ראיון עם רומאן גארי “הסופר הכפול” מאת גיל קיסרי

איפה כדאי להתגורר בפריז?

מתלבטים היכן הכי כדאי לישון בפריז? הכתבה הזאת תעשה לכם סדר.

מלונות מומלצים

תמצאו כאן שורה של מלונות מומלצים בכל רובע (כולל דיסנילנד פריז), לכל צורך ולכל תקציב.

דירות נופש

תמצאו כאן דירות מעולות לזוגות, משפחות קטנות וגדולות.

אטרקציות בפריז

מידע נרחב על כל האטרקציות של פריז (מוזיאונים, פארקים כנסיות וכו').

מוזיאונים

רכישת כרטיסים לכל המוזיאונים המובילים של פריז (לובר, פומפידו, אורסיי וכו').

מונומנטים

רכישת כרטיסים למגדל אייפל, שער הניצחון ומונומנטים נוספיים בפריז.

אטרקציות לילדים

רכישת כרטיסים לדיסני לנד פריז ועוד לא מעט אטרקציות שילדים אוהבים.

קברטים

תוכלו לקנות כאן כרטיסים למולן רוז', קרייזי הורס ועוד לא מעט מופעים שאסור לפספס.

כרטיסים למשחקי כדורגל

במידה ואתם אוהדים של קבוצת פריז סן ז'רמן תוכלו לקנות כרטיסים למשחקים באתר הזה.

מוזיקה קלאסית

תמצאו כאן כרטיסים לקונצרטים בכנסיות, אופרות וקונצרטים באולמות.

תחבורה ציבורית

כל מה שרציתם לדעת על המטרו, אוטובוסים, מוניות וכמובן כיצד קונים כרטיסים.

שייט על הסיין

מידע על כל סוגי השייט על הסיין (עם ארוחת ערב וללא).

אוטובוס תיירים

כל מה שאתם צריכים לדעת על מנת לגלות את פריז באמצעות 4 גלגלים.

השכרת רכב בפריז

באיזה אתר כדאי להזמין רכב? היכן כדאי לקחת ולהחזיר? טיפים לנסיעה בפריז ועוד.

סיורים מודרכים

תמצאו כאן את המדריכים דוברי עברית הטובים בפריז וגם סיורים מעולים בשפות אחרות.

סיורים מחוץ לפריז

מחפשים סיור יום למון סן מישל, ארמון ורסאי, עמק הלואר ועוד? תמצאו את הסיורים הכי שווים כאן.

מסלולי טיול בפריז

רוצים לגלות את עיר האורות בקצב שלכם? תמצאו כאן לא מעט מסלולי טיול בשכונות השונות של העיר ובעקבות אנשים מפורסמים.

סיורים קולינאריים

רוצים לגלות את המקומות הכי טעימים בפריז? תמצאו כאן מבחר של סיורים קולינאריים, שיגלו לכם את חנויות האוכל והשווקים הכי שווים ברובעים השונים של העיר.

מסעדות מומלצות

תמצאו כאן את המסעדות האהובות עלי בפריז. הרשימה מתעדכנת בכל פעם שאני מגיע לשם.

מסעדות כשרות

כאן תמצאו רשימה של מסעדות כשרות מכיוון שגם שומרי כשרות צריכים להנות מאוכל טוב בפריז.

שווקים

בכתבה הזאת תמצאו את השווקים שאני הכי אוהב בפריז.

איל דה פראנס

המחוז שנמצא מסביב לפריז ומכיל את ארמון ורסאי, יורודיסני, טירות ועיירות עתיקות.

אלזס

ממוקם במזרח צרפת ומכיל בתוכו את שטרסבורג, קולמר ועשרות כפרים ועיירות ציוריות.

בורגונדי

אחד ממחוזות היין החשובים ביותר בצרפת. תמצאו שם יקבים מפורסמים, ערים היסטוריות והמון ירוק.

בורדו והסביבה

בורדו היא עיר תוססת ויפהפייה ואילו הכפרים בסביבה, כגון סנט אמיליון, הם חגיגה לאוהבי היין.

ברטאן

אם אתם אוהבים נוף פראי, חופי ים וצוקים, וכמובן פירות ים וקרפים, הגעתם למקום הנכון.

דורדון

גן עדן לחובבי הקולינריה הצרפתית וההיסטוריה עם שפע של טירות, כפרים קסומים וכמובן פואה גרא.

האלפים הצרפתיים

לכאן מגיעים לא רק בשביל סקי בחורף. כפי שתגלו יש לאלפים לא מעט מה להציע גם בשאר השנה.

לוריין

הרבה יותר ממקום הולדתה של ז'אן ד'ארק, של קרב ורדן ושל קיש לוריין.

ליון והסביבה

בירת הקולינריה הצרפתית שמציעה למבקריה גם היסטוריה מרתקת, ארכיטקטורה ועוד.

נורמנדי

אחד המחוזות הפופולריים ביותר בצרפת. כשתקראו תבינו למה.

עמק הלואר

כאן תמצאו כמה מהטירות המפורסמות ביותר של צרפת.

פרובאנס

ים, כפרים ציוריים, שמש חמימה ומורשת קולינארית הפכו אותו לאחד המחוזות הפופולריים בצרפת.

הרצאות

תמצאו כאן שורה של הרצאות על ההיסטוריה, האומנות ואפילו האופנה של צרפת.

לימודי צרפתית

רוצים ללמוד צרפתית ולא יודעים היכן הכי כדאי? כאן תמצאו המלצות על שיעורים פרונטליים, שיעורים בזום ואפילו אפליקציות.

אומנות

כאן תמצאו כתבות מרתקות על התרומה האדירה של צרפת לציור, פיסול, ארכיטקטורה ולאומנות הפלסטית באופן כללי.

אופנה

צרפת היא מולדת האופנה וכאן תמצאו כתבות מעמיקות על כמה מהאנשים שאחראים לך, החל מרוז ברטאן ועד איב סן לורן ומעצבי האופנה של ימינו.

היסטוריה

ההיסטוריה של צרפת היא בעיני היסטוריה מרתקת בזכות האנשים הגדולי מהחיים שפעלו שם. אחרי שתקראו את עשרות הכתבות ההיסטוריות באתר גם אתם תסכימו איתי.

המטבח הצרפתי

מי היו השפים הכי חשובים בתולדות צרפת? כיצד נוצרו בצרפת כמה מהמהאכלים המפורסמים ביותר בעולם? את כל זאת ועוד תלמדו בחלק הזה של האתר.

מוזיקה צרפתית

מז'אן בטיסט לולי ועד אדית פיאף, ברברה, ז'אק ברל ואזנבור. אם אתם אוהבים מוזיקה צרפתית תמצאו כאן כתבות מרתקות ושעות של מוזיקה נפלאה.

קולנוע

בצרפת יצרו האחים לומייר את הקולנוע ומאז לא הפסיקו הצרפתים לספק לנו סרטים נפלאים. תוכלו לקרוא עליהם כאן.

מלטה

התגוררתי במלטה בין השנים 2018-2019 והיום אני שמח לחלוק אתכם מידע תיירותי חשוב, שישדרג את הביקור שלכם שם.

גרנזי

אי קטן וקסום שנמצא בין אנגליה לצרפת ובו התגוררתי בין 2016-2018. מומלץ בחום לאנשים שמעוניינים לנסוע למקומות בהם כמעט אף ישראלי לא ביקר.

ישראל

כאן תמצאו את כל מה שקורה בישראל וקשור לצרפת (מסעדות צרפתיות, מופעי שנסונים ועוד).

השבוע לפני 37 שנה הלך לעולמו בגיל 66 הסופר הצרפתי-יהודי רומן גארי. הוא אחד היוצרים שאני מעדיף, תודות לסגנונו וגם אישיותו. ולא רק בעיני, שכן הוא הסופר היחידי שזכה פעמיים בפרס “גונקור” היוקרתי ביותר, אם כי תחת שני שמות שונים. ואחזור לכך בהמשך. לפני כן אני רוצה להתייחס לראיון שקיימתי עמו ל”מעריב”.

רומאן גארי והיהדות

לא היו הרבה יהודים בולטים מקרב הסופרים הצרפתיים וגארי כן זכה לכך, וגם במישור הבינלאומי. אבל יהדותו לא היתה גורם מכריע. גם בתקופת הראיון שקיימתי עמו במסעדה תל אביבית, יהדותו עדיין לא היתה ברורה. הוא לא התכחש לה, אך מעולם גם לא הבליט, בהתאם לגישתו הקוסמו-פוליטית, על-לאומית ואל-לאומנית.

“נתעלם נא מיהדותי” אמר לי בראיון “זו אינה ממלאת תפקיד בהשקפותי, פרט אולי לסממן האוניברסלי שבי שהוא כנראה יהודי טיפוסי. אך זיקה ליהדות כיהודי – אין בי”.הוא הסביר: ביקורי עכשיו אצלכם נובע משיקול אנושי יותר מאשר ספרותי-מקצועי. ישראל שרויה בסכנות, נתונה בצל איומים וגם זה גורם המדרבן את סקרנותי. אני חוזר ומדגיש, לאו דווקא בגלל יהדותי”. יחד עם זאת כששאלתי אותו מוקדם יותר אם הוא יהודי השיב: “שמי במקור היה קאסף ולכם בעברית יש מילה “כסף”. מה משמעותה?” כשהסברתי לו חייך: “באמת, שם יפה, שם מוצלח”.

והוא המשיך:”אינני רגיש למושג לאום. הלאומנות לדעתי אינה שונה במהותה מן השוביניזם. אכן, פטריוטיזם הוא דבר שונה בתכלית. בישראל יש פטריוטיזם, כלומר אהבת-הזולת. אצל הערבים יש לאומנות שכל כולה שנאת הזולת”. הוא ציין, כי לדעתו ישראל מעניינת משום שהיא דוגמה נפלאה של הישג ונצחון אנושיים.

על הסכסוך הישראלי-ערבי הוא לא שש לדבר, אך ציין כי רוב ההשקפות הערביות אינן מקובלות עליו.יחד עם זאת אמר: “מגרעותיה של ישראל טמונות במעלותיה. “כאן בישראל –אמר – כולם בריאים, הכל נורמלי וסביר. ( צריך לזכור, זה היה לפני יותר מארבעים שנה). “לכן – המשיך – אם אכתוב ספר על ישראלים , העלילה לא תתרחש בישראל אלא באווירה לא-נורמלית, אקזוטית, חולנית כולשהו.
ככל הידוע לי הוא לא קיים את כוונתו זו.

זה לא היה ביקורו הראשון בארץ. בתקופת מלחמת העולם השניה שירת כטייס בכוחות צרפת החופשית ויחידת המפציצים שבה שירת היתה מוצבת בבסיס ליד עכו. “הייתי שם היום ולשדה התעופה הזה אין זכר”,אמר בעת הראיון ונזכר: “הוזעקתי לפעולה לתקוף צוללות אויב שמתקרבות לחופי הארץ. גיליתי צוללת איטלקית על פני המים, צללתי והתקפתי אך החטאתי. עד היום אני מצטער על כך, לא משום תאוות רצח חלילה אלא בגלל ההרגשה שלא מילאתי כראוי את חובתי”. והוא גם מצא לנכון להסביר לי, כאילו מצטדק, מה גרם לו להחטיא.

רומן גארי היה נשוי לשחקנית הקולנע ג,ין סיברג ונולד להם בן, דייגו. כשהיו כבר גרושים והיא כנראה היתה מכורה לסמים וקשורה לתנועות מחתרתיות של שחורים בארה”ב, היא התאבדה (היה גם חשד לרצח.) . מקורבים לגארי טענו כי הוא לא התאושש ממותה.

לידתו של אמיל אז’אר

בשלב מסויים של הצלחתו הספרותית היו מבקרים שטענו כי הוא גמר את הסוס. בתגובה – ובהתאם לאישיותו – עשה תרגיל ששם ללעג את מבקריו: הוא החל לכתוב תחת שם מושאל – אמיל אז’אר, שספריו זכו להצלחה גדולה, כדוגמת “כל החיים לפניו” שגם עובד למחזה ולסרט מצליח בבימויו של משה מזרחי ובהשתתפות סימון סיניורה.

גארי נהנה לראות את המבקרים שלו מהללים את ספריו של אמיל אז’אר ומתפתלים כשהאמת יצאה לאור. המסתורין סביב אישיותו של אמיל אז’אר הבלתי מוכר הפך למחול שדים שאילץ את גארי המסתתר להמציא עוד מעשיה ודאג שקרוב-משפחה בשם פול פופוביץ’ יתחזה לאמיל אז’אר. עוד דוגמה למוחו הקודח של גארי. היתה זו כמובן השעה היפה ובלתי צפויה של אותו פופוביץ’ עד כי נסחף והחל באמת לשחק את המשחק. זה היה יותר מדי וגארי החליט להוציא את המרצע מהשק וגילה את האמת, תוך לעג רב למבקרים.

כל ההתנהגות הזו אופיינית לאופיו הקנטרני ונטייתו לתעתע בתודעת הבריות. לכן יתכן שחלק ניכר מסיפורים ביצירותיו או בביאוגרפיה שהציג, לא היו אלא פרי הדמיון, בניגוד לטענתו. בתקופה שריאיינתי אותו הייתי עדיין תחת הרושם של הקטע ב”הבטחה עם שחר” שבו סיפר כיצד אמו הכינה מראש חבילת מכתבים שיישלחו אליו לאחר מותה כדי לא לצערו בעת ששירת בצבא במלחמת העולם השניה.

שאלתי אותו אם זו אמת והוא השיב: “פרט לדיאלוגים שהם בהכרח פרי הדמיון, מבוסס הספר כולו על עובדות ומסמכים. מכתביה של אמי, השמורים בארכיון של הספריה הלאומית בפאריס, יעידו על כך.” קשה לקבוע מסמרות אם אמנם כך, מה גם שבשיחתנו אישר לגבי שאר גיבוריו, כי אינם מציאותיים אלא פרי הדמיון.

הביוגרפיה של גארי כוללת גם שנים של שירות כדיפלומט מטעם צרפת. על תקופה זו סיפר למשל כי בעת שירותו בבולגריה הקומוניסטית ניסו שרותי הריגול להפעיל עליו שיטה מקובלת עליהם: שלחו לו אחת העובדות שלהם ובעת התייחדותם צילמו אותו והראו לו את הצילומים תוך נסיון לסחוט אותו שיעבוד בשבילם. הוא לא נבהל והגיב: תמונה זו וזו וזו הכי מוצלחות. אפשר לקבל העתקים?” הסחטנות כמובן נכשלה.

לאחר זמן התפטר גארי מהשירות הדיפלומטי, בין היתר משום שהגינונים הכרוכים במקצוע לא התאימו לאופיו, שגרם לו לעתים לדבר בצורה בוטה. דוגמה לכך: בשלב מסויים פזל לעבר “הממלכה השביעית” וכתב וביים סרט בשם “הציפורים באות למות בפרו”, על אישה נשואה פריגידית ולכן נימפומנית, שלא חדלה למצוא מאהבים ולבסוף מתאבדת. את התפקיד גילמה נהדר אשתו ג’ין סיברג. הסרט נאסר להקרנה בצרפת ע”י ועדת ביקורת שהוא היה חבר בה, אך נעדר בעת ההצבעה. על כך סיפר לי:

“נימוקי הפסילה היו שלומיאליים ביותר. הם טענו כי כיוון ש-60 אחוז מהנשים סובלות מקרירות מינית הגורמת לנברוזה, הסרט עלול להשפיע עליהן לשלוח יד בנפשן. השבתי להם, כי אנה קארנינה של טולסטוי נאפה ולבסוף התאבדה, וכיוון שלפי הסטטיסטיקה לפחות 60 אחוז מהנשואות מקיימות יחסי מין מחוץ לנישואין – הרי לפי ההגיון של הוועדה צריך לפסול את “אנה קארנינה”. לבסוף בוטלה גזירת הפסילה”.)

בשנת 1980 כאמור התאבד גארי וחרף מכתבים שהשאיר לפני מותו לא ברורה הסיבה להתאבדותו. היו גירסאות שטענו כי הוא חש שנגמרה לו היצירתיות ואחרים טענו כי הוא – שהיה גבר של נשים – חש, או חשש, מאובדן כח-הגברא שלו. גירסאות אלו הושמעו גם במסגרת פרשנויות על אחד מספריו בשם: “החל מכאן כרטיסך לא בתוקף” כפי שנאמר בשלטים ברכבת התחתית. הספר עסק בחרדה של גברים בגיל הביניים מצליחים וכובשי נשים. חרדה ממה? – האם מאובדן כח הגברא או כושר היצירה?

הראיון עם גארי התקיים ימים ספורים לפני שנשלחתי ע”י עיתוני “מעריב” להיות סופרו בפאריס ואירופה לשנים מספר. לקחתי עמי כמה גליונות עם הראיון כדי למסור לו, אך לא הצלחתי לפגוש אותו. אבל המשכתי לעקוב אחריו ואחרי יצירתו בדריכות והתפעמות.

כמה מילים על גיל קיסרי

גיל היה עיתונאי במעריב בין השנים 1956-1990 ובמקביל עסק בדיפלומטיה ועבד במשרד ראש הממשלה. הוא התגורר מספר שנים בפריז וזכה להכיר לא מעט מהאנשים המפורסמים של תקופתו.

אהבתם את הכתבה?

רוצים לא לפספס אף כתבה או אירוע פרנקופילי?
מחפשים אתרים מומלצים להזמנת מלונות וכרטיסים?
לא מצאתם את מה שחיפשתם?

מוזמנים לספר לחברים שלכם

צבי חזנוב (הפרנקופיל)
בואו נשמור על קשר

הכתבות המעניינות ביותר, מידע על טיולים בצרפת, הרצאות, ערבי שאנסונים ועוד דברים שפרנקופילים אוהבים אצלך במייל פעם (או מקסימום פעמיים) בשבוע.

ואם זה לא שכנע אותכם…

מי שנרשם כעת יקבל את הרצאה שלי על טיול בפריז בעקבות מולייר בחינם!

דילוג לתוכן