גני לוקסמבורג – מסלול טיול בגן האהוב ביותר של פריז מאת יואל תמנליס וצבי חזנוב
זמן קריאה משוער: 9 דקות

גני לוקסמבורג המשתרעים על פני כ-240 דונם מהווים את המרחב הירוק הגדול ביותר בלב הגדה השמאלית בפריז. הם פרי החלטות מורכבות של דורות מסובכים וסביר להניח שהם לא היו נולדים לולא המלך אנרי ה-4 נרצח. בשנת 1780 מיד לאחר ההחלטה לפתוח את הגנים בפני הציבור הרחב, הם הופכים ללהיט ענק ומושכים אל קרבם אלפי מבקרים.

בראש רשימת “הלקוחות” של הגנים נמצאים הסטודנטים הלומדים בפקולטות השונות שברובע הלטיני המבקשים לנצל את אווירת הקסם והרוגע של המקום. עד מהרה הופכים הגנים לפארק הפופולרי ביותר בפריז, למקום אידיאלי להפסקת צהריים או לפיקניק, לפארק הפריזאי האולטימטיבי.

מדוע אני כל כך אוהב את גני לוקסמבורג?

הגנים הללו הם המקום שאני הכי אוהב בפריז. אלו הגנים האלגנטיים ביותר בעיר האורות. מבחינתי, הם בבחינת תמצית של אדריכלות הנוף הצרפתית. אני מגיע אליהם בכל ביקור שלי בפריז כדי לספוג את האווירה המיוחדת וסתם כדי לתפוס שלווה, מאחר שכאן מתקיימים חיים פריזאיים בלתי נחפזים, הרחק מקצב החיים הקדחתני של העיר המתרחש מעבר לגדר. אני ממליץ לא להחמיץ את מרכיביו השונים של הגן הנפלא הזה אשר רכש לו מקום של כבוד בלבם של פריזאים ותיירים רבים, ולהקדיש לו מספר שעות.

כל אחד יכול למצוא כאן את העניין והעיסוק שלו או את פינת גן העדן שלו:

  • אם אתם תיירים שמחפשים מקום מרהיב, אטרקטיבי ונעים, אתם במקום הנכון.
  • אם אתה סטודנט באחת האוניברסיטאות של הגדה השמאלית שמבקש סתם לתפוס קצת שלווה לקראת הבחינה הקרובה, גני לוקסמבורג הם האתר האידיאלי לכך.
  • אם אתם הורים לילדים בחופשה המבקשים מעט פורקן, לגנים האלה יש הרבה מה להציע לילדיכם.
  • אם אתם חובבי מוסיקה תמצאו כאן קונצרטים חינמיים מגוונים הפתוחים לקהל הרחב.
  • אם אתם ספורטאים המבקשים מקום נעים לרוץ בו, אתם במקום טוב. אם אתם מבקשים להתרחק מהמולת העיר ובו זמנית להישאר בטבורה, זה המקום שייתן לכם מענה.
  • אם חשקה נפשכם לשחק קצת טניס או שחמט, ברידג’, או פטנג, תמיד תמצאו כאן יריבים מתאימים מוכנים לקרב.
  • אם רק מתחשק לכם לתפוס קצת שמש ביום בהיר או סתם לצבור כוחות לקראת המשך הטיול היומי שלכם, הרי שאין מקום מתאים ונעים יותר.
  • אם אתם חובבי פיסול גני לוקסמבורג הם גן עדן בשבילכם.
  • אם אתם “תולעות ספרים” וברצונכם לשבת במקום מרכזי ושקט וסתם לקרוא ספר הרי שהנכם מוזמנים להתיישב בנוחות על אחד ממאות כיסאות הברזל הירוקים הפזורים בגנים שעוצבו בצורתם הנוכחית כבר בשנת 1923.
  • ואם אתם רק מבקשים להתרשם ולהעריך מהם גנים ומבנים יפים הרי שאתם לחלוטין במקום הנכון ובזמן הנכון, כי תמיד בגני לוקסמבורג זה הזמן הנכון.
ילדים משיטים סירות בברכה בגני לוקסמבורג. צילום: יואל תמנליס
ילדים משיטים סירות בברכה בגני לוקסמבורג. צילום: יואל תמנליס

ההיסטוריה של גני לוקסמבורג

הכל החל לאחר מותו של המלך אנרי ה-4 כאשר אשתו המלכה מארי דה מדיצ’י מחליטה לעזוב את מקום מגוריה בלובר. היא עדיין מאוהבת בגני בובולי ובארמון פיטי בפירנצה בו בילתה את ילדותה ומייחלת לעצמה ארמון דומה בפריז. בשנת 1612 היא רוכשת את בית האחוזה של הדוכס פרנסואה מלוקסמבורג יחד עם עוד כמה אחוזות הגובלות במקום. את הארמון בונה לה האדריכל סלומון דה ברוס (Salomon de Brosse) והמלכה מבקשת מהצייר המפורסם רובנס (Peter Paul Rubens) לצייר שורה ציורים המתארים את חייה עם בעלה לשעבר (את הציורים הללו ניתן לראות היום במוזיאון הלובר). בשנת 1624 נבנית בסמוך לארמון מזרקת מדיצ’י המלבנית הבנויה בסגנון איטלקי. סביבה מצויים עצי דולב גבוהים המצלים עליה. הדמויות המיתולוגיות שעל המזרקה הן תוספת מאוחרת של הפסל אוגוסט אוטן משנת 1866.

כמה חבל שמריה דה מדיצ’י לא זכתה להתגורר זמן רב בארמון ולהנות מהגנים. היא גורשה מצרפת בשנת 1631 אחרי שמרדה בבנה לואי ה-13 ומתה בשנת 1642 בעיר קלן (Cologne) שבגרמניה של ימינו. כתוצאה מכך שבמשך תקופה ארוכה לא היה “בעל בית” גדלו הגנים באופן פראי והיוו השראה לכמה מהציורים היפים ביותר של אנטואן ואטו (1684-1721 Jean-Antoine Watteau).הארמון עבר במהלך השנים מספר גלגולים: במהלך ראשית המאה ה-18 התגוררה בו הדוכסית דה ברי (1695-1719 Marie Louise Élisabeth d’Orléans), ביתו של העוצר פיליפ מאורליאן (נא לא להתבלבל עם מדאם דו בארי המאהבת של לואי ה-15). בתקופתו הפך הארמון למעין מאורת פריצות ולשם נהגה הדוכסית להביא את מאהביה (הלשונות הרעות של תקופתה טענו שאחד מהם היה אביה).

בתקופת המהפכה הצרפתית הפך הארמון לבית כלא בו נעצרו לא מעט אצילים שמאוחר יותר הועברו לקונסיירז’רי ומשם לגיליוטינה. במלחמת העולם השנייה נתפס על ידי הגרמנים ובו שוכנה המפקדה של חיל האוויר הגרמני (הלופטוופה).

כיום הוא משמש כמושבו של הסנאט הצרפתי – הבית העליון של הפרלמנט. גם הגנים עברו מספר שינויים ועוצבו מחדש על ידי שאלגרין במאה ה-19 ומאז שמרו פחות או יותר על צורתם ואופיים

רוצים לראות כיצד נראו ארמון לוקסמבורג וגניו במאה ה-18? צפו בסרטון הזה

גני לוקסמבורג של ימינו

הגנים המדהימים מתאפיינים בשונות רבה בין העונות. הם משנים צורה, אווירה וגוונים בהתאם לזמן. לכן מומלץ מאוד לבקר בהם בכל עונות השנה. לכל עונה יש את הגוונים והייחודיות שלה אך בשורה התחתונה הגן יפהפה ואטרקטיבי תמיד. בתקופות של לבלוב או של שלכת, קשה לעמוד בכל היופי הזה וצריך לבדוק אותו שוב ושוב כדי להאמין. באביב ובקיץ מתרחשת כאן תצוגת פרחים מרהיבה וצבעונית במיוחד, ואילו בעונת הסתיו השלכת עוצרת נשימה.

מזה שנים רבות מהווים הגנים מוקד משיכה לפריזאים ולתיירים מכל העולם. כאן תוכלו לראות את המקומיים בסביבתם הטבעית, תפגשו משפחות צרפתיות בשעת בילוי ותצפו בזוגות נאהבים המשוטטים בין עצי הערמונים. מרבית שטח הגנים מעוצב בקפידה בסגנון צרפתי קלאסי עם קווים ישרים וסימטריה מרבית, ברוח המחשבה הצרפתית האומרת שהאדם שולט בטבע. חלקים אחרים בגן מעוצבים בסגנון אנגלי פחות מהוקצע בו ניתן מקום לצמיחה הטבעית. לא מפליא אם כן שהגנים האלה נתנו השראה לעשרות יצירות ספרותיות וקולנועיות.

למעלה מ-100 פסלים מרשימים ומרהיבים פזורים בכל רחבי הגן, בטראסות, לצדי השבילים ובמדשאות. חלקם פסלים של מלכות צרפת, מה שמעניק למקום מראה יוקרתי למדי. פסלים אחרים הם של אישים ידועים מתחומי האמנות והמדינאות, של חיות בר ואפילו דגם זעיר של פסל החירות. אין ספק שהגנים המרהיבים הללו הפכו לאטרקטיביים, מושכים ומבוקשים אף יותר מגני הטווילרי הנהדרים – “מתחריהם” בגדה הימנית השוכנים במרחב שבין מוזיאון הלובר לכיכר הקונקורד.

מקום מושלם לבילוי עם ילדים בפריז (וגם עם מבוגרים)

גני לוקסמבורג הם ללא ספק אחד המקומות הטובים והמהנים ביותר לקחת ילדים לבלות בפריז. בזמנו הקדיש נפוליאון את הגן לילדי פריז והם לקחו אותו ברצינות וממשיכים ליהנות ממנו כבר למעלה ממאה שנים. הילדים הנוהרים בהמוניהם לגנים יכולים ליהנות מאטרקציות ומתקנים רבים ומגוונים: תיאטרון בובות, מתקני שעשועים מודרניים המחולקים לפי גילאים, רכיבה על סוסי פוני ועוד. האטרקציה המרכזית מתקיימת סביב בריכת מים מתומנת ונאה שנמצאת מול הארמון ובה יכולים הילדים להשיט להנאתם סירות מפרש קטנות וצבעוניות.

אנשים משחקים שחמט בגני לוקסמבורג - צילום: יואל תמנליס
אנשים משחקים שחמט בגני לוקסמבורג – צילום: יואל תמנליס

המבוגרים יותר, בין אם מדובר בתושבים מקומיים ובין אם אלו תיירים מזדמנים, יכולים להעביר כמה שעות בילוי נהדרות במשחקי שחמט, ברידג’, פטנג וטניס. כשמזג האוויר יפה, ברוב שעות היום המתקנים הללו מלאים עד אפס מקום והאווירה נהדרת. בתקופה הרומנטית היוו גני לוקסמבורג אתר טיולים מועדף על אמנים, משוררים, פילוסופים וסופרים מפורסמים. גם היום, למראה הגנים הזוהרים, לא קשה להבין את בחירתם. ארנסט המינגוויי סיפר שבתור סופר צעיר חסר כל הנאבק על פרנסתו ולפעמים גווע ברעב, הוא נהג לבוא אל הגנים, לחכות לרגעים שדעתם של השומרים הוסחה לרגע ולתפוס יונים לארוחת הערב שלו.

בגנים מתרחשים גם אירועי תרבות רבים: מספר פעמים בשנה מוצגות תערוכות צילום מתחלפות על גדרותיו המוזהבות של הגן. כמו כן הציבור יכול ליהנות מתערוכות חינמיות המתקיימות בגלריה המקומית וכמובן שניתן לבקר (בתשלום) בתערוכות המתחלפות הנחשבות ליוקרתיות מאוד המתקיימות במוזיאון לוקסמבורג, אחד המוזיאונים החשובים של העיר אשר פתח את שעריו בשנת 1750 ונחשב למוזיאון הראשון בצרפת. בתחום המוזיקה יכולים המבקרים הרבים ליהנות מקונצרטים מקוריים פתוחים לקהל המתקיימים על גבי במת תזמורת מעוגלת המוצבת במרכז הגן ומכונה בפי המקומיים “הקיוסק המוזיקלי”.

מספר אטרקציות נוספות מתרחשות בגנים הנפלאים: בחלקו הדרומי של הגן גדלים בתוך מטעים נרחבים 300 זנים שונים של תפוחים ואגסים ובסמוך אליהם שוכנת כוורת עתיקה שהוצבה כאן בשנת 1856 בה מייצרות דבורים דבש הנמכר לציבור הרחב מדי שנה בסוף חודש ספטמבר. המקום משמש גם כבית ספר לכוורנים וניתן לקבל כאן שיעורים בנושא. בחלקו הדרום מזרחי של הגן נמצאות שתי מדשאות גדולות היחידות במרחב הגנים עליהן מותר לדרוך. בימים יפים כאשר שורר מזג אוויר חם או אפילו כשהשמש רק מציצה מבין העננים, תמצאו כאן משתזפים בהמוניהם בצפיפות רבה אך נעימה לכל. סביב הגן כולו משתרע שביל לג’וגינג. פריזאים רבים מנצלים אותו בסופי שבוע בפרט ובימי חול בכלל כדי למנוע מקילוגרמים מיותרים להידבק אל גופם השמור בדרך כלל.

מסלול טיול בגני לוקסמבורג (כדי שלא תפספסו דבר מכל היופי הזה)

את הסיור בגנים נתחיל דווקא מעט מחוץ להם בתחנת מטרו Port Royal (קו RER B) ומיד נבין מדוע.

מפת המסלול

לפני שנתחיל את הסיור אני ממליץ ללחוץ על המפה למטה ולפתוח אותה בחלון נפרד.

מפת מסלול הטיול בגני לוקסמבורג. נא ללחוץ עליה על מנת לפתוח אותה על כל המסך.
מפת מסלול הטיול בגני לוקסמבורג.

עכשיו כשהמפה נמצאת מולכם ניתן לצאת לדרך!

גני מרקו פולו – חלקם הדרומי של גני לוקסמבורג

גני לוקסמבורג המקוריים נמשכו עד לאזור של תחנת המטרו Port Royal. במאה ה-19 נבנה רחוב Auguste Comte שחצה את הגנים וכתוצאה מכך נוצר גן חדש על שם מרקו פולו למרות שהיסטורית מדובר בחלק אינטגרלי מגני לוקסמבורג.

בגן המקסים הזה (או אולי יותר נכון לקרוא לו שדרה) ניתן למצוא שורה של פסלים שמייצגים את החלקים של היום (בוקר, צהריים, ערב), אשר נוצרו במאה ה-19 על ידי מספר אומנים. כמו כן מומלץ בחום לא לפספס את המזרקה המקסימה של קארפו (1827-1875 Jean-Baptiste Carpeaux), גם היא מהמאה ה-19.

ארבעת חלקי העולם - המזרקה של קארפו ליד גני לוקסמבורג
ארבעת חלקי העולם – המזרקה של קארפו ליד גני לוקסמבורג. צילום: יואל תמנליס

מבט אל ארמון לוקסמבורג

המשיכו צפונה בגני מרקו פולו, חצו את רחוב Auguste Comte וכנסו דרך השער אל גני לוקסמבורג. בעודכם ממשיכים צפונה דרך שדרות העצים והפרחים זכרו שגני לוקסמבורג הם כמו תיאטרון עירוני שבו התפאורה מוחלפת בכל עונה. וכך כמה פעמים בשנה מוחלפים מרבדי הדשא, עצים המותאמים לעונה מובאים במעין עציצים ופרחים נשתלים.

כשתגיעו אל סוף השדרה תראו את החזית הדרומית של ארמון לוקסמבורג שנוספה לו במהלך המאה ה-19 על ידי האדריכל אלפונס דה ג’יזור (Alphonse de Gisors).

מזרקת מדיצ'י. צילום: יואל תמנליס
מזרקת מדיצ’י. צילום: יואל תמנליס

משם המשיכו לעבר מזרקת מדיצ’י עליה נכתב קודם וצאו מהגנים לרחוב מדיצ’י (rue de Medicis). בדרך תוכלו לראות את פסלו של אנרי מורז’ה (Henri Murger), אשר כתב על חיי הבוהמה הפריזאית של המחצית הראשונה של המאה ה-19 וסיפוריו היוו השראה לאופרה “לה בוהם” של פוצ’יני. אל דאגה, הטיול לא הסתיים אנחנו תיכף חוזרים.

בית הקפה של גני לוקסמבורג – זירת הציד של הרוצח הסדרתי המפורסם של פריז

אחרי שיצאתם מגני לוקסמבורג התקדמו לאורך הגדר דרומה ותהנו מתערוכות צילום מתחלפות (המוסרת הזאת החלה בשנת 2000 עם התערוכה של יאן ארטוס ברטראן). אחרי שסיימתם להנות מהצילומים כנסו לגני לוקסמבורג בכניסה הראשונה שתראו.

לכו לכם בשדרת העצים עד שתגיעו למבנה קטן בו ניתן למצוא הרכבים מוזיקליים שונים מנגנים באביב ובקיץ. ליד המבנה ישנו בית קפה. כאן הייתה זירת הציד של אנרי דזירה לנדרו (1869-1921 Henri Désiré Landru) אחד הרוצחים הסדרתיים המפורסמים ביותר בתולדות צרפת (אם לא המפורסם שבהם).

אנרי-דזירה לנדרו. הרוצח הסדרתי המפורסם ביותר של צרפת. מקור צילום: ויקיפדיה
אנרי-דזירה לנדרו. הרוצח הסדרתי המפורסם ביותר של צרפת. מקור צילום: ויקיפדיה

בין השנים 1914-1919 נהג לנדרו לפרסם מודעה במדורי השידוכים בעיתונים. במודעות הללו הוא הציג את עצמו כאלמן מסודר כלכלית ובעל מהלכים בחברה הגבוהה של פריז, אשר מחפש לעצמו אלמנה מסודרת כלכלית לצורך נישואים שניים. מכיוון שבתקופה זו התרחשה מלחמת העולם הראשונה ואלמנות לא היו חסרות היו לו גם לא מעט “דייטים”. לנדרו היה נפגש בבית הקפה הזה עם קורבנותיו לדייט ראשון. לאחר מספר שבועות בהם היה גורם לנשים להתאהב בו ולתת לו גישה לנכסים שלהן הוא היה רוצח אותן ושורף את גופתן בכבשן שבנה מחוץ לפריז.

בסופו של דבר נתפס לנדרו בשנת 1919 אחרי שאחותה של אחת הנשים אותן רצח הצליחה להפליל אותו. לאחר משפט שנמשך שנתיים לנדרו הוצא להורג בוורסאי. במהלך הקריירה שלו הוא הספיק לרצוח 10 נשים ונער אחד (בנה של אחת הנשים אותן רצח).

“פסלון הסלפי” ופסלי נשים חשובות מההיסטוריה

ממש ליד בית הקפה עליו דיברנו תוכלו למצוא פסל של שחק המדקלם שורות מהטקסט. אם תסכלו עליו היטב וודאי תחשבו שמדובר בפסל של מישהו שעושה “סלפי” לעצמו באמצעות איזה טלפון נייד מיושן 🙂

פסלון ה"סלפי" בגני לוקסמבורג. צילום: יואל תמנליס
פסלון ה”סלפי” בגני לוקסמבורג. צילום: יואל תמנליס

ואפרופו פסלים, אם תסתכלו מערבה תוכלו למצוא 20 נשים חשובות מההיסטוריה הצרפתית הפזורות במעין חצי גורן. 19 מהפסלים הללו מתארות נשים אמיתיות (רובן מלכות צרפת). לעומת זאת פסל אחד הוא פסלה של קלמנס איזור (Clémence Isaure), דמות מיתולוגית, אשר יצרה, על פי האגדה, תחרות שירה בימי הביניים שבה לזוכים הוענקו פרחים מזהב .

הבריכה של גני לוקסמבורג – כשהמינגווי וגרטרוד שטיין נפגשו

תרדו במדרגות לעבר הבריכה שנמצאת מול החזית הדרומית של הארמון. כפי שנכתב, זהו אחד המקומות האהובים על הילדים של פריז וכאן הם נהנים להשיט את סירותיהם.

במקום הזה נפגשו בפעם הראשונה גרטרוד שטיין (Gertrude Stein) וארנס המינגווי והמפגש היווה את תחילתה של ידידות מופלאה. גרטרוד שטיין אהבה ללכת כאן כל יום בגלל הנוף. לעומתה המינגווי אהב לטייל באזור הזה מכיוון שהיה רעב באופן תמידי ולכאן לא הגיעו ריחות הבישולים של המסעדות שהסיחו את דעתו וגרמו לו לצער רב…

פסל החירות

המשיכו מערבה עד שתגיעו קרוב מאוד ליציאה לרחוב Guynemer. מימינכם תראו העתק של פסל החירות אותו תרם פליקס ברטולדי, יוצר הפסל המקורי, לגן בשנת 1910

פסל החירות בגני לוקסמבורג. צילם: יואל תמנליס.
פסל החירות בגני לוקסמבורג. צילם: יואל תמנליס.

.

כמו כן תוכלו לראות לא רחוק מכאן אובליסק שמהווה מונומנט למלחין ז’ול מאסנה (Jules Massenet) המוכר לנו כיום בזכות האופרה המפורסמת שלו מאנון (Manon).

סיום הטיול – בית הספר לגינון והכוורות של גני לוקסמבורג

המשיכו דרומה במקביל לרחוב Guynemer, עד שתגיעו לגדר הדרומית של הגן. תוכלו למצוא כאן מבנה מקסים משנת 1867, אשר נקרא Pavilion Davioud, על שם האדריכל שלו. במקור היה זה בית קפה אך כיום הוא בית ספר לגינון. ממש ליד בית הספר לגינון תוכלו למצוא כוורות דבורים וכאן לומדים מגדלי הדבורים לעתיד.

כאן מסתיים המסלול שלנו ואתם מוזמנים לתפוס מטרו או להמשיך לטייל ברובע ה-6. מקווה מאוד שנהנתם.

כיצד מגיעים לגני לוקסמבורג ומה הם שעות הפתיחה?

גני לוקסמבורג נמצאים במעלה בולוואר סן מישל ברובע ה-6 ומשתרעים לאורך רח’ ווגיראר. ניתן להגיע אליהם באמצעות מטרו אודיאון או בתחנת לוקסמבורג של רשת ה-RER. הגנים פתוחים מדי יום משעה 07:30 עד חצי שעה לפני השקיעה. שריקות שומרי הגן מציינות את סגירת השערים.

רוצים להתגורר בקרבת גני לוקסמבורג?

תוכלו למצוא מלונות מצויינים ברובעים הבאים:

במידה ואתם מחפשים דווקא דירת נופש אז תוכלו למצוא כמה דירות מומלצות באותם רבעים ממש:

כמה מילים על יואל תמנליס

יואל הוא פרנקופיל שמתגורר כיום במודיעין. מעבר להיותו עיתונאי הוא גם צלם ואם אתם מעוניינים להנות מתצלומי פריז היפהפיים שלו אתם מוזמנים להציץ בדף פריז דרך הזום. במידה ואתם רוצים לקרוא את הכתבות שהוא פירסם באתרכנסו לקישור הזה.

מוזמנים ליצור איתי קשר

מתכננים טיול לצרפת?
מוזמנים להיכנס ל"ארגז הכלים" שלי שמכיל שורה של אתרים אמינים להזמנות מלונות, כרטיסים, רכבים וכל דבר נוסף שתזדקקו לו לבניית טיול מושלם.
רוצים לא לפספס אף כתבה?
הרשמו לעלון שלי ותתחילו לקבל כתבות מרתקות כל שבוע לאימייל. כבונוס אשמח גם לתת לכם בחינם את ההרצאה שלי "טיול בפריז בעקבות מולייר".​
הפרנקופיל
בואו נשמור על קשר

הכתבות המעניינות ביותר, מידע על טיולים בצרפת, הרצאות, ערבי שאנסונים ועוד דברים שפרנקופילים אוהבים אצלך במייל פעם (או מקסימום פעמיים) בשבוע.

ואם זה לא שכנע אותכם…

מי שנרשם כעת יקבל את הרצאה שלי על טיול בפריז בעקבות מולייר בחינם!