טירות וקתדרלות באלזס מאת נמרוד נגב

איפה כדאי להתגורר בפריז?

מתלבטים היכן הכי כדאי לישון בפריז? הכתבה הזאת תעשה לכם סדר.

מלונות מומלצים

תמצאו כאן שורה של מלונות מומלצים בכל רובע (כולל דיסנילנד פריז), לכל צורך ולכל תקציב.

דירות נופש

תמצאו כאן דירות מעולות לזוגות, משפחות קטנות וגדולות.

אטרקציות בפריז

מידע נרחב על כל האטרקציות של פריז (מוזיאונים, פארקים כנסיות וכו').

מוזיאונים

רכישת כרטיסים לכל המוזיאונים המובילים של פריז (לובר, פומפידו, אורסיי וכו').

מונומנטים

רכישת כרטיסים למגדל אייפל, שער הניצחון ומונומנטים נוספיים בפריז.

אטרקציות לילדים

רכישת כרטיסים לדיסני לנד פריז ועוד לא מעט אטרקציות שילדים אוהבים.

קברטים

תוכלו לקנות כאן כרטיסים למולן רוז', קרייזי הורס ועוד לא מעט מופעים שאסור לפספס.

כרטיסים למשחקי כדורגל

במידה ואתם אוהדים של קבוצת פריז סן ז'רמן תוכלו לקנות כרטיסים למשחקים באתר הזה.

מוזיקה קלאסית

תמצאו כאן כרטיסים לקונצרטים בכנסיות, אופרות וקונצרטים באולמות.

תחבורה ציבורית

כל מה שרציתם לדעת על המטרו, אוטובוסים, מוניות וכמובן כיצד קונים כרטיסים.

שייט על הסיין

מידע על כל סוגי השייט על הסיין (עם ארוחת ערב וללא).

אוטובוס תיירים

כל מה שאתם צריכים לדעת על מנת לגלות את פריז באמצעות 4 גלגלים.

השכרת רכב בפריז

באיזה אתר כדאי להזמין רכב? היכן כדאי לקחת ולהחזיר? טיפים לנסיעה בפריז ועוד.

סיורים מודרכים

תמצאו כאן את המדריכים דוברי עברית הטובים בפריז וגם סיורים מעולים בשפות אחרות.

סיורים מחוץ לפריז

מחפשים סיור יום למון סן מישל, ארמון ורסאי, עמק הלואר ועוד? תמצאו את הסיורים הכי שווים כאן.

מסלולי טיול בפריז

רוצים לגלות את עיר האורות בקצב שלכם? תמצאו כאן לא מעט מסלולי טיול בשכונות השונות של העיר ובעקבות אנשים מפורסמים.

סיורים קולינאריים

רוצים לגלות את המקומות הכי טעימים בפריז? תמצאו כאן מבחר של סיורים קולינאריים, שיגלו לכם את חנויות האוכל והשווקים הכי שווים ברובעים השונים של העיר.

מסעדות מומלצות

תמצאו כאן את המסעדות האהובות עלי בפריז. הרשימה מתעדכנת בכל פעם שאני מגיע לשם.

מסעדות כשרות

כאן תמצאו רשימה של מסעדות כשרות מכיוון שגם שומרי כשרות צריכים להנות מאוכל טוב בפריז.

שווקים

בכתבה הזאת תמצאו את השווקים שאני הכי אוהב בפריז.

איל דה פראנס

המחוז שנמצא מסביב לפריז ומכיל את ארמון ורסאי, יורודיסני, טירות ועיירות עתיקות.

אלזס

ממוקם במזרח צרפת ומכיל בתוכו את שטרסבורג, קולמר ועשרות כפרים ועיירות ציוריות.

בורגונדי

אחד ממחוזות היין החשובים ביותר בצרפת. תמצאו שם יקבים מפורסמים, ערים היסטוריות והמון ירוק.

בורדו והסביבה

בורדו היא עיר תוססת ויפהפייה ואילו הכפרים בסביבה, כגון סנט אמיליון, הם חגיגה לאוהבי היין.

ברטאן

אם אתם אוהבים נוף פראי, חופי ים וצוקים, וכמובן פירות ים וקרפים, הגעתם למקום הנכון.

דורדון

גן עדן לחובבי הקולינריה הצרפתית וההיסטוריה עם שפע של טירות, כפרים קסומים וכמובן פואה גרא.

האלפים הצרפתיים

לכאן מגיעים לא רק בשביל סקי בחורף. כפי שתגלו יש לאלפים לא מעט מה להציע גם בשאר השנה.

לוריין

הרבה יותר ממקום הולדתה של ז'אן ד'ארק, של קרב ורדן ושל קיש לוריין.

ליון והסביבה

בירת הקולינריה הצרפתית שמציעה למבקריה גם היסטוריה מרתקת, ארכיטקטורה ועוד.

נורמנדי

אחד המחוזות הפופולריים ביותר בצרפת. כשתקראו תבינו למה.

עמק הלואר

כאן תמצאו כמה מהטירות המפורסמות ביותר של צרפת.

פרובאנס

ים, כפרים ציוריים, שמש חמימה ומורשת קולינארית הפכו אותו לאחד המחוזות הפופולריים בצרפת.

הרצאות

תמצאו כאן שורה של הרצאות על ההיסטוריה, האומנות ואפילו האופנה של צרפת.

לימודי צרפתית

רוצים ללמוד צרפתית ולא יודעים היכן הכי כדאי? כאן תמצאו המלצות על שיעורים פרונטליים, שיעורים בזום ואפילו אפליקציות.

אומנות

כאן תמצאו כתבות מרתקות על התרומה האדירה של צרפת לציור, פיסול, ארכיטקטורה ולאומנות הפלסטית באופן כללי.

אופנה

צרפת היא מולדת האופנה וכאן תמצאו כתבות מעמיקות על כמה מהאנשים שאחראים לך, החל מרוז ברטאן ועד איב סן לורן ומעצבי האופנה של ימינו.

היסטוריה

ההיסטוריה של צרפת היא בעיני היסטוריה מרתקת בזכות האנשים הגדולי מהחיים שפעלו שם. אחרי שתקראו את עשרות הכתבות ההיסטוריות באתר גם אתם תסכימו איתי.

המטבח הצרפתי

מי היו השפים הכי חשובים בתולדות צרפת? כיצד נוצרו בצרפת כמה מהמהאכלים המפורסמים ביותר בעולם? את כל זאת ועוד תלמדו בחלק הזה של האתר.

מוזיקה צרפתית

מז'אן בטיסט לולי ועד אדית פיאף, ברברה, ז'אק ברל ואזנבור. אם אתם אוהבים מוזיקה צרפתית תמצאו כאן כתבות מרתקות ושעות של מוזיקה נפלאה.

קולנוע

בצרפת יצרו האחים לומייר את הקולנוע ומאז לא הפסיקו הצרפתים לספק לנו סרטים נפלאים. תוכלו לקרוא עליהם כאן.

מלטה

התגוררתי במלטה בין השנים 2018-2019 והיום אני שמח לחלוק אתכם מידע תיירותי חשוב, שישדרג את הביקור שלכם שם.

גרנזי

אי קטן וקסום שנמצא בין אנגליה לצרפת ובו התגוררתי בין 2016-2018. מומלץ בחום לאנשים שמעוניינים לנסוע למקומות בהם כמעט אף ישראלי לא ביקר.

ישראל

כאן תמצאו את כל מה שקורה בישראל וקשור לצרפת (מסעדות צרפתיות, מופעי שנסונים ועוד).

גילוי נאות לפני שנתחיל: כשאתם מזמינים מלון, כרטיסים לאטרקציות ורכבות או שוכרים רכב דרך הקישורים באתר, אני מקבל עמלה קטנה, אותה אני משקיע בשיפור מתמיד של התוכן וחווית השימוש. אשמח אם תוכלו לפרגן לי על ידי רכישת כל אלה דרכי. תוכלו לעשות זאת בקלות באמצעות הקישורים לכל אתרי ההזמנות המומלצים, אותם ניתן למצוא בדף הזה.

זמן קריאה משוער: 4 דקות

הטירות בחבל ארץ זה, הן טירות מלאות הוד ומסתורין. חזקות ותלויות, כקני נשרים. מנותקות, חזקות, כבדות ואפלות. ההשפעה הגרמנית היא מוחצת. טירות שהמשיכו לתפקד אל תוך המאה ה XIV – XII, בניגוד לטירות הקלילות של צרפת, מאותה תקופה. די להציץ בטירות בעמק הלואר וטירות בנורמנדיה או בדרום. טירות מרובות חלונות, עם גני פאר, עם ארכיטקטורה קלילה, בהשפעה איטלקית ים תיכונית וכפרים צמודים, כשזה נשען על שירותיו של משנהו. בעוד הטירות הישנות ננטשו לחלוטין.

טירת נוי קוניגסבורג. אחת הטירות המרשימות באלזס
טירת נוי קוניגסבורג. אחת הטירות המרשימות באלזס

טירות באלזס מאפיינים עיקריים

לטירות הללו הייתה, בראש ובראשונה, משימת שליטה. שליטה על נתיבים, מעברים ושטחים פתוחים. לפקח על התנועה ולגבות מיסים. ההגנה על ישובי הסביבה הייתה מינימליסטית, אם בכלל התקיימה. צורת הביצורים של הטירות האירופיות של ימי-הביניים, הם תוצאה של המפגש של הצלבנים עם ביצורי ארץ ישראל והדרך אליה. עד אז הטירות האירופיות היו בנויות עץ. האלמנטים של השער והמיגון עליו הם העתק של מה שפגשו כאן אצלנו.
עם הגעת התותחים הכבדים, בתקופתו של לואי ה- XIV השתנתה לחלוטין תפיסת הביצורים. ערים שלמות בוצרו תחת שרביטו של המהנדס הגאון סבאסטיאן דה וובאן (Sebastian de Vauban), כאשר ההגנה איננה עוד על נתיבים או שדות בבעלות פרטית- של אביר שודד מסים, אלא הגנה על צרפת כולה. המדובר במבנה של ביצורי כוכב, העוטפים את העיר כולה, כשחזית של חומה אחת מחפה על השנייה והופכת את הגישה לביצורים הללו למלכודת מוות של אש צולבת. הביצורים הותאמו לירי תותחים זווית חזית קירות הביצור, העובי האדיר של אותם ביצורים הממולאים עפר. תעלות עמוקות ורחבות (שבעצם הן שיצרו את גובה החומות השטוחות), העיר עצמה משוקעת מאחורי החומות. כל אלה יצרו טופוגרפיה, המקשה מאוד על גישה של תותחים ועל האפשרות לירי בקינון ישיר על העיר וביצוריה.
דוגמא אופיינית לעיר כזו, היא Neuf-Brisac, שבסמוך למעבר שעל הריין. באותה גאונות יצר וואבן את ההגנה על ששטרסבורג, בעזרת הצפת השטחים שלפניה, דבר שכבר העליתי בכתבה הקודמת על נתיבי המים. שיטת הביצורים שלו תפקדה להפליא עד המאה השמונה עשרה, עת הגיעו התותחים המודרניים!

העיר נף בריזק היום. כמעט ואין שינוי מאז)
העיר נף בריזק היום. כמעט ואין שינוי מאז)

תפקיד נוסף לטירות הללו, כמו גם לרבים מהמנזרים המבוצרים והקתדרלות, היה להראות ולהעביר את המסר:” אני שולט כאן. התרבות והדת שלי הם השולטים כאן”. מנזר Saint-Odile הוא דוגמא קלסית לתופעה זו, כשהוא יושב במרומי הרכס הראשון של הרי הווג’ ונצפה ונראה מכל עבר למרחקים. מלחמות הקתולים בפרוטסטנטים היו עקובות מדם, כמעט כמו המלחמות, שסבל חבל ארץ זה, בין גרמניה לצרפת. חילופי הידיים בין אלה לאלה, על השליטה בשטח ובדת, גבו את שלהם והשאירו צלקותיהם וסימניהם בשטח ובתרבות.

קתדרלות באלזס

כנסייה מבוצרת
כנסייה מבוצרת

השילוב בין שטח לתרבות בא ליידי ביטוי בבניה ובעיקר בבניית סמלי שלטון אלה- טירות וקתדרלות. קתדרלה היא כנסייה מרכזית, לקהילה המשמשת מושב לבישוף (הגמון). תשומת לב רבה מאוד מוקדשת לבנייתה ולקישוטיה, בד”כ הקתדרלות נראות כחולשות על העיר, הן בשל גודלן המרשים והן בשל מיקומן. הפיסול החיצוני העשיר מאוד, מסרים תיאולוגיים רבים. בציורי הקיר ובויטראז’ים סיפורים מהתנ”ך ומהברית החדשה. צריך לזכור שבאותם ימים הרוב המוחלט של האוכלוסיה לא ידע קרא וכתוב. הציורים הללו המחישו להם את סיפורי הדת כמעין “קומיקס” (אולי מכאן הגיע אומנות הקומיקס, המפותחת מאוד במערב- קומיקס המספרים סיפורים היסטוריים, או על סיפורים על תרבויות זרות ומרוחקות כמו “טינטין” ו”אסטריקס” ועוד רבים רבים ,שחבל שאינם קיימים בישראל).
לגודל ולעוצמה החזותית של בתי התפילה ובראש ובראשונה של הקתדרלה, יש כמה תפקידים- להראות למרחוק מי שולט כאן, כמה חזקה ועשירה הקהילה, אך גם להזכיר לבני האדם, כמה שהם קטנים.

סגנונות של בתי תפילה נוצריים

אני לא אכנס כאן לכל הדקויות, שבסגנונות השונים ובפרטים הרבים, כי אין זה שיעור באדריכלות כנסיות. אבל כן אתייחס לכמה דברים מרכזיים מאוד, שלטעמי חובה לשים לב אליהם. מהמאה ה- X עד למאה ה-XII נבנו בתי התפילות בסגנון הרומנסקי – כעין בזיליקה עם יותר מקום למתפללים – יותר ארוכה ועם מרחב מצטלב למרחב האורכי העיקרי. בסגנון בניה כבד, כחיקוי מסורבל לבניה הרומית, שנשכחה בחשכת ימי הביניים. כעין בשורה לתחילת ההתעוררות, מתוך חשכת ימי הביניים. המרחבים הפנימיים היו חשוכים, האולם המרכזי היה צר וקירות המבנים הללו היו עבים מאוד בשל מגבלות בטכנולוגיית הבניה ותפיסת הכנסיה כמבצר הישוב- קירות עיוורים (לפחות בקומה הראשונה) נושאים- בניגוד למקור הרומי שנישא ע”י קשתות על עמודים. קשתות הכנסיות הרומנסקיות היו “קשתות חבית” פשוטות והאפסיס הכבד, מעגלי ובולט כלפי חוץ המבנה. הקירות החיצוניים מקושטים במעט פסלים, אם בכלל.
הסגנון הגותי הוא פרי טכנולוגית הבניה החדשה של המאות XV- XII. קשתות מחודדות, מבנה קליל בהרבה מקודמו, בזכות קשתות התמיכה החיצוניות (קשתות מרחפות) והעמודים הנושאים, שנמצאים מחוץ למבנה. המרחבים הפנימיים עצומים ומוארים. הקירות הלא נושאים איפשרו פעירה של פתחי חלונות גדולים מאוד (משחקים באור החודר דרך חלונות הוויטראז’ים). ההקירות החיצוניים ובעיקר החזית עמוסים וגדושים באלמנטים פיסוליים, שחלקם כלל אינם ניתנים להראות ע”י אדם. מי שרוצה ללמוד עוד על האדריכלות הגותית מוזמן להכנס לקישור הזה.

כנסיות הרנסאנס מאות XVI- XV היו בעלות צורות פשוטות ונקיות יותר. נמוכות בהרבה מהגותיות, קישוטיות הרבה פחות והשיבו, בפרופורציות שלהן, את האדם למרכז. המבנה היה הרמוני בין חלקיו והסביבה שבה הוא הוקם. לאומנים ולאדריכלים יש שמות! המוכרים והבולטים ביותר שבהם הם מיכאל אנג’לו וליאונדו דה וינצ’י.

מסדרי הנזירות

שני הסגנונות הללו ,מקורם באדריכלות הצרפתית (למרות שמותיהם,השאולים מעניינים אחרים). שיטת מסדרי הנזירות היא השיטה בה הפכו מאמינים נוצריים לחברי ארגון נזירי, מנזר וקהילה נזירית, החיים עם קשרים משותפים, לפי חוק אחיד בקהילה משותפת במקום להיות אוסף נזירים מתבודדים. שיטה זו נוסדה על ידי הנזיר בנדיקטוס הקדוש במאה ה-VI לספירה. המנזרים הבנדיקטיים התפשטו בכל רחבי אירופה . אחריהם באו עוד מסדרים רבים נוספים. לקראת מסעי הצלב ובהקשר לאזורנו הוקמו גם מסדרי “אבירים-נזירים” צבאיים בהם מסדר אבירי היכל שלמה (הטמפלרים) וההוספיטלרים. במנזרים רבים תפקדו מרכזי לימוד ומחקר חשובים.

מעט על הכותב

נמרוד נגב (שמו המקורי הוא נורברט פלשטיין) הוא יליד פריז. גדל שם, עשה צבא כבר כאן… בתחילת דרכו עסק בהנדסת בניין, בהמשך למד גיאוגרפיה (מאוחר יותר הורה את המקצוע בתיכון ובמכללות). כמו כן הוא למד ארכיאולוגיה ועסק בנ”ל כ- 15 שנים 13 מהן כארכיאולוג מחוז. על מנת לראות תמונות נוספות מהפוסט הזה אתם מוזמנים להכנס לקישור הבא.

רוצים לא לפספס אף כתבה או אירוע פרנקופילי?
מחפשים אתרים מומלצים להזמנת מלונות וכרטיסים?
לא מצאתם את מה שחיפשתם?

מוזמנים לספר לחברים שלכם

ההיסטוריה של מגדל אייפל - ממונומנט שנוא לסמל של פריז
הצעה מיוחדת לקוראים של פרנקופילים אנונימיים

5% הנחה

על כרטיסים לאטרקציות ומופעים באתר TIQETS

כל מה שעליכם לעשות זה ללחוץ על הכפתור למטה ובעת מעמד הקנייה להכניס את הקוד FRANCOPHILE5

צבי חזנוב (הפרנקופיל)
בואו נשמור על קשר

הכתבות המעניינות ביותר, מידע על טיולים בצרפת, הרצאות, ערבי שאנסונים ועוד דברים שפרנקופילים אוהבים אצלך במייל פעם (או מקסימום פעמיים) בשבוע.

ואם זה לא שכנע אותכם…

מי שנרשם כעת יקבל את הרצאה שלי על טיול בפריז בעקבות מולייר בחינם!

דילוג לתוכן