כיצד פריזאים אמיתיים עושים שוק?

כיצד פריזאים אמיתיים עושים שוק? מאת מרים אדרי
זמן קריאה משוער: 6 דקות

אין זה סוד שכל הצרפתים, בין אם הם תושבי פריז או ערים אחרות בצרפת “עושים את השוק שלהם” באופן קבוע ובמיוחד ביום ראשון. לכל ישוב בצרפת יש את השווקים שלו שמספרם נקבע בהתאם לגודל הישוב (בעיר גדולה כמו פריז ישנם שווקים רבים ואילו בכפר יהיה שוק קטן אחד). כל שוק נפתח שלוש פעמים בשבוע וכאשר יש כמה שווקים באותה עיר, אזי מתכננים את ימי השווקים כך שבכל אחד מימות השבוע יהיה שוק פתוח אחד לפחות באחת מפינות העיר. השווקים פתוחים בדרך כלל החל משעה 7:00 בבוקר עד 13:30 לכל היותר, וכשהשוק מסתיים הדוכנים נאספים על ידי הרוכלים. זמן קצר אחר כך מתחילים שירותי הניקיון העירוניים את עבודתם כך ש -5 דקות לאחר סיום הניקיון, איש לא יכול לדמיין שלפני זמן קצר עמד כאן שוק.

מדוע הצרפתים אוהבים לעשות שוק דווקא ביום ראשון?

כמו שאמרתי קודם, הצרפתים אוהבים לעשות את הקנייה העיקרית שלהם בשוק בעיקר ביום ראשון בבוקר ונשאלת השאלה מדוע הם עושים זאת.

זוהי מסורת נהדרת הקשורה לארוחת יום ראשון שחולקה עם המשפחה לאחר המיסה בזמן. כמו כן זה גם היום בו הצרפתים “באמת” בסוף השבוע, נחים לאחר שאת שבת הם מקדישים לכל מיני סידורים כגון ביקור בבנק, ביקור אצל הרופא וכו’. בניגוד למיתוס על הצרפתיה שהולכת לשוק וקונה שתי עגבניות וזר צנוניות, הרי שהצרפתים עושים את השוק כדי להצטייד בתוצרת טרייה לשבוע, בעיקר פירות וירקות. צרפתי אמיתי מעדיף לקנות היישר מהחקלאים שהביאו את תוצרתם מהכפרים בסביבה ולא מרוכלים שפשוט קנו אותה בשוק הסיטונאי של רונג’יס. והאמת החקלאים לא צריכים ללכת רחוק כל כך כדי להביא סחורה טריה לפריז מכיוון שבמרחק של כעשרה קילומטרים ניתן למצוא חוות שמספקות עופות, מוצרי חלב, פירות וירקות מסוגים רבים (בשביל בשר צריך להתרחק כ 150 ק”מ מפריז).

שוק יום א' בכיכר מונז' (Monge) - צילום: צבי חזנוב
שוק יום א’ בכיכר מונז’ (Monge) – צילום: צבי חזנוב

צרפת, כידוע הופכת ליותר ויותר חילונית ולכן חלק גדול מהצרפתים מנצלים את הזמן שהוקדש בעבר לשמיעת המיסה להמשך שינה עריבה. אולם הם לא יוותרו לעולם על הסיור המסורתי בשוק ועל “ארוחת הצהריים של יום ראשון” עם כל המשפחה. זוהי מסורת עתיקת יומין בדיוק כמו ארוחת השבת בישראל. מי שלא הולך לארוחת ראשון יעדיף בוודאי בראנץ ‘במסעדה פינתית עם ילדים וחברים, אך זה יהיה נושא של מאמר נוסף 😊

באיזה שוק אני קונה והיכן ניתן למצוא רשימה מומלצת של שווקים?

מכיוון שאני מתגוררת בפרבר קטן וחמוד של פריז לא רחוק מיער ונסן את השוק שלי אני עושה שם. אולם מכיוון שרובכם הגדול יתגורר בפריז עצמה אתם בוודאי תחפשו שוק שיהיה קרוב למקום מגוריכם. לשמחתי הפרנקופיל כבר יצר רשימה של שווקים מומלצים אותה, בתור מי שהתגוררה שנים בפריז, אני בהחלט מאשרת. תוכלו למצוא אותה בכתבה שלו שווקים בפריז שאני אוהב באופן מיוחד.

מה וכמה כדאי לקנות בשוק בצרפת?

בואו נחזור לשוק ונראה מה, איך, כמה ולמה להשתמש לקנות הצרפתים בשוק. לפני שנתחיל רק הבהרה קטנה. אני כותבת כאן על שוק פריזאי טיפוס וכמובן ששווקים בערים אחרות יכולים להכיל אלמנטים שונים במקצת. אולם בגדול ישנם מספר דברים שחוזרים על עצמם בכל שוק בצרפת. דבר ראשון שתשימו לב אליו הוא השקט והשלווה. הצרפתיים עומדים בתור בשקט מול כל דוכן ומחכים שהמוכר/ת ישרת אותם (הם לא כל כך מאמינים ב”שירות עצמי”).

צרפתים עומדים בתור ל Traiteur. צילום: מרים אדרי
צרפתים עומדים בתור ל Traiteur. צילום: מרים אדרי

ירקות קונים ישירות אצל החקלאי

את הסיבוב שלהם בשוק מתחילים הצרפתים בדוכן הירקות שם נמצאים הירקות הטובים ביותר. בניגוד למיתוס הם לא בהכרח יקרים יותר מאלו שנמכרים בסופר ולעיתים קרובות אף זולים יותר. הסיבה לכך היא פשוטה. ברגע שקונים ישירות מהחקלאים חותכים פערי שיווק של השוק הסיטונאי והסופרמארקט ולכן המחירים זולים יותר. אולם על מנת לדאוג למחיר הנמוך ביותר יש לקנות לא רק ירקות ישירות מהחוואי אלא רק ירקות עונתיים מכיוון שכך נחסך כסף שהולך על שינוע הסחורה מחממות בחו”ל והכסף שמושקע באחסון הירקות.

צרפתי אמיתי יעדיף לקנות כל מוצר אצל המוכר הרלוונטי ולכן אם מוכר הירקות מציע גם ביצים הוא יעדיף לא לקנות אותם שם אלא אצל החוואי שמגדל תרנגולות. יחד עם הירקות קונים הצרפתים גם שום, בצל ועשבי תיבול.

דגים ופירות ים

לנגוסטינים בשוק מונז' - צילום: צבי חזנוב
לנגוסטינים בשוק מונז’ – צילום: צבי חזנוב

לאחר מכן הם יעמדו בתור אצל סוחר הדגים בו הם קונים מכל טוב הדגה שמגיעה או מנהרות צרפת או מהים בברטאן או נורמנדי.אני מאוד אוהבת לקנות דג בקלה או דג סול אותו אני מכינה על פי המתכון המפורסם של סול מונייר (Sole Mounier). אם מדובר באירוע מיוחד אני גם לוקחת לי כמה סרטנים במשקל, שרימפסים וצדפות קוקי סן ז’אק (Coquille Saint Jacques). ואם תעשו קנייה גדולה מספיק אז תקבלו ממוכר הדגים במתנה צרור פטרוזיליה ולימון יחד עם הרכישה מלווים בחיוך 🙂

הקצב וה Traiteur

מיני נקניקים אותם ניתן למצוא אצל הקצב - צילם צבי חזנוב
מיני נקניקים אותם ניתן למצוא אצל הקצב – צילם צבי חזנוב

לאחר שסיימו עם מוכר הדגים הם ילכו לקצב שמתפקד פעמים רבות גם בתור Traiteur (אדם שמוכר אוכל מוכן). שם ניתן לקנות מעדנים לפי משקל כגון סלט גזר מגורד, ויניגרט הכרישה, רמולד סלרי ועוד. לצערי הדור הצעיר פחות מתחבר למאכלים אלו שקיימים כבר מאות שנים והם נמשכים למאכלים יותר “בינלאומיים”. אם כבר עצרתם ליד הקצב אל תפספסו כמובן את הרוטיסרי, אשר מוכר עופות צלויים ותפוחי אדמה נוטפי שומן אליהם מצטרפים לעיתים גם צלעות חזיר מקורמלות.

גבינות

דוכן גבינות בשוק. צילום: מרים אדרי
דוכן גבינות בשוק. צילום: מרים אדרי

ולבסוף מגיעים אל חנות הגבינות ושם קונים את הגבינות שיוגשו בסוף ארוחת יום ראשון. אם גם אתם רוצים להגיש פלטת גבינות שמכבדת את עצמה הנה סוגי הגבינות שהיא צריכה להכיל:

  • גבינה עם קרום רך לדוגמא ברי או קממבר
  • גבינה רכה שטוחה דוגמת Pont l’Eveque
  • גבינה לחוצה לא מבושלת (Reblochon, Saint Nectaire, Cantal …)
  • גבינה מבושלת (אמנטל, קונטה …)
  • גבינה כחולה כגון רוקפור
  • גבינה מעובדת (לדוגמא: Cancaillotte)
  • גבינת עז או כבשה
  • ולקינוח גבינה לבנה טרייה דוגמת Brousse de Provence או Faisselle

כיצד אוכלים גבינות בצרפת?

פלטת גבינות. צילום: מרים אדרי
פלטת גבינות. צילום: מרים אדרי

את הגבינות שקניתם אוכלים בדרך כלל בסוף הארוחה או כאפריטיף. לצורך כך אנחנו מחליפים צלחת (אנחנו לא אוכלים את הגבינה על צלחת המנה העיקרית) ומגישים עם הגבינות סלט ירוק עם רוטב ווינגרט. וכמובן, אסור לשכוח, אלא הגבינות אנחנו מצוותים כוסית טובה של יין (אדום בדרך כלל והאזורים של בורדו, לואר, קוט דו רון בהתאם לגבינות). ועכשיו אחרי שהכל מוכן הגיע הזמן ל”טקס” האכילה:

  • קחו פרוסת לחם (שנחתכה לפרוסות קטנות ומסודרות בסל).
  • חתכו מספר פיסות גבינה ממגש גבינה וסדרו אותן על הצלחת שלכן.
  • שימו חתיכת גבינה קטנה בתוך חתיכה קטנה של לחם ובאותו ביס גם שימו מעט מהסלט הירוק. אחרי שלעסתם שיתפו הכל עם מעט יין.
  • ושם התפוצצות טעמים מובטחת בפה!

אז עכשיו ברור שאין צורך לציין שאני לא מכינה כריך של לחם וגבינה 🙂

מה עוד ניתן למצוא בשוק?

דוכן פרחים בשוק. צילום: מרים אדרי
דוכן פרחים בשוק. צילום: מרים אדרי

ולבסוף, אם כל זה לאהספיק לכם הרי שבשנים האחרונות ניתן למצוא יותר ויותר מאכלים “אקזוטיים” ומאוד לא צרפתיים בשווקים המסורתיים. דוגמא לכך הם אנשים שמוכרים זיתים יוונים, פירות יבשים, קוסקוס מרוקאי, אוכל איטלקי ואפילו מאכלים סיניים. מעבר לכל אלו תמצאו גם מוכרי נעליים, בגדים וכל מיני סוגים שונים של “שמעטס” וכמובן מוכרי פרחים (הרי אי אפשר לחזור הביתה לאישה או לאמא ללא זר). את כל הקניות יעמיס הצרפתי על עגלת הקניות שלו ויסיע אותם אל ביתו שם יכין ארוחה לתפארת.

מה עושים הצרפתים כשהם חוזרים מהשוק?

אחרי שוק יום ראשון נעשה השלמות במהלך השבוע ונקנה פירות וירקות על ידי בחירת מוצרים בשלים יותר או פחות, כך שנוכל לצרוך אותם לאורך כל השבוע (את הבשלים נאכל מיד והפחות בשלים בהמשך השבוע).

  • את עשבי התיבול הצרפתים ישטפו, יחתכו ויקפיאו בשקיות אחסון קטנות, או אפילו במגשים קוביות קרח (!) כדי לקבל תמיד צמחי מרפא טריים זמינים ובכמות המותאמת להכנת המנות השונות.
  • בשרים וסלטי קייטרינג אחרים ייצרכו במהירות.
  • הבשר יהיה קפוא ויאכל מאוחר יותר בשבוע.
  • הגבינות יאוחסנו בקופסת הגבינות, שכל צרפתי הראוי לשמו ומחזיק בו כשהוא יכול במקרר!
  • בחורף נשאיר את החמאה מחוץ למקרר כדי שלא תהיה קשה מידי

מוזמנים ליצור איתי קשר

מתכננים טיול לצרפת?
מוזמנים להיכנס ל"ארגז הכלים" שלי שמכיל שורה של אתרים אמינים להזמנות מלונות, כרטיסים, רכבים וכל דבר נוסף שתזדקקו לו לבניית טיול מושלם.
רוצים לא לפספס אף כתבה?
הרשמו לעלון שלי ותתחילו לקבל כתבות מרתקות כל שבוע לאימייל. כבונוס אשמח גם לתת לכם בחינם את ההרצאה שלי "טיול בפריז בעקבות מולייר".​
הפרנקופיל
בואו נשמור על קשר

הכתבות המעניינות ביותר, מידע על טיולים בצרפת, הרצאות, ערבי שאנסונים ועוד דברים שפרנקופילים אוהבים אצלך במייל פעם (או מקסימום פעמיים) בשבוע.

ואם זה לא שכנע אותכם…

מי שנרשם כעת יקבל את הרצאה שלי על טיול בפריז בעקבות מולייר בחינם!