מטרור לקבארט – האנרכיזם בפריז מהמאה ה-19 ועד ימינו

איפה כדאי להתגורר בפריז?

מתלבטים היכן הכי כדאי לישון בפריז? הכתבה הזאת תעשה לכם סדר.

מלונות מומלצים

תמצאו כאן שורה של מלונות מומלצים בכל רובע (כולל דיסנילנד פריז), לכל צורך ולכל תקציב.

דירות נופש

תמצאו כאן דירות מעולות לזוגות, משפחות קטנות וגדולות.

אטרקציות בפריז

מידע נרחב על כל האטרקציות של פריז (מוזיאונים, פארקים כנסיות וכו').

מוזיאונים

רכישת כרטיסים לכל המוזיאונים המובילים של פריז (לובר, פומפידו, אורסיי וכו').

מונומנטים

רכישת כרטיסים למגדל אייפל, שער הניצחון ומונומנטים נוספיים בפריז.

אטרקציות לילדים

רכישת כרטיסים לדיסני לנד פריז ועוד לא מעט אטרקציות שילדים אוהבים.

קברטים

תוכלו לקנות כאן כרטיסים למולן רוז', קרייזי הורס ועוד לא מעט מופעים שאסור לפספס.

כרטיסים למשחקי כדורגל

במידה ואתם אוהדים של קבוצת פריז סן ז'רמן תוכלו לקנות כרטיסים למשחקים באתר הזה.

מוזיקה קלאסית

תמצאו כאן כרטיסים לקונצרטים בכנסיות, אופרות וקונצרטים באולמות.

תחבורה ציבורית

כל מה שרציתם לדעת על המטרו, אוטובוסים, מוניות וכמובן כיצד קונים כרטיסים.

שייט על הסיין

מידע על כל סוגי השייט על הסיין (עם ארוחת ערב וללא).

אוטובוס תיירים

כל מה שאתם צריכים לדעת על מנת לגלות את פריז באמצעות 4 גלגלים.

השכרת רכב בפריז

באיזה אתר כדאי להזמין רכב? היכן כדאי לקחת ולהחזיר? טיפים לנסיעה בפריז ועוד.

סיורים מודרכים

תמצאו כאן את המדריכים דוברי עברית הטובים בפריז וגם סיורים מעולים בשפות אחרות.

סיורים מחוץ לפריז

מחפשים סיור יום למון סן מישל, ארמון ורסאי, עמק הלואר ועוד? תמצאו את הסיורים הכי שווים כאן.

מסלולי טיול בפריז

רוצים לגלות את עיר האורות בקצב שלכם? תמצאו כאן לא מעט מסלולי טיול בשכונות השונות של העיר ובעקבות אנשים מפורסמים.

סיורים קולינאריים

רוצים לגלות את המקומות הכי טעימים בפריז? תמצאו כאן מבחר של סיורים קולינאריים, שיגלו לכם את חנויות האוכל והשווקים הכי שווים ברובעים השונים של העיר.

מסעדות מומלצות

תמצאו כאן את המסעדות האהובות עלי בפריז. הרשימה מתעדכנת בכל פעם שאני מגיע לשם.

מסעדות כשרות

כאן תמצאו רשימה של מסעדות כשרות מכיוון שגם שומרי כשרות צריכים להנות מאוכל טוב בפריז.

שווקים

בכתבה הזאת תמצאו את השווקים שאני הכי אוהב בפריז.

איל דה פראנס

המחוז שנמצא מסביב לפריז ומכיל את ארמון ורסאי, יורודיסני, טירות ועיירות עתיקות.

אלזס

ממוקם במזרח צרפת ומכיל בתוכו את שטרסבורג, קולמר ועשרות כפרים ועיירות ציוריות.

בורגונדי

אחד ממחוזות היין החשובים ביותר בצרפת. תמצאו שם יקבים מפורסמים, ערים היסטוריות והמון ירוק.

בורדו והסביבה

בורדו היא עיר תוססת ויפהפייה ואילו הכפרים בסביבה, כגון סנט אמיליון, הם חגיגה לאוהבי היין.

ברטאן

אם אתם אוהבים נוף פראי, חופי ים וצוקים, וכמובן פירות ים וקרפים, הגעתם למקום הנכון.

דורדון

גן עדן לחובבי הקולינריה הצרפתית וההיסטוריה עם שפע של טירות, כפרים קסומים וכמובן פואה גרא.

האלפים הצרפתיים

לכאן מגיעים לא רק בשביל סקי בחורף. כפי שתגלו יש לאלפים לא מעט מה להציע גם בשאר השנה.

לוריין

הרבה יותר ממקום הולדתה של ז'אן ד'ארק, של קרב ורדן ושל קיש לוריין.

ליון והסביבה

בירת הקולינריה הצרפתית שמציעה למבקריה גם היסטוריה מרתקת, ארכיטקטורה ועוד.

נורמנדי

אחד המחוזות הפופולריים ביותר בצרפת. כשתקראו תבינו למה.

עמק הלואר

כאן תמצאו כמה מהטירות המפורסמות ביותר של צרפת.

פרובאנס

ים, כפרים ציוריים, שמש חמימה ומורשת קולינארית הפכו אותו לאחד המחוזות הפופולריים בצרפת.

הרצאות

תמצאו כאן שורה של הרצאות על ההיסטוריה, האומנות ואפילו האופנה של צרפת.

לימודי צרפתית

רוצים ללמוד צרפתית ולא יודעים היכן הכי כדאי? כאן תמצאו המלצות על שיעורים פרונטליים, שיעורים בזום ואפילו אפליקציות.

אומנות

כאן תמצאו כתבות מרתקות על התרומה האדירה של צרפת לציור, פיסול, ארכיטקטורה ולאומנות הפלסטית באופן כללי.

אופנה

צרפת היא מולדת האופנה וכאן תמצאו כתבות מעמיקות על כמה מהאנשים שאחראים לך, החל מרוז ברטאן ועד איב סן לורן ומעצבי האופנה של ימינו.

היסטוריה

ההיסטוריה של צרפת היא בעיני היסטוריה מרתקת בזכות האנשים הגדולי מהחיים שפעלו שם. אחרי שתקראו את עשרות הכתבות ההיסטוריות באתר גם אתם תסכימו איתי.

המטבח הצרפתי

מי היו השפים הכי חשובים בתולדות צרפת? כיצד נוצרו בצרפת כמה מהמהאכלים המפורסמים ביותר בעולם? את כל זאת ועוד תלמדו בחלק הזה של האתר.

מוזיקה צרפתית

מז'אן בטיסט לולי ועד אדית פיאף, ברברה, ז'אק ברל ואזנבור. אם אתם אוהבים מוזיקה צרפתית תמצאו כאן כתבות מרתקות ושעות של מוזיקה נפלאה.

קולנוע

בצרפת יצרו האחים לומייר את הקולנוע ומאז לא הפסיקו הצרפתים לספק לנו סרטים נפלאים. תוכלו לקרוא עליהם כאן.

מלטה

התגוררתי במלטה בין השנים 2018-2019 והיום אני שמח לחלוק אתכם מידע תיירותי חשוב, שישדרג את הביקור שלכם שם.

גרנזי

אי קטן וקסום שנמצא בין אנגליה לצרפת ובו התגוררתי בין 2016-2018. מומלץ בחום לאנשים שמעוניינים לנסוע למקומות בהם כמעט אף ישראלי לא ביקר.

ישראל

כאן תמצאו את כל מה שקורה בישראל וקשור לצרפת (מסעדות צרפתיות, מופעי שנסונים ועוד).

גילוי נאות לפני שנתחיל: כשאתם מזמינים מלון, כרטיסים לאטרקציות ורכבות או שוכרים רכב דרך הקישורים באתר, אני מקבל עמלה קטנה, אותה אני משקיע בשיפור מתמיד של התוכן וחווית השימוש. אשמח אם תוכלו לפרגן לי על ידי רכישת כל אלה דרכי. תוכלו לעשות זאת בקלות באמצעות הקישורים לכל אתרי ההזמנות המומלצים, אותם ניתן למצוא בדף הזה.

זמן קריאה משוער: 5 דקות

כפי שכתבתי בפוסט הקודם, הטרור הומצא בפריז והחל בתור טרור של מדינה בזמן המהפכה הצרפתית. אולם, מתוך הפילוסופיה שהובילה למהפכה הצרפתית הגיחה גם הפילוסופיה שתוביל לטרור היחידים במאה ה-19 וה-20: האנרכיזם. על מנת להבין תופעה זאת יש צורך לחזור אל ספריו של ז’אן ז’אק רוסו (Jean Jacques Rousseau 1712-1778) שם נטען שהאדם הוא טוב מנעוריו ומצב הטבע שלו הוא החופש. על פי הפילוסופיה הזאת המדינה, בתור הגוף, אשר שולל מידה מסוימת של חופש מהאדם לצרכי ביטחון, היא שורש כל הרע. מכאן יצאו בעצם שתי אסכולות. הראשונה מבינה שלמדינה ישנו בכל זאת תפקיד מצומצם בחיי האזרח, בכל מה שקשור לשמירה על ביטחונו, אולם לא רצוי שהיא תתערב בחייו בתחומים אחרים (הנציגה של האסכולה הזאת בארץ היא התנועה הליברלית החדשה). האסכולה השנייה רואה בשלטון, באשר הוא שלטון, בתור אוייב שיש למגרו על מנת להחזיר את האדם למצב הטבע של חופש מוחלט. אלו הם האנרכיסטים והם הטילו את חיתתם על אירופה של שלהי המאה ה-19 בכלל, ועל פריז בפרט.

מי שהמציא את המילה אנרכיזם היה הפילוסוף הצרפתי פרודון (Pierre Joseph Prudhon 1809-1865), אשר קבע שרכוש פרטי הוא גזל והתנגד כמעט לכל מוסד מדינתי (מעניין לדעת שהוא תמך דווקא במוסד הבנק המרכזי מכיוון שזה יוכל לממן פרוייקטים של הפועלים). מיכאיל באקונין (1812-1876 Mikhail Bakunin), גולה פוליטי רוסי, אשר נפגש עם פרודון, החליט להוציא את הפילוסופיה שלו אל הפועל ויצר את ה”תעמולה באמצעות המעשה” שזהו בעצם שם “מכובס” לאקט טרוריסטי. באקונין השתתף במרידות של 1848 בפריז ו 1849 בדרזדן. הוא נאסר והצליח לברוח לאנגליה שם החל לתכנן מהפכה אנרכיסטית עולמית וכתב “למהפכן יש רק מטרה אחת – הרס. בינו לבין החברה ישנה מלחמה עד המוות, תמידית ובלתי פוסקת!”. באקונין אומנם מת בשנת 1876 אולם השאיר אחריו מורשת שתורגמה בשנים שלאחר מכן לגל של פיגועי טרור בפריז במהלך שנות ה-90 של המאה ה-19.

ז'וזף פרודון
ז’וזף פרודון

בשנת 1891 נערכה ברובע המונמרטר שבפריז הפגנת פועלים אלימה תחת הדגל השחור של האנרכיזם (בדיוק אותו צבע כמו הדגל של דעא”ש). ההפגנה גררה גל מעצרים על ידי המשטרה. בתגובה ב 11 במרץ 1892 נזרקו פצצות על ביתו של השופט, אשר דן את המפגינים למאסר. כמה ימים אחר כך התפוצצה פצצה נוספת בביתו של התובע הראשי. מי שהטמין את הפצצה היה האנרכיסט הצרפתי בעל השם הגרמני פרנסואה קלאודיוס קוניגשטיין (Francois Claudius Koenigstein 1859-1891), אשר אימץ לעצמו את השם רבאשול (Ravachol). הוא ניתפס על ידי אלפונס ברתיון ממציא תורת הזיהוי הפלילי, אשר פיתח שיטה לזיהוי פושעים באמצעות תווי פנים ומבנה גוף. למרות זאת הטרור המשיך ובדצמבר 1893 אנרכיסט בשם אוגוסט ווייאן (Auguste Vaillant 1861-1894) זרק פצצה בתוך בית המחוקקים הצרפתי במטרה להרוג את ראש ממשלת צרפת. אולם, כאשר הוא עשה זאת, מישהי תפסה את זרועו והפצצה עפה ופגעה בעמוד. כתוצאה מכך גשם של מסמרים וטיח נפל על הפוליטיקאים שנמצאו למטה וגרם לפצועים רבים, אך ללא הרוגים. לקורבנות של בית הקפה הפריזאי טרמינוס (Terminus)  חודשיים מאוחר יותר כבר היה פחות מזל, כאשר אמיל הנרי (Emile Henri 1872-1894) הטיל שם פצצה, הרג אדם אחד ופצע עשרים נוספים. בזמן בריחתו הספיק אמיל עוד לירות למוות בשוטר עד שנתפס על ידי עוברי אורח. גם וויאן וגם הנרי הוצאו להורג אולם תחושת המצור בפריז נשארה.

הפיגוע בקפה טרמינוס
הפיגוע בקפה טרמינוס

השיא של הטרור האנרכיסטי הגיע בשנת 1894 עם הרצחו של נשיא צרפת סאדי קארנו (Marie François Sadi Carnot 1837-1894). הפעם הרוצח היה איטלקי בשם סנטה קסריו (Sante Caserio 1873-1894), אשר נאלץ לברוח ממולדתו אחרי שנתפס מחלק חוברות עם תכנים אנרכיסטיים. כשהוא שמע שנשיא צרפת נוסע לעיר ליון על מנת לפתוח את התערוכה הקולוניאלית, הבין קסריו שזו הזדמנות מצויינת לרצוח אותו. ב 24 ביוני הנשיא נסע בכרכרה פתוחה, כאשר לפתע הגיח הרוצח מהקהל ותוך כדי צעקות “תחי האנרכיה” קפץ לתוך הכרכרה ונעץ את סכינו בתוך בטנו של סאדי קארנו. לאחר המעשה הוא ניסה לברוח אולם נתפס על ידי העוברי אורח והוסגר למשטרה. בתא הכלא הוא אמר “אני אנרכיסט וכרגע הצלחתי לפגוע בראש מדינה. עשיתי זאת כפי שהייתי עושה לכל נשיא, מלך או קיסר ולא משנה מאיזו מדינה הוא”. למרות שעורך דינו טען שהלקוח איננו שפוי, סנטה קסריו הוצא להורג ב 16 באוגוסט.

הרצח של הנשיא סאדי קארנו
הרצח של הנשיא סאדי קארנו

בדומה לאירועי טרור מאוחרים יותר, גם הטרוריסטים של המאה ה-19 זכו לתמיכת חלק מהבוהמה, אשר חלקו אתם את הרצון לשחרר את החברה מכבליה. בתי הקפה של מונמרטר היוו כר פורה של תמיכה באנרכיזם והזמרים ששרו שם, חיברו לא מעט שירים שהיללו את הטרור האנרכיסטי. מקסים ליסבון (Maxime Lisbonne 1839-1905), אשר בעברו היה חבר בקומונה הפריזאית, הקים במונמרטר קפה-קברט אנרכיסטי בו על הדלתות והחלונות היו סורגים, הכיסאות והשולחנות היו קשורים לרצפה בשרשראות ואילו המלצרים התחפשו לעבדים. הפרסומת של המקום אמרה שזה בית הקפה היחידי בפריז בו אין סיכוי שיתרחש אירוע טרור…. מקום נוסף שהיה חביב על האנרכיסטים היה קפה Le Zut, אשר היה קשור גם לעיתון האנרכיסטי Le Libertaire. זה היה המקומות האהובים על פיקאסו בשנותיו הראשונות בפריז.

לאחר שהמשטרה סגרה את Le Zut החליט הבעלים שלו פרדריק ג’ראר (1860-1938 Frédéric Gérard) לפתוח מקום חדש שהיום ידוע בתור Lapin Agile (בעבר הוא נקרא קברט הרוצחים בגלל תמונות הרוצחים, אשר היו תלויות על הקירות שלו). השם החדש הגיע ממשחק מילים על שמו של הצייר André Gill , אשר צייר מעל הכניסה ארנב (בצרפתית Lapin) קופץ מתוך סיר מרק. מאז שהקברט הוקם הוא הפך למקום מפגש של פושעים, אנרכיסטים וגם לא מעט מאנשי הבוהמה, אשר אהבו לבקר בקברט, בין השאר בזכות האוכל הזול שהגישו שם. המקום ידע לא רק שמחה ומוזיקה אלא גם טרגדיה, כאשר בנו של הבעלים נורה למוות בפתח הקברט בשנת 1911 (הרוצח מעולם לא נתפס).

ציור של מועדון ה Lapin Agile מאת רפאל טוסאנט
ציור של מועדון ה Lapin Agile מאת רפאל טוסאנט

כיום כבר לא מתבצעת במקום פעילות אנרכיסטית וגם אוכל כבר איננו מוגש שם (לכן כדאי מאוד לאכול ארוחת ערב לפני שמגיעים). אולם למרות זאת, זהו אחד המקומות הכי מומלצים מבחינתי בפריז וזאת בזכות מופעי השאנסונים, אשר מתרחשים שם כמעט כל ערב. בשנת 2014 יצא לי לבקר במקום פעמיים ובכל פעם יצאתי בתחושה של אופוריה. הכל מתחיל בסביבות 21:00, כאשר המלצר מושיב אתכם ליד השולחנות הפזורים באולם שעל קירותיו ניתן למצוא תמונות, אשר צויירו על ידי כמה ציירים שפקדו את המקום, דוגמת פיקאסו. באמצע האולם נמצא לו פסנתר ישן וכך בעודכם מתיישבים ומנסים להתרגל לאווירה מתחיל מישהו לפרוט עליו. בתחילה אתם עוד חושבים שהוא מתאמן והמופע יתחיל עוד מעט ואז כעבור כמה דקות, פתאום אנשים שיושבים שולחן אחד לידכם מתחילים לשיר להם את השירים שמנוגנים על הפסנתר. באותו רגע זה נראה כאילו מדובר בתיירים שהחליטו לעשות מעין “שירה בציבור”, אולם די מהר אתם מבינים שבעצם המופע התחיל… וכך במשך כ-4 שעות קסומות אתם זוכים לשמוע שאנסונים מפורסמים יותר ומפורסמים פחות מרפרטואר שנע בין סוף המאה ה-19 ועד לסוף המאה ה-20. למקום ישנה נבחרת של זמרים וכל ערב מופיעים רק חלק מהם, כך שגם אם תבואו למקום מספר פעמים, תשמעו בכל פעם שירים שונים. אז אם אתם בפריז, אני ממליץ לכם בחום לא לוותר על החוויה הזאת. מכיוון שאסור לצלם שם, הרשו לי להביא לכם את השיר של אלן טורבאן (Alain Turban), אשר יעביר לכם ולו במעט את החוויה של המקום:


וכך, כפי שראיתם, מתוך הטרור והדם של שלהי המאה ה-19 נותר לנו קברט עם מוזיקה נפלאה. וכולי תקווה שצרפת והעולם המערבי יוכלו להתגבר על הטרור האסלאמי ולדורות הבאים ישאר רק מופע שאנסונים...

רוצים לא לפספס אף כתבה או אירוע פרנקופילי?
מחפשים אתרים מומלצים להזמנת מלונות וכרטיסים?
לא מצאתם את מה שחיפשתם?

מוזמנים לספר לחברים שלכם

ההיסטוריה של מגדל אייפל - ממונומנט שנוא לסמל של פריז
הצעה מיוחדת לקוראים של פרנקופילים אנונימיים

5% הנחה

על כרטיסים לאטרקציות ומופעים באתר TIQETS

כל מה שעליכם לעשות זה ללחוץ על הכפתור למטה ובעת מעמד הקנייה להכניס את הקוד FRANCOPHILE5

צבי חזנוב (הפרנקופיל)
בואו נשמור על קשר

הכתבות המעניינות ביותר, מידע על טיולים בצרפת, הרצאות, ערבי שאנסונים ועוד דברים שפרנקופילים אוהבים אצלך במייל פעם (או מקסימום פעמיים) בשבוע.

ואם זה לא שכנע אותכם…

מי שנרשם כעת יקבל את הרצאה שלי על טיול בפריז בעקבות מולייר בחינם!

דילוג לתוכן