוד ידוע שאף גורמה לא יעז להודות בקיומו: גם חובבי המטבח העילי הצרפתי נהנים מאוד “לחטוא” לעתים, וכשאף אחד לא רואה אותם, לאכול ג’אנק פוד. כידוע לרבים’ אוכל הרחוב האולטימטיבי הצרפתי, אחרי הקרפ, הוא הצ’יפס (אשר האנגלוסקסים אף קוראים לו French Fries) והמלווה הנצחי שלו – המיונז.
לגבי הצ’יפס, קיימת עד היום מחלוקת לגבי באיזו מדינה הוא נוצר. הבלגים טוענים שהם החלו לטגן תפוחי אדמה עוד במאה ה-17, אולם תזה זו בעייתית, מכיוון שתפוח האדמה לא הגיע לשם לפני המאה ה-18. הצרפתים טוענים שאת הצ’יפס המציא רוכל רחוב, אשר עבד על גשר הפון נף ערב המהפכה הצרפתית‘ וניתן למצוא אזכור למקלות תפו”א מטוגנים במתכון שקיבל הנשיא השלישי של ארה”ב תומאס ג’פרסון מהשף הצרפתי שלו, הונורה ז’וליאן (Honore Julien).
בכל מקרה, בלי שום קשר לאמת ההיסטורית, לטעמי הצ’יפס הבלגי הוא הטוב מבין השניים וטעמו האלוהי לבדו שווה טיול מיוחד לבריסל, גנט או ברוז’. שם תוכלו לפגוש אותו לצד סיר מהביל של מולים (שגם אותם הבלגים יודעים לעשות טוב יותר מהצרפתים).
איך כיבוש בירת מינורקה גרם להמצאת המיונז?
בעוד שלגבי מקום המצאת הצ’יפס קיים ויכוח, סיפור לידתו של המיונז מתועד היטב בספרי ההיסטוריה. בשנת 1756 הצליחו הכוחות הצרפתים בפיקודו של הדוכס מרישלייה לכבוש את העיר מהון (Mahon) בירת מינורקה. הדוכס, אשר היה לא רק אחד מגדולי המאהבים של המאה ה-18 (לצד קזנובה), אלא גם גרגרן גדול, דרש מהשף שלו להכין סעודת ניצחון בה יוגשו בשרים ברוטב שמנת, אותו אהב במיוחד.
השף גילה להפתעתו שאין טיפת שמנת בנמצא, וברגע של גאונות החליט לאלתר עם מה שיש והקציף ביצים עם שמן זית וחומץ, על מנת ליצור רוטב לבן הדומה בצבעו לשמנת. רישלייה אהב את הרוטב החדש וקרא לו מהונז על שם העיר מהון, אותה כבש. אולם, מכיוון שלצרפתים היה קצת קשה לבטא את שם הרוטב, הוא מהר מאוד הפך למיונז אותו כולנו מכירים.
כמה סוגי מיונז יש?
המיונז הוא עד היום אחד מהרטבים האהובים ביותר על הצרפתים וישנם לא פחות מ-50 סוגים שלו: ממיונז ירוק (עם עשבי תיבול), דרך איולי (מיונז עם שום, אשר חביב במיוחד על המטבח הפרובנסאלי) ועד רוטב רמולד (אנשובי, חמוצים וצלפים).
מכיוון שקל כל כך ליצור רוטבים על בסיס מיונז, הרי שרוטב זה נחשב לאחד מחמשת רטבי הבסיס של המטבח הצרפתי וניתן למצוא אותו בלא מעט מנת מנות, כאשר אחת המפורסמת ביותר היא מנת הפתיחה המופיעה כמעט בכל ביסטרו – ביצה עם מיונז (Oeuf Mayonnaise).
תוכן שעשוי לעניין אתכם:
- רוצים לדעת עוד על תרבות צרפת? לחצו כאן, קריאה מהנה מובטחת!
- התיאבון לאוכל צרפתי בשיאו? אולי תרצו לתכנן טיול לצרפת?
רוצים להכין מיונז בבית?
מיונז תוצרת בית ניתן למצוא בלא מעט מסעדות המכבדות את עצמן, אולם בשביל מיונז טוב אין צורך להרחיק עד צרפת, אלא ניתן להכין אותו בקלות בביתכם.
מתכון האיולי של אוליבייה דה לה שאנל
התארחתי אצל אוליבייה דה לה שאנל לארוחת ערב נהדרת בשנת 2021 (תוכלו לקרוא על זה בכתבה כיצד ניתן לסעוד אצל משפחה צרפתיה במהלך החופשה בפריז?).
למטה תוכלו למצוא וידאו שבו הוא מספק מתכון לאיולי (מיונז עם שום):
מתכון המיונז של ליאת לוסטיג
ליאת לוסטיג, פרנקופילית מצטיינת, שבעברה עבדה כשפית במסעדה המיתולוגית “התרווד הוורוד”, הביאה לנו את המתכון הפשוט הבא:
חומרים:
- 2 חלמונים
- כוס שמן רגיל (מעדיפה חמניות)
- מספר טיפות לימון
- רבע כפית מלח
הוראות הכנה:
- כל החומרים צריכים להיות בטמפרטורת החדר!
- מקציפים חלמונים עם מעט מיץ לימון
- מוסיפים בהדרגה ובאיטיות (סבלנות)את השמן
- מוסיפים תוך הקצפה את המלח ועוד מספר טיפות לימון.
- המיונז יצא קטיפתי וחלק.
מתכון המיונז של גוני בורשטיין
את גוני בורשטיין פגשתי כשהיא למדה בקורדון בלו בפריז. גוני היא אישה נפלאה ושפית נהדרת שהייתה הבעלים שלמסעדת גוני ברמת השרון בה הוגשו, בין השאר קינוחי ויטרינה צרפתיים.
- אני שמה 2 חלמונים, כפית חרדל וקורט מלח טורפת שמן קנולה פנימה עד הטקסטורה הרצויה.
- אפשר להוסיף פקק חומץ סינטטי שילבין את המיונז ויאריך לו מעט את החיי המדף.
- אני האמת אוהבת להוסיף גם איזה תבלין או כפית כורכום או פפריקה.
בא לכם לקרוא עוד משהו?
- אם בא לכם לראות את המקום בו נולד הדוכס דה רישלייה, אתם מוזמנים לנסות את המסלול הזה במארה.
- הכתבה הזאת עשתה אותכם רעבים? אם אתם במקרה בפריז זה הזמן להזמין מקום באחת מהמסעדות המעולות הללו ולפתור את הבעיה הזאת.