טור דה פראנס – כל מה שרציתם לדעת על מירוץ האופניים של צרפת

5
(2)
תאריך עדכון אחרון: 14/11/24
זמן קריאה משוער: 9 דקות
טור דה פראנס 2019 - צילום Josh Hellet

טור דה פראנס הוא ללא ספק אירוע הספורט החשוב ביותר בצרפת מכיוון שהוא משלב לא רק תחרות מרתקת עם חוקים יחודיים אלא גם את נופיה המופלאים של צרפת. מכאן שגם אם אינכם חובבי מרוצים מומלץ לכם לצפות במירוץ ולו על מנת להנות מהנופים ולהתחיל לתכנן את הטיול הבא שלכם למקומות הקסומים המופיעים במירוץ.

מטרת הכתבה הזאת היא לספק לכם מידע הן על ההיסטוריה של המירוץ והן על החוקים שלו, על מנת שתוכלו להבין במהרה מה מתרחש שם. מעבר לכל זה נדבר גם על כמה מהתחנות היפות ביותר במירוץ, כדי שגם “סתם” פרנוקפילים שלא מתעניינים בספורט יוכלו להנות 🙂

אז הכינו את האופניים (הוירטואליות) ובואו נצא לדרך!

מירוצי הטור דה פראנס של השנים האחרונות

לפני שנתחיל לדבר על תולדות המירוץ כדאי להגיד מילה או שתיים על המירוצים של השנים האחרונות. נמרוד נגב פרנקופיל ורוכב אופניים, אשר כתב את כל מה שתקראו כאן, מפרשן כאן באתר את מירוצי הטור דה פראנס החל משנת 2019.

אז במידה והגעתם לכאן על מנת לצפות בפרשנויות של המירוץ האחרון (או מירוצים קודמים) את מוזמנים להיכנס לכתבות הבאות:

כל מה שרציתם לדעת על הטור דה פראנס

ההיסטוריה של טור דה פראנס

כמה מילים על ההיסטוריה והמבנה של המירוץ הזה:

לראשונה, נוסד מוסד זה ב- 1903. מאז, מידי קיץ, נקבעים מסלולי מירוץ מגוונים (מלבד בתקופות מלחמות העולם). המירוץ נמשך כשלושה שבועות (23-22 ימים של רכיבה נטו ושני ימי מנוחה), שבהם המתחרים עוברים כ- 3400 ק”מ ומסיימים בפריז (המרחק ומקום הסיום קובעו לפני כשני עשורים). כל קטע, הוא באורך שונה, בדרך כלל בהתחשב בדרגת הקושי שלו.

בד”כ מוזנקים כל הרוכבים בנקודת המוצא יחדיו, אבל יש גם יום או יומיים שהמתחרים מוזנקים בזה אחר זה, כאשר המירוץ לאותו מקטע הוא מירוץ נגד השעון.

המירוץ הוא הן קבוצתי והן אישי. 22 קבוצות בנות 9 רוכבים, מוזנקות, בתחילת המרוץ. מידי יום מתמעטים הרוכבים, בשל נשירות רוכבים, מסיבות שונות. המירוץ מוזנק מידי יום, מנקודות שונות, לא בהכרח עוקבות.

אם תרצו להכיר את המירוץ מעט יותר הנה סרטון קצר יחסית שמספק הסבר מצויין:

YouTube video

לאחרונה נקבעה מעין מסורת, שבה המסלול חותך מעט, גם בשטחי המדינות השכנות. הקבוצות הן קבוצות מקצועיות, שמורכבות מרכש של רוכבים מקצועיים- משהו הדומה לקבוצות הכדורגל והכדורסל המקצועיות. (הקבוצות מייצגות מועדונים המייצגים פירמות שונות- כך הצליחו ליצור מרוץ שהוא בין מדינות, מועדונים ופירמות בו בעת).

כל קבוצה מריצה את ה”אס” שלה ועובדת עבורו- מגינה עליו מפני הרוח ומפלסת לו את הדרך לזכייה. אך קורה לא אחת, במיוחד במקטעים, שרוכב “פועל” אלמוני יותר או פחות, זוכה בקטע ובכך יוצא מאלמוניותו וזוכה בתהילה של היום.

החולצות השונות של התחרות

למרות שהתהילה הגדולה והעיקרית, תהילת הנצחה לנצח, היא הזכייה בחולצה הצהובה, ישנן גם חולצות יוקרתיות נוספות, כמו החולצה המנוקדת, המיועדת לזוכה בניקוד הגבוה ביותר, המצטבר, בטיפוס עליות. החולצה הירוקה, המיועדת לרוכב, האוסף הכי הרבה נקודות לנקודות המדידה לספרינטים/מיאוצים. החולצה האדומה, המיועדת ללוחם של המסלול- האמת שצבע החולצה באמת משקף את ההשקעה ביחס לתסכול- בחולצה האדומה זוכה זה שהוביל הכי הרבה זמן את המירוץ, אך בסופו של דבר הפסיד בו… יש גם את החולצה הלבנה, שהיא מיועדת לרוכב המצטיין, שמתחת לגיל 25.

זכאים ללבוש חולצות חריגות מצבעי הקבוצות הם אלה הנושאים בתארים כגון: אלוף העולם ואלופי המדינות השונות וכו’.
כך שאנחנו זוכים גם בחגיגה צבעונית במיוחד. כל רוכב מייצג הן את המועדון שלו והן את מדינתו. כך יוצא שהמירוץ, בעיקר האישי, הוא גם בין מדינות.

רוצים ללמוד עוד על החולצות של הטור דה פראנס? צפו בסרטון הבא:

YouTube video

ביוקרה גדולה זוכה כל ישוב שבו חולף הטור, אך כמובן שליוקרה גדולה עוד יותר, זוכה ישוב, שבו מתחיל או מסתיים המסלול וקיימת תחרות גדולה בין הערים לזכייה ביוקרה זו. זמן רב לפני המירוץ נערכים כל הישובים שבהם חולף המסלול, אבל גם החקלאים ששדותיהם נושקים למסלול.

לאורך כל המסלול מתקבצים אוהדים רבים מבעוד מועד ורבים אף רודפים אחר המרוץ מנקודה לנקודה, מיום ליום.
האמת היא שיש קטעים הדומים, ממש, לקרנבל עליז וססגוני של אוהדים וסתם סקרנים, מרחבי כל העולם.
המסלול מסוקר הן מהאוויר והן מאופנוענים המלווים את הרוכבים. במלווים יש גם צי רכבי שירות גדול, אך אלה לא

מתערבבים עם הרוכבים, אלא לצורכי שירות מיוחד, כמו טיפול רפואי תוך כדי רכיבה, תיקון אופניים תוך כדי רכיבה, החלפת אופניים בעת הצורך, דחיפת הספקת מזון ונוזלים וכו’. שלושה שבועות של שכרון חושים- של נופים, צבעים, עמים ועוצמה! פיקניקים בדרכים והתרגשות לקראת הגעת המתחרים.

ככול שתתארגנו מוקדם יותר לקראת החגיגה הזו, כן תצליחו למצוא דרכים יעילות יותר לחוות אותה ולקחת חלק בה.
עומק ההנאה מהחוויה כעומק ההבנה באירוע. משהו הדומה להנאה מאומנות. ככול שיש לך רובדי הבנה של האומנות, סביבת היצירה וקורות האומן, יש לך עוד ועוד אפשרויות להעמיק את ההנאה מהיצירה. ממש כך זה גם בחוויה ספורטיבית תרבותית זו.

איך ללוות את הטור כתייר?

יש לשאלה הזו כמה תשובות, לפי רמת המעורבות הרצויה והמשאבים העומדים לרשותך.

השיטה הספונטנית

יש כמובן את השיטה השטחית והספונטנית ביותר- לבחור מקטע רכיבה, להגיע לשטח, לפחות יום יומיים לפני הגעת המרוץ למקטע. זאת אם לא רוצים להסתבך בתנועה ובאפשרויות כניסה לכבישים מסוימים, שמיועדים למרוץ (הכבישים נסגרים כמה שעות מראש) ובעיקר אם רוצים לתפוס מקום תצפית טוב ונוח.

מובן שמקומות לינה (ממלונות ועד קמפינג) ו/או קראוונים צריך להזמין זמן רב מראש.

מי שמגיח מנתיב של טיול רגלי, וודאי שיכול להיות ספונטני יותר.

בעיקרון אני ממליץ על קביעת הלינה בקרבת מקום, ימים ספורים לפני המרוץ ולטייל באזור ב”טיולי כוכב” עד להגעת המרוץ למקטע שבחרת. תוך כדי הטיולים, לאתר את מקום התצפית הרצוי לכם ביותר ואז, אם חשקה נפשכם בעוד, לדלג למקטע אחר, שגם שם תנהגו כך..

בינתיים, בעת ההמתנה, תוכלו לספוג את האווירה הבין לאומית הססגונית, ההולכת ומתארגנת ומתעצמת לאורך הציר ואולי אפילו להשתתף בצביעת סיסמאות עידוד על הכביש או לעזור לחקלאים, המקשטים שדותיהם בעבור צילומי אוויר מהמסוקים שמלווים את המרוץ. אולי אולי גם אתם תיסחפו בשמחה, עד כדי התחפשות ברוח המרוץ . לשירותם של אלה הבוחרים באפשרות הזו, אני מצרף כאן אתר, המעניק את כל השירותים הנדרשים למלווים של מסלול הטור, לפי חלוקה לקטעים. ממקומות לינה, טיולי סביבה, דרכי הגעה וכו.

להנות מהטור דה פראנס בנינוחות

לאלה שרוצים קצת להתערבב עם אווירת הטור יותר בנינוחות, אני ממליץ לנצל את ימי המנוחה של הטור – יש יומיים כאלה. -בנים (Nime ואלבי (Albi), שמן הסתם, לא נבחרו במיקרה… שתי ערים מלאות עניין ועבר היסטורי עשיר.

את אותם ימי מנוחה, לא רק שניתן לנצל לתיור בערים הנהדרות הללו, אלא שניתן לפגוש ברוכבים עצמם ובכל ה”מכונה” הענקית, המורכבת והמשומנת הזו, שסובבת ומניעה את הטור. לחוש במגע בלתי אמצעי בעוצמה האדירה שסביב הטור. עוצמה פשוט מפתיעה ומדהימה. מאות אופנועים, עשרות רבות של מכוניות ליווי למיניהן לצוותים הכלליים ולקבוצות, כשעל גגותיהם עמודים מחוברים, חמישה שישה זוגות אופניים על כל רכב שכזה – יער של אופניים על רקע שמיים.

צוותי הטלוויזיה מכל העולם, ה”קראבוסים” של הרוכבים (מילה שהמצאתי לתיאור אותם קאראווני ענק, המשמשים למגורים לרוכבים ולצוותים). מכוני כושר ניידים לרוכבים, אולפני שידור עם קריינים ופרשנים נלהבים. מוסכי אופניים ניידים לכל קבוצה, אין ספור עיתונאים וצלמים המתרוצצים לכל עבר.

בקיצור תעשיה שלמה עשירה ותוססת עד למאוד. מחזה נדיר וחוויה עוצמתית עד למאוד. עם קצת יותר מזל ניתן שתחלקו מלון עם קבוצות רוכבים ו/או ציוותיהם.

אותם ימי מנוחה מנוצלים ע”י הרוכבים וצוותיהם לא רק למנוחה וריפוי, אלא גם לאימונים והתארגנויות, הנצפים היטב בישובי ההפסקות הללו ובסביבתם.

לחוות את הטור דה פראנס כמו מקצוענים

בקצה השני של חובבי הטור, יש את אלה שמעדיפים לחוות אותו, או לפחות מקטע ממנו, כמו המקצוענים המשתתפים בו. ממש באופן פיזי. כ- 15,000 (חמש עשרה אלף!) נרשמים לחוויה זו.

עבורם הכינו מקצה לחובבים. כן, כן, רוכבים חובבים שעושים מסלול מקביל/זהה על אופניים.

איך נרשמים לרכיבה כזו ואיך מתכוננים אליה?

ההרשמה לרוכבים חובבניים, למקטע המיוחד של Albertville Val-Thorens- (מקטע שהתעכבנו עליו בפוסט מיוחד בסדרה הנוכחית על הטור) החלה כבר בסוף אוקטובר. עלות ההרשמה היא בסה”כ כ- 115 ארו:

ההפניה כאן.

ההרשמה עצמה באתר : timeto.com

בהצלחה!

שלב שני של ההרשמה. ההרשמה בשטח לקראת רכיבת המקטע הנבחר:

YouTube video

אחרי ההרשמה הפורמלית למקצה וההכנות המקצועיות, שעשית לקראת הרכיבה, עליך להתייצב, כיומיים לפני מעבר המקצוענים, בתחנה שבמרכז הישוב של תחילת המקטע, שאליו נרשמת.

שם תוכל לאחסן את הציוד האישי שלך במקום מאובטח ותתקבל באופן אישי – תקבל את הציוד למרוץ- כמו מספר משתתף ו”פאוטש” רכיבה מיוחד לאיסוף הזבל, שאתה מייצר תוך כדי רכיבה, במקום לזרוק אותה לשולי הדרך.

הרוכב החובבן זכאי לאותן זכויות שמקבל רעו המקצוען- העזרה הרפואית הצמודה (אמבולנסים ומסוקים), האזנת דרך ואפילו זכייה בחולצות בהתאם.

בתום המרוץ יקבל הרוכב המסיים תעודה, מדליה וצעיף

סיום הטור כפי שנקבע במסורת הוא בפריס. שם הרוכבים מבצעים כמה וכמה פעמים מסלול מעגלי ברחובות המרכזיים של פריס. כך שניתן לראותם חולפים על פניכם שוב ושוב ושוב.

כאן הפניה ל- עשרה טיפים, איך להבטיח צפייה בטור בסיום הטור בפריז ובטקס הסיום המרשים שלו:

הסיום בפריז הוא קרנבל של ממש.

להנות מהטור כמו VIP

צורה אחרת של לחיות את הטור ברמה של VIP, זה להצטרף לקבוצה מאורגנת, אחת מיני כמה ,הקיימות לצורך זה. בהתאם למחיר, עומק המעורבות בתור. זו כמובן הצורה הנוחה ביותר, הבלתי אמצעית ביותר, אך גם היקרה ביותר.

כאן הפניה לצפייה בכל מסלול הטור דה פרנס 2019, בצילום וידיאו ביעף:

https://www.velo-club.net/post/tour-de-france-2019-le-parcours-en-video

מקטעים מעניינים בטור דה פראנס

המקטע של ה-24 ביולי

המקטע של ה- 24 ביולי, לטעמי הוא הזדמנות מיוחדת לשלב טיול מהנה באזור מאוד מאוד מיוחד עם צפייה במרוץ.

Pont du Gard

YouTube video

תחילת המקטע הזה הוא באחד האתרים ההיסטוריים הספקטקולאריים ביותר של התיירות הצרפתית – Pont du Gard – שהוא קטע אמת מים רומאית עתיקה בפרובאנס. אקוואדוקט החוצה את נהר הגארדון במבנה גשר קשתות תלת קומתי. גשר-אקוואדוקט זה נחשב אחת הדוגמאות המובהקות לאדריכלות רומית, המוגדר כאתר מורשת עולמית.

משם המסלול חוצה חבל ארץ מאוד מאוד מיוחד היער המיוחס ל”איש ששתל עצים”. בין אם אמת או הגדה הסיפור הזה מופלא וראוי לתשומת לב מיוחדת הן בשל אופן סיפורי. יצא ספר בשם זה, ספר טיולים לילדים שקוראים בו מבוגרים. משהו ברמה ובתום של הנסיך הקטן מעורב בשיר “אני ואתה נשנה את העולם” – כאן הפניה לסירטון הנהדר, בתרגום האנגלי שלו מצרפתית:

https://youtu.be/KTvYh8ar3tc

העיירה GAP

עד שהוא מגיע לעיירה- Gap הנמצאת ממש לרגלי הזדקרות האלפים, הקטע הקשה והמכריע במרוץ, שיותחל בו למחרת. את Gap חוצה כביש N85. N85 היא “דרך נפוליאון” המפורסמת (המסומנת בנשר הקיסרי של נפוליאון). זו הדרך שבה שב נפוליואן ב- 1815 ממאסרו באי אלבה ואסף בדרכו מחדש את צבאו הנלהב על שום שיבתו למולדת.

מין הסתם, מתחרי הטור יארחו צופים נלהבים לא פחות, אך לוחמניים הרבה פחות, אבל גם אלה וגם אלה צמאי גאווה לאומית.

מכאן והלאה מתחיל למעשה השלב הקריטי של הטור. הטיפוס לאלפים על סרפנטינות הכבישים הספקטקולאריים שיש בו.

מי שהספיקה לו הצצה זו לטור, יכול לפרוש להמשך טיול מופלא ב”כפרים האבודים” של האזור.

מי שבאמת רוצה הצצה אמתית על הטור במלוא הדרו ובמלאו עוצמתו, מוזמן להמשיך לטפס עם הטור לפסגות הרי האלפים.

בעליות יחלפו על פניך, אחד אחד האלופים מתאמצים ומתנשמים ומפגינים את מלוא עוצמתם. אחד אחד ולאט לאט (יחסית), שלא כמו בקטעי המישור ששם הפלוטון חולף על פניך צפוף וביעף.

בעליות הקשות ביותר היכן שבשיאם נמצאים שערי צבירת הנקודות למתחרים על החולצה הירוקה- “אלוף המטפסים” שם גם גם שיא ההמולה.

הכביש באזורים אלה בד”כ, מטבעה של הטופוגרפיה הקשה, צר והקהל הוא רב, מה שמקרב את הרוכבים לטווחי צפייה בהם עד כדי סנטימטרים.

ההמון המאוד רעשני וצבעוני הזה, מנצל את ההזדמנות הזו, לא רק לקריאות עידוד, אלא גם לצלם ובעיקר להצטלם במיני תחפושות כיד הדמיון הטובה עליהם ולא תמיד בהקשר לטור עצמו. יש שם דמויות ססגוניות שהפכו לחלק אינטגרלי מצילומי הטור שנה אחר שנה.

אתם מוזמנים להצטרף לפסטיבל הבין לאומי הזה.

טארב (Tarbes)-טורמאלה (Tourmalet)

מקטע 14 של הטור דה פרנס 2019 – שבת ה- 20 ליולי: מקטע היוצא מ Tarbes – עיר קטנה וצנועה בשולי הפירנאים הגבוהים ומסתיים ב – .Toumalet . סה”כ 117 ק”מ של דרך. מקטע מהקצרים שבטור, אבל איזה סוף קורע יש לו!

סיום מקטע טורמלה. מקור צילום: ויקיפדיה.
סיום מקטע טורמלה. מקור צילום: ויקיפדיה.

מעלה Col Du Tourmalet (מעבר ההרים טורמאלה) הוא אחד המקטעים המפורסמים ביותר בטור-דה פרנס. את פירסומו קנה בזכויות רבות.
מעלה זה הוא אחת העליות הרצחניות ביותר בטור. עד כדי כך שיש שסברו ששמו נגזר מ- MALE = רע בצרפתית . “טור רע”… האמת ששמו בא לו מהשפה הגסקונית (גסקון הוא חבל הארץ שבו מעלה זה נמצא) ניב מקורב לשפה הבסקית ופירושו דווקא “מרחק”- הר רחוק .

מכל מקום, שיא המעלה נמצא ברום של 2115 מ’ (שלגי עד). זווית העלייה הממוצעת שלו היא כ- 9%, כאשר יש בו קטעים המזדקפים עד לכדי 13 עד 15%! והוא נמשך, בלי רחמים, לאורך כ- 17 ק”מ!!! סיוט של ממש לרוכבים. תענוג של ממש לצופים… כאשר הרוכבים מתפזרים בטור ארוך ארוך, אחד אחר השני ולעתים, אפילו מבודדים לחלוטין, במאבקם בעליה. חולפים באטיות על פני הצופים, שיכולים להסתכל לרוכבים בלבן שבעיניהם ולהבחין במאמצים האדירים, המושקעים בחתירה במעלה הזה.

פסלו של אוקטב לפיז. מקור צילום: ויקיפדיה.
פסלו של אוקטב לפיז. מקור צילום: ויקיפדיה.

בקלות ניתן לזהות את הרוכבים המוכרים ולעודדם מקרוב קרוב. לא פלא שבמעלה הזה מצטופפים צופים רבים מאוד, מכל קצוות העולם, על דגליהם ושלל תלבושותיהם הססגוניים – בין אם כתלבושות האופייניות לאותן מדינות, בין אם כנושאים את צבעי הקבוצות האהודות עליהם או את חולצות האלופים למיניהם, או בין אם סתם כך, כהזדמנות להתחפש ולהתבלט בצילומים ובשידורי הטלוויזיה ,המשודרים לכול העולם (כולל לישראל)- קרנבל של ממש.

יש המנצלים את הטיפוס המייגע הזה כדי לרוץ במקביל, מרחק מה, עם הרוכב החולף ולצרוח אל אוזנו קריאות עידוד (לא מומלץ לנהוג כך, אבל לצערנו, תופעה לא נדירה). כ- 84 פעמים עבר בו הטור מאז נחנך . יותר מכל מעלה אחר בכל תולדות הטור.

את המעלה הזה עלו בטור כבר ב- ,1910, כאשר הטור הגיע לראשונה לרכס הפירנאים. בשיא המעלה יש מצבת זכרון לז’ק גודט (המנהל האגדי של הטור בין השנים 36-87) והפסל המפורסם של אוקטב לאפיז, רוכב מקצוען צרפתי, שקרא, כשעבר בפיסגת המעלה הזה ב- 1910 “אתם רוצחים! כן, רוצחים!” וכך הוא מונצח בפסל זה, זועק את זעקת סבלו.

מצבת הזכרון לז'ק גודט. מקור צילום: ויקיפדיה.
מצבת הזכרון לז’ק גודט. מקור צילום: ויקיפדיה.

הפעם הטורמלה הוא לא “רק” תחנה שעוברים דרכה וזוכים בנקודות טיפוס. הפעם זהו סוף מסלול היום! אחרי מעלה שכזה, קשה לצפות לפריצה של ספרינטרים אל קצה המסלול. לכאן, מגיעים בראש רק המטפסים הכי חזקים- סופרמנים של ממש. רשימת השמות המעטרת את זוכי מקטע זה, משך השנים, היא ההוכחה הנחרצת לדבריי.

עם נתונים שכאלה, לא פלא שהניצחון במעלה זה, הפך לכה יוקרתי וכה מסוקר. ועם יוקרה וסיקור שכזה, לא פלא שהמעלה הזה הפך למוקד המשיכה הגדול ביותר לאורך הטור, אולי פרט לסיום בפריז.

סירטון בן דקה וחצי, המעביר היטב את האווירה ואת חווית הרוכב ,המגיע כה מותש לקו הסיום, בשיא המעלה, עד כי אין לו הכוח להשתחרר בתנועה קלה של כף הרגל מה”קליטים” ,המחברים את הרוכב לאופניו. חיבור, שהוא בין סוליית נעל הרוכב לפדל, בכדי להצליח להוריד מייד רגל משוחררת לקרקע, לתפוס יציבות עמידה. הרוכב המותש נאלץ להיתמך לשם כך ע”י צוותו הממתין והמראיינים העטים עליו, נאלצים להמתין שניות ארוכות עד שהיה מסוגל לשוב לדבר…

YouTube video

האזור מלא בטבע פראי, יערות, פסגות מושלגות, נופים נפלאים ומסלולי טיול עם אטרקציות נהדרות.

אני עצמי, בעת שחציתי רגלית את רכס הפירנאים עם תרמיל על הגב, לנתי בבקתות המכונות Refuge (בחינם) ו/או ג’יטים, הפזורים שם לאורך המסלולים המסומנים. בדרך פגשנו, פה ושם, טיילים, שעשו מסלולים מעגליים, בני יום או יומיים.

במידה ואתם רוצים לטייל במקטע המקסים הזה אתם מוזמנים לקרוא את הכתבה על טיולים במקטע טורמלה.

איזה ציון תתנו לכתבה?

ציון ממוצע 5 / 5. דירוג הכתבה: 2

אף אחד עוד לא דירג את הכתבה. רוצה להיות ראשונ/ה?

מצטער לראות שלא אהבת את הכתבה

אשמח מאוד לדעת מה לא אהבת בכתבה הזאת

איך אוכל לשפר את הכתבה?

הכתבות שהפרנקופילים הכי אהבו

ניווט מהיר