מיסייה שוקולד – הליצן השחור הראשון של צרפת מאת אסנת פיינזילבר ברדה

איפה כדאי להתגורר בפריז?

מתלבטים היכן הכי כדאי לישון בפריז? הכתבה הזאת תעשה לכם סדר.

מלונות מומלצים

תמצאו כאן שורה של מלונות מומלצים בכל רובע (כולל דיסנילנד פריז), לכל צורך ולכל תקציב.

דירות נופש

תמצאו כאן דירות מעולות לזוגות, משפחות קטנות וגדולות.

אטרקציות בפריז

מידע נרחב על כל האטרקציות של פריז (מוזיאונים, פארקים כנסיות וכו').

מוזיאונים

רכישת כרטיסים לכל המוזיאונים המובילים של פריז (לובר, פומפידו, אורסיי וכו').

מונומנטים

רכישת כרטיסים למגדל אייפל, שער הניצחון ומונומנטים נוספיים בפריז.

אטרקציות לילדים

רכישת כרטיסים לדיסני לנד פריז ועוד לא מעט אטרקציות שילדים אוהבים.

קברטים

תוכלו לקנות כאן כרטיסים למולן רוז', קרייזי הורס ועוד לא מעט מופעים שאסור לפספס.

כרטיסים למשחקי כדורגל

במידה ואתם אוהדים של קבוצת פריז סן ז'רמן תוכלו לקנות כרטיסים למשחקים באתר הזה.

מוזיקה קלאסית

תמצאו כאן כרטיסים לקונצרטים בכנסיות, אופרות וקונצרטים באולמות.

תחבורה ציבורית

כל מה שרציתם לדעת על המטרו, אוטובוסים, מוניות וכמובן כיצד קונים כרטיסים.

שייט על הסיין

מידע על כל סוגי השייט על הסיין (עם ארוחת ערב וללא).

אוטובוס תיירים

כל מה שאתם צריכים לדעת על מנת לגלות את פריז באמצעות 4 גלגלים.

השכרת רכב בפריז

באיזה אתר כדאי להזמין רכב? היכן כדאי לקחת ולהחזיר? טיפים לנסיעה בפריז ועוד.

סיורים מודרכים

תמצאו כאן את המדריכים דוברי עברית הטובים בפריז וגם סיורים מעולים בשפות אחרות.

סיורים מחוץ לפריז

מחפשים סיור יום למון סן מישל, ארמון ורסאי, עמק הלואר ועוד? תמצאו את הסיורים הכי שווים כאן.

מסלולי טיול בפריז

רוצים לגלות את עיר האורות בקצב שלכם? תמצאו כאן לא מעט מסלולי טיול בשכונות השונות של העיר ובעקבות אנשים מפורסמים.

סיורים קולינאריים

רוצים לגלות את המקומות הכי טעימים בפריז? תמצאו כאן מבחר של סיורים קולינאריים, שיגלו לכם את חנויות האוכל והשווקים הכי שווים ברובעים השונים של העיר.

מסעדות מומלצות

תמצאו כאן את המסעדות האהובות עלי בפריז. הרשימה מתעדכנת בכל פעם שאני מגיע לשם.

מסעדות כשרות

כאן תמצאו רשימה של מסעדות כשרות מכיוון שגם שומרי כשרות צריכים להנות מאוכל טוב בפריז.

שווקים

בכתבה הזאת תמצאו את השווקים שאני הכי אוהב בפריז.

איל דה פראנס

המחוז שנמצא מסביב לפריז ומכיל את ארמון ורסאי, יורודיסני, טירות ועיירות עתיקות.

אלזס

ממוקם במזרח צרפת ומכיל בתוכו את שטרסבורג, קולמר ועשרות כפרים ועיירות ציוריות.

בורגונדי

אחד ממחוזות היין החשובים ביותר בצרפת. תמצאו שם יקבים מפורסמים, ערים היסטוריות והמון ירוק.

בורדו והסביבה

בורדו היא עיר תוססת ויפהפייה ואילו הכפרים בסביבה, כגון סנט אמיליון, הם חגיגה לאוהבי היין.

ברטאן

אם אתם אוהבים נוף פראי, חופי ים וצוקים, וכמובן פירות ים וקרפים, הגעתם למקום הנכון.

דורדון

גן עדן לחובבי הקולינריה הצרפתית וההיסטוריה עם שפע של טירות, כפרים קסומים וכמובן פואה גרא.

האלפים הצרפתיים

לכאן מגיעים לא רק בשביל סקי בחורף. כפי שתגלו יש לאלפים לא מעט מה להציע גם בשאר השנה.

לוריין

הרבה יותר ממקום הולדתה של ז'אן ד'ארק, של קרב ורדן ושל קיש לוריין.

ליון והסביבה

בירת הקולינריה הצרפתית שמציעה למבקריה גם היסטוריה מרתקת, ארכיטקטורה ועוד.

נורמנדי

אחד המחוזות הפופולריים ביותר בצרפת. כשתקראו תבינו למה.

עמק הלואר

כאן תמצאו כמה מהטירות המפורסמות ביותר של צרפת.

פרובאנס

ים, כפרים ציוריים, שמש חמימה ומורשת קולינארית הפכו אותו לאחד המחוזות הפופולריים בצרפת.

הרצאות

תמצאו כאן שורה של הרצאות על ההיסטוריה, האומנות ואפילו האופנה של צרפת.

לימודי צרפתית

רוצים ללמוד צרפתית ולא יודעים היכן הכי כדאי? כאן תמצאו המלצות על שיעורים פרונטליים, שיעורים בזום ואפילו אפליקציות.

אומנות

כאן תמצאו כתבות מרתקות על התרומה האדירה של צרפת לציור, פיסול, ארכיטקטורה ולאומנות הפלסטית באופן כללי.

אופנה

צרפת היא מולדת האופנה וכאן תמצאו כתבות מעמיקות על כמה מהאנשים שאחראים לך, החל מרוז ברטאן ועד איב סן לורן ומעצבי האופנה של ימינו.

היסטוריה

ההיסטוריה של צרפת היא בעיני היסטוריה מרתקת בזכות האנשים הגדולי מהחיים שפעלו שם. אחרי שתקראו את עשרות הכתבות ההיסטוריות באתר גם אתם תסכימו איתי.

המטבח הצרפתי

מי היו השפים הכי חשובים בתולדות צרפת? כיצד נוצרו בצרפת כמה מהמהאכלים המפורסמים ביותר בעולם? את כל זאת ועוד תלמדו בחלק הזה של האתר.

מוזיקה צרפתית

מז'אן בטיסט לולי ועד אדית פיאף, ברברה, ז'אק ברל ואזנבור. אם אתם אוהבים מוזיקה צרפתית תמצאו כאן כתבות מרתקות ושעות של מוזיקה נפלאה.

קולנוע

בצרפת יצרו האחים לומייר את הקולנוע ומאז לא הפסיקו הצרפתים לספק לנו סרטים נפלאים. תוכלו לקרוא עליהם כאן.

מלטה

התגוררתי במלטה בין השנים 2018-2019 והיום אני שמח לחלוק אתכם מידע תיירותי חשוב, שישדרג את הביקור שלכם שם.

גרנזי

אי קטן וקסום שנמצא בין אנגליה לצרפת ובו התגוררתי בין 2016-2018. מומלץ בחום לאנשים שמעוניינים לנסוע למקומות בהם כמעט אף ישראלי לא ביקר.

ישראל

כאן תמצאו את כל מה שקורה בישראל וקשור לצרפת (מסעדות צרפתיות, מופעי שנסונים ועוד).

גילוי נאות לפני שנתחיל: כשאתם מזמינים מלון, כרטיסים לאטרקציות ורכבות או שוכרים רכב דרך הקישורים באתר, אני מקבל עמלה קטנה, אותה אני משקיע בשיפור מתמיד של התוכן וחווית השימוש. אשמח אם תוכלו לפרגן לי על ידי רכישת כל אלה דרכי. תוכלו לעשות זאת בקלות באמצעות הקישורים לכל אתרי ההזמנות המומלצים, אותם ניתן למצוא בדף הזה.

זמן קריאה משוער: 4 דקות

הסרט “מיסייה שוקולד” מספר את סיפורו של רפאל פדייה, המכונה “שוקולד” בשל צבע עורו, מבוסס באופן רופף על סיפור חייו של איש הבמה השחור הראשון, רפאל פדייה, שנולד בקובה ב1860, ושוקולד היה כינוי הבמה שלו. מיסייה שוקולד נמכר לעבדות בקובה, הגיע לצרפת ושם החל להופיע כאומן במה, ואף הונצח בסרטוניהם של האחים לומייר. אנו פוגשים את מיסייה שוקולד בתחילת הסרט כשהוא מופיע בפריק שאו, עבור צופי הקרקס הכפריים, שמעולם לא ראו איש שחור. בתקופה ההיא נערכו תערוכות קולוניאליות בצרפת ובין שאר “הישגי” הקולוניאליזם הוצגו בני אדם מהקולוניות השונות, בדיוק כמו שמציגים חיות אקזוטיות בגן חיות. ליצן שבא לנסות לעבוד בקרקס רואה את שוקולד, ומציע לו להופיע במופע משותף. מנהל הקרקס שבוחן אותם תחילה מסרב, אבל לבסוף נותן להם הזדמנות להוכיח את עצמם מול הקהל. הקהל אוהב אותם ושוקולד הופך מפריק שואו לאמן במה, מאוחר יותר מגיע מנהל קרקס מפורסם בפריז ומשכנע אותם להופיע אצלו תמורת כסף רב. הסרט מספר את סיפור עלייתו ונפילתו של מיסייה שוקולד. בימאי הסרט, רושדי זם, הודה שהביוגרפיה הקולנועית הזו אינה נאמנה במדויק לסיפור חייו של פדייה.

כסף קל ואהבת ההימורים מביאים למפלתו של מיסייה שוקולד

שני דברים מעניינים לגבי הסרט: את תפקידו של הליצן הלבן משחק ג’יימס תיירי, שהוא לא פחות מנכדו של צ’רלי צ’פלין! תיירי הוא בנה של ויקטוריה, בתו של צ’פלין מאונה אוניל, כלומר, הוא דור רביעי לאמני במה, כיון שאביו ואמו של צ’פלין היו אמני במה (שניהם היו אמני וודביל: חנה צ’פלין ששם הבמה שלה היה לילי הארלי התמחתה בשירי זימה, וצ’רלס צ’פלין היה טנור, וגם אלכוהוליסט, אולי בגלל שהיה מצופה מאמני הוודביל שלא הרוויחו הרבה, שיישבו עם הקהל ויעודדו אותו לשתות. זה גרם לכך שרבים מהם לקו באלכוהוליזם, ויקטוריה, אמו של ת’יירי שחקה בתפקיד קטן בסרטו האחרון (היחיד בצבע) של צ’פלין שלא הצליח “הרוזנת מהונג קונג”) סבא רבא של תיירי הוא המחזאי יוג’ין אוניל, ויש דימיון פיזי בין תיירי לצ’פלין סבו. ת’יירי שיחק עד עתה בעיקר בתיאטרון.

הסרט מציג משחק משובח של עומר סי (“מחוברים לחיים”) ושל ג’יימס תיירי, המיטיבים לערוך הופעות בעלות הומור פיזי, כמקובל בתקופה ההיא, גם בסרטי הראינוע. תיירי המגלם את טוני גרייס המכונה פוטיט הוא קטן קומה, ובכל זאת הוא מיטיב להכות ולהפיל את מיסייה שוקולד, בעל מבנה הגוף הגדול, עד שזה מקבל תודעה גזעית, ומסרב להיות בתפקיד האנדרדוג, ואחרי ששוקולד פוגש אדם שגורם לו לקבל את התודעה המעמדית הזו.

מראהו של האדם הזה (שחור משכיל המרכיב משקפיים עגולים) ורמזים שונים לגביו (שוקולד בא לבקרו אבל הוא כבר נסע להאיטי, פאנון נולד במרטיניק), מזכירים לי את דמותו של פרנץ פאנון, שכתב את הספר “עור שחור, מסכות לבנות” (תורגם לעברית בהוצאת מעריב), שנחשב לאחד הטקסטים המכוננים בכל מה שקשור לכתיבה על גזע, דיכוי ושחרור לאומי ותרבותי (יחד עם “אוריינטליזם” של אדוארד סעיד, שנכתב אחריו).

סרטון של מסייה שוקולד ופוטיט שצולם על ידי האחים לומייר

הפגישה עם הדמות הזו, שאיני זוכרת את שמה, גורמת לשוקולד לפתח תודעה מעמדית. שוקולד מדבר איתו על ספרות ועל מחזות תיאטרון, ועל המקום המוגבל שיש לשחורים ביצירות ספרות קאנוניות. (כנראה שרק דמותו של אותלו היא שחורה) לאחר שעיניו נפקחות, הוא לא מסכים יותר להיחבט ע”י פוטיט. פוטיט סבור שזוהי הדרך היחידה להצחיק, כיון שהוא קטן ושוקולד גדול, הקהל צוחק בקול לאחר ששוקולד מחזיר לפוטיט מנה אחת אפיים, בניגוד למופע שהתרגלו להעלות במשך שנים, ושוקולד לוחש לפוטיט:”ראית? זה מצחיק גם כשזה הפוך”. שוקולד רוצה לקבל תפקידים לא בגלל צבע עורו אלא בגלל כשרונו, ומוכן לשלם באומץ את המחיר הכרוך בכך.
על הדרך שוקולד חווה השפלות שונות בגלל צבע עורו, משלמים לו פחות ממה שמשלמים לפוטיט, הוא הרי כושי, וצריך להגיד תודה על כך שבכלל מעסיקים אותו. חברה ליצור קקאו משתמשת בקריקטורה משפילה שלו כדי לפרסם את המוצר שלה. (זה אכן קרה במציאות). יש לו גם תכונות שהן בעוכריו: הכסף המהיר והפרסום גורמים לו להיות בזבזן, והוא מוציא את כספו על קניית מכונית (כשזה היה מוצר נדיר ביותר) על בגדים מפוארים ועל הימורים. גם ובעיקר כשהוא בשיאו, הוא נזכר בפלאשבקים מילדותו עת ראה את אביו מושפל ככלב כשהיה משרתם של לבנים.

פרמנץ פאנון 1925-1961

“פרנץ פאנון” כתבה סימון דה בובואר, “הוא אחת הדמויות המיוחדות והחשובות ביותר של זמננו” פאנון, שהיה פסיכיאטר ופסיכואנליטיקן צרפתי פרסם בשנת 1952 את ספרו “עור שחור – מסכות לבנות” והעלה בפעם הראשונה את שאלת הגזענות הלבנה ואת דיכוי האדם השחור במלוא חריפותה, ואילץ את החברה הלבנה להתבונן באדם השחור ולהכיר בפשעיה ההסטוריים נגדו. פאנון כתב על כך שביחסי אהבה בין גזעיים, תמיד ידו של השחור היא על התחתונה, והוא צריך לכפר איכשהו על צבע עורו. ניתן להחיל את התיאוריה הזו על יחסים בין קבוצות ועדות שונות בכל מקום בעולם.

יצירתו של פאנון עיצבה דורות של הוגי דעות נחשבים, אולם מעבר להשפעה האינטלקטואלית, פאנון נודע כ”פילוסוף של האלימות” וראה בה חלק בלתי נפרד מהמאבק לשחרור, וכך הפכו ספריו למדריכים מעשיים להתקוממות נגד דיכוי וניצול בכל רחבי העולם. פאנון שירת כרופא צבאי באלג’ירה, בזמן המרד נגד הכיבוש הצרפתי שם טיפל בקורבנות המרי האלג’יראי. אף על פי שהיה אזרח צרפת הצטרף כרופא לחזית השחרור אלג’יריה, האף. אל. אן., בשנתיים הראשונות של המרד נגד השלטונות הצרפתים, בחר לעזור לפצועים משני צידי המתרס, לצרפתים וגם פצועי המחתרת האנטי צרפתית אף.אל.אן., והתפטר מתפקידו כראש המחלקה הפסיכיאטרית בבית החולים בלידה, כשלא יכול היה לשאת זאת יותר (אלברט קאמי נולד בבלידה). פאנון מת מלוקמיה בגיל שלושים ושש, אבל הטקסטים שלו חיים ובועטים, כמו בסרט זה.

שחזור נהדר של התקופה, צילום יפהפה ומשחק מצוין של עומר סי(“מחוברים לחיים”) ושל ג’יימס ת’יירי, הופכים את הסרט הזה לסרט שלא כדאי להחמיץ.

כמה מילים על אסנת פיינזילבר ברדה

נושמת קולנוע, מרצה כבר יותר מעשור על קולנוע ישראלי וקולנוע עולמי – בקתדראות, באירגונים ובמוסדות. שואפת לחלוק בהרצאות שלי את אהבת הקולנוע ואת עושר שפתו, דרך תחנות התרבות והאמנות, ודרך אירועים הסטוריים ופוליטיים. משלימה תואר שני בקולנוע באוניברסיטת חיפה, ובעלת תואר שני בספרות מאוניברסיטת תל אביב.

טלפון להזמנת הרצאות: 8118932 054.

רוצים לא לפספס אף כתבה או אירוע פרנקופילי?
מחפשים אתרים מומלצים להזמנת מלונות וכרטיסים?
לא מצאתם את מה שחיפשתם?

מוזמנים לספר לחברים שלכם

ההיסטוריה של מגדל אייפל - ממונומנט שנוא לסמל של פריז
הצעה מיוחדת לקוראים של פרנקופילים אנונימיים

5% הנחה

על כרטיסים לאטרקציות ומופעים באתר TIQETS

כל מה שעליכם לעשות זה ללחוץ על הכפתור למטה ובעת מעמד הקנייה להכניס את הקוד FRANCOPHILE5

צבי חזנוב (הפרנקופיל)
בואו נשמור על קשר

הכתבות המעניינות ביותר, מידע על טיולים בצרפת, הרצאות, ערבי שאנסונים ועוד דברים שפרנקופילים אוהבים אצלך במייל פעם (או מקסימום פעמיים) בשבוע.

ואם זה לא שכנע אותכם…

מי שנרשם כעת יקבל את הרצאה שלי על טיול בפריז בעקבות מולייר בחינם!

דילוג לתוכן