כולם יודעים שכשחג חנוכה מתקרב בישראל, המאפיות אט אט מתמלאות בסופגניות. בפריז, אט אט הרחובות מתקשטים בעצי אשוח גדולים כקטנים, ובמקביל חלונות הראווה של החנויות מתקשטים בקישוטי חג המולד. מנהג זה לא פוסח על חנויות הפטיסרי, אשר מקשטות את הוויטרינות שלהן על מנת למשוך כמה שיותר לקוחות. אולם בנוסף לקישוטי החג המסורתיים, הפטיסרי תציג לראווה גם את הבוש דה נואל.
אז מה הוא בעצם בוש דה נואל?
בצרפתית Bûche de Noël גזע חג המולד.
בוש דה נואל היא עוגה שנהוג להגיש בחג המולד, במיוחד בצרפת, שבצורתה המסורתית מזכירה גזע עץ. צורה זו נועדה להזכיר את גזעי העץ החדשים בהם השתמשו בעבר על מנת לחמם את הבתים. מקורה של העוגה אינו ידוע, אולם קיים תיעוד היסטורי של הכנתה מאמצע המאה ה-19.
העוגה נראית מאד מרשימה וקשה להכנה, אולם למעשה מדובר ברולדה פשוטה עם קרם וניל/שוקולד/ערמונים, שחתוכה בקצוות בצורה אלכסונית ומצופה בגנאש שוקולד.
את העוגה נהוג לקשט במגוון עוגיות, אבקת סוכר או שאר קישוטים ומוטיבים של חורף. אבל הצרפתים כמו הצרפתים עושים מכל עוגה יצירת אמנות. עם התפתחות הפטיסרי בשנים האחרונות ותרבות האינסטנגרם, הפכו הבוש-דה-נואל לאטרקציה של ממש.
מי שהייתה פעם עוגה מסורתית צנועה, הפכה בשנים האחרונות למיצג ראוותני ויצירתי של צורות, צבעים, מרקמים, טעמים והמון קישוטים. לאור הרצון להיות יצירתיים ושונים מאחרים זונחים השף פטיסיירים, לעיתים, את הצורה המקורית של הבוש ומפליגים עם הדמיון למקומות שביניהם לבין גזע עץ יש קשר קלוש.
בכל יצירה שכזו מנסים לשלב השף פטיסיירים את מגוון טכניקות העבודה, שכבות, ומרקמים. כל שף פטסייה בעל שם מוציא קטלוג מיוחד, אותו ניתן למצוא באתר האינטרנט, או בפטיסרי ממנו כל משפחה בוחרת איזה בוש ימתיק את ערב החג, הערב בו פאפה נואל מגיע לבקר.
מכייון שהבוש נאכל כקינוח לאחר ארוחת החג , השפים מתחשבים בכך ולכן מכינים את הבוש כמשהו קליל יותר ומשלבים בו לעתים פירות שמוסיפים חמיצות ורעננות. השפים משתמשים בחומרי גלם עונתיים כך שהבוש יהיה ייחודי ואופייני לעונה, ניתן למצוא בוש עם מוס ערמונים, בוש עם פטל ועוד.
השפים מתחילים לחשוב ולתכנן את הבוש כמה חודשים מראש, והשיא מגיע בהשקה חגיגית אשר מזמינים את מיטב העיתונאים לסקר את הקולקציה החדשה לשנה זאת. העיתונאי יכול למצוא את עצמו מתרוצץ ומגיעה לעד 5 השקות ביום. אין ספק שקשה היא עבודתו . כל שנה הקולקציה משתנה ואין עוגה אשר דומה לקודמתה.
הבושים מתחילים להימכר כשבועיים לפני הכריסמס ועד כמה ימים לתחילת ינואר. מיד אחר כך מתחילה לככב עוגת המלכים הצרפתית הלו היא : La Galette Rois, עליה יסופר בכתבה נפרדת. הנה סרטון מלפני כמה שנים שמראה לנו סוגים שונים של בוש דה נואל:
פייר הרמה מכין בוש דה נואל מהאגדות
אצל פייר לכל עוגה, מגיע הכבוד הראוי לה, ולכל קינוח יש קופסא ייחודית משלו. בנוסף לכך, חלון הראווה לובש חגיגיות של חג לפי נושא הבוש אותו הוא מוכר כל שנה. השנה פייר ייצר 6 בושים בטעמים שונים, שבניהם במהדורה מוגבלת תוכלו למצוא בוש שוקולד עם קסיס, בוש שוקולד פרלינה, ועוד. אז מי חשקה נפשו בבוש? בקישור תוכלו למצוא את הקולקציה של המאסטר פייר הרמה לשנה זאת.
ודרך אגב, אם תרצו ללמוד איך להכין בוש דה נואל הנה סרטון שבו פייר הרמה, בכבודו ובעצמו, מסביר לנו כיצד ניתן להכין את העוגה הזאת (לדוברי צרפתית בלבד לצערי):
ומי מאיתנו שלא כל כך מבין צרפתית ולא יפריע לו שאת המתכון לבוש דה נואל מציגה אישה אמריקאית ולא שף צרפתי מוזמן להציץ בסרטון הזה:
אז מי לוקח את האתגר והולך להכין לו בוש דה נואל בשביל הכיף?
נשמח לראות תמונות אצלינו בדף או בקבוצה- פריז ואיל דה פראנס טיפים למטיילים.
חג שמח לכל החוגגים.