אחת מהטענות אשר חוזרות ונשנות באוזניי, על ידי ישראלים רבים שביקרו בצרפת, היא כי הצרפתים הם אנשים מאוד לא נחמדים, במקרה הטוב, ומיזנטרופים מרושעים במקרה הרע. אני חייב לומר שיש מעט צדק בדברים הללו וגם אני נתקלתי באי אלו גילויים של אנטיפתיה במהלך עשרות ביקורי בצרפת.
אולם יש לי שתי בשורות טובות בנוגע לזה:
- הצרפתים מתנהגים בגסות לא רק לישראלים אלא לכל מי שהוא לא צרפתי. קחו לדוגמא את הסדרה החדשה של נטפליקס, אמילי בפריז, אשר חלק גדול מהסיטואציות הקומיות שלה בנויות על כך שהגיבורה האמריקאית זוכה מהצרפתים, שוב ושוב, להתנהגות מזעזעת על גבול המיזנטרופיה.
- לא כל הצרפתים הם “לא נחמדים” (כפי שאמרה גולדה מאיר). למען האמת רובם אנשים מקסימים שמאוד אוהבים לעזור. צריך רק לדעת איך להתנהג ואיך לדבר איתם.
במהלך ביקורי הרבים בצרפת למדתי שלצרפתים ישנו קוד התנהגות מאוד מסויים ובמידה ושומרים עליו מגלים את הצד המקסים שלהם (במקרה ולא, אז איך אומרים בצרפתית? “אללה יוסתור”). בכתבה הזאת אני אפרוס בפניכם כמה טיפים ותובנות שלמדתי עם השנים. כל אחד ואחד מהם יעזור לכם לא רק לא לעצבן את הצרפתים אלא לקבל שירות טוב יותר במסעדה, בחנות ובכל מקום אחר בו אתם נתקלים בתושבי צרפת.
טיפים לבתי קפה ומסעדות
בתי שימוש
המסעדה או בית הקפה הם לא שירותים ציבוריים. נכון, אם תכנסו לבית קפה בשעת העומס בהתגנבות יחידים יש סיכוי שתצליחו להשתמש בשירותים בלי שהמלצרים ישימו לב. אולם, בהחלט קיים סיכוי לא מבוטל שמלצר שיתפוס אותכם בדרך לשירותים, פשוט יסלק אותכם מהמסעדה.
מה הפתרון? פשוט מאוד. הזמינו משהו קטן (כמו קפה) ואז לכו לשירותים בניחותא.
הזמנתם משהו קטן? שבו בחוץ
אם נכנסתם לבית קפה על מנת לשתות משהו קטן וללכת, לעולם אל תתיישבו ליד שולחן הערוך לסעודה (אלא אם כן אתם רוצים שהמלצר ישסה בכם את הכלבים).
במקום זאת יש לשבת ליד השולחנות הקטנים שלרוב נמצאים בחזית המסעדה/בית קפה.
הזמינו רק אם אתם יודעים בודאות מה אתם רוצים
אם המלצר שואל אתכם האם אתם מוכנים להזמין אמרו “כן”, אך ורק אם כל היושבים ליד השולחן יודעים בדיוק מה הם רוצים. כל סימן של היסוס מאחד מיושבי השולחן יגרום למלצר הצרפתי לגלגל את עיניו השמיימה, לאחל לכולכם בליבו מוות ביסורים ולהעלם לעשרים דקות בעודכם מנסים לשווא לתפוס את תשומת ליבו.
אל תנסו ללמד את המלצר או הטבח את עבודתו (טיפ של רן ורדי)
כשאתה מגיע כלקוח לבית קפה או מסעדה התפקיד שלך הוא לשבת להזמין ולהרגע וליהנות, לא לבקר את האוכל או את השירות, התפקיד של המלצר הוא לשרת אותך וזו עבודתו ולא עבודתך. התפקיד של השף לבשל לך וזו עבודתו ולא עבודתך. אם תנסה ללמד את המלצר את עבודתו או דרכו תעיר לשף על עבודתו, כנראה שתינזף.
רוצה לקבל שירות טוב יותר? חזור למסעדה פעם אחר פעם (טיפ של רן ורדי)
מסעדנים בפריז נוהגים לומר את המשפט הבא: “כשאתה נכנס פעם ראשונה למסעדה שלי – אתה זר, בפעם השניה – אתה אורח, בפעם השלישית – אתה חלק מהמשפחה שלנו”, והמשפט הזה צופן בחובו הרבה מחווית השירות שאנו מקבלים במסעדה, מבלי להבין את התרבות.
כשאתה נהיה לקוח קבוע היחס משתנה, כשהצוות מכיר אותך, אתה נהיה חלק מהמשפחה המורחבת בהתייחסות. יש עדיין ביסטרואים בפריז שיש להם מגירות קטנות שלקוחות קבועים משאירים בהם מפיות בד לשימוש בפעם הבאה. שורה תחתונה, רוצים לקבל יחס של משפחה? תחזרו ותבקרו שוב ושוב במסעדה שהיתה מוצלחת ותהפכו לאורחים קבועים ואל תשארו זרים קבועים במסעדה חדשה אחרת כל פעם.
טיפים לחנויות
מותר לומר (בנימוס) שעכשיו זה התור שלכם
הבולנז’רי הוא אחד מהמקומות היחידים בהם הצרפתים שומרים על הסדר. אולם לעיתים קורא שהמוכרת מפספסת מישהו ומתחילה לשרת את הבא אחריו. אם פיספסו אותכם זה בסדר גמור לומר למוכרת שלמען האמת זה בעצם התור שלך (בצרפתית: en fait, c’est moi).
אם אתם אלו, אשר קיבלו שירות לפני האדם שהיה לפניכם מומלץ מאוד להסב את תשומת לב המוכרת לכך שהאדם שעמד לפניך צריך לקבל את השירות. אם לא תעשו כן והאדם לפניכם יתלונן וישימו את ההזמנה שלכם בצד בזמן שהם מטפלים בו מה שיצור בלבול בקופה ויהפוך את המוכרות ברגע אחד למיזנטרופיות רושפות אש.
צריך לדעת איך לבשר בשורות רעות
ישנה דרך מצויינת לעצבן את הצרפתים, גם אם תעמדו בתור לקופה בצורה פסיבית לחלוטין עם חיוך מנומס וסבלני על שפתיכם. במידה והגעתם לקופאית והיא מודיעה לכם שבגלל ארוחת הצהריים שלה אחריכם היא סוגרת את הקופה, עליכם להיות מבשרי הבשורות הרעות לאלו שאחריכם ובמיוחד לאלו שמצטרפים לתור.
זהו lose-lose situation קלאסי מכיוון שאם תספרו לצרפתי שעומד אחריכם שהקופה נסגרת ינהגו בכם כמו שנוהגים ברוב נושאי הבשורות הרעות. לא תעשו זאת ותזכו למבטים רושפי שנאה מאלו שעמדו אחריכם מיד לאחר שהקופאית שסיימה לטפל בכם תצא להפסקת האוכל שלה.
טיפים לבית המלון
מה לעשות אם החדר לא מואר מספיק או רועש?
אין שום טעם להתלונן על כך שהחדר שלכם איננו מואר מספיק או רועש. פשוט בקשו מראש חדר באחת מהקומות העליונות של המלון ותוכלו לפתור את שתי הבעיות.
אל תשאירו אופניים בחדר המדרגות
אם אתם שוכרים דירה וגם אופניים לעולם אל תשאירו את האופניים בחדר המדרגות. תעשו כן ותקבלו, במקרה הטוב, פתק נזעם במיטב שפת הפאסיב-אגרסיב של הצרפתים, כתוב על ידי שכן שגר בבניין כבר 40 שנה ואם הוא לא זקן מידי, יש סיכוי שהוא ידאג גם לרוקן לצמיגים שלכם את האוויר…
ואפרופו בתי מלון ודירות נופש
אם אתם מחפשים מקום לינה מפורסם בצרפת, הרשו לי להמליץ לכם על הכתבה מלונות בצרפת ודירות נופש מומלצות.
הטיפ הכי חשוב – תהיו מנומסים
תשכחו מכל הטיפים למעלה ופשוט תזכרו שמאוד יכול להיות שהפריזאי שלפניכם קם בשש בבוקר כדי להספיק למטרו. שם הוא נאלץ להעביר 40 דקות בלהריח את בית השחי של האדם שעומד לפניו וכשהוא יגיע למשרד הוא יגלה שהבוס החליט להכפיל את נטל העבודה שלו, מכיוון שהקולגה שלו קיבל 3 חודשי חופשת מחלה בגלל ציפורן חודרנית (רופאים צרפתיים יכולים להיות מאוד נדיבים בימנו). מכאן שהוא לא הולך לחייך אליך סתם כך רק בגלל שאתם לא מוצאים את דרככם אל מגדל אייפל.
רוצים לקבל יחס טוב? קודם כל אמרו “שלום” בתוספת חיוך קטן ומספר מילות נימוס (רצוי בצרפתית). כל אלו יעשו פלאים ויהפכו את רוב הצרפתים כבמטה קסם לאנשים מקסימים (עד שהם מגיעים לחוף הים בנתניה אבל זה כבר סיפור אחר).
אם יש לכם טיפים נוספים לגבי הנושא אתם יותר ממוזמנים להגיב לפוסט ולשתף את כולנו.
נסיעה נעימה!
ואפרופו נסיעה נעימה…
אם אתם מתכוונים לטוס לפריז אני ממליץ לכם בחום רב להציץ במדריך פריז למטייל באתר. תמצאו שם מידע על 99% אחוז מהדברים שאתם צריכים (טיסות, מלונות, מונומנטים, מוזיאונים, מסלולי טיול וכו’).
במידה ואתם נוסעים לחבל ארץ צרפתי אחר, אתם מוזמנים להיכנס למדריך צרפת למטייל ולקבל שם מידע על לא מעט חבלי ארץ פופולאריים כגון ברטאן, פרובאנס, דורדון וכו’.