איך שורדים את שדה התעופה שארל דה גול בקיץ 2023?
לפני שאתחיל לספר לכם על שדה התעופה עצמו, ברצוני להתחיל בסדרה של טיפים חשובים שיעזרו לכם לשרוד את הנחיתה וההמראה משדה תעופה זה. מדוע החלטתי להתחיל דווקא עם המידע הזה?
בוודאי ראיתם את אינספור הפרסומים והכתבות על התורים המטורפים בנתב”ג, שנובעים ממחסור קשה בכוח אדם ומהצד השני אזרחים רבים שלא טסו בגלל הקורונה נוהרים לחו”ל. אתם נאנחים וחושבים שזה רק בישראל ובצרפת המצב הרבה יותר טוב.
לצערי, אני לא איש בשורות, שארל דה גול ושדות תעופה אחרים בצרפת סובלים מבעיות זהות ואף חמורות יותר.
הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לשרוד את החוויה בצורה מיטבית:
נחיתה בשארל דה גול
התור לביקורת דרכונים יכול לקחת שעה ויותר, ההמתנה למזוודות יכולה לקחת שעה. לכן, אם אתם מזמינים מונית מהארץ או שירות הסעה או שקרוב משפחה מגיע לאסוף אתכם, כדאי לתת זמנים נדיבים אחרי הנחיתה.
אם אתם סובלים מבעיה רפואית כמו כאבי גב, אחרי ניתוח או פציעה, כדאי להביא אישור מהרופא ולהציג אותו בשדה בארץ לדיילות הקרקע. כאשר תנחתו ותעמדו בתור לא תוכלו לקבל סיוע. אם זאת, דיילות במטוס יכולות לזמן עבורכם עזרה שתגיע למטוס ותלווה אתכם בכיסא גלגלים או ברכבים הקטנים (בוגי) שנמצאים בשדה.
המראה משארל דה גול
הישראלים בדרך כלל עומדים בתור נפרד לצ’ק אין, אבל בעמדת המשטרה בכניסה לשערים אנחנו עומדים כמו כולם עם כולם, לצערי זה תור ארוך מאד. לכן כדאי להגיע לשדה מספיק זמן לפני ההמראה.
הורים לילדים מיוחדים שמתקשים לעמוד בתור
הציגו עוד בארץ את תעודת הנכה ואת תעודת אל-תור (הציגו לנציגים של השדה ולא לאזרחים אחרים בתור). שימו לב שתעודת אל-תור לבדה לא תקפה בצרפת אבל כרטיס הנכה תקף. הציגו אותו לדיילת הקרקע בצ’ק אין והיא תפנה אתכם לעמדה המיוחדת שתעניק לכם שירות. אל תחכו לתור כדי להציג את התעודה, אם כי הצגת תעודה תעזור לכם גם בתור, אבל היא תהיה למעבר המשטרתי ולא לכל התורים בהמשך.
שביתות בשדה התעופה
עדכונים על שביתות של צוות האוויר אמורים להגיע אליכם ישירות לאימייל, כולל ציון המועד החדש לטיסה שלכם (זה קורה רק בחברות תעופה צרפתיות).
צוותי קרקע כוללים אנשי ביטחון, עובדי תברואה, דיילי קרקע, סבלים, נהגי אוטובוסים בתוך השדה, אפילו במגדל הפיקוח. השביתות כבר החלו והן יתרחשו לאורך הקיץ ולא תמיד תקבלו הודעה מחברת התעופה. לא כל העובדים שובתים באותו יום או באותה שעה, אבל אם קבוצת אנשי מקצוע אחת שובתת, זה משפיע על התנהלות השדה כולו.
הכי חשוב! המון המון סבלנות.
הקיץ הזה יהיה קשה בשדות התעופה, אבל צרפת שווה את זה.
אז אחרי המידע החשוב, בואו נדבר על שדה התעופה עצמו:
מידע חשוב למטייל
אילו חברות טסות לשארל דה גול והיכן ניתן למצוא טיסה זולה?
נתחיל קודם כל עם הטיסה עצמה. קיימות לא מעט חברות תעופה, אשר טסות לשדה תעופה זה:
- אל על
- ארקיע
- אייר פראנס
- ASL איירליינס צרפת
- XL אירוויז
- איזיג’ט
- ועוד לא מעט חברות תעופה קטנות יותר
בימים כתיקונם (נכתב בעת מגפת הקורונה), מתקיימות טיסות סדירות לשארל דה גול על בסיס יומי. מרביתן מתקיימות על ידי אל-על ואייר פראנס.
טיסה ישירה לפריז לוקחת כ-4.5 שעות. טיסה לא ישירה יכולה לקחת בין 7 שעות ל…(כיד הדמיון הטובה, הכל תלוי בכמות עצירות הביניים).
אם אתם מחפשים כרטיס טיסה זול מנתב”ג לשארל דה גול ובחזרה, אתם מוזמנים להיכנס לכתבה טיסות לצרפת – לאילו ערים ניתן לטוס ישירות ובזול? ולמצוא שם שורה של אתרים מומלצים שבהם אני משתמש כדי למצוא כרטיסי טיסה זולים.
מידע על המראות ונחיתות
רוצים לעקוב אחרי הטיסה שלכם משדה התעופה שארל דה גול או אליו? אתם מוזמנים להיכנס לקישור הזה.
כמה טרמינלים יש בשארל דה גול?
טרמינל 1- נבנה בשנות השבעים כחוויה עתידנית בצורת חלליות ומעברים מוזרים. 50 שנים אחרי, הוא בעיקר מבוך מוזר כמו דיזנגוף סנטר.
טרמינל 2 –הוא הגדול ביותר ומחולק לשבעה מיני טרמינלים לפי אותיות לטיניות, לדוגמא 2E 2D. המיני-טרמינלים מחוברים אחד לשני ואתם יכולים לעבור רגלית מאחד לשני, בעזרת רכבת פנימית או בעזרת שירות אוטובוסים חינמי של השדה שמופיע בשילוט בתוך הטרמינל.
טרמינל 3- מיועד לטיסות שכר מכל העולם. איזי ג’ט וראיין אייר מגיעים לטרמינל 3.
איך עוברים מטרמינל לטרמינל?
אין צורך להילחץ, אני כאן 🙂
מטרמינל 1 לטרמינל 2 או טרמינל 3 – אוטובוסים שנקראים CDGVL יקחו אתכם ללא תשלום לשדה היעד. האוטובוסים עוברים כל עשר דקות לערך, והם עוצרים בכל הטרמינלים ובמיני טרמינלים.
האוטובוסים נעים בלולאה בין השדות לכן אין לכם מה לדאוג אם אתם עומדים בתחנה הנכונה.
איך מגיעים לפריז משארל דה גול וההיפך?
מוניות
עקבו אחרי הסימון שמציין תחנת מוניות. כאשר תנחתו יקפצו עליכם אנשים שיציעו לכם מונית לפריז, חלקם יראו לכם את המונית ואת תעודת נהג מונית. אל תעלו על המוניות האלה. הנהגים ייקחו אתכם לפריז אבל הם יציעו לכם מונה או מחיר מופקע (המחיר המקובל הוא 65 יורו לנסיעת ספיישל, נכון ל-2022) והכי חשוב: לחלקם אין ביטוח נוסעים.
אם תרצו לקחת מונית משדה התעופה, קחו אותה אך ורק מתחנת המוניות בנמל, או הזמינו מונית מראש (בכתבה תחבורה בפריז תוכלו למצוא כמה נהגים מומלצים).
הערה חשובה שחוסכת מבוכה – האות A והמספר 1 דומים בהיגוי שלהם למי שלא דובר צרפתית, לכן יש לנהגים להבין שאתם רוצים להגיע לשדה 1 ולא לשדה A. כדאי לציין תמיד ליד האותיות את הספרה 2 קודם למשל: 2A.
הובר / בולט
אפליקציות שדומות מאד לגט טקסי. ההבדל הוא שהובר/בולט אינן מוניות עם כובע של מונית, אלא מכוניות רגילות. מניסיוני, קשה לפעמים לאתר את כלי הרכב האלה, כי אין להם מקום מיועד כמו למוניות, ואם אין לכם שירות גלישה חינם תתקשו למצוא אותם כאשר תצאו מהשדה וכבר לא יהיה לכם אינטרנט בחסות ה-WiFi של שארל דה גול.
הורדת אפליקציית אובר
הורדת אפליקציית בולט
רכבת בין עירונית
עקבו אחרי השילוט שמוביל לתחנה נמצאת בטרמינל, קנו כרטיסים במכונה – אין אפשרות לקנות במקום אחר. אל תזרקו את הכרטיסים כי תצטרכו להציג אותם ביציאה.
השכרת רכב
אם אתם רוצים להגיע משדה התעופה הישר לפריז, אני ממש לא ממליץ לשכור רכב לצורך זה, מכיוון שלא קל לנהוג בפריז ויש המון בעיות חניה. אולם אם החלטתם לנסוע משדה התעופה שארל דה גול לאחד ממחוזות צרפת, דוגמת נורמנדי, תוכלו למצוא מידע מפורט על השכרת רכב בשארל דה גול בכתבה השכרת רכב בפריז.
אוטובוסים של איר פראנס
שילוט יפנה אתכם לרחבת האוטובוסים של איר פראנס. שימו לב לתחנות העצירה – הן מעטות, לכן ייתכן שתצטרכו מונית או מטרו להגיע ליעד. הנסיעה אינה זולה, לכן זאת אופציה פחות נוחה ומשתלמת.
החזרי מס בשדה התעופה שארל דה גול
עשיתם קניות בפריז? באפשרותכם לתבוע את החזרת מס המכירה (מע”מ) על כל רכישה שביצעתם באיחוד האירופי במהלך שהותכם, בתנאי שאתם:
- אינכם תושבי האיחוד האירופי
- מעל גיל 16
עלות הרכש משתנה בהתאם לסוג המוצר שנקנה, וכך גם אחוזי ההחזר. אלו הפרטים שאני מכיר, ומומלץ לברר היטב את נהלי המכס מבעוד מועד.
הגעה למשרדי החזרי המס
- טרמינל 1: בקומת CDGVAL (השאטל המחבר בין טרמינל 1 ל-2) באולם 6
- טרמינל 2A: המראות, שער 5
- טרמינל 2C: המראות, שער 12
- טרמינל 2D: המראות, שער 6
- טרמינל 2E: המראות, שער 4
- טרמינל 2F: קומת נחיתות
- טרמינל 3: המראות
החזר מס הוא אחד השירותים שנפתחים רק ב-6 בבוקר. התור להחזר המס מתחיל להיווצר כבר ב-5:30 בבוקר, אז מומלץ לתכנן את הלו”ז שלכם לפי הצורך.
כדי לקבל החזר מס, בקשו בזמן התשלום בקופה טופס החזר מס. לא ניתן לקבל את הטופס בכל חנות. אם אפשר לקבל את הטופס בחנות, יש להגיע לקופה, בה ימלאו עבורכם את הטופס (יש צורך בהצגת דרכון ומוצרי הקנייה). בזמן מילוי הטופס ישאלו אתכם אם אתם רוצים החזר במזומן או בכרטיס אשראי, ויציינו זאת בטופס. הטופס וחשבונית הקנייה יוכנסו למעטפה מיוחדת – שמרו עליה עם כל מה שבפנים. באזור החזר המס בשדה התעופה שארל דה גול, יש לפני הצ’ק אין הפיזי מקום מיוחד בו צריך לעשות ולידציה של הטופס במכונה אוטומטית. לשם כך יש צורך בדרכון ואישור עלייה למטוס או כרטיס טיסה. אם אתם לא אזרחי האיחוד האירופי ורוצים את הזיכוי באשראי, זה יבוצע על ידי המכונה.
אם אתם אזרחי האיחוד האירופי או שאתם רוצים החזר מס עבור מוצרים שלא נקנו בפריז, יש צורך לפנות לנציג ולהראות את הקניות (ולא רק את הטופס שמילאו בחנות), כמו גם אישור עלייה למטוס או כרטיס טיסה. יש הוראות מדויקות במקום, ואפשר גם לשאול את העובדים.
אם אתם רוצים החזר במזומן, יש לעבור קודם את כל הליך היציאה מצרפת, כולל הגירה ובדיקת גוף. כשמגיעים לאזור הדיוטי פרי, יש חנות שנקראת Detax / Tax Refund. מראים את הטופס שעבר ולידציה במכונה ומקבלים את המזומן. דמי טיפול בסך כמה יורו נגבים על כל טופס.
אם אין לכם זמן לחכות, אתם יכולים לשלשל את המעטפה הסגורה עם הטופס לתיבה שקופה בכניסה לחנות, והכסף יגיע לכרטיס האשראי שצוין בטופס.
(תודה לשולי אבן חן על הטיפים החשובים בנושא החזר מס בשדה התעופה).
עוד כמה טיפים קטנים וחשובים
- שארל דה גול נסגר בשעות הלילה. אני מתכוון לא רק לחנויות ומסעדות – הטרמינל נסגר בחצות ואנשי הביטחון עוברים בכל השדה כדי להוציא את כולם החוצה ולנעול. אם חשבתם לחסוך לילה במלון או כסך למונית, תאלצו לחכות מחוץ לשדה (לא נעים בחורף). אם אתם חוזרים מוקדם בבוקר או מגיעים מאוחר בלילה, יכול להיות שיהיה כדאי להעביר את הלילה באחד מבתי המלון שקרובים לשדה התעופה שארל דה גול. תוכלו למצוא כמה מלונות לא רעים בקישור הזה.
- בעמדות הבידוק ייקחו מכם את בקבוקי השתייה, לכן לא כדאי לקנות דקה לפני שעולים למטוס.
- בשדה תמצאו מכונות שתיהי וחטיפים במחיר זול יותר מהמחיר בדוכנים. הן מקבלות גם כרטיסי אשראי אבל מניסיוני זה לא תמיד עובד. תשלום דרך ארנק דיגיטלי אפשרי, מזומן הן תמיד מקבלות בשמחה.
- חברות טיסה צרפתיות מגישות את הארוחה עם כלים חד פעמיים מחומר שמזכיר שילוב של קרטון ועץ – שילוב גרוע במיוחד. החומר הזה קיים בכל צרפת, גם במזנונים. אם יש לכם ילדים רגישים, כדאי להביא כלים חד פעמיים לכל מקום.
- מומלץ בחום לעשות צילום מסך של מפת השדה או להוריד סרטון קצר למכשיר הסלולרי, זה יעזור לכם למקם את עצמכם בטרמינל וגם למצוא את המקדונלדס הכי קרוב. תוכלו למצוא את המפה בקישור הזה.
- בכל שדות התעופה יש בתי מרקחת (לפני הבידוק הביטחוני). הם מסומנים בצלב ירוק ומהבהב, בדרך כלל, וקל לזהות אותם.
- אם אתם חשים ברע בשדה, סמנו לכל עובד שעובר, ותקבלו סיוע. אם חלילה אתם מתעלפים או קורה משהו חמור יותר, אל דאגה: למרות שהשדה ענק, צוותים רפואיים ואמבולנסים נמצאים בכל טרמינל ותקבלו טיפול ללא תשלום.
סגרתם את נושא הטיסות ושדה התעופה?
הנה שתי כתבות שממש לא כדאי לכם לפספס.
פריז למטייל – המדריך המלא
אחרי שסגרתם את נושא הטיסות, מגיע השלב המעניין באמת: תכנון הטיול בפריז! על מנת להפוך את החיים שלכם לקלים יצרתי את פריז למטייל – מדריך הפרנקופיל המלא, אשר מכיל את כל מה שתזדקקו לו כדי לבנות חופשה (המלצות, מסלולי טיול, מידע היסטורי ועוד).
מה עושים אם יש לכם קונקשן קצר בפריז?
אם אתם מגיעים לשדה התעופה שארל דה גול לקונקשן בן 5 שעות או יותר, ואתם שואלים את עצמכם מה אפשר לעשות בזמן הזה, יש לי את הפתרון המושלם!
יצרתי בשבילכם מסלול טיול שיאפשר לכם לקפוץ לכמה שעות לפריז ואז לחזור לשדה התעופה לקראת הטיסה הבאה שלכם. תוכלו למצוא אותו בכתבה קונקשן בפריז.