אם תטיילו לכם מערבה ב Boulevard Haussmann, היכן שנמצאים בתי הכלבו המפורסמים גאלרי לאפייט ופרנטן (Printemps), אתם תגלו כשתגיעו למספר 90 (פחות או יותר) מבנה קודר ומסתורי בצד השני של הרחוב. למרות שמדובר במבנה היסטורי מפואר ועם סיפור מרתק, מעטים האנשים שיודעים את הסיפור שלו ומדוע הוא הוקם. מעטים עוד יותר מבקרים שם.
לבניין הזה קוראים Chapelle Expiatoire או בעברית “קפלת זיכרון” והיום נגלה ביחד על איזה זיכרון מדובר וכיצד ניתן לבקר במקום המסתורי הזה המוקף בגינה יפה אך מעט מלנכולית. בשביל זה נצטרך לחזור לשנת 1793, אז כנסו איתי למכונת הזמן ובואו נצא לדרך…
כשהמלך והמלכה נקברים בקבר אחים בבית הקברות של המדלן
כפי שכולכם יודעים בשנת 1789 פורצת המהפכה הצרפתית וכולם מדברים על זכויות אדם ואזרח. אולם תוך מספר שנים מועט הופכת המהפכה לאלימה יותר ויותר ומתחילה תקופת הטרור. בתקופה הזאת הגליוטינה בכיכר הקונקורד (שאז נקראה כיכר המהפכה) החלה לעבוד שעות נוספות והיה צורך למצוא מקום בו ניתן לקבור מהר את קורבנותיה.
את הצורך הזה מילא בית הקברות של המדלן, אשר נפתח בשנת 1721, ועוד לפני המהפכה הצרפתית נקברו שם לא מעט צרפתים (כולל ה-133 אנשים שנשרפו למוות כאשר זיקוקי די נור גרמו לשריפה בעת חגיגות הנישואים של לואי ה-16 ומארי אנטואנט).
בשנת 1792 הוחלט לקבור כאן את חללי המשמר השוויצרי של לואי ה-16, אשר נטבחו על ידי המון זועם במהלך הפריצה לארמון הטווילרי, ומאותו יום החלו לקבור כאן אלו שהוצאו להורג בזמן המהפכה הצרפתית (מאוחר יותר הגיליוטינה עברה לכיכר Nation ולכן את חללי המהפכה החלו לקבור בבית הקברות Picpus, אך זהו סיפור אחר).
ב 21 בינואר 1793 לואי ה-16 הוצא להורג בכיכר המהפכה. לאחר שראשו נכרת הונחה גופתו בתוך ארון מתים ואת הראש הניחו בין רגליו. את הארון לקחו דרך רחובות Saint-Honoré ו Boissy d’Angals של ימינו ומשם לרחוב Anjou. שם נקבר המלך בקבר אלמוני קרוב לגדר.
בדיוק באותו זמן הגיש אדם בשם פייר פרנסואה פלואה (Pierre-François Palloy 1755-1835) במסעדתו ראש חזיר ממולא, על מנת לציין את המאורע. כפי שניתן לראות הצרפתים מעולם לא שכחו את ההומור המעודן שלהם…
מקום קבורתו של המלך היה בוודאי נשכח חיש קל מכיוון שאסור היה לשים שם מצבה. אולם, למזלם של חובבי המלוכה, אדם בשם אוליבייה דקלוזו (Olivier Desclozeaux 1732-1816), אשר התגורר ברחוב Anjou, הציץ מחלונו ורשם לעצמו היכן בדיוק נקבר המלך. הוא עשה את אותו הדבר, כאשר נקברה כאן מארי אנטואנט באוקטובר 1793 וליתר בטחון שתל צמד ערבות בוכיות ליד הקברים.
בשנת 1802 נסגר בית הקברות של המדלן ופייר לואי החליט לקנות את השטח על מנת להפוך אותו לגן הפרטי שלו. זו הייתה ללא ספק אחת השקעות הנדל”ן הטובות בהיסטוריה מכיוון שכאשר חזרו הבורבונים לשלטון, בשנת 1814, אחד הדברים הראשונים שהם עשו היה לחפש את הקבר של הזוג המלכותי.
אוליבייה פנה אל המלך לואי ה-18 והראה לו בדיוק היכן קבורים לואי ה-16 ומארי אנטואנט. לאחר זיהוי הגופה הועברו הגופות לבזיליקת סן דני בה הם נקברו, לצד רוב מלכי צרפת, בטקס רב רושם. אוליבייה זכה בפנסייה שמנה, אות מסדר סן מישל ובנדוניה מלכותית לשתי בנותיו. אחרי מו”מ מתיש הוא הסכים למכור את הגן למלך צרפת וכך הפך גם לאדם עשיר מאוד (סך הכל הוא הרוויח כ 160,000 פרנק, סכום מאוד רציני באותם ימים).
על מנת לכבד את זכרם של לואי ה-16 ורעייתו החליט לואי ה-18 לבנות קאפלה מפוארת במקום בו הם נקברו. מי שהופקד על המלאכה היה הארכיטקט פונטן (Pierre François Léonard Fontaine 1762-1853), אשר מוכר לנו בזכות החלק המערבי של רחוב ריבולי, אותו הוא תכנן בפקודת נפוליאון ה-1.
מלאכת הבנייה לקחה קרוב לעשור והמקום נחנך על ידי שארל ה-10, אחיהם של לואי ה-18 ולואי ה-16, בשנת 1826. מאותו רגע שהקפלה נפתחה לציבור לא מעט אנשים כינו אותה בתור ה”הנג הובר” (או בעברית: “חמרמורת”) של השלטון המלוכני הישן (l’Ancien Regime). כתוצאה מכ,ך במהלך השנים הבאות לא מעט אנשים רצו להרוס את המבנה, אולם לשמחתנו כל המזימות הללו נכשלו. בשנת 1914 הוכרז המבנה כמבנה היסטורי וכך סכנת ההריסה נעלמה לעד.
ביקור ב Chapelle Expiatoire
אחרי שסיפרתי לכם את הסיפור מאחורי אותה קאפלה מסתורית, הגיע הזמן לבקר בה. נתחיל עם כמה פרטים טכניים ומיד אחר כך אספר לכם מה אתם עתידים לראות שם (כולל כמה תמונות שצילמתי במהלך אחד מטיולי האחרונים בפריז).
כיצד מגיעים?
הדרך המהירה ביותר להגיע היא באמצעות המטרו. יש לרדת בתחנת Saint Augustin (קו 9) ומשם ללכת מזרחה ב Boulevard Haussmann כמה צעדים ותוכלו לראות הגן והקפלה מימינכם.
שעות וימי פתיחה
המקום פתוח אך ורק בימים רביעי-שבת בין השעות 10:30-12:30 ובין 13:30-18:30.
קניית כרטיסים
הכרטיס למקום עולה כ-6 יורו (כך הוא עלה, כאשר ביקרתי שם). את הכרטיסים ניתן לקנות בקופה, אולם אם יש לכם Paris Pass, אזי תוכלו להיכנס למקום בעזרתו בחינם.
“סיור מודרך” בקאפלה
היכנסו אל הגן המקסים, אשר נבנה מסביב לקאפלה. בעיני זהו לא רק מקום נהדר לנוח מהסיורים שלכם בפריז. זה הזמן להיזכר במשפט “אם אין לחם תאכלו עוגות”, ואם קניתם קודם עוגות באחת מהפטיסרי מסביב לכנסיית המדלן, זה המקום לעשות סעודת זיכרון קצרה לזכרה של מארי אנטואנט, אשר על שמה נרשם המשפט הזה (זה לא ממש משנה שהיא לא באמת אמרה אותו).
אחרי שסיימתם אתם מוזמנים להיכנס.
הכניסה למתחם
הכניסה למקום קודרת כיאה למקום זיכרון. תוכלו לראות שם, מעל לדלת הכניסה, סרגופג וכתובת המציינת את פועלו של לואי ה-18 לשם שימור זכרו של אחיו ואישתו.
כאשר תכנסו פנימה תראו מימינכם את משרד הכרטיסים וחנות המוזיאון (למקרה שאתם צריכים לקנות כרטיס). אם כבר יש לכם כרטיסים אתם מוזמנים להמשיך קדימה לתוך החצר, אולם לפני זה שימו לב לצלליות של לואי ה-16 ומארי אנטואנט, אשר נמצאות מעל הקשתות שבקיר.
הגן הפנימי
כאן היה בעצם בית הקברות של המדלן ותוכלו למצוא בגן שתי שורות של מצבות מכל צד. המצבות הללו נבנו לזכרם של חללי המשמר השוויצרי, אשר נטבחו ב 10 באוגוסט 1792, עת משפחת המלוכה נחטפה מארמון הטווילרי והושמה במצודת הטמפל שברובע המארה. הקדישו כמה דקות לזכרם של לוחמים אמיצים אלו והמשיכו קדימה לתוך הקאפלה עצמה.
הקאפלה
כאשר תכנסו לקאפלה בוודאי תזכרו בפנתיאון של רומא וזאת בזכות הכיפה דרכה חודר אור השמש.
מתחת לכיפה תוכלו לראות את הפסלים של לואי ה-16 ומארי אנטואנט:
הפסל של לואי ה-16 נוצר על ידי הפסל המפורסם פרנסואה ז’וזף בוסיאו (François Joseph Bosio 1768-1845), אשר היה אחראי, בין השאר על פסלי הסוסים על שער הניצחון של הקרוסל. כפי שאתם יכולים לראות המלך נתמך על ידי מלאך בדרכו אל השמיים, ומתחת לפסל תוכלו למצוא את הצוואה האחרונה שלו חקוקה על שיש שחור.
בצד השני ניתן למצוא את פסלה של מארי אנטואנט, מעשה ידיו של הפסל המפורסם קורטו (Jean-Pierre Cortot 1787-1843), אשר גם הוא אחראי על כמה מהפסלים של שער הניצחון (הפעם זה של כיכר האטואל). כפי שאתם רואים, המלכה כורעת ברך בפני פסל המייצג את האמונה הנוצרית. מתחת לפסל הזה תוכלו לקרוא (אם אתם יודעים צרפתית כמובן) את המכתב האחרון שכתבה מארי אנטואנט לאחותו של לואי ה-16, מאדאם אליזבת (1764-1794).
עוד תבליט שבהחלט שווה לשים אליו לב נעשה על ידי הפסל ז’ראר (Antoine-François Gérard 1760-1843) והוא מציג את העברת גופותיהם של הזוג המלכותי מהקבר הזמני שלהם בבית הקברות של המדלן אל בזיליקת סן דני.
היציאה מהקאפלה
אחרי שסיימתם להתרשם מההוד וההדר של הקאפלה, אתם מוזמנים לרדת לקריפטה על מנת לראות את המקום המדויק בו נקבר לואי ה-16 (הוא מסומן באמצעות שיש שחור). לאחר מכן אתם מוזמנים לצאת מהקאפלה דרך הגלריה הצדדית, שם תוכלו למצוא עוד כמה מצבות ולעיתים גם תערוכה מתחלפת.
קחו את הזמן ותהנו מהשקט והשלווה, בעודכם הולכים אל חנות המזכרות. שם מסתיים הסיור הקצר שלנו, מקווה מאוד שנהנתם.
רוצים לבקר בעוד בתי קברות מעניינים בפריז?
בתי הקברות של פריז מכילים לא מעט קברים יפהפיים וסיפורים היסטוריים מרתקים. לכן אין זה מפתיע שהם הפכו לאחת האטרקציות העיקריות בפריז. אם תרצו לקבל עוד מידע על בתי הקברות השונים בפריז תוכלו למצוא אותו בכתבה בתי הקברות של פריז לו רק יכלו הקברים לדבר.
מתכננים טיול לפריז?
במידה ואתם מתכננים לכם טיול לפריז ורוצים לגלות עוד מקומות מקסימים כמו הקאפלה הזאת, אני ממליץ בחום להיכנס לכתבה פריז למטייל. שם תמצאו לא רק מסלולי טיול ומידע על מונומנטים אלא גם מידע פרקטי כגון כיצד ניתן למצוא טיסות זולות, מלונות מומלצים ועוד.