פר לשז – מה צריך לדעת כדי לטייל שם ולהישאר בחיים?

5
(1)
תאריך עדכון אחרון: 09/03/24
זמן קריאה משוער: 10 דקות
פר לשז. צילם: יואל תמנליס.

אין ספק שאחד התענוגות הגדולים ביותר בטיול בפריז הוא לטייל בגנים ובפארקים של עיר האורות. אולם ישנם “גנים” נוספים בפריז שלצד עצי האלון והספסלים מפוזרים בהם גם פסלים מיוחדים אותם לא ניתן למצוא באף גן אחר. מדובר בבתי הקברות של עיר האורות שכבר מזמן הפסיקו להיות מקומות העוסקים בעצבות ואבל והפכו לאטרקציות תיירותיות שמשלבות רוגע, יופי וכמובן המון סלבריטיז. ואם כבר מדברים על אנשים מפורסמים, אין בית קברות בפריז עם כמות כה גדולה של סלבריטיז על מטר מרובע כמו פר לשז.

היום נספר את סיפורו של בית הקברות המיוחד הזה אבל קודם אני ממליץ לכם לראות את הסרטון המקסים הבא:

YouTube video

הבו לנו סלבריטיז או כיצד הפך פר לשז לבית הקברות המפורסם בפריז

בית הקברות נקרא על שם האב פרנסואה דה לשז (1624-1709 François de la Chaise) שהיה האב המוודה של לואי ה-14. לאב דה לה שז הייתה אחוזה בשטח בו שוכן היום בית הקברות, אשר נבנתה בשנת 1682 ואשר בשנת 1804 נרכשה על ידי עיריית פריז.

על עיצוב בית הקברות הופקד האדריכל אלכסנדר ברוניאר (1739-1813 Alexandre-Théodore Brongniart), ונפוליון היה כה מרוצה מעיצוב פר לאשז שהוא ביקש ממנו לתכנן בית קברות נוסף, בו נקברו החסכונות של פריזאים רבים. אני כמובן מדבר על  הבורסה של פריז  שנמצא ברובע ה-2.

מימין אלכסנדר ברוניאר אדירכל בית הקברות. משמאל האב לשז שעל שמו נקרא בית הקברות. מקור תמונות: ויקיפדיה
מימין אלכסנדר ברוניאר אדירכל בית הקברות. משמאל האב לשז שעל שמו נקרא בית הקברות. מקור תמונות: ויקיפדיה

אולם למרות ההצלחה האדריכלית בית הקברות פר לשז היה כישלון כלכלי בתחילת דרכו ולא הצליח למשוך אליו “לקוחות”. היו לכך שתי סיבות עיקריות. הסיבה הראשונה הייתה העובדה שמסיבה לא ברורה הכנסייה החליטה לא להקדיש את קרקע בית הקברות באמצעות מים קדושים, דבר שהפריע ללא מעט אנשים דתיים בפריז (ליהודים זה ממש לא הפריע ולכן עד היום קבורים בפר לשז לא מעט יהודים וגם בני דתות אחרות).

הסיבה השנייה הייתה מיקומו בחלק המזרחי העני והמאוד לא אופנתי של פריז, אשר גרם לאנשים העשירים שהתגוררו במערב פריז להעדיף להיקבר בבתי קברות אחרים (דוגמאת פאסי שנמצא ברובע ה-16).

מנהלי בית הקברות הבינו מהר מאוד שאם אנשים לא ירצו להיקבר אצלם הרי שכל ההשקעה הרבה תלך לטמיון ולכן החליטו להשתמש בטריק שיווקי מעולם הנדל”ן. הרי יודע כל קבלן שדרך מצויינת לפרסם את הפרויקט היוקרתי שהוא בונה הוא באמצעות נתינת דירה לשחקן מפורסם או לכל הפחות פליטת ריאליטי אז מדוע לא לעשות משהו דומה עם בית קברות?

אחת השדרות המקסימות בפר לאשז שעוצבו על ידי ברוניאר. צילם: צבי חזנוב
אחת השדרות המקסימות בפר לאשז שעוצבו על ידי ברוניאר. צילם: צבי חזנוב

מכיוון שאף סלבריטי חי לא הסכים להיקבר אצלם (בטח לא לפני זמנם) אזי החליטו המנהלים להשיג ידוענים מתים, מכיוון שאלו לא היו צפויים להראות התנגדות ל”מעבר הדירה” שנכפה עליהם. וכך ברוב טקס ויח”צ נקברו להם בשנת 1804 שרידיהם של מולייר ולה פונטיין בפר לשז. אליהם הצטרפו בשנת 1817 שרידיהם של אבלר ואלואיז, צמד הנאהבים המיתולוגי מימי הביניים.

ואכן הטריק השיווקי עבד. בשנת 1806 היו בבית הקברות 62 קברים, ב 1812 כבר היו בו 833 קברים וב 1830 כבר היו 33,000 קברים. כתוצאה מכך צמח בית הקברות והורחב 5 פעמים בין השנים 1824-1851 עד שהגיע לשטח של 439,000 מטר מרובע וכ 70,000 קברים.  במהלך השנים נוספו כמובן לא מעט סלבריטיז לבית הקברות בינהם אדית פיאף , אוסקר וויילד, אונורה דה בלזאק, ג’ים מוריסון ורבים אחרים. אין מה להגיד, הפריזאים (וגם אלו שלא) מתים על פר לאשז!

מסלול טיול בפר לשז

כאמור, פר לשז הוא בית קברות גדול מאוד וכמות האנשים המפורסמים הקבורים פה או הקברים היפים שווה לראות היא עצומה. לכן לא ניתן ליצור מסלול טיול, אשר יאפשר לכם לראות הכל (בטח לא בפעם הראשונה).

אולם פטור בלא כלום אי אפשר ולכן יצרתי בשבילכם מסלול טיול אשר לטעמי מאפשר לכם לראות לכל הפחות כמה מהקברים החשובים או המעניינים ביותר בפר לשז. אנחנו נתחיל מהצד הצפוני של בית הקברות ונדרים לכיוון מרכז בית הקברות. על מנת להגיע לנקודת ההתחלה קחו את קו המטרו מספר 3 ורדו בתחנת Gambetta.

פרחים על קברו של מישל דלפש בפר לשז. צילם: צבי חזנוב.
פרחים על קברו של מישל דלפש בפר לשז. צילם: צבי חזנוב.

צאו מתחנת המטרו ולכו ב Avenue du Père Lachaise עד שתגיעו לכניסה. ליד הכניסה לבית הקברות תמצאו לא מעט חנויות פרחים ולידם ניתן לקנות מפה של פר לשז. היא עולה גרושים והיא בהחלט שווה את הכסף מכיוון שמאוד יתכן שתגלו בעזרתה כמה קברים שיעניינו אותכם ואשר נמצאים ליד הקברים שיוזכרו בסיור.

אז אני מקווה שיש לכם בקבוק מים, נעליים נוחות ומפה של הגן כי אנחנו מתחילים בטיול.

מפת הטיול שלנו

על מנת שלא תאבדו את הדרך יצרתי בשבילכם מפה בגוגל מאפס. על מנת לפתוח אותה יש ללחוץ על התמונה למטה.

מפת המסלול בפר לשז. נא ללחוץ עליה על מנת לפתוח את המפה על כל המסך.
מפת המסלול בפר לשז. נא ללחוץ עליה על מנת לפתוח את המפה על כל המסך.

כפי שתראו במפה ישנם שני סוגי צלבים שמסמנים את הקברים השונים. צלב בתוך עיגול מבורדו מיצג קברים שנמצאים במסלול ואילו צלב בתוך עיגול כחול מיצג קברים מעניינים שלא נמצאים על המסלול אבל יתכן ויהיה לכם שווה לסטות מעט מהדרך על מנת להגיע אליהם.

אוסקר ויילד

אוסקר ויילד היה אירי ונחשב לאחד מגדולי המשוררים והמחזאים של אנגליה. אולם בעקבות קיום יחסי מין הומוסקסואליים עם בנו של המרקיז מקווינסברי הוא נדון למספר שנים של עבודות פרך. בכלא הבריאות שלו הלכה והתדרדרה והוא השתחרר משם שבר כלי.

קברו של אוסקר ויילד. צילם: יואל תמנליס
קברו של אוסקר ויילד. צילם: יואל תמנליס

מכיוון שלא רצה להישאר במולדתו הוא החליט לעבור לפריז ושם במלון זול הוא מת בשנת ב 30 בנובמבר 1900. המלון הזול והעלוב הפך עם השנים למלון פאר בעל השם היומרני L’Hôtel ואם תרצו להתגורר בו, אתם מוזמנים ללחוץ על הקישור הזה.

הקבר שלו נחשב עד היום לאחד הקברים הפופולריים בפר לאשז למרות שלפני כמה שנים מישהו שבר את איבר המין של הפסל העומד על קברו (אוסקר וויילד היה בוודאי אומר “מה לעשות, גם לו נשבר הזין”).

ויקטור נואר

ואם כבר מדברים על איברי מין (או לכל הפחות רמז עבה להם) אסור לנו לוותר על הקבר הבא בסיור שלנו, הרי הוא זה של ויקטור נואר.

מדובר באדם די אלמוני, יהודי מומר, כתב כושל שנורה למוות על ידי קרוב משפחתו של נפוליאון השלישי. למזלו, זמן מה אחרי מותו גופתו הועברה לבית הקברות פר לאשז ו Dalou, אחד מהפסלים הגדולים של סוף המאה ה-19, נבחר לבנות לו מצבה.

קיברו של ויקטור נואר בפר לשז. צילם: צבי חזנוב.
קברו של ויקטור נואר בפר לשז. צילם: צבי חזנוב.

אם תסתכלו טוב טוב על הצילום אתם תשימו לב שחלק מאוד מסויים במצבה פשוט מבריק. אם תרצו להבין מדוע אתם מוזמנים לקרוא את הכתבה זקפתו של ויקטור נואר.

אמדאו מודיליאני

פריז לא ממש עשתה טוב לבריאותו של מודיליאני. האומן היהודי-איטלקי הגיע לעיר האורות ומיד החל לחיות כמו כוכב רוק, דהיינו שתה כמויות מטורפות של אבסינת’ והשתמש בכל סם שיכל למצוא. כל זה יחד עם מחלת השחפת הוריד אותו היגון שאולה בשנת 1920.

קברו של אמדאו מודיליאני. מקור צילום: ויקיפדיה.
קברו של אמדאו מודיליאני. מקור צילום: ויקיפדיה.

אם תרצו לקרוא עוד על מודיליאני אתם מוזמנים להיכנס לכתבתה המעמיקה של ד”ר אורנה ליברמן אמדאו מודיליאני וחיים סוטין: הבוהמיינים האחרונים של מונפרנאס.

אדית פיאף

ממש לא רחוק מקברו של מודיליאני תמצאו את קברה של אדית פיאף (1915-1963) אולי הזמרת הצרפתייה הכי מוכרת אי פעם. היא נולדה בבלוויל, לא כל כך רחוק מבית הקברות. כמו מודיליאני גם היא מתה מוקדם מדי בגלל שילוב של אלכוהול, סמים וסרטן הכבד. לכן אין זה מפתיע שמילותיה האחרונות היו “אתה משלם על כל שטות שעשית בחייך”.

קברה של אדית פיאף. צילם: יואל תמנליס.
קברה של אדית פיאף. צילם: יואל תמנליס.

אם תרצו להכיר את חייה של אדית פיאף אתם מוזמנים לקרוא את הכתבה הגברים בחייה של אדית פיאף או לבדוק את מסלול הטיול בעקבות אדית פיאף.

קיר הנידונים למוות (Mur des Federes)

כאן דווקא לא מדובר בקבר ספיציפי אלא בקבר אחים. ב 28 במאי 1871 היווה פר לשז את שדה הקרב האחרון של הקומונה של פריז. לכאן הובאו 147 אנשי קומונה, הועמדו לפני הקיר ונורו על ידי צבא הרפובליקה השלישית. היה זה השיא של “השבוע המדמם” (Le Semaine Sanglante) שבסופו חוסלה הקומונה, אשר הוקמה מספר חודשים קודם לכן.

קיר הנידונים למוות. צילם: Luther Blissett. מקור צילום: ויקיפדיה.
קיר הנידונים למוות. צילם: Luther Blissett. מקור צילום: ויקיפדיה.

מאז אותו יום הפך המקום לסמל של השמאל הצרפתי ולכן יש סיכוי לא קטן שכשתבקרו שם תראו אנשים מניחים שושנים אדומות או איזו עצרת פוליטית של אחת ממפלגות השמאל (או מה שנשאר ממנו).

ג’ים מוריסון

אולי הקבר הפופולארי ביותר של פר לשז למרות שהמצבה שלו לא יפה במיוחד. ג’ים מוריסון, סולן להקת הדלתות הגיע לפריז בשנת 1971 והתגורר ברובע לה מארה. יום אחד נמצאה גופתו באמבטיה (ככל הנראה הוא מת ממנת יתר) ומכיוון שהוא מת בפריז הוא נקבר בפר לשז באחד האזורים הנידחים יחסית.

קברו של ג'ים מוריסון. צילם: יואל תמנליס.
קברו של ג’ים מוריסון. צילם: יואל תמנליס.

מעריציו של מוריסון הצליחו בקלות לאתר את הקבר ואף גנבו את המצבה. זאת הייתה הפעם הראשונה ולא האחרונה שבה השחיתו את המצבה וזאת אחת הסיבות שהמצבה הנוכחית עשויה מאבן פשוטה ולא מעט תיירים מפספסים אותה.

אבלר ואלואיז

זוכרים שדיברנו בהקדמה ההיסטורית על הסלבריטיז שאת עצמותיהם העבירו לפר לשז על מנת לגרום לאנשים לרצות להיקבר שם? אז הנה דוגמא מצויינת. סיפור אהבתם הטראגי של אבלר ואלואיז התרחש אומנם במאה ה-12 ומאז עצמותיהם הועברו ממקום למקום עד, אשר זכו למנוחתם הסופית(?) בבית הקברות הזה בראשית המאה ה-19.

קברם של אבלר ואלואיז. צילם DoNNNald. מקור צילום ויקיפדיה.
קברם של אבלר ואלואיז. צילם DoNNNald. מקור צילום ויקיפדיה.

כפי שאתם רואים מדובר בקבר מפואר בסגנון ניאו גותי, אשר הפך למקום עליה לרגל של אוהבים. אם תרצו לקרוא מעט יותר על אבלר ואלואיז אתם מוזמנים להציץ בכתבות הבאות:

סיום המסלול

כאן מסתיים מסלול הטיול שלי בפר לשז. כמובן שאין הוא מקיף אפילו קמצוץ מכל הקברים המעניינים אותם ניתן למצוא כאן. אם כבר אתם רוצים להעמיק עוד ולמצוא קברים מעניינים נוספים, אזי אני ממליץ בחום לקחת סיור מאורגן בפר לשז. בפרק הבא תוכלו לקרוא על כמה אופציות מעניינות.

אנשים מפורסמים נוספים הקבורים בבית הקברות פר לשז

כמובן שלא ניתן בסיור אחד להקיף את כל הקברים החשובים אז לטובתם של אלו שמעוניינים לעשות “שיעורי בית” לפני הטיול לבית הקברות, הנה עוד דמויות היסטוריות, אשר קבורות במונפרנאס ועליהן יש כתבה כאן באתר:

במידה ותרצו לראות את הרשימה המלאה של ה”סלבריטיז” הקבורים בפר לשז, תוכלו למצוא אותה בקישור הזה.

סיורים מודרכים בצרפתית ובאנגלית

הפרנקופיל מטייל בפר לשז עם תיירי לרואה

כפי שכתבתי בפרק הקודם אחת הבעיות הגדולות ביותר שכל מי שרוצה לבקר בפר לשז הוא העושר העצום של קברים של מפורסמים וסתם קברים יפים או כאלו עם סיפורים מיוחדים. אין שום סיכוי שאם תבקרו פעם אחת (או אפילו עשרות פעמים) בבית הקברות הזה תוכלו למצות את שפע הסיפורים שהוא מכיל. בדיוק בשביל זה אתם צריכים את תיירי לרואה!

תיירי לרואה - מדריך התיירים הטוב ביותר של פר לשז. צילם צבי חזנוב
תיירי לרואה – מדריך התיירים הטוב ביותר של פר לשז. צילם צבי חזנוב

על תיירי לרואה (Thierry Leroi) שמעתי מחבר פרנקופיל אנונימי שהודיע לי חד משמעית שאם אני באמת רוצה לגלות את פר לשז אז חובה עלי לעשות זאת אך ורק עם תיירי. כשנפגשתי איתו בשער בית הקברות גיליתי גבר מרשים, לבוש טיפ טופ ובעל המון חוש הומור. בדיוק הפרטנר האידאלי לטיול בבית קברות!

תיירי חוקר את בתי הקברות של פריז כבר שנים רבות ומכיר כמעט כל קבר בין אם הוא שייך לאלמוני או לאיש מפורסם. טיילנו מספר שעות בין הקברים וגיליתי אדם עם ידע מדהים שמסוגל לאלתר מסלולים בין אלפי קברים כך שיתאימו לתחומי העיניין של מי שהולך איתו.

מכיוון שסיפרתי לתיירי שאני ישראלי אז הוא לקח אותי מיד לראות את קברו של הטרוריסט מחמוד המשארי, אחד מאחראים על טבח הספורטאים הישראלים במינכן, אשר חוסל על ידי המוסד ב 1973. מסתבר ששכנו של המשארי היה לא פחות ולא יותר מאשר הסופר היהודי המפורסם מארסל פרוסט ושלשניהם הייתה מצבה משיש שחור.

יום אחד ניסו כמה אנשים להתנקם בזכרו של המשארי, אך מכיוון שלא הכירו את תיירי לרואה ולא התייעצו איתו הם פוצצו בטעות את המצבה של פרוסט על לא עוול בכפו.

מימין קברו של הטרוריסט חמשארי ומשמאל קברו של פרוסט. מקור צילום ויקיפדיה.
מימין קברו של הטרוריסט חמשארי ומשמאל קברו של פרוסט. מקור צילום ויקיפדיה.

משם המשכנו בשבילי בית הקברות הגדול והגענו אל קברים מפורסמים כגון זה של תיאודור ז’ריקו או זה של ויקטור נואר אך גם לקברים מפורסמים פחות שכל אחד מספר סיפור מרתק. תיירי הגדיל לעשות ואף הביא אותי לשני קברים של אנשים שעדיין נמצאים בין החיים אבל החליטו שאין למה לחכות וכדאי להכין את הדירה בה הם מתכוונים לישון לנצח כבר במהלך חייהם כאן.

הראשון בנה לו פירמידה קטנה שלתוכה הוא נכנס לעיתים לכמה שעות (אתם יכולים לנחש את תגובת מבקרי בית הקברות כשדלת הפירמדה נפתחת והבחור יוצא מתוכה). הקבר השני שייך לצלם והוא מכיל בתוכו פסל ענקי של המצלמה האהובה עליו ואפילו קוד QR שמוביל לאתר שמספר על חייו.

קברו של הצלם שעדיין חי איתנו.
קברו של הצלם שעדיין חי איתנו.

לאחר כמה שעות סיימתי את הטיול עם תיירי שבחיקי לא מעט סיפורים שאותם אספר בעתיד והערצה לאיש, אשר החליט להקדיש את חייו לטובת סיפור חיי המתים. מיותר לציין שאני ממליץ על תיירי בחום רב וניתן להזמין טיול דרך האתר שלו.

מחפשים סיור מודרך בפר לשז באנגלית?

תיירי לרואה הוא מדריך פשוט נפלא אבל החסרון שלו הוא שכל הסיורים שלו נערכים בצרפתית. רוצים סיור מודרך בפר לשז עם מדריך דובר אנגלית? הנה כמה אופציות לא רעות בכלל:

מידע למטייל (שעות פתיחה ודרכי הגעה)

כתובת

כניסה: Rue du Repos 16, 75020 Paris. תחנת מטרו Père Lachaise קווים 2 ו 3.

דרכי הגעה

הדרך הטובה והמהירה ביותר להגיע לפר לשז היא באמצעות המטרו. הנה שלושת האופציות:

  • תחנת Gambetta – קו 3.
  • תחנת Père Lachaise – קווים 2 ו 3.
  • תחנת Philippe Auguste – קו 2.

ימי ושעות פתיחה

  • שבת 08:30-17:30
  • ראשון 09:00-17:30
  • שאר הימים 08:00-17:00

סיימתם לטייל בפר לשז ורוצים לטייל בסביבה?

אני ממליץ בחום על הכתבה סודותיו של הרובע ה-20 מאת פאני רוטשטיין. הכתבה מכילה מסלול שרובו קולינארי (אני מבטיח לכם שכל המוות של פר לשז יעשה אותכם רעבים) והוא מתחיל לא כל כך רחוק מבית הקברות.

רוצים לבקר בבתי קברות נוספים בפריז?

אם הסיור הזה “פתח לכם את התיאבון” ואתם רוצים לבקר בעוד בתי קברות בפריז, אתם מוזמנים לקרוא את הכתבה בתי הקברות של פריז לו רק יכלו הקברים לדבר…

תהנו!

איזה ציון תתנו לכתבה?

ציון ממוצע 5 / 5. דירוג הכתבה: 1

אף אחד עוד לא דירג את הכתבה. רוצה להיות ראשונ/ה?

מצטער לראות שלא אהבת את הכתבה

אשמח מאוד לדעת מה לא אהבת בכתבה הזאת

איך אוכל לשפר את הכתבה?

הכתבות שהפרנקופילים הכי אהבו

ניווט מהיר