10 כנסיות בפריז שחובה לראות. בתמונה: כנסיית נוטרדאם שצולמה על ידי יואל תמנליס מגינת רנה ויויאני.
זמן קריאה משוער: 9 דקות

אני אוהב את ריח הקטורת על הבוקר…

הרשו לי להתוודות: אני מת על כנסיות וזה הופך אותי לפעמים לבלתי נסבל. “מדוע?” אתם שואלים? תשאלו את אלו שטיילו איתי והם יאמרו לכם שאיך שאני רואה כנסייה אני פשוט חייב להציץ פנימה. זה לא משנה אם אנחנו ממהרים לאנשהו, עייפים מיום ארוך של טיול רגלי או חייבים דחוף לשירותים. אם יש כנסייה אני עוצר הכל ונכנס.

מדוע אני כל כך אוהב כנסיות? יש בהן משהו כל כך מסתורי ונראה שמאחורי הדלתות מסתתר אוצר בלום שאני חייב לגלות תיכף ומיד. תוסיפו לזה את האקוסטיקה המדהימה אותה מגלים כשיש מזל ונכנסים בדיוק כשמישהו מתאמן על נגינה על עוגב. ולבסוף ריח הקטורת. נכון, לא מעט מכם יחשוב שמדובר בסירחון שלא ברא השטן אבל אני אישית משוגע על הריח הזה ויכול להסניף אותו כל יום.

מי מפחד מכנסיות בפריז?

אל דאגה, אינני מוכן להחליף חוסר אמונה באל אחד בחוסר אמונה באל אחר

את המשפט האלמותי הזה כתב יאיר גרבוז בספרו האלמותי לא פחות “פריז תל אביב – תל אביב פריז”, כאשר נשאל האם הוא מרגיש בנוח להיכנס למקום פולחן נוצרי. ואכן, מבחינת חלק מהישראלים מדובר במקום טמא ומשוקץ שכף רגלו של יהודי לא צריכה לדרוך בו בעד שום הון שבעולם. אולם, חלק גדול מהישראלים, ואני בינהם, רואים בכנסיה לא יותר מאשר מוזיאון חינמי ואולם קונצרטים משובח.

לטובת הקבוצה השנייה של הישראלים (הכוללת גם לא מעט אנשים דתיים) יצרתי את הכתבה הזאת. במהלכה אציג בפניכם כמה מהכנסיות בפריז שאני אוהב במיוחד בתקווה להפוך את הטיול שלכם למעניין ויפה יותר. החלטתי לחלק את הכתבה לשניים. בחלק הראשון אציג כנסיות שהן בגדר “חובה”, במיוחד לאנשים שנוסעים לפריז בפעם הראשונה.  בחלק השני אציג בפניכם כמה כנסיות מוכרות פחות, אותן אהבתי ושיכולות להתאים לפרנקופילים מתקדמים.

כמה כנסיות יש בפריז? ומדוע אי אפשר לכתוב על כולן

בפריז ישנן 37 כנסיות וקרוב ל 200 מבנים דתיים שונים. על מנת לשמור על כתבה באורך סביר החלטתי לכתוב רק על כנסיות אותן אני אוהב במיוחד. מכיוון שהבחירה היא מאוד סוביקטיבית היא אולי לא תמצא חן בעיני כולכם וזה לגיטימי. מי שחושב שהיה צורך להכניס כנסיות אחרות לרשימה מוזמן להגיב בסוף הכתבה או לדבר על זה בקבוצה שלי פריז ואיל דה פראנס.

כנסיות בפריז שחובה לראות

הכנסיות הבאות מהוות בעיני את ה”קאנון” של הבנייה הנוצרית שבפריז ולכן הן מומלצות במיוחד לאלו שמגיעים לפריז בפעם הראשונה. כמובן שלכל אחד מאיתנו יש “סיבולת כנסיות” שונה. יש כאלו שיכולים לראות 10 כנסיות ביום ויש כאלו שגם אחת ביום יכולה להיות לפעמים יותר מידי.

לכן, למרות שמדובר בעיניי בכנסיות חובה, אין שום חובה לראות את כולן בפעם הראשונה שלכם בפריז ותוכלו להשאיר את חלקן לפעמים הבאות.

הנוטרדאם (Notre-Dame de Paris)

כנסיית הנוטרדאם. צילם: צבי חזנוב
כנסיית הנוטרדאם. צילם: צבי חזנוב

כתובת: 6 Parvis Notre-Dame – Pl. Jean-Paul II. הרובע ה-4.

מדוע כדאי לבקר שם? בגלל ההיסטוריה וויקטור הוגו.

הערה חשובה: כנסיית הנוטרדאם עלתה באש ב 15 באפריל 2019. נכון לעכשיו ועד שהכנסיה תשוחזר לא ניתן יהיה ככל הנראה לבקר בפנים.

אין ספק שאם צריך לבחור כנסייה אחת ויחידה בטיול שלכם אז עליכם לבקר בכנסייה הזאת שהפכה לאחד הסמלים של פריז.

כנסיית הנוטרדאם היא אחת הדוגמאות הטובות ביותר לארכיטקטורה גותית (למרות שהיא נבנתה ברובה במאה ה-19) ואין כמעט אדם שלא שמע עליה, בזכות ספרו של ויקטור הוגו “הגיבן מנוטרדאם”. הכנסיה נמצאת ממש במרכזה של עיר האורות (הרחבה שמול השער הראשי נחשבת לנקודת האפס שממנה מודדים את המרחקים של פריז מכל מקום אחר בעולם) ולכן שאין שום סיכוי שתפספו אותה.

הכנסיה אומנם מוצפת בתיירים כמעט כל יום, אולם אין היא מרגישה צפופה והתורים אליה נעים במהירות. הכנסיה עצמה יפה מאוד, אם כי בעיניי יש כנסיות גותיות יפות ממנה. אני לרוב נגד הקונספט של “לסמן V” על מקומות חשובים, כי חייבים, אולם במקרה הזה אני אחרוג ממנהגי וכמעט “אדרוש” מכם לבקר בה לפחות פעם אחת. אתם תודו לי.

ועוד משהו קטן: אם החלטתם לקבל את המלצתי ולבקר בנוטרדאם אני ממליץ לכם מאוד על הדרך לעשות את מסלול הטיול באיל דה לה סיטה שבמהלכו תגיעו לכנסייה הזאת ולכנסיית סן שאפל עליה אדבר מיד.

סאנט שאפל (Saint Chapelle)

כנסיית סן שאפל. צילום: יואל תמנליס.
כנסיית סן שאפל. צילום: יואל תמנליס.

כתובת: 8 Boulevard du Palais, הרובע ה-1.

מדוע כדאי לבקר שם? בגלל הויטראז’ים המדהימים.

הסנט שאפל נבנתה על ידי המלך לואי ה-9 על מנת לאחסן את כתר הקוצים של ישו. יתכן מאוד שכתר הקוצים הזה היה מזויף לחלוטין אולם הכנסייה שהוקמה בשבילו היא אמיתית והיא מרהיבה.

לסנט שאפל הולכים אך ורק ביום שמשי וזאת על מנת לחזות בויטראז’ים שנמצאים בקומה השנייה של הכנסיה. שום תמונה של הויטראז’ים או אפילו צפייה בסרטון למטה לא תוכל להכין אותכם ליופי תשזכו לראות.

להבדיל מרוב הכנסיות בפריז, הכניסה לסן שאפל איננה בחינם ומומלץ להצטייד בכרטיסים מראש על מנת לחסוך זמן.

קישורים לקניית כרטיסים לסאנט שאפל:

הסקרה קר (Sacre Coeur)

כנסיית הסקרה קר. צילום: גל שטיינר
כנסיית הסקרה קר. צילום: גל שטיינר

כתובת: 35 Rue du Chevalier de la Barre. הרובע ה-18.

מדוע כדאי לבקר שם? בגלל היותה סמל של פריז ובגלל הנוף שנשקף.

אם לגבי שתי הכנסיות שהצגתי קודם יש סוג של קונצנזוס הרי שהסקרה קר (כנסיית הלב הקדוש) נחשבת לשנוייה במחלוקת. חלק גדול מהפריזאים שונאים אותה בגלל שהיא מסמלת את הבורגנות וחיסול הקומונה. אחרים שונאים את הסגנון המעט אקלקטי שלה שגורם לה להיראות כמו עוגת קצפת.

ולמרות כל זאת, הסקרה קר נכנסה לרשימת “כנסיות החובה” משתי סיבות. ראשית, לא ניתן להתעלם מכך שמאז שסיימו לבנות אותה ב 1914 היא הפכה לאחד הסמלים של העיר פאריז. הסיבה היא לא רק הארכיטקטורה המיוחדת שלה אלא מיקומה על ראש הגבעה הגבוהה ביותר בפריז. כך שכמו מגדל אייפל, ניתן להבחין כמעט מכל מקום בעיר וקשה להתעלם ממנה.

מיקומה הגבוה מוביל אותנו לסיבה השנייה שבזכותה כדאי להגיע אליה ולבקר בה. הנוף הפנורמי שנשקף ממנה פשוט מרהיב. ואם תקשיבו לעצתו החכמה של יואל תמנליס ותחכו לשעות בין ערביים תגלו שהוא גם מאוד רומנטי.

כנסיית סן ז’רמן דה פרה (Saint-Germain-des-Prés)

כנסיית סן ז'רמן דה פרה. צילום: יואל תמנליס
כנסיית סן ז’רמן דה פרה. צילום: יואל תמנליס

כתובת: 3 Place Saint-Germain des Prés, הרובע ה-6.

מדוע כדאי לבקר שם? בגלל המיקום, ההיסטוריה והשיפוץ המרהיב שהיא עברה.

כנסיית סן ז’רמן דה פרה היא הכנסיה העתיקה ביותר בפריז וחלקים ממנה שרדו מהמאה ה-6. מה שאתם תראו כשתבקרו בה הוא רק חלק קטן ממנזר ענק ששלט עד המהפכה הצרפתית בחלקים נרחבים של הגדה השמאלית. אז מדוע חובה לבקר דווקא בכנסייה הזאת? מכמה סיבות.

הסיבה הראשונה היא המיקום המרכזי שלה בלב שדרות סן ז’רמן שנושאות את שמה. זהו אחד האיזורים התוססים ביותר בפריז ולכן רוב הסיכויים שתטיילו שם ותגיעו אליה בעודכם מטיילים בעקבות סרטר וסימון דה בובאר (או סתם מחפשים בית קפה טוב).

הסיבה השנייה, והיא החשובה יותר בעיני, היא השיפוץ המסיבי שעברה הכנסייה בשנים האחרונות. הציצו בסרטון הזה ותראו איזה יופי, הדר ופאר ימי ביניימי מתגלה בפניכם:

ואם כל היופי הזה לא שכנע אותכם אז בואו לסן ז’רמן לפחות בשביל לבקר בקבר של דקרט. אני חושב, משמע שהוא קיים שם…

אם כל הסיבות הללו שכנעו אותכם לבקר בכנסייה המקסימה הזאת, הרי שאתם מוזמנים לקרוא את הכתבה הזאת ולגלות את ההיסטוריה המרתקת שלה ושל הרובע לו היא נתנה את שמו.

כנסיית סן סולפיס (Saint Sulpice)

כנסיית סן סולפיס. צילום: יואל תמנליס
כנסיית סן סולפיס. צילום: יואל תמנליס

כתובת: 2 Rue Palatine, הרובע ה-6.

מדוע כדאי לבקר שם? בגלל היופי ובגלל “צופן דה וינצ’י”.

זוהי הכנסייה השנייה בגודלה בפריז אחרי הנוטרדאם והיא ללא ספק אחת היפות שבהן. תוכלו למצוא בתוכה לא מעט יצירות מופת ובראשן ציורי הקיר של דלקרואה “יעקוב נלחם עם המלאך” ו”הליודורוס מוצא מהמקדש”. כמו כן תוכלו להנות מיופיה של המזרקה המקסימה שנמצאת בכיכר ממול לכנסיה ולשבת בבית הקפה המפורסם שנמצא ממש מולה. הנה סרטון קצר שמציג לכם את יופיה של הכנסייה במלוא הדרו:

גם מיקומה של הכנסייה הוא מיקום פשוט מנצח. מצד אחד היא נמצאת ליד שדרות סן ז’רמן התוססות (ואם תלכו לבקר קודם בכנסיית סן ז’רמן תקבלו “2 כנסיות במחיר אחד”). מצד שני היא נמצאת בקרבת גני לוקסמבורג שאותם כמובן אסור לפספס. ומי שיחליט לבקר הן בגנים והן בכנסיה יהנה מאוד מהדרך בין שתי הנקודות, מכיוון שהרחובות הקטנים והציוריים שמובילים מהגנים לכנסייה פשוט מקסימים.

אולם מעבר לכל היופי הזה, כנסיית סן סולפיס זכתה לתהילתה בשנים האחרונות לא מעט בזכות צופן דה ווינצ’י או יותר נכון בזכות שעון השמש שמוזכר שם. השעון, אשר נבנה בשנת 1727 במטרה לעזור לכומר של סן סולפיס לקבוע מתי חל חג הפסחא, מכבב בספרו של דן בראון ולא מעט תיירים באים לבקר אותו.

במידה ותרצו להכיר את הכנסייה יותר לעומק, אתם מוזמנים להיכנס לכתבה סן סולפיס – המאהבת של שר החוץ, הצייר המפורסם ובית הבושת.

כנסיית סנט אוסטאש (Saint Eustache)

כנסיית סן אוסטאש - צילום: צבי חזנוב
כנסיית סן אוסטאש – צילום: צבי חזנוב

כתובת:2 Impasse Saint-Eustache. הרובע ה-1.

מדוע כדאי לבקר שם? בגלל היופי והמוזיקה.

כנסיית סנט אוסטאש שהוקמה במהלך המאות ה-16 וה-17 היא הכנסייה האהובה עלי בפריז. לכן אני מופתע בכל פעם שאני מטייל עם פרנקופילים בפריז, כמה אנשים לא מכירים אותה. אז מדוע אני כל כך אוהב את הכנסייה הזאת וחושב שהיא אחת מ”כנסיות החובה” של פריז?

ראשית, מדובר באחת מהכנסיות היפות ביותר בפריז. שילוב מנצח של גותיקה מאוחרת ובארוק מוקדם. כשתכנסו תראו לא רק קירות, עמודים ותמונות אלא גם כמה מצבות קבורה מרהיבות, כשהיפה מכולן היא זו של קולבר, שר האוצר של לואי ה-14.

שנית הכנסייה ממוקמת ממש קרוב לרחוב מונטרגיי, אחד מהרחובות הקולינאריים הכי תוססים וכיפיים. תמצאו שם חנויות אוכל נהדרות, שוק אוכל וכמובן לא מעט מסעדות. כך שלא תצאו מהכנסיה הזאת רעבים גם אם לא תתנו ביס בלחם הקודש…

ולבסוף, איך אפשר לשכוח את המוזיקה השמימית המתנגנת שם? העוגב של כנסיית סנט אוסטאש הוא, ככל הנראה, הטוב ביותר בפריז. תקדישו כמה דקות, תציצו בסרטון ותבינו בדיוק על מה אני מדבר…

מכיוון שיש לא מעט קונצרטים בכנסיה הזאת יש לכם סיכוי מעולה לשמוע את נגן העוגב מתאמן ולהקשיב למוזיקה השמימית חינם אין כסף.

הפנתיאון (Le Pantheon)

כתובת: Place du Panthéon. הרובע ה-5.

מדוע כדאי לבקר שם? בגלל כל האח”מים המתים הקבורים שם.

הפנתיאון. צילום: יואל תמנליס
הפנתיאון. צילום: יואל תמנליס

האמת שרשמית הפנתיאון (מקום קבורתם של גדולי האומה הצרפתית) איננו מקום פולחן נוצר מאז שנת 1885 (למרות שהצלב על הגג נשאר). אולם לצורך העניין נתייחס אליו כאל כנסיה. המבנה שעתיד לשכן את הפנתיאון נבנה בין השנים 1758-1790 והחל את הקריירה בתור כנסייה המוקדשת לז’נבייב הקדושה. אולם מאז החליף המבנה תפקידים במשך קרוב ל-100 שנה והפך מפנתיאון לכנסייה וההפך.

לפנתיאון באים כדי להתרשם לא רק מהמבנה המקסים בסגנון הרוקוקו אלא בעיקר כדי לבקר בקריפטה בה קבורים כל גדולי וגדולות האומה הצרפתיים ובהם ויקטור הוגו, אמיל זולא, מארי קירי, סימון וייל ואחרים. זהו ממש מסע בהיסטוריה של צרפת של ה-200 השנים האחרונות.

להבדיל מהרבה כנסיות, הכניסה לפנתיאון עולה כסף אך בעיני היא בהחלט שווה את זה. אם תרצו לקרוא עליו עוד אתם מוזמנים להיכנס לכתבה הפנתאון – המקברה החילונית של גדולי צרפת.

סן לואי, סן פול (Saint Louis-Saint Paul)

כנסיית סן לואי, סן פול. צילום: צבי חזנוב
כנסיית סן לואי, סן פול. צילום: צבי חזנוב

כתובת:99 Rue St. Antoine. הרובע ה-4.

מדוע כדאי לבקר שם? בגלל ארכיטקטורת הבארוק המרהיבה.

הכנסייה הזאת נבנתה במהלך המאה ה-17 על ידי מסדר הישועים והיא נחשבת לכנסייה הראשית של רובע המארה. אין ספק שאם יש משהו שהישועים ידעו לעשות זה לבנות כנסיות יפות והכנסייה הזאת מרהיבה במיוחד. כנסו פנימה והציצו בכיפה היפהפייה, בעוגב המפואר ובציורים הרבים שמעטרים את הכנסייה. נו, כבר הספקתם להתאהב?

הכיפה של כנסיית סן לואי-סן פול. מקור צילום: ויקיפדיה.
הכיפה של כנסיית סן לואי-סן פול. מקור צילום: ויקיפדיה.

אם זה לא הספיק לכם אז בוודאי תשמחו לדעת שהייתה זו הכנסייה האהובה על מדאם דה סבינייה, שהעוגב פה והאוסטיקה מצויינים ופעמים רבות מושמעים כאן קונצרטים נהדרים. בקיצור, כל מה שכנסייה טובה צריכה להכיל.

כנסיית המדלן

כנסיית לה-מדלן. צילום: יואל תמנליס.
כנסיית לה-מדלן. צילום: יואל תמנליס.

כתובת:Place de la Madeleine. הרובע ה-8.

מדוע כדאי לבקר שם? בגלל הארכיטקטורה המרהיבה והמוזיקה.

כנסיית המדלן תהיה מזוהה עד קץ הדורות עם פושון, שחנות האוכל המפורסמת שלו נמצאת מאחוריה. כמו כן היא תהיה מזוהה לא פחות עם נפוליון שאחראי לבנייתה ואם תעשו את מסלול הטיול בעקבותיו בגדה הימנית אתם תגיעו אליה בוודאות.

כשתכנסו פנימה ותראו את ההוד וההדר תבינו מדוע המלצתי לכם להגיע אליה. לא סתם ראה נפוליון בכנסייה מקום המוקדש לגבורת הצבא הצרפתי (בתקופה שהמילה “גבורה” עוד הייתה קיימת בלקסיקון הצרפתי). המקום נראה כמו מקדש יווני או רומי ולמרות שיש עוד כמה כנסיות מהמאה ה-19 שדומות לה מעט, אני יכול לומר בוודאות שהארכיטקטורה שלה יחודית.

ואם כל זה לא הספיק לכם אז בוודאי תשמחו לשמוע שהאקוסטיקה במדלן פשוט מצויינת וזו הסיבה שמתקיימים בה לא מעט קונצרטים כמו זה למשל:

אז בין אם זה נפוליון, פושון או המוזיקה. אין ספק שכנסיית המדלן שווה ביקור.

במידה ותרצו לקרוא עוד על הכנסייה הזאת אתם מוזמנים להיכנס לכתבה כנסיית מדלן – מבית כנסת עתיק ועד למקדש התהילה של נפוליון.

בזיליקת סן דני (Saint Denis)

הקבר של לואי ה-16 ומארי אנטואנט בבזיליקת סן דני. מקור צילום: ויקיפדיה.
הקבר של לואי ה-16 ומארי אנטואנט בבזיליקת סן דני. מקור צילום: ויקיפדיה.

כתובת:1 Rue de la Légion d’Honneur. פרבר סן דני (מחוץ לפריז).

מדוע כדאי לבקר שם? בגלל הארכיטקטורה המרהיבה והקברים של מלכי צרפת.

הכנסייה האחרונה בכתבה הזאת לא נמצאת ממש בפריז, אלא בפרבר סן דני הנקרא על שמה.ויותר גרוע מזה, דובר באחד הפרברים הפחות סימפטיים של פריז. אז למה אני שולח אותכם לשם?

מכיוון שזו בעיני הכנסיה הגותית המרשימה ביותר בפריז והסביבה (אולי אפילו יותר מהנוטרדאם) ובמיוחד בגלל שכאן נקברו כמעט כל מלכי צרפת החל מהמאה ה-7 לספירה. אומנם עצמות המלכים כבר לא נמצאות כאן (הן הוצאו מקברן ונזרקו על ידי המהפכנים בזמן המהפכה הצרפתית), אך קבריהם נמצאים בכנסייה והם מרהיבים. ואם אינכם מאמינים לי כמה שהכנסיה הזאת מקסימה פשוט הציצו בסרטון הקצר הבא ותשתכנעו.

כמו הפנתיאון והסנט שאפל גם כאן הכניסה עולה כסף, אך לדעתי שווה כל גרוש. במידה והחלטתם לנסוע לשם מומלץ בחום לקנות כרטיסים מראש דרך הקישור הזה.

במידה ותרצו להכיר את ההיסטוריה של הכנסיה הזאת אני ממליץ לכם לקרוא את הכתבה בזיליקת סן דני – מקום קבורתם של מלכי צרפת (או לפחות של רובם).

מוזמנים ליצור איתי קשר

מתכננים טיול לצרפת?
מוזמנים להיכנס ל"ארגז הכלים" שלי שמכיל שורה של אתרים אמינים להזמנות מלונות, כרטיסים, רכבים וכל דבר נוסף שתזדקקו לו לבניית טיול מושלם.
רוצים לא לפספס אף כתבה?
הרשמו לעלון שלי ותתחילו לקבל כתבות מרתקות כל שבוע לאימייל. כבונוס אשמח גם לתת לכם בחינם את ההרצאה שלי "טיול בפריז בעקבות מולייר".​
הפרנקופיל
בואו נשמור על קשר

הכתבות המעניינות ביותר, מידע על טיולים בצרפת, הרצאות, ערבי שאנסונים ועוד דברים שפרנקופילים אוהבים אצלך במייל פעם (או מקסימום פעמיים) בשבוע.

ואם זה לא שכנע אותכם…

מי שנרשם כעת יקבל את הרצאה שלי על טיול בפריז בעקבות מולייר בחינם!