כשאיב סן לורן (Yves Saint Laurent) הגיע בגיל 17 לפריז מהעיר אורן (Oran) שבאלג’יריה, הוא כבש את עולם האופנה בסערה. בתוך זמן קצר מצא את עצמו סן לורן עובד עבור כריסטיאן דיור (Christian Dior), אשר הבחין מיד בגאונות היצירתית שלו ובשנת 1957, לאחר מותו הפתאומי של דיאור הוא התמנה למעצב הראשי של החברה כשהוא רק בן 21. וכך בן לילה הפך איב סן לורן לשליט של עולם האופנה הפריזאי.
לאחר כמה שנים אצל דיאור, סן לורן החליט לצאת החוצה ולהקים מותג אופנה משל עצמו יחד עם חברו ושותפו העסקי פייר ברז’ה (Pierre Bergé). המותג החדש שלו זכה להצלחה מיידית והוא הוכתר על ידי שבועון האופנה החשוב Women’s Wear Daily בתור “מלך פריז”. וכך במשך עשרות שנים מאז איב סן לורן ממשיך להשפיע על עולם האופנה העילית העולמי. לעיתים קצת קשה להבין עד כמה היו הבגדים של סן לורן מהפכניים לזמנם.
בשביל סן לורן אופנה לא הסתכמה רק בעיצוב בגדים יפים אלא גם הזדמנות לייצר אמירה (לעיתים נוקבת). העיצוב הראשונים של סן לורן נוצרו במהלך שנות ה-60, בדיוק בזמן המהפכה הפמיניסטית כאשר יותר ויותר נשים הצטרפו לשוק העבודה. הוא הבין שנשים רוצות להציג אימג’ עוצמתי יותר והוא נתן להן את מה שהן רוצות. הוא הראשון אשר עיצב חליפת מכנסיים לאישה ועל הדרך עשה “ניתוח לשינוי מין” לטוקסידו, אשר עד אז נחשב ללבוש גברי לחלוטין.
אחת מהסיבות להצלחתו של סן לורן היא יכולתו להתאים את עצמו לנסיבות המשתנות בפריז ובשאר העולם. הוא היה בין הראשונים להבין שעולם האופנה העילית (Haute Couture) בו הבגד נתפר על פי הזמנה, נמצא בנסיגה והעתיד נמצא בתחום של הבגדים המוכנים (Pret a Porter).
החזון של סן לורן היה להנגיש את האופנה שלו גם לקהל שעד אז לא יכל להרשות אותה לעצמו ועל מנת לעשות זאת הוא יצר את המותג Yves Saint Laurent Rive Gauche, אשר אפשר לנשים לקנות בגדים בעיצובו במחירם שפויים (באופן יחסי כמובן). בכך הביא סן לורן את האופנה העילית אל הקהל הרחב ויצר ענף אופנתי חדש. כל זה התרחש כמובן בפריז ובמסלול הבא נוכל למצוא כמה מקומות בהם התרחשה המהפכה האופנתית.
הסטודיו של איב סן לורן
התחילו את הטיול במטרו Alma Marceau. לכו בשדרות President Wilson ומשם לשדרות Marceau. פנו שמאלה לרחוב Léonce Reynaud. במספר 3 תמצאו את מה שהיה הסטודיו של איב סן לורן. היום המקום מנוהל על ידי האגודה Pierre Bergé-Yves Saint Laurent ומציג תערוכות מתחלפות בתחום האופנה.
ארמון גליירה (Palais Galliera)
חזרו על עקבותיכם לעבר שדירות President Wilson לעבר ארמון גליירה שמשמש היום בתור מוזיאון האופנה ומציג בגדים, נעליים ופרטי אופנה אחרים מהמאה ה-18 ועד לתקופתנו. שימו לב שהמוזיאון פתוח רק לתערוכות מתחלפות ולכן מומלץ להתעדכן באתר המוזיאון.
מקדשי האופנה הצרפתית ב Avenue Montaigne
חזרו על עקבותיכם אל Avenue Montaigne שדרת האופנה הצרפתית. תמצאו כאן את כל מותגי האופנה המפורסמים ביותר המציגים בחנויות הראווה הענקיים שלהם את הטרנדים האחרונים בתחום האופנה העילית. אם כבר הגעתם לכאן אתם מוזמנים לשבת לדרינק בבר המלון Hôtel Plaza Athénée שנמצא במספר 25 (ואם גם תרצו לעשות מעט דיאטה לארנק שלכם אתם מוזמנים לאכול במסעדה של המלון בה נהג לאכול איב סן לורן). עוד אופציה לאכול בסביבה היא מסעדת l’Avenue שנמצאת טיפה יותר רחוק במספר 41.
חנות המותג של איב סן לורן
אחרי שאכלתם לכו למספר 53 ותציצו בחנות הדגל של איב סן לורן. חצו את מעגל התנועה של שאנז אליזה לתוך שדרות Matignon ופנו ימינה לרחוב Faubourg Saint-Honoré שהופך מאוחר יותר לרחוב Saint-Honoré. שם תוכלו לבקר בחנות המותג Yves Saint Laurent Rive Gauche שנמצאת במספרים 32-38. אם אתם כבר בסביבה ורוצים סיכוי לפגוש פנים אל פנים את כל המי ומי של עולם האופנה הצרפתי, תצטרכו ללכת מעט אל מלון Costes שנמצא במספר 239 ולבקר בבר שם (במהלך שבוע האופנה מובטח לכם להתקל במישהו מהם).
כנסיית סן רוש והפאלה רויאל
לכו אל מספר 296 שם תמצאו את כנסיית Saint Roch. מדובר באחת מהכנסיות הבארוקיות האהובות עלי והיא שווה הצצה פנימה לא רק בגלל שכאן נערך ב 5 ביוני 2008 טקס ההשכבה של איב סן לורן.
המשיכו ללכת ברחוב Saint-Honoré ופנו שמאלה לתוך ה Palais Royal. שם בגלריית Montpensier מספר 20-24 תוכלו למצוא את חנות הווינטג’ של Didier Ludot ואולי, אם יתמזל מזלכם, אף למצוא בגד איב סן לורן במחיר יחסית סביר (כי מה שווה טיול לפריז בלי קצת שופינג?).
זהו, כאן נגמר הטיול. במידה ולא תוכלו להגיע לפריז בזמן הקרוב ותרצו להכיר את סן לורן וחייו קצת יותר טוב, אני ממליץ בחום לצפות בסרט הבא המספר את סיפור חייו.
מחפשים עוד מסלולי טיול בפריז? לחצו כאן.