פרנקופילים מושבעים הם אנשים שלרוב נוסעים לצרפת, ולעתים גם לבלגיה ולחבל קוויבק בקנדה. לפרנקופילים שנמאס להם מפריז, או שכבר זכו שערבי ישדוד אותם במטרו, אני ממליץ על ז’נבה, העיר דוברת הצרפתית הגדולה ביותר בשווייץ. ז’נבה מכונה בצדק “העיר הגדולה הקטנה ביותר בעולם”. למרות גדולה הצנוע של העיר, והאפשרות לטייל בכל מרכז העיר בהליכה ברגל, מדובר בעיר מפורסמת, עשירה מכל בחינה, עם הרבה מה להציע לכל סוגי התיירים.
למזדמנים לז’נבה, כדאי להגיע לעיר בסביבות החג העירוני של העיר L’ Escalade . מה חוגגים בשוויץ , מדינה שלא ידעה מלחמה מאות שנים? כן, נצחונות צבאיים ישנים. L’ Escalade היא העפלה על החומות , וחג זה מציין את כשלון הניסיון לכבוש את ז’נבה בידי דוכסות סבוי הסמוכה. נחזור להיסטוריה : בלילה 11-12 בדצמבר 1602 דוכסות סבוי (בצרפתית Savoie , סבואה) יצאה למתקפת פתע על ז’נבה, אז עיר-מדינה עצמאית. הכוחות התוקפים חנו בפלנפלה (Plainpalais) , מול חומות העיר העתיקה, שבה נערכות כיום עיקר החגיגות העירוניות. בזכות ערנותם של שומרי העיר , המיליציה העירונית ואף האזרחים, שהתגייסו להגנה על עירם , ההתקפה נכשלה.כתריסר שבויים מלוחמי סבוי הוצאו להורג ברוב טקס למחרת, בבחינת שודדים, היות וההתקפה היתה הפרה של הסכמי שלום קודמים. הגופות נשארו תלויות כשנה. אכן, אמנת ז’נבה טרם נהגה אז…
לא הבנתם? זה בסדר, זה בדיאלקט הפרובנסאלי המקומי של ראשית המאה ה17, מאד שונה מהצרפתית המודרנית. בסוף השבוע של ה L’ Escalade יש הזדמנות חד פעמים להכנס אל בנייני מועצת העיר העתיקה, מקום ששימש “ממשלה” של רפובליקת ז’נבה הימי ביניימית. הקירות עדיין מעוטרים באיורים בני מאות שנים של ראשי העיר ושופטיה, המצוירים ללא כפות ידיים, כאות וכעדות לכך שלא ייקחו שוחד. באולם המועצה נמצא המטה הטיקסי שסימל את עצמת שליטי ז’נבה, והתייחסו אליו כחפץ של קדושה, כמו מטה אחשוורוש במגילת אסתר . ומעשה במשרת שנתפס נוגע במטה-העיר, ונתלה עוד באותו יום ; שוויצרים שלפני מאות שנים לא ממש ענו על הדימוי המתורבת של שוויצרים דהיום../
ניתן ומומלץ לעלות גם אל צריח הקתדרלה , לתצפית על העיר, ועל המזרקה המפורסמת, Jet d’eau, מן הסתם האובייקט הפאלי הגבוה באירופה..
אין חגיגה בלי עוגה, ואין Escalade בלי marmite ושאר מאכלי החג. ה”מרמיטה” זהו שוקולד ממולא מרציפן ומעוטר בצבעי הקנטון של ז’נבה. החוגגים ברחובות יכולים ליהנות מעוד מאכלים מקומיים, ובשל מזג האוויר כדאי להנות גם מכוס של יין חם המתאים לדצמבר האירופי. באזורים דוברי גרמנית הוא מכונה Gluhwein , ובז’נבה הוא נקרא בפשטות vin chaud – יין חם. מבקרים בז’נבה יכולים ליהנות משאר האטרקציות של העיר – בעיר העתיקה נמצא מוזיאון עירוני משובח (הכניסה תמיד חינם) , ועוד כמה עשרות מוזיאונים אחרים נמצאים ברחבי העיר. בסמוך לעיר נמצא מאיץ החלקיקים המפורסם CERN , הפרוייקט המדעי היקר בעולם (למעט תוכנית החלל). במקום זה, חוץ מההישגים הידועים בחקר החלקיקים התת אטומיים והוכחת קיום ה”חלקיק האלוהי”, הומצא די במקרה משהו אחר – האינטרנט. את פרוטוקול ה WWW המציאו לשם הכנת האתר של מרכז המחקר ב CERN.
ד”ר שריאל בירנבאום הוא מזרחן המתמחה בקולנוע מצרי. ספרו “בחזרה לעבר – היסטוריות מצולמות בקולנוע המצרי” עתיד לראות אור בקרוב בהוצאת מאגנס.