מוזיאון ד’אורסיי: הקומה החמישית – קומת החלומות
מאת יואל תמנליס

איפה כדאי להתגורר בפריז?

מתלבטים היכן הכי כדאי לישון בפריז? הכתבה הזאת תעשה לכם סדר.

מלונות מומלצים

תמצאו כאן שורה של מלונות מומלצים בכל רובע (כולל דיסנילנד פריז), לכל צורך ולכל תקציב.

דירות נופש

תמצאו כאן דירות מעולות לזוגות, משפחות קטנות וגדולות.

אטרקציות בפריז

מידע נרחב על כל האטרקציות של פריז (מוזיאונים, פארקים כנסיות וכו').

מוזיאונים

רכישת כרטיסים לכל המוזיאונים המובילים של פריז (לובר, פומפידו, אורסיי וכו').

מונומנטים

רכישת כרטיסים למגדל אייפל, שער הניצחון ומונומנטים נוספיים בפריז.

אטרקציות לילדים

רכישת כרטיסים לדיסני לנד פריז ועוד לא מעט אטרקציות שילדים אוהבים.

קברטים

תוכלו לקנות כאן כרטיסים למולן רוז', קרייזי הורס ועוד לא מעט מופעים שאסור לפספס.

כרטיסים למשחקי כדורגל

במידה ואתם אוהדים של קבוצת פריז סן ז'רמן תוכלו לקנות כרטיסים למשחקים באתר הזה.

מוזיקה קלאסית

תמצאו כאן כרטיסים לקונצרטים בכנסיות, אופרות וקונצרטים באולמות.

תחבורה ציבורית

כל מה שרציתם לדעת על המטרו, אוטובוסים, מוניות וכמובן כיצד קונים כרטיסים.

שייט על הסיין

מידע על כל סוגי השייט על הסיין (עם ארוחת ערב וללא).

אוטובוס תיירים

כל מה שאתם צריכים לדעת על מנת לגלות את פריז באמצעות 4 גלגלים.

השכרת רכב בפריז

באיזה אתר כדאי להזמין רכב? היכן כדאי לקחת ולהחזיר? טיפים לנסיעה בפריז ועוד.

סיורים מודרכים

תמצאו כאן את המדריכים דוברי עברית הטובים בפריז וגם סיורים מעולים בשפות אחרות.

סיורים מחוץ לפריז

מחפשים סיור יום למון סן מישל, ארמון ורסאי, עמק הלואר ועוד? תמצאו את הסיורים הכי שווים כאן.

מסלולי טיול בפריז

רוצים לגלות את עיר האורות בקצב שלכם? תמצאו כאן לא מעט מסלולי טיול בשכונות השונות של העיר ובעקבות אנשים מפורסמים.

סיורים קולינאריים

רוצים לגלות את המקומות הכי טעימים בפריז? תמצאו כאן מבחר של סיורים קולינאריים, שיגלו לכם את חנויות האוכל והשווקים הכי שווים ברובעים השונים של העיר.

מסעדות מומלצות

תמצאו כאן את המסעדות האהובות עלי בפריז. הרשימה מתעדכנת בכל פעם שאני מגיע לשם.

מסעדות כשרות

כאן תמצאו רשימה של מסעדות כשרות מכיוון שגם שומרי כשרות צריכים להנות מאוכל טוב בפריז.

שווקים

בכתבה הזאת תמצאו את השווקים שאני הכי אוהב בפריז.

איל דה פראנס

המחוז שנמצא מסביב לפריז ומכיל את ארמון ורסאי, יורודיסני, טירות ועיירות עתיקות.

אלזס

ממוקם במזרח צרפת ומכיל בתוכו את שטרסבורג, קולמר ועשרות כפרים ועיירות ציוריות.

בורגונדי

אחד ממחוזות היין החשובים ביותר בצרפת. תמצאו שם יקבים מפורסמים, ערים היסטוריות והמון ירוק.

בורדו והסביבה

בורדו היא עיר תוססת ויפהפייה ואילו הכפרים בסביבה, כגון סנט אמיליון, הם חגיגה לאוהבי היין.

מונומנטים

רכישת כרטיסים למגדל אייפל, שער הניצחון ומונומנטים נוספיים בפריז.

ברטאן

אם אתם אוהבים נוף פראי, חופי ים וצוקים, וכמובן פירות ים וקרפים, הגעתם למקום הנכון.

דורדון

גן עדן לחובבי הקולינריה הצרפתית וההיסטוריה עם שפע של טירות, כפרים קסומים וכמובן פואה גרא.

האלפים הצרפתיים

לכאן מגיעים לא רק בשביל סקי בחורף. כפי שתגלו יש לאלפים לא מעט מה להציע גם בשאר השנה.

לוריין

הרבה יותר ממקום הולדתה של ז'אן ד'ארק, של קרב ורדן ושל קיש לוריין.

ליון והסביבה

בירת הקולינריה הצרפתית שמציעה למבקריה גם היסטוריה מרתקת, ארכיטקטורה ועוד.

נורמנדי

אחד המחוזות הפופולריים ביותר בצרפת. כשתקראו תבינו למה.

עמק הלואר

כאן תמצאו כמה מהטירות המפורסמות ביותר של צרפת.

פרובאנס

ים, כפרים ציוריים, שמש חמימה ומורשת קולינארית הפכו אותו לאחד המחוזות הפופולריים בצרפת.

הרצאות

תמצאו כאן שורה של הרצאות על ההיסטוריה, האומנות ואפילו האופנה של צרפת.

לימודי צרפתית

רוצים ללמוד צרפתית ולא יודעים היכן הכי כדאי? כאן תמצאו המלצות על שיעורים פרונטליים, שיעורים בזום ואפילו אפליקציות.

אומנות

כאן תמצאו כתבות מרתקות על התרומה האדירה של צרפת לציור, פיסול, ארכיטקטורה ולאומנות הפלסטית באופן כללי.

אופנה

צרפת היא מולדת האופנה וכאן תמצאו כתבות מעמיקות על כמה מהאנשים שאחראים לך, החל מרוז ברטאן ועד איב סן לורן ומעצבי האופנה של ימינו.

היסטוריה

ההיסטוריה של צרפת היא בעיני היסטוריה מרתקת בזכות האנשים הגדולי מהחיים שפעלו שם. אחרי שתקראו את עשרות הכתבות ההיסטוריות באתר גם אתם תסכימו איתי.

המטבח הצרפתי

מי היו השפים הכי חשובים בתולדות צרפת? כיצד נוצרו בצרפת כמה מהמהאכלים המפורסמים ביותר בעולם? את כל זאת ועוד תלמדו בחלק הזה של האתר.

מוזיקה צרפתית

מז'אן בטיסט לולי ועד אדית פיאף, ברברה, ז'אק ברל ואזנבור. אם אתם אוהבים מוזיקה צרפתית תמצאו כאן כתבות מרתקות ושעות של מוזיקה נפלאה.

קולנוע

בצרפת יצרו האחים לומייר את הקולנוע ומאז לא הפסיקו הצרפתים לספק לנו סרטים נפלאים. תוכלו לקרוא עליהם כאן.

מוזיאון ד’אורסיי (Musée d’Orsay) הוא אחד המוזיאונים החשובים, היפים, המבוקשים והמובילים בפריז בפרט ובעולם בכלל. רוב היצירות שלו, הועברו עם הקמתו של המוזיאון בשנת 1986, ממוזיאון הלובר, ממוזיאון ה”ז’ה דה פום” ומארמון טוקיו. התמונות מייצגות את התקופה שבין 1848 ל-1914.

הקומה החמישית (העליונה) היא חלון הראווה של המוזיאון וכוח המשיכה העיקרי שלו. היהלום שבכתר. כותב שורות אלה נמנה על המבקרים הקבועים במוזיאון ד’אורסה שעולים היישר לקומה העליונה. בביקורי האחרון בפריז ביליתי בה חצי יום ונותרתי עם חצי תאוותי בידי. לו רק יכולתי להישאר לישון כאן, לא הייתי מהסס לעשות זאת.

זוהי קומת האימפרסיוניסטים בה מרוכז אוסף אומנות עשיר ומדהים הכולל תמונות יוקרתיות ומפורסמות של מיטב אומני המחצית השנייה של המאה התשע עשרה ותחילת המאה העשרים.

האוסף יוצא דופן באיכותו ובחשיבותו ומכיל את היצירות האימפרסיוניסטיות והפוסט אימפרסיוניסטיות הידועות ביותר, מעשי ידי ענקי הציור, כמו: קלוד מונה, אדואר מאנה, פול סזאן, קאמי פיסארו, אדגר דגה, אוגוסט רנואר, וינסנט ואן-גוך, פול גוגן, אלפרד סיסלי, אנרי דה טולוז לוטרק ואחרים. אין ספק שמדובר בריכוז נדיר של אוצרות באולמות תצוגה מהפנטים ועשירים בכל טוב.

אי אפשר למנות ברשימה קצרה זו את כל הכוכבים וכל היצירות המפורסמות הנמצאות כאן, אולם סיור קצר בקומה החמישית יפגיש אותנו עם כמה יצירות מופת בלתי נשכחות.

קלוד מונה

בבעלותו של מוזיאון ד’אורסה מצויות למעלה מתשעים יצירות של קלוד מונה, ממייסדי ומובילי זרם האימפרסיוניזם באומנות. רבות מהן נמצאות בתצוגה הקבועה.

קלוד מונה. קוביות הקרח. צילם: יואל תמנליס
קלוד מונה. קוביות הקרח. צילם: יואל תמנליס

מונה צייר מספר סדרות מרשימות אשר המפורסמת בהן היא סדרת “הנימפאות”. גם “הקתדרלה של רואן” (La Cathedrale de Rouen) זכתה למספר גרסאות ומוצגת כאן כשהדגש הוא על תמונות המציגות מקום מסוים בשעות שונות של היום, עם שונות גדולה של אור וצל ובגוונים.

בין היצירות הבלתי נשכחות של מונה השוכנות בקומה החמישית, ניתן לציין את: “תחנת הרכבת סן לזאר” La Gare Saint Lazare)), “פרגים” (Coquelicots), “רחוב מונטורגיי בפריז” (La Rue Montorgueil à Paris), “קוביות הקרח” (Les Glaçons).

אדואר מאנה

“ארוחת צהריים על הדשא” (Le Dejeuner Sur L’herbe) – מאנה הציג בשעתו את הציור הנפלא הזה במסגרת ‘סלון הדחויים’ שהתקיים בפריז בשנת 1863 ועורר מחלוקת חריפה. שני גברים ושתי נשים מבלים בארוחה בחורשת עצים וסועדים בסגנון של פיקניק. אחת הנשים ערומה, השנייה מתרחצת. הגברים בלבוש מלא. האפליה הזו בין גברים לנשים הביאה לשערורייה גדולה שגרמה לכך שהציור הפך לאחד המפורסמים בעולם.

אדואר מאנה. ארוחת צהריים על הדשא. צילם: יואל תמנליס
אדואר מאנה. ארוחת צהריים על הדשא. צילם: יואל תמנליס

מאנה הירבה לצייר את ברת מוריזו. מוריזו הייתה ציירת אימפרסיוניסטית צרפתייה. היא הייתה נשואה לאחיו של מאנה. אחת היצירות המוצגות בקומה החמישית היא “ברת מוריזו עם מניפה” (Berthe Morisot a L’eventail).

אם תרצו להכיר טוב יותר את האומנות של מאנה וברת מוריזו, אני ממליץ לכם לקרוא את כתבתה של ד”ר אורנה ליברמן אדואר מאנה וברת מוריזו: התשוקה שבאומנות.

אוגוסט רנואר

“הנשף במולן דה לה גאלט” (Le Bal du Moulin de la Galette) – יצירה מורכבת ושאפתנית של רנואר בה מוצגות דמויות רבות, חלקן רוקדות ואחרות ישובות. היצירה מתארת נשף ריקודים של בני המעמד הבורגני, המתרחש במונמארטר במולן דה לה גאלט, בשעות אחר הצהריים של יום ראשון.

אוגוסט רנואר. הנשף במולן דה לה גאלט. צילם: יואל תמנליס
אוגוסט רנואר. הנשף במולן דה לה גאלט. צילם: יואל תמנליס

רנואר נותן את דעתו להתנהגות הקהל העליז ומוקסם מן היופי החגיגי. בתמונה תמצאו משיכות צבע ומשחקי אור וצל, כך שהיא מדגימה היטב את הרעיונות האימפרסיוניסטים. אם תרצו לבקר במקומות אותם צייר רנואר במונמארטר, אני ממליץ לכם להשתמש במסלול הטיול מונמארטר של האומנים הגדולים, אותו יצרתי.

גם רנואר, כמו מונה, זוכה בקומה החמישית לייצוג רב. מוזיאון ד’אורסה מחזיק בבעלותו תשעים ושמונה יצירות של רנואר. רבות מוצגות כאן בדרך קבע. רנואר היה אחד הציירים האימפרסיוניסטים הבודדים שצייר עירום. הנושא בא לידי ביטוי בקומה החמישית במספר ציורי עירום דשנים.

בנוסף, בביקורכם במקום תמצאו עוד כמה יצירות מפורסמות מאוד שלו, כמו: “נערות ליד הפסנתר” (Jeunes Filles au Piano) ו”הנדנדה” (La Balançoire).

פול סזאן

“שחקני הקלפים” (Les Joueurs de Cartes) – בשנות ה-90 של המאה ה-19 פול סזאן יצר סדרה של חמישה ציורים המתארים שחקני קלפים. היצירות בסדרה נבדלות בגודלן, במספר המשתתפים המשחקים בקלפים ובמיקום המשחק. בגרסה של מוזיאון ד’אורסה דמותו של השחקן השמאלי מוצגת במלואה בעוד השחקן הימני מוצג באופן חלקי. התמונה קטנה יחסית אך העניין בה גדול.

תמונה נוספת של סזאן שזכתה לפרסום עולמי ומוצגת כאן, היא “המתרחצים” (Les Baigneurs). גם במקרה זה מדובר באחת מתוך סדרה של שלוש תמונות. בגרסה המוצגת בד’אורסה מספר המתרחצים הוא הגדול ביותר.

אדגר דגה

דגה שנחשב לאחד מאבות האימפרסיוניזם הירבה לצייר מחול. הציורים המפורסמים ביותר שלו הם של רקדניות בלט. בקומה החמישית תמצאו בין היתר את “הרקדניות הכחולות” (Les Danseuses Bleues), “המגהצות” (Les Repasseuses), “תזמורת האופרה” (L’orchestre de L’opera), “בבית הקפה” (Dans un Cafe).

קאמי פיסארו

לצייר הנפלא קאמי פיסארו יש כאן נוכחות יפה ומכובדת. בשוטטות שלכם בקומה החמישית תמצאו בין היתר את: “הגגות האדומים” (Les Toits Rouge), “הסיין והלובר” (La Seine et le Louvre), ואת “הגבעות של וסינה” (Les Coteaux du Vesinet).

קאמי פיסארו הגבעות של וסינה. צילם: יואל תמנליס
קאמי פיסארו הגבעות של וסינה. צילם: יואל תמנליס

במידה ותרצו לקרוא עוד על קמאי פיסארו ולהכיר טוב יותר את האומנות שלו, אני ממליץ לכם לקרוא את כתבתה של ד”ר אורנה ליברמן: קאמי פיסארו, האימפרסיוניסט הראשון.

וינסנט ואן גוך

יצירותיו המיוחדות של ואן גוך חוגגות בקומה החמישית. אפשר להזכיר כמה מהמפורסמות שבהן, כמו: “חדר השינה של ואן גוך בארל” (La Chambre de Van Gogh a Arles), “הכנסייה באובר סור אואז (L’eglise a Auvers Sur Oise), “ליל כוכבים” (La Nuit Etoilee), ודיוקן עצמי משנת 1889 (Portrait de L’artiste).

ואן גוך. פרחי פריטילריה באגרטל נחושת. צילם: יואל תמנליס
ואן גוך. פרחי פריטילריה באגרטל נחושת. צילם: יואל תמנליס

יש כאן גם כמה יצירות פחות מפורסמות של ואן גוך אך מעניינות גם כן, כמו: ציור פרחי פריטילריה באגרטל נחושת, יצירה שנקראת בצרפתית: Fritillaires Couronne impériale dans un Vase de Cuivre.

אנרי דה טולוז לוטרק

טולוז לוטרק היה נכה וקטן קומה, אך בעל כישרון ענק. הוא הפך לאחד מחשובי הציירים הפוסט-אימפרסיוניסטים אשר נודע בעיקר כמתעד חיי הבוהמה של פריז. ציוריו תיארו את החיים במועדון המולן רוז’, כמו גם מועדוני קברט אחרים, תיאטראות, בתי קפה ובתי בושת.

טולוז לוטרק. ז'אן אבריל רוקדת. צילם: יואל תמנליס
טולוז לוטרק. ז’אן אבריל רוקדת. צילם: יואל תמנליס

יצירות רבות שלו מפארות את קירותיה של הקומה החמישית. הנודעת מכולן היא ככל הנראה “ז’אן אבריל רוקדת” (Jane Avril Dansant). ז’אן אבריל הייתה הרקדנית הראשית של מועדון המולן רוז’ באותה תקופה, ובציור השמן הנפלא המוצג כאן היא מבצעת ריקוד קאן קאן סוחף האופייני למקום ולעידן.

חלק מהתמונות המוצגות כאן עשו דרך ארוכה למדי מ”סלון הדחויים” ועד לקירותיה היוקרתיים של הקומה החמישית. כיום קשה לתפוס שפנינות בוהקות אלו עוררו את לעגם וגידופיהם של השמרנים באומנות וכי אל יוצריהן התייחסו כטירונים עלובים השוגים באשליות, רק מפני שביקשו לקבוע אמות מידה חדשות.

הקומה החמישית יוצאת הדופן היא ללא ספק קומה חלומית. היא גם אחת הקומות המתויירות ביותר במוזיאוני תבל. מוצג בה האימפרסיוניזם במיטבו. היא מאפשרת לעמוד על היקפה ומשמעותה של התקופה. הביקור כאן הוא בבחינת חובה לכל מי שמתעניין ביבול האומנותי של תקופה רבת חשיבות זו.

האוסף ענק, מפעים ובעיקר אהוב. רוב התמונות עליזות וזוהרות בגווניהן. הקומה החמישית מעניקה מסגרת ותפאורה מרהיבה לעשרות יצירות מופת של גדולי הציירים בעידן האימפרסיוניסטי. זהו האוסף הגדול ביותר בעולם של אומנות אימפרסיוניסטית ופוסט אימפרסיוניסטית. בזכותו, מבקרים רבים מדווחים, כי הם נהנים יותר מהביקור בד’אורסה מאשר במוזיאון הלובר.

כמה מילים על יואל תמנליס

יואל הוא פרנקופיל שמתגורר כיום במודיעין. מעבר להיותו עיתונאי הוא גם צלם ואם אתם מעוניינים להנות מתצלומי פריז היפהפיים שלו אתם מוזמנים להציץ בדף פריז דרך הזום. במידה ואתם רוצים לקרוא את הכתבות שהוא פירסם באתר כנסו לקישור הזה.

רוצים לא לפספס אף כתבה או אירוע פרנקופילי?
מחפשים אתרים מומלצים להזמנת מלונות וכרטיסים?
לא מצאתם את מה שחיפשתם?

מוזמנים לספר לחברים שלכם

צבי חזנוב (הפרנקופיל)
בואו נשמור על קשר

הכתבות המעניינות ביותר, מידע על טיולים בצרפת, הרצאות, ערבי שאנסונים ועוד דברים שפרנקופילים אוהבים אצלך במייל פעם (או מקסימום פעמיים) בשבוע.

ואם זה לא שכנע אותכם…

מי שנרשם כעת יקבל את הרצאה שלי על טיול בפריז בעקבות מולייר בחינם!

דילוג לתוכן