גאלט דה רואה (Galette des Rois) – עוגת המלכים מאת גל שטיינר

איפה כדאי להתגורר בפריז?

מתלבטים היכן הכי כדאי לישון בפריז? הכתבה הזאת תעשה לכם סדר.

מלונות מומלצים

תמצאו כאן שורה של מלונות מומלצים בכל רובע (כולל דיסנילנד פריז), לכל צורך ולכל תקציב.

דירות נופש

תמצאו כאן דירות מעולות לזוגות, משפחות קטנות וגדולות.

אטרקציות בפריז

מידע נרחב על כל האטרקציות של פריז (מוזיאונים, פארקים כנסיות וכו').

מוזיאונים

רכישת כרטיסים לכל המוזיאונים המובילים של פריז (לובר, פומפידו, אורסיי וכו').

מונומנטים

רכישת כרטיסים למגדל אייפל, שער הניצחון ומונומנטים נוספיים בפריז.

אטרקציות לילדים

רכישת כרטיסים לדיסני לנד פריז ועוד לא מעט אטרקציות שילדים אוהבים.

קברטים

תוכלו לקנות כאן כרטיסים למולן רוז', קרייזי הורס ועוד לא מעט מופעים שאסור לפספס.

כרטיסים למשחקי כדורגל

במידה ואתם אוהדים של קבוצת פריז סן ז'רמן תוכלו לקנות כרטיסים למשחקים באתר הזה.

מוזיקה קלאסית

תמצאו כאן כרטיסים לקונצרטים בכנסיות, אופרות וקונצרטים באולמות.

תחבורה ציבורית

כל מה שרציתם לדעת על המטרו, אוטובוסים, מוניות וכמובן כיצד קונים כרטיסים.

שייט על הסיין

מידע על כל סוגי השייט על הסיין (עם ארוחת ערב וללא).

אוטובוס תיירים

כל מה שאתם צריכים לדעת על מנת לגלות את פריז באמצעות 4 גלגלים.

השכרת רכב בפריז

באיזה אתר כדאי להזמין רכב? היכן כדאי לקחת ולהחזיר? טיפים לנסיעה בפריז ועוד.

סיורים מודרכים

תמצאו כאן את המדריכים דוברי עברית הטובים בפריז וגם סיורים מעולים בשפות אחרות.

סיורים מחוץ לפריז

מחפשים סיור יום למון סן מישל, ארמון ורסאי, עמק הלואר ועוד? תמצאו את הסיורים הכי שווים כאן.

מסלולי טיול בפריז

רוצים לגלות את עיר האורות בקצב שלכם? תמצאו כאן לא מעט מסלולי טיול בשכונות השונות של העיר ובעקבות אנשים מפורסמים.

סיורים קולינאריים

רוצים לגלות את המקומות הכי טעימים בפריז? תמצאו כאן מבחר של סיורים קולינאריים, שיגלו לכם את חנויות האוכל והשווקים הכי שווים ברובעים השונים של העיר.

מסעדות מומלצות

תמצאו כאן את המסעדות האהובות עלי בפריז. הרשימה מתעדכנת בכל פעם שאני מגיע לשם.

מסעדות כשרות

כאן תמצאו רשימה של מסעדות כשרות מכיוון שגם שומרי כשרות צריכים להנות מאוכל טוב בפריז.

שווקים

בכתבה הזאת תמצאו את השווקים שאני הכי אוהב בפריז.

איל דה פראנס

המחוז שנמצא מסביב לפריז ומכיל את ארמון ורסאי, יורודיסני, טירות ועיירות עתיקות.

אלזס

ממוקם במזרח צרפת ומכיל בתוכו את שטרסבורג, קולמר ועשרות כפרים ועיירות ציוריות.

בורגונדי

אחד ממחוזות היין החשובים ביותר בצרפת. תמצאו שם יקבים מפורסמים, ערים היסטוריות והמון ירוק.

בורדו והסביבה

בורדו היא עיר תוססת ויפהפייה ואילו הכפרים בסביבה, כגון סנט אמיליון, הם חגיגה לאוהבי היין.

ברטאן

אם אתם אוהבים נוף פראי, חופי ים וצוקים, וכמובן פירות ים וקרפים, הגעתם למקום הנכון.

דורדון

גן עדן לחובבי הקולינריה הצרפתית וההיסטוריה עם שפע של טירות, כפרים קסומים וכמובן פואה גרא.

האלפים הצרפתיים

לכאן מגיעים לא רק בשביל סקי בחורף. כפי שתגלו יש לאלפים לא מעט מה להציע גם בשאר השנה.

לוריין

הרבה יותר ממקום הולדתה של ז'אן ד'ארק, של קרב ורדן ושל קיש לוריין.

ליון והסביבה

בירת הקולינריה הצרפתית שמציעה למבקריה גם היסטוריה מרתקת, ארכיטקטורה ועוד.

נורמנדי

אחד המחוזות הפופולריים ביותר בצרפת. כשתקראו תבינו למה.

עמק הלואר

כאן תמצאו כמה מהטירות המפורסמות ביותר של צרפת.

פרובאנס

ים, כפרים ציוריים, שמש חמימה ומורשת קולינארית הפכו אותו לאחד המחוזות הפופולריים בצרפת.

הרצאות

תמצאו כאן שורה של הרצאות על ההיסטוריה, האומנות ואפילו האופנה של צרפת.

לימודי צרפתית

רוצים ללמוד צרפתית ולא יודעים היכן הכי כדאי? כאן תמצאו המלצות על שיעורים פרונטליים, שיעורים בזום ואפילו אפליקציות.

אומנות

כאן תמצאו כתבות מרתקות על התרומה האדירה של צרפת לציור, פיסול, ארכיטקטורה ולאומנות הפלסטית באופן כללי.

אופנה

צרפת היא מולדת האופנה וכאן תמצאו כתבות מעמיקות על כמה מהאנשים שאחראים לך, החל מרוז ברטאן ועד איב סן לורן ומעצבי האופנה של ימינו.

היסטוריה

ההיסטוריה של צרפת היא בעיני היסטוריה מרתקת בזכות האנשים הגדולי מהחיים שפעלו שם. אחרי שתקראו את עשרות הכתבות ההיסטוריות באתר גם אתם תסכימו איתי.

המטבח הצרפתי

מי היו השפים הכי חשובים בתולדות צרפת? כיצד נוצרו בצרפת כמה מהמהאכלים המפורסמים ביותר בעולם? את כל זאת ועוד תלמדו בחלק הזה של האתר.

מוזיקה צרפתית

מז'אן בטיסט לולי ועד אדית פיאף, ברברה, ז'אק ברל ואזנבור. אם אתם אוהבים מוזיקה צרפתית תמצאו כאן כתבות מרתקות ושעות של מוזיקה נפלאה.

קולנוע

בצרפת יצרו האחים לומייר את הקולנוע ומאז לא הפסיקו הצרפתים לספק לנו סרטים נפלאים. תוכלו לקרוא עליהם כאן.

מלטה

התגוררתי במלטה בין השנים 2018-2019 והיום אני שמח לחלוק אתכם מידע תיירותי חשוב, שישדרג את הביקור שלכם שם.

גרנזי

אי קטן וקסום שנמצא בין אנגליה לצרפת ובו התגוררתי בין 2016-2018. מומלץ בחום לאנשים שמעוניינים לנסוע למקומות בהם כמעט אף ישראלי לא ביקר.

ישראל

כאן תמצאו את כל מה שקורה בישראל וקשור לצרפת (מסעדות צרפתיות, מופעי שנסונים ועוד).

גילוי נאות לפני שנתחיל: כשאתם מזמינים מלון, כרטיסים לאטרקציות ורכבות או שוכרים רכב דרך הקישורים באתר, אני מקבל עמלה קטנה, אותה אני משקיע בשיפור מתמיד של התוכן וחווית השימוש. אשמח אם תוכלו לפרגן לי על ידי רכישת כל אלה דרכי. תוכלו לעשות זאת בקלות באמצעות הקישורים לכל אתרי ההזמנות המומלצים, אותם ניתן למצוא בדף הזה.

זמן קריאה משוער: 4 דקות

תקופת החגים היא התקופה האהובה עליי בשנה: העיר כולה מקושטת ומוארת, וחגי סוף השנה שנמשכים מספר ימים מורגשים כאילו נחגגו מספר חודשים.

השנה הייתה שנת 2012, ובדיוק נחתתי לביקור בן חודש. השנה רק התחילה לפני מספר ימים וברחובות נשארו כמה זיכרונות מתוקים מהחגיגות: עצי אשוח אשר סיימו את תפקידם מונחים בערימה על המדרכות, וממתינים לאיסוף של העירייה, שאריות של קישוטים בחנויות, וכמובן השוקולדים של החג שנמכרים בהנחה (אגלה לכם טיפ קטן, משתלם לקנות אותם לאחר החג מאשר לפניו, שכן המחירים יורדים אף בחצי המחיר).

ביציאתי לסידוריי, עברתי דרך הפטיסרי השכונתית, ובחלון הראווה הוצגה עוגה מיוחדת, עוגה אשר אינה חלק מהנוף הקבוע. העוגה הייתה עגולה, כתומה, עשויה מבצק עלים וכתר עליה. ששאלתי את המוכרת לפשר העוגה, היא ענתה לי בהתנשאות הפריזאית שזוהי עוגת המלכים או בצרפתית La Galette des Rois ואני חייכתי אמרתי תודה וחזרתי לביתי.

מה היא הגאלט דה רואה?

סקרנותי לא הרפתה מאותה העוגה המוזרה שעומדת בחלון הראווה ולכן, חזרתי בשנית לפטיסרי. בעודי שוברת שיניים עם מבטא צרפתי רצוץ ביקשתי הסבר על העוגה, וכמובן כל מה שהבנתי היה עוגה, ובצק עלים.

אז מה היא בעצם עוגה אשר עשויה בצק עלים? ובשמה עוגת המלכים.

עוגת המלכים הינה עוגה מסורתית המקושרת לחג ההתגלות. מדובר בחג נוצרי הנחגג כיוון שאומרים שאלוהים נגלה בצורת אדם הלו הוא ישו.

העוגות נקראות עוגת המלך, על מנת לציין את 3 מלכי קדם, שהגיעו מהמזרח אל בית לחם כדי לסגוד לישו, “מלך היהודים”, לאחר לידתו. את הגעת שלושת המלכים חוגגים בחג ההתגלות.

שורשיה של העוגה ככל הנראה בהילולה רומאית שהתקיימה 200 שנה לפני הספירה. בכל תחילת ינואר חגגו הרומאים בפסטיבל שנתי לאל סטורן במהלכו נהגו לבחור מלך ליום אחד מתוך העבדים. הבחירה נעשתה באמצעות עוגת ענק שהוגשה לעבדים, שבאחת מפרוסותיה הוטמן פול. לעבד שקיבל את הפול התאפשר להיות מלך ליום אחד ולבקש כל דבר ביום כהונתו.

עוגת הגאלט דה רואה.
עוגת הגאלט דה רואה.

בהמשך מסורת העוגה התגלגלה לצרפת של ימי הביניים ואומצה כעוגה הרשמית של חג ההתגלות, כשהפול שבה שימש כסמל לישו התינוק. במהרה, החליטה הכנסייה כי מדובר במנהג פגאני ואסרה עליו. כדי לעקוף את הגזירה שונה שם החג מ”יום המלכים” ל”יום השכנות”.

המסורת אף שרדה את המהפכה הצרפתית, במהלכה מלכים לא היו אהודים בלשון המעטה. שמה הוסב לעוגת השוויון, כסמל להענקת שוויון הזדמנויות לכולם

המאפה המקורי אשר אומרים שנאפה לפני 300 שנה היה עשוי בצק יבש דמוי בגט, מצופה סוכר וקיטניה בתוכו( לרוב הכיל פול שכן פול היה אז ירק נפוץ). כיום זהו מאפה שמרים קלוע מתוק, ממולא קינמון, העשוי בצורת מעגל חלול, עם ציפוי מזוגג של סוכר צבעוני.

העוגה נמכרת עד סוף חודש פברואר כיאה לצרפתים, אשר אוהבים לקחת את הזמן ,כאשר החג עצמו מתקיים ב- 6 לינואר. התפתחות תחום הגאלטים מזכירה את מה שקורה בפטיסארי הצרפתית בשנים האחרונות . התחרות להיות יצירתיים, גם כשמדובר בקינוחים קלאסיים-מסורתיים.

הצרפתים מוכנים לקבל חשיבה מחוץ לקופסה, ומסכימים להכיל שינויים מבניים בקינוחים הכל כך מוכרים, שמאחוריהם מסורת של מאות שנים ( ראה ערך הבוש דה נואל המסורתי).

הגאלטים לובשים צורות שונות וממולאים במילויים מעניינים ופחות מסורתיים. אפשר למצוא גאלט ממולא בשוקולד, גאלט ממולא בפיסטוק או בתפוחים ועוד.

לפי המסורת, יש לחתוך את הגאלט למספר פרוסות כמספר המשתתפים באירוע. הילד הצעיר ביותר יורד מתחת לשולחן ועליו לומר למי הולכת כל פרוסה, מבלי לראות איזו פרוסה נחתכה. מי שמוצא את ההפתעה בפרוסת הגאלט שקיבל מוכתר כמלך לאותו היום.

הפסלון שנמצא בתוך עוגת הגאלט דה רואה
הפסלון שנמצא בתוך עוגת הגאלט דה רואה

מנהג הטמנת הפול בעוגה החזיק מעמד עד לסוף המאה ה-19. בתקופה זו המסורת שונתה מעט ומי שמצא את הפול היה אמנם מלך ליום אחד. אולם דווקא עקב כך, מציאת ההפתעה הביאה את האפקט ההפוך ובמקום שמי שזכה בפול והיה אמור לקבל מה שהוא רוצה, הוא נאלץ לרצות את כולם.

כדי להתחמק מאי הנעימות החלו אנשים לבלוע את הפול, מבלי להודות שהוא נמצא אצלם, ולכן החלו להטמין בעוגה פסלונים, אותם כבר לא ניתן לבלוע. הפסלונים הקטנים העשויים מקרמיקה/חרסינה נעשו בצורות שונות, החל מסמלים דתיים דרך פרסות למזל טוב.

מי שאוכל מהעוגה צריך לקחת בחשבון שהוא מסתכן במקרה הטוב, להיות מלך ליום אחד, במקרה הפחות טוב, כסא המלכות שלו יהפוך לכיסא רופא השיניים, אשר יטפל בשיניו השבורות. אני מכירה אישית חברה אשר נשברה לה השן מהפסלון.

מתכון לגאלט דו רואה

רוצים להכין את הגאלט דו רואה ומחפשים מתכון? מה דעתכם לעשות את העוגה על פי המתכון של השף של שגריר צרפת בישראל?

אם כך לא נתווכח שמרכז המאפים המדהימים, היפים, היצירתיים והמפוארים מכולם הוא בפריז , נכון?
גם לא נתווכח שבצק עלים הוא אחד הבצקים האהובים, הטעימים והמלכותיים שיש – נכון?
אז מה דעתכם על העוגה של המלכים?
היייתם רוצים לתת ביס ולנסות את מזלכם?
מוזמנים לאפות ולהציף אותנו בתמונות בקבוצת הפייסבוק פריז ואיל דה פראנס.

כמה מילים על גל שטיינר יניב

גל שטיינר יניב הינה יועצת לענייני תיירות בפריז וצלמת. הכותבת בונה מסלולים ייחודים ופרטניים בהתאמה אישית, מצלמת ועושה בוקים אישים בפריז.

לגל יש ידע רב בכל הקשור לפריז ותמונותיה פורסמו בספר ”המשפחה המטיילת לפריז” ובנוסף זכו בתחרויות צילום בפריז. ניתן לפנות בפייסבוק ולקרוא עליה המלצות חמות.

רוצים לא לפספס אף כתבה או אירוע פרנקופילי?
מחפשים אתרים מומלצים להזמנת מלונות וכרטיסים?
לא מצאתם את מה שחיפשתם?

מוזמנים לספר לחברים שלכם

ההיסטוריה של מגדל אייפל - ממונומנט שנוא לסמל של פריז
הצעה מיוחדת לקוראים של פרנקופילים אנונימיים

5% הנחה

על כרטיסים לאטרקציות ומופעים באתר TIQETS

כל מה שעליכם לעשות זה ללחוץ על הכפתור למטה ובעת מעמד הקנייה להכניס את הקוד FRANCOPHILE5

צבי חזנוב (הפרנקופיל)
בואו נשמור על קשר

הכתבות המעניינות ביותר, מידע על טיולים בצרפת, הרצאות, ערבי שאנסונים ועוד דברים שפרנקופילים אוהבים אצלך במייל פעם (או מקסימום פעמיים) בשבוע.

ואם זה לא שכנע אותכם…

מי שנרשם כעת יקבל את הרצאה שלי על טיול בפריז בעקבות מולייר בחינם!

דילוג לתוכן