Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

דרך הסידר של נורמנדי מסלול בעקבות תפוחים ואלכוהול

דרך הסידר של נורמנדי מסלול בעקבות תפוחים ואלכוהול מאת יוסי דרורי
זמן קריאה משוער: 4 דקות

נורמנדי , בצפון צרפת היא אגן החקלאות של המדינה. פה גדלים עדרי הפרות מהן מיוצרות מיטב הגבינות הצרפתיות וגם החמאה העשירה הכה אפיינית למטבח הצרפתי. ובתוך כל החקלאות הזו, התפתח באזור גם ענף גידול הפירות, בעיקר הנשירים – שזיפים, אפרסקים, אגסים ותפוחי עץ, שגידולם מוכר כאן כבר מתקופת השבטים הקלטיים.

מעבר למאכלים “רגילים” – עוגות (כאן המציאו – יש אומרים, בטעות – עוגת תפוחים “הפוכה”, Tarte Tatin . מעוטרת בשמנת עשירה), ריבות, תבשילים – השכילו הצרפתים לפתח באזור משקאות המבוססים על טחינה, ריסוק, סחיטה, סינון ותסיסה של תפוחי עץ.

ה-“סיידר” (Cidre, מבטאים סִידְְר) הוא מיץ תפוחים שעבר תהליך תסיסה, בדומה ליין, בו חלק מסוכר הפרי הופך לאלכוהול. ה- Cidre ה-“רך” מכיל עד 3% אלכוהול והוא עדין, מתקתק ולא חריף. ה- Cidre ה-“חצי יבש” מכיל 3-5% אלכוהול. Cidre Brut (“סיידר” גלמי, טבעי, ללא עיבוד מרסן אלכוהול וללא סינון) מכיל מעל 4.5% אלכוהול ויש המגיעים גם עד 7% אלכוהול.

השלב הבא בזיקוק משקה התפוחים יוצר את ה- Calvados (“קלבדוס”. רוב הצרפתים קוראים לו “Calva”). זהו ברנדי תפוחים המיוצר באזור מאז ומתמיד (כמעט. אזכורו הראשון בכתובים משנת 1553). המשקה מיוצר בבסיסו מ- Cidre באיכות טובה שעליו הוסיפו עד 200 סוגים שונים של תפוחים (ב- נורמנדי קיימים מאות זני תפוחי עץ).

התוצאה מזוקקת ומתיישנת בחביות עץ אלון לפחות שנתיים, עד לקבלת משקה בצבע ערמוני (כמו קוניאק) בריכוז של 40-50% אלכוהול. נהוג ליישן המשקה בחביות, כמו הקוניאק, וניתן למצוא בקבוקי Calvados בני 15, 20, 30 שנה ואף יותר. על ייצור ושיווק המשקה חלים חוקים נוקשים וקפדניים, בדומה ליין, שמפניה וקוניאק.

כיצד נוצרה דרך הסידר?

עד שנות ה-70 של המאה הקודמת היתה לאזור נורמנדי בעיה ממשית. Mont Saint Michel , חוף הים היפה ועיירות הקיט שלארכו משכו אלפי תיירים – אך הם לא הגיעו לתוך הארץ. הכפרים היפים המרוחקים רק כמה קילומטרים מהחוף לא נהנו מהתיירות. ב-1973 העלה מישהו במועצת התיירות של העיירה Houlgate , מתחנות התיירות החשובות באזור, רעיון – “לצייר” מסלול טיול פנימי, בתוך הארץ, עם נושא מקומי שימשוך מטיילים.

הדגם היה, כמובן, דרך היין שנפתחה באזור אלזס בשנות ה-50 (ולאחר מכן גם באזורי היין של בורדו), עם הנושא המקומי – התפוח. נבחרו מספר כפרים אפיניים, כאלו בהם יש מטעי תפוחים ואחרים בהם יש מפעלים לעיבוד פרי התפוח, כולל אחוזות ויקבים ליצור משקאות הדגל של נורמנדי: ה- Cidre וה- Calvados.

מועצת התיירות האזורית שילטה הדרך שנבחרה, הוקמו שלטים מזמינים ומאירי עיניים בכניסה ליקבים שנפתחו לביקורים (Visit), טעימות (Degustation) ומכירה (Vente) וב- 25 במאי 1975 נחנכה “La Route du Cidre”.

בתי אבן בשילוב קורות עץ. סגנון בנייה אופייני לנורמנדי.
בתי אבן בשילוב קורות עץ. סגנון בנייה אופייני לנורמנדי.

הדרך אינה ארוכה – רק כ-50 קילומטרים – אך היא מעגלית, נופית ומקסימה, מתפתלת בין מטעי תפוחים לכל מלוא העין וכפרים ציוריים, קטנים וקטנים יותר. רשמית, הדרך “מתחילה” בעיירה Cambremer וחולפת בכפרים Beuvron-en-Auge (בוורון-אן-אוז’), Beaufour (בופור), Bonnebosq (בונבוסק), Saint-Ouen-le-Pin (סנט-אואן-לה-פן) ואחרים, אך אפשר כמובן “לעלות” עליה בכל נקודה.

בכל שנה, בתחילת עונות קטיף התפוחים, באביב, מרץ-אפריל, נערך יריד גדול ב- Cambremer (קטיף שני, קטן יותר, נערך גם בסתיו, ספטמבר-אוקטובר) בו היצרנים השונים “פותחים שולחנות” ברחובות העיירה ומציעים לכל אורח את מרכולתם – גבינות, Cidre , Calvados וגם…. תפוחים.

מקומות שאסור להחמיץ

Cambremer

כפר קטן וציורי, ביתם של משפחת Huet, אשר מייצרים כאן סיידר וקלבדוס מאז שנת 1865. אם תגיעו לכאן בימים שני או שלישי בין ה-1 באפריל ל 30 בספטמבר תוכלו להנות מסיור מאורגן באחוזה של המשפחה המוקפת ב-30 הקטרים של מטעי תפוחים. כמו כן תוכלו לקנות כאן קלבדוס שיושן במשך 41 שנה.

הגנים המקסימים של הכפר קמברבר שבנורמנדי
הגנים המקסימים של הכפר קמברבר שבנורמנדי

מידע נוסף על הסיורים וטעימות הסיידר ניתן למצוא בקישור הזה.

BEUVRON-EN-AUGE ו BONNEBOSQ

בוברון (BEUVRON-EN-AUGE) הוא כפר מקסים שזכה בתחרות “הכפרים היפים בצרפת” ולא בכדי. תמצאו כאן לא מעט בתים מהמאה ה-17 המשלבים בתוכם אבן וקורות של עץ, סגנון שמאפיין את נורמנדי. הבניין המיוחד ביותר כאן הוא בית אחוזה מרשים מהמאה ה-15, אשר נמצא בסוף הרחוב היחידי של הכפר.

אם תרצו לבקר בעוד כפר מקסים באיזור הרי שמומלץ בחום לעצור בכפר BONNEBOSQ. הוא מעט פחות יפה מבוברון אך בכל זאת יש בו לא מעט קסם בזכות הבתים העתיקים שלו.

Chateau de Breuil

ארמון מקסים מוקף בגנים, אשר נחשב לאחד ממקומות יצור הקלבדוס המשובחים בצרפת. רצוי להגיע אליו בין השעות 11:00 ל 17:00 על מנת להנות מהסיור המודרך בטירה ובמרתפיה.

ודרך אגב, מכיוון שהטירה ממוקמת לא רחוק מחופי הנחיתה, זאת הזדמנות מצויינת לשלב גם אותם בטיול שלכם. תוכלו לקרוא עוד מידע עליהם בכתבתו של דני אשכנזי מסלול טיול בנורמנדי בעקבות הפלישות.

תכנון טיול בדרך הסיידר של נורמנדי

אם כל מה שקראתם גורם לכם לרצות לנסוע ולטייל בדרך הסיידר של נורמנדי, אני יותר מאשמח לבנות לכם טיול מושלם המותאם לצרכים ולתחומי העיניין שלכם. כל מה שצריך זה לפנות אלי דרך האימייל yossi.drory@gmail.com.

במידה ותרצו לתכנן את הטיול בעצמכם הנה מעט מידע לוגיסטי שיכול לעזור לכם:

כיצד מגיעים לשם?

קיימות שתי דרכים עיקריות להגיע לנורמנדי מישראל ושתיהן נפלאות.

הראשונה היא טיסה ישירה לפריז ומשם רכבת לרואהן או השכרת רכב בעיר האורות ונסיעה מערבה לנורמנדי. אם תבחרו באופציה הזאת הרי שתוכלו לשלב אותה בטיול בפריז לפני ו/או אחרי שתגיעו לנורמנדי וכמובן קפיצה לז’יברני, על מנת להנות מביתו וגנו המופלא של מונה.

אופציה נוספת היא לטוס בטיסה ישירה לנאנט שם ניתן לקחת לקחת רכב ואיתו לטייל בברטאן לפני שמצפינים אל דרך הסידר שבנורמנדי. כמובן שאפשר לשלב בין האופציות לדוגמא להתחיל בברטאן ולסיים בפריז, הכל על פי כמות הזמן שיש לכם ותחומיי העניין שלכם.

אז במידה ולא קניתם עדיין כרטיס טיסה אתם מוזמנים לקרוא את הכתבה הזאת. שם תמצאו רשימה של האתרים הטובים ביותר להזמנת כרטיס טיסה לפריז או נאנט ובעזרתם תוכלו למצוא את הטיסות הזולות והנוחות ביותר.

השכרת רכב

לא ניתן לעשות טיול בין יקבים וכפרים קטנים ללא שימוש ברכב מכיוון שהאוטובוסים בסביבה די נדירים ואיטיים. לכן מומלץ מאוד לשכור רכב בפריז או נאנט. אופציה נוספת שתחסוך לכם נהיגה היא לקחת רכבת מפריז או נאנט אל רואהן שבחבל נורמנדי ושם לשכור את הרכב. במידה והחלטתם לשכור רכב אתם מוזמנים לקרוא את הכתבה השכרת רכב בצרפת ושם תמצאו טיפים ואתרים שיעזרו לכם לשכור רכב במחיר ידידותי מאוד.

לינה בדרך הסידר

דרך הסיידר איננה ארוכה במיוחד וניתן לעשות את רובה ביום אחד. אולם אם רוצים לעשות זאת בניחותא כדי להתגורר באיזור מספר ימים. כמו כן ניתן להפוך את מקום הלינה לבסיס לטיולי כוכב בחבל נורמנדי ולהנות מהשקט והשלווה שהכפרים בדרך הסיידר מציעים לאלו שהחליטו לעצור שם למספר לילות.

תוכלו למצוא מקומות לינה מצויינים בקישורים הבאים:

אופציה נוספת היא להתגורר בדוביל (Deauville), עיירת נופש מקסימה על חוף הים ולהפוך אותה לבסיס לסיורי כוכב, שחלקם יעברו בדרך הסיידר.

במידה והחלטתם לקבל את עצתי, אני ממליץ בחום על הדירה הזאת, ששייכת ליעל סולימן, שכתבה, בין השאר את הכתבה דוביל וטרוביל צמד חמד. במידה והדירה לא פנויה תוכלו למצוא דירות נופש טובות וכמה מלונות לא רעים בקישור הזה.

הפרנקופיל
בואו נשמור על קשר

הכתבות המעניינות ביותר, מידע על טיולים בצרפת, הרצאות, ערבי שאנסונים ועוד דברים שפרנקופילים אוהבים אצלך במייל פעם (או מקסימום פעמיים) בשבוע.

ואם זה לא שכנע אותכם…

מי שנרשם כעת יקבל את הרצאה שלי על טיול בפריז בעקבות מולייר בחינם!