סנט שאפל (Sainte Chapelle) - מזכרת יפהפייה ממלך פסיכופת
זמן קריאה משוער: 9 דקות

סנט שאפל (Sainte Chapelle) היא ללא ספק הכנסיה בעלת הויטראז’ים הכי יפים בפריז. בואו לעיר האורות ביום קיצי ומוצף בשמש, כנסו אל הקאפלה, עלו במדרגות הלוליניות למעלה ומובטח לכם מראה מרהיב, מהיפים ביותר שתראו.

לא מאמינים? צפו בסרטון הזה, אותו יצרתי אומנם באמצעות משחק המחשב Assasin’s Creed Unity, ותבינו איזה יופי מצפה לכם שם:

אולם מה אנחנו באמת יודעים יודעים על הכנסיה הזאת ועל המלך לואי ה-9 (1226-1270), אשר ציווה לבנות אותה ואף הוכרז בתור קדוש על ידי הכנסיה הקתולית? האם הוא היה באמת אדם קדוש או שמא היה חולה נפש אנטישמי, אשר רתם את כל עוצמת הכתר הצרפתי על מנת לממש את הזיותיו?

על מנת לענות על השאלה הזאת אנחנו נצא למסע היסטורי היישר אל המאה ה-13 ובמהלכו נכיר יותר לעומק את לואי ה-9 ואת נסיבות בנייתה של הסנט שאפל. כמובן שלא נסתפק בכף ואני מבטיח לכם בסיום הכתבה גם את כל המידע הפרקטי (זמני פתיחה, אופציות לקניית כרטיסים וכו’) הדרוש לצורך ביקור בכנסייה היפהפייה הזאת.

ההיסטוריה של הסנט שאפל

חפשו את האם (Cherchez La Mère)

השנה היא 1226 והמלך לואי ה-8 (1223-1226) אשר לרגע אחד אף מלך בתור המלך לואי ה-1 של אנגליה (הוא הוכרז כמלך ב 1216 אך מעולם לא הוכתר באופן רשמי), נופח את נשמתו כתוצאה מדיזינטריה. הוא מותיר אחריו את לואי ה-9, מלך נער בן 12, ואת אשתו המלכה בלאנש מקסטיליה (1188-1252) אשר שמשה בתור עוצרת עד שהלך החדש יגיע לבגרות.

אם תקראו את ספרי ההיסטוריה תלמדו שבלאנש מקסטיליה הייתה אדם בהחלט חיובי. היא שחררה צמיתים, תרמה לא מעט כסף למטרות צדקה ושלואי ה-9 הגיע לבגרות הוא קיבל ממנה מדינה משגשגת.

אולם לבלאנש מקסטיליה היה גם צד אפל, היא הייתה אישה אדוקה מאוד והחינוך שהעניקה לבנה הפך אותו לקנאי דתי. עד כמה הייתה בלאנש אדוקה? עד כדי כך שהיא אמרה פעם שהיא מעדיפה שבנה ימות ולא יחטוא כנגד הדת. ממש אם השנה!

מכיוון שהאם טענה שהשטן נמצא בכל מקום הרי שהיא רדפה את בנה וגרמה לו לפחד ממנה ולנקוט בשורה של צעדים קיצוניים, על מנת להוכיח לה שהוא מתרחק מהחטא (בין השאר הוא נהג לשמוע אין סוף מיסות בכל יום, לכרוע ברך 50 פעם ביום מול מיטתו, לקום באמצע הלילה כדי להתפלל שחרית, להלקות את עצמו ועוד).

לואי ה-9 מאפשר לכומר להלקות אותו כחלק מתהליך של כפרת עוונות. מקור תמונה: ויקיפדיה.
לואי ה-9 מאפשר לכומר להלקות אותו כחלק מתהליך תמידי של כפרת עוונות. מקור תמונה: ויקיפדיה.

האם, אשר כאמור ראתה חטא בכל מקום אליו הגיעה, חששה מכך שלואי יחטא בכך שישכב עם אישתו מרגרט דה פרובאנס (1221-1295). כתוצאה מכך הייתה מתפרצת ללא הזמנה אל חדר המיטות של הזוג ומפריעה בזוג בעבודתו הברוכה בהבאת יורש לכתר צרפת. מכאן שאם אצל הצרפתים ישנה האמרה המפורסמת Cherchez la Femme (חפשו את האישה), הרי שבמקרה של הזוג המלכותי המשפט הנכון היה Cherchez La Mère (חפשו את האם).

על מנת לקבל ולו מעט אינטימיות בשביל תהליך הבאת יורש העצר המלכותי לעולם, קיים הזוג יחסים בחדר המדרגות, אשר חיבר בין החדרים שלהם בארמון דה לה סיטה (Palais de la Cité). וה”טריק” עבד! לזוג נולדו במהלך השנים 11 ילדים ואת כולם הם עשו בחדר המדרגות.

אחד הויטראז'ים בכנסיית סן שאפל. צילמה ניני אטלס.
אחד הויטראז’ים בכנסיית סן שאפל. צילמה ניני אטלס.

אם כך אין זה מפתיע שלואי הפך עם השנים ליותר ויותר קיצוני ופיתח אישיות פסיכותית. היטב להגדיר זאת הסופר מוריס דרואון (Maurice Druon 1918-2009) בספרו “ההיסטוריה של פריז מיוליוס קיסר ועד לואי הקדוש”:

האישיות של לואי ה-9 דומה מאוד לזאת של הקיסר המטורף נירון ושאם לא היה קדוש היה הופך בוודאי למפלצת.

האם הסופר צדק ומלך זה באמת לא הפך למפלצת? המשיכו לקרוא ותחליטו בעצמכם.

לואי ה-9 מביא את האינקוויזיציה לצרפת ונלחם ביהודים

צרפת של המאות ה-12 וראשית המאה ה-13 חוותה מעין רנסאנס אינטלקטואלי ורוחני. אלו היו הימים בהם הוקמה בפריז האוניברסיטה, אשר מאוחר יותר תהפוך לסורבון וכמה מענקי הרוח, כגון פייר אבלר, לימדו בה ואף הטיפו לביטול השימוש בעינויים.

לואי ה-9 מחליט, בניגוד לרוח הליברלית אשר נשבה בתחילת שלטונו, לעשות סיבוב פרסה ולהביא לצרפת את האינקוויזיציה. כן, כמאה שנים לפני שהחלה את מעשי הזוועה בחצי האי הספרדי, כבר החלה האינקוויזיציה לפעול בשטחי ממלכת צרפת.

הקורבנות הראשונים של האינקוויזיציה והקנאות הדתית של לואי ה-9 היו האלביגינזים, נגדם יצא מלך צרפת במסע צלב רצחני. לזכותו יאמר שמסע הצלב הזה החל לפני שהוא עלה לשלטון והסתיים בזמן שהוא היה נער צעיר ולכן קשה להאשים אותו בזוועות שנעשו בדרום צרפת. אולם כשהוא החל להתעלל ביהודים הוא כבר היה מבוגר מספיק…

המלך לואי ה-9. מקור תמונה: ויקיפדיה.
המלך לואי ה-9. מקור תמונה: ויקיפדיה.

אכן, לואי ה-9 לא היה המלך האנטישמי הראשון, אשר גירש יהודים והתנכל אליהם. קדם לכך סבו פיליפ ה-2 (פיליפ אוגוסט), אשר גירש את יהודי פריז. אולם בעוד שהנ”ל עשה זאת כתוצאה מבצע כסף, הרי שלואי ה-9, עשה זאת כתוצאה משנאה שנבעה מקנאות דתית.

כך חתום לואי ה-9 על האקט האנטישמי של שריפת ספרי התלמוד בפלאס דה גרב (היכן שעומד היום ההוטל דה ויל). הוא לא הסתפק בזה ואף הכריח את ראשי הקהילה היהודית לצפות בנעשה ולראות כיצד הספרים הקדושים, אשר הועתקו במשך שנים באופן ידני, עולים בלהבות.

מעבר לשריפת התלמוד בשנת 1242 קבע מלך צרפת שיהודים יענדו טלאי צהוב ותמך בהתעללות ואף פגיעה פיזית ביהודים בכך שאמר שאם יהודי יעז להתווכח עם נוצרי על נושא תיאולוגי, הרי שיש לנוצרי זכות לדקור את היהודי בחרב. בסופו של דבר לאחר שהתעלל באוכלוסייה היהודית שלו גירש לואי ה-9 את כל יהודי צרפת בשנת 1254.

ודרך אגב, האכזריות של לואי ה-9 הופנתה לא רק כלפי יהודים או כופרים אלא גם כלפי עמו פנימה. על מנת לנסות ולמנוע מהפריזאים לחטוא החליט המלך להטיל משטר של אימה כנגד עמו. לצורך זה בנה המלך את מתחם התלייה של מונפוקון, לא הרחק מהמקום בו יכרה מאות שנים מאוחר יותר קנאל סן מרטן.

ציור מהמאה ה-19 של מתחם התלייה של מונפוקון. מקור תמונה: ויקיפדיה.
ציור מהמאה ה-19 של מתחם התלייה של מונפוקון. מקור תמונה: ויקיפדיה.

כפי שניתן לראות בתמונה למעלה היה זה מתחם ענקי בין כמה קומות עליו ניתן היה לתלות עשרות אנשים בו זמנית. גופות התלויים לא היו מורדות מהחבל לאחר מעשה אלא היו נשארות תלויות במשך חודשים רבים, על מנת להרתיע את כל מי שנכנס לפריז.

אכן, מלך הומני וטוב לב!

כשזר קוצים ומסמר עולים יותר מכנסייה מפוארת

לא רק היהודים סבלו מנחת זרועו של לואי ה-9 אלא גם המוסלמים. השילוב בין קנאות דתית ואלימות הביאו את המלך לצאת למספר מסעות צלב, אשר רובם הסתיימו בכי רע (באחד נפל בשבי ובדרך לאחר הוא מת ממחלת הדבר). אולם מאחד מביקוריו בקונסטנטינופול חזר המלך עם משהו אחר לגמרי.

בלדווין ה-2 (1217-1273) קיסר קונסטנטינופול, אשר כונה בלדווין המרושש, נאלץ ללוות כסף מהוונציאנים ובתמורה מישכן כתר קוצים, מסמר ועוד כמה פריטים. מה שהפך את הפריטים הללו ליקרי ערך הייתה העובדה שמדובר היה בכתר הקוצים של ישו ובמסמר שהיה מחובר לצלב, עליו הוא נצלב. כאשר מלך צרפת שמע על כך הוא החליט לקנות את המזכרות הללו ויהיה המחיר אשר יהיה.

אין לנו כמובן שום דרך לדעת אם מדובר היה בפריטים אמיתיים או זיוף שנמכר על ידי איזה סוחר ממולח אך עובדה היא שלואי ה-9, היה מוכן לשלם 135,000 לירות (סכום עתק באותם ימים). מעבר לזה לואי שילם עוד כ-100,000 לירות עבור תיבת כסף בה אוכסנו הפריטים. לבסוף, לאחר מסע ארוך, שאת סיומו עשה המלך יחף, הגיעה הכבודה אל פריז.

מהר מאוד התברר שלפריטים כה יקרים דרושה אכסניה ראויה ולואי ה-9 מחליט לבנות קאפלה, אשר תהיה צמודה לארמון בו הוא התגורר ותכיל את הפריטים הללו. זוהי הסנט שאפל, אשר אותה אנחנו מכירים. המבנה המהרהיב הזה נבנה בתוך כחמש שנים ובנייתו עלתה בסך הכל 40,000 לירות, הרבה פחות ממה ששולם על הפריטים שאוכסנו שם ועל הקופסא שלהם.

למרות שהכנסייה נבנתה בזמן שיא, התוצאה הייתה לא פחות ממרהיבה. בקומה השנייה, שם התפללו לואי ה-9 ומשפחתו תוכלו למצוא ויטראז’ים יפהפיים, אשר מספרים את סיפורי התנ”ך והברית החדשה דוגמת ילדותו של ישו, יהודית הורגת את הולופרנס, אסתר המלכה ועוד ועוד. יחד מדובר בכ 1,100 סיפורים המוארים במהלך יום שמשי באור יקרות על גבי הזכוכית הצבועה.

הויטראז'ים של הסנט שאפל. צילם: צבי חזנוב
הויטראז’ים של הסנט שאפל. צילם: צבי חזנוב

מעבר לזה אם תסתכלו למעלה תראו תקרה כחולה מיסתורית ויפהפייה מהיפות ביותר בפריז (היחידה שמתקרבת אליה היא זאת של כנסיית סן ז’רמן דה פרה). לא משנה כמה תמונות וסרטונים אביא לכם, אין שום דרך להעביר את מלוא עוצמת היופי שם כל עוד אתם לא חווים אותה בעצמכם.

סנט שאפל הופכת למחסן ומשוחזרת על ידי ויולה לה דוק

העובדה שלואי ה-9 היה עבד נרצע של הכנסיה גרמה לאפיפיור בוניפציוס ה-8 (אותו אפיפיור שדנטה שלח לגיהנום במהלך ה”קומדיה האלוהית”) להכריז על הפיכתו לקדוש. מכיוון שהיה למלך הקדוש היחידי בצרפת הרי שלא מעט מלכים עתידיים נקראו על שמו וכך הפך השם לואי לשם הפופולארי ביותר בקרב מלכי צרפת (הגדילו לעשות הבורבונים, אשר קראו כמעט לכל המלכים שלהם בשם לואי).

לאחר ששארל ה-5 מלך צרפת החליט לעבור לארמון סנט פול שברובע המארה (ומאוחר יותר לארמון הלובר) הפסיק הארמון לתפקד בתור מושבו של המלך. אולם כל זה לא פגע במעמדה של הסנט שאפל ובמשך עוד כמאה שנה המשיכו מלכי צרפת להתחתן בה.

מעבר לזה הפכה הסנט שאפל, אשר מתאפיינת לא רק בויטראז’ים מרהיבים אלא גם באקוסטיקה מצויינת למרכז מוזיקלי חשוב. המלחין המפורסם ביותר, אשר עבד שם היה מארק אנטואן שרפנטייה (Marc Antoine Charpentier 1643-1704) לו אנו חווים את היצירה הזאת שאין כמעט ישראלי אחד שאינו מכיר:

כתר הקוצים של ישו ושאר הפריטים הקדושים נשארו בכנסיה הזאת עד המהפכה הצרפתית. המהפכנים החליטו להתיך את התיבה היקרה, אשר שמרה על כתר הקוצים, אולם הכתר עצמו ניצל והועבר לכנסיית הנוטרדאם ושם הוא נמצא עד ימינו אנו (הוא ניצל מהשריפה של 2019 מכיוון שהוא שוכן בקריפטה הארכיאולוגית שם).

חלונות הויטראז' של כנסיית הסן שאפל. צילמה: ניני אטלס.
חלונות הויטראז’ של כנסיית הסן שאפל. צילמה: ניני אטלס.

לכנסיית הסנט שאפל היה מעט פחות מזל מאשר לכתר הקוצים של ישו. היא הפכה בתחילה למחסן של קמח ומאוחר יותר למקום בו אוכסן הארכיב של בית המשפט. כל זה גרם למצב הבטיחותי של המבנה להתדרדר ובשנת 1847 אף הוחלט למכור אותו לידיים פרטיות.

למזלנו הרב, רגע לפני שזה קרה, התעשתה ממשלת צרפת והחליטה לקנות את המבנה ולשפץ אותו. לפרויקט מונו שני אדריכלי השימור הגדולים ביותר של המאה ה-19 ויולה לה דוק (Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc 1814-1879) וז’אן בטיסט לאסוס (Jean-Baptiste-Antoine Lassus 1807-1857), אשר שיפצו את המבנה ואף הוסיפו לו צריח חמישי, במקום זה שנהרס במהלך שריפה שפרצה במאה ה-17. כמו כן לשמחתנו 720 מתוך 1134 הויטראז’ים המקוריים ניצלו ולאחר שיפוץ וניקוי הם הושמו בחזרה בתוך מסגרות החלונות.

הסנט שאפל במבט מבחוץ. צילם: יואל תמנליס.
הסנט שאפל במבט מבחוץ. צילם: יואל תמנליס.

השיפוץ הסתיים בשנת 1867 אולם כעבור זמן קצר עמדה הכנסייה שוב בסכנת הרס. בימים האחרונים של הקומונה הפריזאית החליטו תומכיה לשרוף את הסנט שאפל יחד עם הנוטראדם ההוטל דה ויל ושאר מבנים היסטוריים בפריז (ניתן לקרוא עוד על כך בכתבה כשפריז כמעט נשרפה). למזלנו הגדול המזימה הזאת לא הצליחה וסנט שאפל נשארה עומדת על תילה עד ימינו אלו.

במהלך השנים עברה הסנט שאפל שורה ארוכה של שיפוצים, כאשר האחרון הסתיים בשנת 2015 ובמהלכו נוקו כל חלונות הויטראז’ וקירות המבנה. כולי תקווה שהשיפוץ הזה יחזיק מעמד זמן רב וישמור על הסנט שאפל במלוא תפארתה למשך שנים רבות. לנו לא נותר אלא לבוא לבקר שם ולהנות מכל היופי הזה.

ביקור בכנסיית הסנט שאפל

אחרי שהכרנו את כנסיית הסנט שאפל ואף ביקרנו בה באופן וירטואלי הגיע זמן לספק לכם את כל המידע הדרוש לצורך ביקור “אמיתי” בכנסייה.

כתובת ודרכי הגעה מומלצות לסנט שאפל

כתובתה של הסנט שאפל היא 10 Boulevard du Palais (הרובע ה-1 של פריז).

הדרך הכי טובה להגיע אליה היא באמצעות מטרו. מומלץ לרדת בתחנת Cité (קו 4) אולם ניתן גם להגיע לתחנת Saint-Michel Notre-Dame (קו 4 ו RER B או C) וללכת ממנה כמה דקות.

שעות הפתיחה

המקום פתוח לקהל הרחב כל יום בין 09:00-17:00. כאמור, לפני שקונים כרטיסים מומלץ לבדוק את מזג האוויר לאותו יום ולוודא שתהיה מספיק שמש. אם אתם מעוניינים לדעת מה יהיה מזג האוויר בפריז בשבוע הקרוב אתם מוזמנים להיכנס לכתבה הזאת.

קניית כרטיסים

מומלץ בחום רב לקנות כרטיס כניסה לסן שאפל על מנת לחסוך את התור לקופות. אולם שימו לב שקיים תור נוסף, ממש בכניסה למתחם, אשר נובע מהבדיקה הבטחונית שצריך לעבור. זאת הסיבה שמומלץ מאוד לבוא מוקדם על מנת לא לעמוד יותר מידי זמן בתור או להגיע בימים שבהם אף משפט לא מתקיים (סופי שבוע, חגים וכו’).

ניתן לקנות כרטיסים לסן שאפל ולאטרקציות אחרות באמצעות הכתבה מונומנטים בפריז בהם חייבים לבקר.

וטיפ נוסף, אם כבר הגעתם לסנט שאפל ועמדתם בתור, אני ממליץ בחום רב להיכנס גם לבית המשפט (Palais de la Justice) הצמוד לכנסייה עצמה. כפי שתראו בתמונה שצילמתי שם בשנת 2019, הצדק לא רק נעשה שם אלא הוא גם נראה 🙂

מסדרון בבית המשפט של פריז (Palais de la Justice))
מסדרון בבית המשפט של פריז (Palais de la Justice)

קונצרטים של מוזיקה קלאסית בכנסיית הסנט שאפל

כפי שציינתי קודם בכתבה, האקוסטיקה בסנט שאפל היא לא פחות ממושלמת ולכן אין זה מפתיע שנערכים בה לא מעט קונצרטים. תוכלו לקרוא על כך ולהזמין כרטיסים באמצעות הכתבה מוזיקה קלאסית בפריז.

מה עוד ניתן לעשות אחרי הביקור בסנט שאפל?

מקווה מאוד שתהנו מהביקור ואם חיפשתם מה עוד לעשות אז הנה כמה רעיונות:

מוזמנים ליצור איתי קשר

מתכננים טיול לצרפת?
מוזמנים להיכנס ל"ארגז הכלים" שלי שמכיל שורה של אתרים אמינים להזמנות מלונות, כרטיסים, רכבים וכל דבר נוסף שתזדקקו לו לבניית טיול מושלם.
רוצים לא לפספס אף כתבה?
הרשמו לעלון שלי ותתחילו לקבל כתבות מרתקות כל שבוע לאימייל. כבונוס אשמח גם לתת לכם בחינם את ההרצאה שלי "טיול בפריז בעקבות מולייר".​
הפרנקופיל
בואו נשמור על קשר

הכתבות המעניינות ביותר, מידע על טיולים בצרפת, הרצאות, ערבי שאנסונים ועוד דברים שפרנקופילים אוהבים אצלך במייל פעם (או מקסימום פעמיים) בשבוע.

ואם זה לא שכנע אותכם…

מי שנרשם כעת יקבל את הרצאה שלי על טיול בפריז בעקבות מולייר בחינם!