פון נף (Pont Neuf) – הגשר המהפכני ששינה את פריז

איפה כדאי להתגורר בפריז?

מתלבטים היכן הכי כדאי לישון בפריז? הכתבה הזאת תעשה לכם סדר.

מלונות מומלצים

תמצאו כאן שורה של מלונות מומלצים בכל רובע (כולל דיסנילנד פריז), לכל צורך ולכל תקציב.

דירות נופש

תמצאו כאן דירות מעולות לזוגות, משפחות קטנות וגדולות.

אטרקציות בפריז

מידע נרחב על כל האטרקציות של פריז (מוזיאונים, פארקים כנסיות וכו').

מוזיאונים

רכישת כרטיסים לכל המוזיאונים המובילים של פריז (לובר, פומפידו, אורסיי וכו').

מונומנטים

רכישת כרטיסים למגדל אייפל, שער הניצחון ומונומנטים נוספיים בפריז.

אטרקציות לילדים

רכישת כרטיסים לדיסני לנד פריז ועוד לא מעט אטרקציות שילדים אוהבים.

קברטים

תוכלו לקנות כאן כרטיסים למולן רוז', קרייזי הורס ועוד לא מעט מופעים שאסור לפספס.

כרטיסים למשחקי כדורגל

במידה ואתם אוהדים של קבוצת פריז סן ז'רמן תוכלו לקנות כרטיסים למשחקים באתר הזה.

מוזיקה קלאסית

תמצאו כאן כרטיסים לקונצרטים בכנסיות, אופרות וקונצרטים באולמות.

תחבורה ציבורית

כל מה שרציתם לדעת על המטרו, אוטובוסים, מוניות וכמובן כיצד קונים כרטיסים.

שייט על הסיין

מידע על כל סוגי השייט על הסיין (עם ארוחת ערב וללא).

אוטובוס תיירים

כל מה שאתם צריכים לדעת על מנת לגלות את פריז באמצעות 4 גלגלים.

השכרת רכב בפריז

באיזה אתר כדאי להזמין רכב? היכן כדאי לקחת ולהחזיר? טיפים לנסיעה בפריז ועוד.

סיורים מודרכים

תמצאו כאן את המדריכים דוברי עברית הטובים בפריז וגם סיורים מעולים בשפות אחרות.

סיורים מחוץ לפריז

מחפשים סיור יום למון סן מישל, ארמון ורסאי, עמק הלואר ועוד? תמצאו את הסיורים הכי שווים כאן.

מסלולי טיול בפריז

רוצים לגלות את עיר האורות בקצב שלכם? תמצאו כאן לא מעט מסלולי טיול בשכונות השונות של העיר ובעקבות אנשים מפורסמים.

סיורים קולינאריים

רוצים לגלות את המקומות הכי טעימים בפריז? תמצאו כאן מבחר של סיורים קולינאריים, שיגלו לכם את חנויות האוכל והשווקים הכי שווים ברובעים השונים של העיר.

מסעדות מומלצות

תמצאו כאן את המסעדות האהובות עלי בפריז. הרשימה מתעדכנת בכל פעם שאני מגיע לשם.

מסעדות כשרות

כאן תמצאו רשימה של מסעדות כשרות מכיוון שגם שומרי כשרות צריכים להנות מאוכל טוב בפריז.

שווקים

בכתבה הזאת תמצאו את השווקים שאני הכי אוהב בפריז.

איל דה פראנס

המחוז שנמצא מסביב לפריז ומכיל את ארמון ורסאי, יורודיסני, טירות ועיירות עתיקות.

אלזס

ממוקם במזרח צרפת ומכיל בתוכו את שטרסבורג, קולמר ועשרות כפרים ועיירות ציוריות.

בורגונדי

אחד ממחוזות היין החשובים ביותר בצרפת. תמצאו שם יקבים מפורסמים, ערים היסטוריות והמון ירוק.

בורדו והסביבה

בורדו היא עיר תוססת ויפהפייה ואילו הכפרים בסביבה, כגון סנט אמיליון, הם חגיגה לאוהבי היין.

ברטאן

אם אתם אוהבים נוף פראי, חופי ים וצוקים, וכמובן פירות ים וקרפים, הגעתם למקום הנכון.

דורדון

גן עדן לחובבי הקולינריה הצרפתית וההיסטוריה עם שפע של טירות, כפרים קסומים וכמובן פואה גרא.

האלפים הצרפתיים

לכאן מגיעים לא רק בשביל סקי בחורף. כפי שתגלו יש לאלפים לא מעט מה להציע גם בשאר השנה.

לוריין

הרבה יותר ממקום הולדתה של ז'אן ד'ארק, של קרב ורדן ושל קיש לוריין.

ליון והסביבה

בירת הקולינריה הצרפתית שמציעה למבקריה גם היסטוריה מרתקת, ארכיטקטורה ועוד.

נורמנדי

אחד המחוזות הפופולריים ביותר בצרפת. כשתקראו תבינו למה.

עמק הלואר

כאן תמצאו כמה מהטירות המפורסמות ביותר של צרפת.

פרובאנס

ים, כפרים ציוריים, שמש חמימה ומורשת קולינארית הפכו אותו לאחד המחוזות הפופולריים בצרפת.

הרצאות

תמצאו כאן שורה של הרצאות על ההיסטוריה, האומנות ואפילו האופנה של צרפת.

לימודי צרפתית

רוצים ללמוד צרפתית ולא יודעים היכן הכי כדאי? כאן תמצאו המלצות על שיעורים פרונטליים, שיעורים בזום ואפילו אפליקציות.

אומנות

כאן תמצאו כתבות מרתקות על התרומה האדירה של צרפת לציור, פיסול, ארכיטקטורה ולאומנות הפלסטית באופן כללי.

אופנה

צרפת היא מולדת האופנה וכאן תמצאו כתבות מעמיקות על כמה מהאנשים שאחראים לך, החל מרוז ברטאן ועד איב סן לורן ומעצבי האופנה של ימינו.

היסטוריה

ההיסטוריה של צרפת היא בעיני היסטוריה מרתקת בזכות האנשים הגדולי מהחיים שפעלו שם. אחרי שתקראו את עשרות הכתבות ההיסטוריות באתר גם אתם תסכימו איתי.

המטבח הצרפתי

מי היו השפים הכי חשובים בתולדות צרפת? כיצד נוצרו בצרפת כמה מהמהאכלים המפורסמים ביותר בעולם? את כל זאת ועוד תלמדו בחלק הזה של האתר.

מוזיקה צרפתית

מז'אן בטיסט לולי ועד אדית פיאף, ברברה, ז'אק ברל ואזנבור. אם אתם אוהבים מוזיקה צרפתית תמצאו כאן כתבות מרתקות ושעות של מוזיקה נפלאה.

קולנוע

בצרפת יצרו האחים לומייר את הקולנוע ומאז לא הפסיקו הצרפתים לספק לנו סרטים נפלאים. תוכלו לקרוא עליהם כאן.

מלטה

התגוררתי במלטה בין השנים 2018-2019 והיום אני שמח לחלוק אתכם מידע תיירותי חשוב, שישדרג את הביקור שלכם שם.

גרנזי

אי קטן וקסום שנמצא בין אנגליה לצרפת ובו התגוררתי בין 2016-2018. מומלץ בחום לאנשים שמעוניינים לנסוע למקומות בהם כמעט אף ישראלי לא ביקר.

ישראל

כאן תמצאו את כל מה שקורה בישראל וקשור לצרפת (מסעדות צרפתיות, מופעי שנסונים ועוד).

היום כשחושבים על פריז עולה מיד תמונה של מגדל אייפל. אולם בין המאה ה-17 לשנת 1889, בה הוא נוצר, היה  לפריז סמל אחר לחלוטין. לא הייתה זו קתדרלה מפוארת, ארמון מלכותי או פסל מרשים. היה זה בסך הכל גשר, אולם לא היה מדובר בסתם גשר אלא בתוצר אורבני מהפכני, אשר שינה לחלוטין את הדרך שבה הפריזאים תופסים את העיר שלהם. לגשר קוראים פון נף (Pont Neuf), ובתרגום לעברית “הגשר החדש” (למרות שהיום הוא נחשב לוותיק גשריה של פריז). היום נספר את סיפורו.

ההיסטוריה של הפון נף

את הפקודה לבניית הגשר נתן המלך אנרי ה-3 בשנת 1577 והוא אף הניח את אבן הפינה בשנת 1578. מטרתו של הגשר הייתה לחבר בין הגדה הימנית של הסיין לבין הגדה השמאלית ובכך להקל על העומס של גשר נוטרה דאם ולקצר את זמן המעבר בין שתי הגדות. אולם, מלחמת האזרחים שהתרחשה בשנים הללו והיעדר כספים גרמו להקפאת הפרוייקט.

בשנת 1598 חתם אנרי ה-4 על הסכם נאנט (Nantes), אשר סיים סופית את מלחמת האזרחים בצרפת ומיד התפנה לבנות מחדש את פריז, אשר עמדה חריבה לאחר עשרות שנים של מהומות, רעב ומלחמות. הפרוייקט הראשון איתו בחר להתחיל היה הגשר החדש. לאחר קרוב לעשרים שנה שלא נגעו בגשר החלה העבודה מחדש והסתיימה בשנת 1606.

הפון נף. צילם יואל תמנליס
הפון נף. צילם יואל תמנליס

מכיוון שלאנרי ה-4 לא היה כסף לממן את הגשר הוא החליט להטיל מס על חביות היין שנכנסו מאיזור ניי (Neuilly) וכך לדברי הנרי סובל (Henri Sauval), אחד ההיסטוריונים של העיר, “את הגשר מימנו עשירים ושיכורים”. מהרגע שהגשר הושק הוא הפך להצלחה מידית ולמקום האהוב ביותר על הפריזאים. אז מה היה כל כך מהפכני ב”סתם גשר” על הנהר?

הגשר הראשון ללא בניינים

הסיבה הראשונה הייתה שמדובר היה בגשר הראשון עליו לא נבנו בתי מגורים. הנרי ה-4, אשר אהב מאוד פרספקטיבה רצה שהפריזאים יוכלו לעמוד על הגשר ולראות את ארמון הלובר אותו הוא החל להרחיב ואת כיכר דופין (Place Dauphine) אותה הוא החל לבנות.

כתוצאה מכך בפעם הראשונה  בהיסטוריה יכלו תושבי פריז לעמוד על הגשר ופשוט להסתכל על המים או על הנוף הפריזאי. מה שבעיננו הוא מובן מאליו במאה ה-17 היה חידוש מסעיר. במקום בתים הקים המלך שורה של חנויות קטנות, אשר נשארו עד המאה ה-19 ובהם יכלו האנשים לקנות כמעט כל דבר שיחפצו בו.

פון נף, מבט מהגדה הימנית. צילם צבי חזנוב
פון נף, מבט מהגדה הימנית. צילם צבי חזנוב

אולם, מעבר לחנויות הפך הגשר למעין במה עירונית ובה יכלו שחקנים וזמרים להופיע בפני העוברים ושבים. וכך לדוגמא, נוצר על הגשר מופע הסטנד אפ קומדי הראשון בתולדות האנושות על ידי הנרי לה גרנד (Henri Le Grand), אשר שם הבמה שלו היה טורלופן (Turlupin). כמה מהקומיקאים והזמרים של הגשר הפכו לכל כך מפורסמים שספרים שמכילים את היצירות שלהם נמכרו בכל פריז.

כאן הומצאו המדרכות

הסיבה השנייה שהגשר הפך לסיפור הצלחה היא העובדה שזה היה המקום הראשון בפריז בו היו מדרכות. עד אז הולכי הרגל בפריז נאלצו להתחרות עם הסוסים והעגלות על אותו שטח מה שגרם ללא מעט דריסות והרס בגדים שהוכתמו בבוץ או באבק.

על מנת לפתור את הבעיה הזאת הוחלט לבנות בפון נף מדרכות שנראו כמעין במות מוגבהות אליהן היה צריך להעלות במדרגות (במהלך המאה ה-18 הונמכו הבמות והמדרכות ההחלו להיראות כפי שאנחנו מכירים אותן היום). ההשפעה של המדרכות הייתה לא פחות ממהפכנית מכיוון שלראשונה יכלו אנשים ללכת ולטייל ברגל מבלי להידרס ולהרוס את הבגדים (מה שלנו נראה מובן מאליו).

הפון נף בחורף. צילם: צבי חזנוב
הפון נף בחורף. צילם: צבי חזנוב

כתוצאה מכך אצילים רבים, אשר עד כה רכבו על סוסים או נלקחו על ידי המשרתים שלהם בכסאות אפיריון,  החלו לטייל ברגל ו”להתערבב” עם בני העם. וכך מבלי לשים לב הפך הפון נף למסלול האופנה הראשון בפריז בו יכל כל מי שהגיע לעיר, לראות את ה”צעקה האחרונה” באופנה הצרפתית. יחד עם תצוגות האופנה הגיעו גם גנבי הבגדים, אשר כונו פילו (Filou) ואשר נהגו למשוך את מעילי האצילים ולברוח לפני שמישהו יכול היה לעצור אותם.

חוף מציצים וסטנד אפ קומדי בפריז של המאה ה-18

החידוש השלישי בגשר היה הפיכתו למעין חוף רחצה מאולתר של תושבי פריז. הייתה זו הפעם הראשונה שהרחצה במימי הסיין הפכה לפופולרית (למרות שמדובר היה בנהר מזוהם מעין כמותו) ובימי הקיץ החמים ניתן היה למצוא לא מעט פריזאים מורידים את בגדיהם וקופצים מהחלק התחתון של הגשר אל מימי הסיין.

הרחצה בנהר הפכה למאורגנת יותר, כאשר אל הגשר הצטרפו סירות רחצה, נפרדות לגברים ונשים בהם יכלו המתרחצים להתפשט ולהשאיר את בגדיהם לפני שהם הולכים לשחות. וכאן, גבירותי ורבותי, גם נוצר חוף “מציצים” הראשון בהיסטוריה, כאשר בשנת 1716 נאלצה המשטרה הפריזאית להתערב כאשר גברים החלו להציץ למלתחות של הנשים וחלקם אף נכנס עירום לשם. אז אילו מציצים אתם מעדיפים?

לידתה של העיתונות הפריזאית

ולבסוף, החידוש האחרון של הגשר היה הפיכתו למעין מהדורה מוקדמת של מהדורת החדשות. בימים בהן לא הייתה טלוויזיה והעיתונות רק החלה לצעוד את צעדיה הראשונים (העיתון הראשון נוצר בשנת 1611, כחמש שנים אחרי סיום בנייתו של הגשר).

הפון נף הפך למקום בו ניתן היה לשמוע את החדשות החמות ביותר (נסו לדמיין משהו דומה לפשקווילים של בני ברק וירושלים, אשר נתלו ליד החנויות או ליד פסלו של הנרי ה-4, שנמצא קרוב לגדה השמאלית של הסיין). מכיוון שחלק גדול מתושבי פריז לא ידעו קרוא וכתוב עמדו על הגשר אנשים, אשר הקריאו את הידיעות לקהל הרחב וכך עזרו להפצתם במהירות.

כתוצאה מכך הפך הגשר למעין חבית אבק שריפה פוליטית, אשר לא פעם התפוצצה ברעש גדול. הדוגמא הטובה ביותר לכך היה מרד הפרונד, אשר החל כאן בשנת 1648 לאחר שנודע על מעצרו של חבר הפרלמנט הפופולרי פייר ברוסל (Pierre Broussel), שהתגורר בסמוך לגשר. בתוך כ – 15 דקות מרגע המעצר התפשטה הידיעה בכל פריז בזכות הפמפלטים של פון נף והמון זועם יצא לרחוב וסילק את חיילי המלך.

כאשר ברוסל שוחרר מהכלא הפך הפון נף למרכז חגיגות הניצחון של המורדים, אשר קראו לעצמם הפרונדרים של פון נף (פרונדה היא כף הקלע שבה השתמשו המורדים על מנת לידות אבנים על חיילי המלך). אין זה מפתיע שמאותו רגע השלטונות עשו הכל על מנת למנוע התאגדויות של אנשים על הגשר, אולם בגלל התפקיד המרכזי שהגשר מילא, אף אחד לא קיים מעולם את הפקודות הללו.

כתוצאה מכל הסיבות הללו הפך הפון נף לאחד המקומות האהובים ביותר בפריז ואיתו נוצרו לא מעט מטבעות לשון. לדוגמא “לזמר על הפון נף” (chanter sur le pont neuf) שפירושו לספר לכל העיר על מעשיך. דוגמא נוספת היא האמרה “הפון נף ישאר הגשר החדש גם בעוד אלף שנה” שפירושה שמשהו הוא בטוח לחלוטין. יותר מ 400 שנה עברו והאמרה עדיין נכונה…

עוד כמה דברים על הפון נף

רוצים לגלות איך נראה הפון נף במאה ה-18?

בשנת 2014 הוציאה חברת Ubisoft את המשחק Assasin’s Creed Unity, אשר מתרחש כולו בפריז של המהפכה הצרפתית. השתמשתי במשחק הזה על מנת להסריט בשבילכם את הסרטון הבא, אשר יראה לכם איך נראו הגשר וסביבתו במאה ה-18. מוזמנים לראות את הסרטון ולמצוא את ההבדלים בין אז להיום 🙂

אהבתם את הכתבה? רוצים לגלות מונומנטים נוספים בפריז? אתם מוזמנים להיכנס למדריך פריז למטייל, שיצרתי ולמצוא עוד מקומות רבים בהם תוכלו לבקר בעיר האורות.

רוצים להתגורר ליד גשר פון נף

הפון נף נמצא ממש ממש במרכז פריז. לכן, אם תתגוררו בסביבתו תוכלו להגיע הן בקלות וברגל ללא מעט מקומות בגדה הימנית, בגדה השמאלית ובאיל דה לה סיטה.

אם תרצו לעשות זאת תצטרכו לחפש מלונות או דירות נופש ברובע ה-1 (הגדה הימנית של הגשר) או ברובע ה-6 (הגדה השמאלית של הגשר). תוכלו למצוא אותם בכתבות:

רוצים לא לפספס אף כתבה או אירוע פרנקופילי?
מחפשים אתרים מומלצים להזמנת מלונות וכרטיסים?
לא מצאתם את מה שחיפשתם?

מוזמנים לספר לחברים שלכם

צבי חזנוב (הפרנקופיל)
בואו נשמור על קשר

הכתבות המעניינות ביותר, מידע על טיולים בצרפת, הרצאות, ערבי שאנסונים ועוד דברים שפרנקופילים אוהבים אצלך במייל פעם (או מקסימום פעמיים) בשבוע.

ואם זה לא שכנע אותכם…

מי שנרשם כעת יקבל את הרצאה שלי על טיול בפריז בעקבות מולייר בחינם!

דילוג לתוכן