יום הבסטיליה בפריז – טיפים והמלצות לחוגגים ב-14 ביולי מאת גל שטיינר וצבי חזנוב

יום הבסטיליה בפריז - טיפים והמלצות לחוגגים ב-14 ביולי מאת גל שטיינר וצבי חזנוב
זמן קריאה משוער: 5 דקות

יום הבסטיליה הוא חג לאומי חשוב, שהצרפתים לוקחים ברצינות תהומית, כמו כל דבר הקשור במורשתם. אם במקרה אתם מתכוונים להיות בפריז ב 13 וב-14 ביולי אתם ללא ספק תהיו עדים לאחת החגיגות הכי מושקעות שאי פעם ראיתם. המטרה של הכתבה הזאת היא להסביר לכם מדוע הצרפתים חוגגים את היום הזה באדיקות כזאת ולספק לכם מידע על החגיגות הכי שוות וכמובן, היכן הכי כדאי לראות את הזיקוקים.

אז בואו נצא לדרך ונתחיל בלנסות להבין מה קרה שם וכיצד הפך ה-14 ביולי לחג לאומי.

ההיסטוריה של יום הבסטיליה (יום העצמאות הצרפתי)

האמת היא שאין מיתוס גדול ושקרי יותר בהיסטוריה הצרפתית (להוציא אולי המיתוס ש- 90% מהצרפתים היו ברזיסטנס), מאשר כיבוש הבסטיליה.

כפי שניתן לקרוא בכתבה שלי הבסטיליה – 7 דברים שלא ידעתם על המבצר המיתולוגי של פאריז, הבסטיליה לא באמת הייתה בית הכלא הנוראי שכולנו חושבים שאנו מכירים. במקום זאת היה מדובר ב”כלא דה לוקס” שרוב האנשים שנכלאו בו לא היו מתנגדים פוליטיים גדולים אלא אנשים שמשפחתם ביקשה מהמלך שיכלא אותם לזמן מה כדי שיפסיקו לעשות בושות (ע”ע המרקיז דה סאד).

אולם לפני שנמשיך, רוצים לראות כיצד נראתה הבסטיליה לפני שהרסו אותה? אתם מוזמנים לצפות בסרטון הקצר הבא שיצרתי:

מה שמעניין הוא שאם היו מחכים עוד קצת הרי שלואי ה-16 בכבודו ובעצמו היה הורס את הבסטיליה, אולם להיסטוריה אין זמן לחכות. בקיץ של שנת 1789 התרחשו מספר אירועים, אשר גרמו בסופו של דבר להמון הפריזאי לכבוש את הבסטיליה. היה זה שילוב של רעב שנבע מכמה חורפים לא סימפטיים ופיטוריי שר האוצר המוערך נקר (Necker), אשר חיממו את השטח וגרמו להמון להתחיל להפגין.

ב-14 ביולי 1789 התקהל המון זוהם ליד הבסטיליה ודרש ממפקד הבסטיליה דה לוניי (De Launay) לפתוח את השערים ולתת לו את הנשק. מפקד הבסטיליה לא הסכים והחל מו”מ עיקש בינו לבין ראשי המורדים (במאמר מוסגר: המו”מ התרחש במהלך ארוחת הבוקר, מה שמראה לנו שגם ברגעים ההיסטוריים הגדולים ביותר האוכל בא תמיד ראשון). ואז, פתאום נורתה יריה מתוך המבצר וההמון הזועם הסתער.

כיבוש הבסטילייה. מקור ציור: ויקיפדיה.
כיבוש הבסטילייה. מקור ציור: ויקיפדיה.

זה אולי נשמע כמו מעשה גבורה אך הוא לא באמת היה כזה. על הבסטילייה הגנו חבורה של חיילים זקנים או פצועים וכיבוש הבסטילייה דומה היה יותר לכיבוש הקרייה על ידי המון תל אביבי, רגע לאחר שהכריזו על מבצע בקניון עזריאלי. כשההמון כבש את הבסטיליה וטבח בחיילים שם הוא גילה 7 אסירים ביניהם 4 גנבים, משוגע אחד ועוד שניים שמשפחתם שנכלאו במבצר על פי בקשה מפורשת של משפחתם.

אז כפי שאתם רואים, לא מדובר במעשה גבורה גדול וגם הבסטיליה היא לא בדיוק “מבצר האופל”, אולם כיבוש הבסטיליה נחשב ובצדק לאחד משיאיי המהפכה הצרפתית ולכן מהר מאוד הפך ליום חג אותו אנו חוגגים עד ימינו אלה.

דברים ששווה לעשות ביום הבסטיליה

אז אחרי שהבנתם מה חוגגים והחלטתם להיות בפריז ב-14 ביולי, הגיע הזמן לראות מה מתרחש ביום החגיגי הזה.

מסיבות רחוב

נכחתי באחת ממסיבות הרחוב שהתקיימו בכיכר הרפבליק. המסיבה היא בעצם זמרים ששרים שירי רוק וקצב, ישנם דוכני בירה ואנשים רוקדים, צוחקים ונהנים. האוריה במקומות אלו מאוד דומה לערב העצמאות אצלינו, רק בלי הפטישים, הצעקות, והקצף.

בנוסף, יש מסיבות מיוחדות בתחנות מכבי האש, שבו לוחמי האש פותחים את התחנה ומארחים אנשים. במקום יש די גי וממש כיף שם. המלצה! מומלץ להגיע למסיבות אלו מוקדם שכן, המקום מתמלא מאוד מהר כי זהו אירוע מיוחד. המסיבות נמשכות עד אור הבוקר.

המצעד של יום הבסטיליה

ביום למחרת ביום הבסטיליה מגיעים המונים אל Champs-Elysées כדי לצפות במצעד הצבאי שיוצא מה- Arc de Triomphe ומגיע עד ה- Place de la Concorde. המצעד מתחיל בשעה 10:00. למצעד מומלץ לתפוס מקום כמה שיותר קרוב לכיכר הקונקרוד שכן, שם כל ההופעה מתרחשת. לכן מומלץ להגיע כבר בשעה 9:00 ולתפוס מקום טוב, אך יש לקחת בחשבון שיש המוני אנשים ועומדים בצפיפות. מומלץ להצטייד בכסא נייד ובקבוק מים, מאוד חם, אין מקום מוצל ולוקח זמן עד שהמצעד יתחיל.

"המצעד האווירי" של יום הבסטיליה. צילמה: גל שטיינר
“המצעד האווירי” של יום הבסטיליה. צילמה: גל שטיינר

מי שיטייל בשדרות כמה שבועות לפני ישים לב למוטות הברזל המונחים על הרצפה ועל ההכנות למצעד שכן, כיאה לצרפתים שלוקחים את הזמן אט אט כל החלק התחתון של השדרת ייבנה ולבסוף יקומו שם טריבונות אשר יכילו מאות מוזמנים למצעד אשר יעמדו על בימת הכבוד ומקבלים המצעד.

חיילים במצעד ביום הבסטיליה. צילמה גל שטיינר.
חיילים במצעד ביום הבסטיליה. צילמה גל שטיינר.

במצעד מוצגים, חייל הפרשים עם מאות חיילים על סוסים מפוארים, טנקים, יחידות לוחמות, גיפים, צנחנים שצונחים ישירות לכיכר ועוד. ביום זה ניתן לצפות במשדר בשידור חי בערוץ הצרפתי. החגיגות נמשכות כל היום בפיקניקים ברחבי הפארקים, שייט לרחבי הסיין ועוד. המוזאונים ביום זה מתפקדים רגיל , גם המסעדות רק קחו בחשבון שביום זה התפוסה תיהיה גבוה יותר, והצפיפות בהתאם.

שימו לב: מגדל אייפל באותו יום פתוח עד השעה 18:00 בלבד.

בנוסף אם תציצו ותפנו את מבטכם לכביש השדרה תוכלו להבחין שנעלמו הרמזורים. מערכת הרמזורים בשבועות אלו הינה ניידת שכן בסוף יולי מתקיימות בשדרות גם תחרות האופניים העולמית טור דה פרנס ולכן כביש השדרות מתפנה מכל מפגע שיכול להפריע לרוכבי הטור ולאנשי המצעד.

צפייה בזיקוקים של יום הבסטיליה

לקראת הלילה מגיעים אלפי אנשים אל ה- Champ-de-Mars כדי לצפות במופע זיקוקי הדינור. מלבד הזיקוקים מתקיים במקום כמידי שנה גם קונצארט חגיגי. מפורסמים מכל רחבי צרפת מופיעים בו. שכן קונצארט זה נחשב לאליטה של ההופעות הצרפתיות.

אנשים מגיעים כבר בשעות אחה”צ על מנת לתפוס מקום טוב לקונצרט ולצפייה במופע הזיקוקים. לפני מספר שנים שגרתי בפריז אמרתי שחייבת גם לחוות את החויה הפריזאית הזאת אך אומר ואדגיש שלא אחזור עליה שוב שכן כל כך צפוף בדשא שאנשים רבים על כל חתיכה פנויה.

זיקוקי דינור במגדל אייפל בזמן יום הבסטיליה. צילמה גל שטיינר.
זיקוקי דינור במגדל אייפל בזמן יום הבסטיליה. צילמה גל שטיינר.

בנוסף, נושא השירותים… בעייתי. ישנם כ 4 עמדות שירותים ל100 אלף איש אז יש 2 ברירות. או להתאפק עד ש… או פשוט להשתחל לתוך אחד השיחים שהמוני אנשים מסביב. בסיום ההופעה כל תחנות המטרו מסביב סגורות וישנה הליכה של כמה קמ טובים לתחנת המטרו הכי קרובה. לאחר הליכה של 25 דקות עם עוד 100 אלף איש אתה מוצא את עצמך בשדרות האליזה ומשם תוכלו לקחת מטרו חזרה למלון או אוטובוס לילי.

כיצד אפשר לצפות בזיקוקים של יום הבסטיליה בסטייל ומבלי להידחס?

אם אינכם רוצים להידחף בין המוני בני אדם, להתאפק ואח”כ ללכת קילומטרים וכל זאת על מנת לראות את מופע הזיקוקים, אז יש פתרון.

החברות שעושות שייט על הסיין מקיימות באותו יום שייט מיוחד הכולל ארוחת ערב חגיגית ועצירה ליד מגדל אייפל כך שתוכלו לראות את מופע הזיקוקים, בעודכם יושבים בנוחות ליד שולחן ושותים שמפנייה. זוהי חוויה לא זולה אבל מצד שני, לא כל יום אתם נמצאים בפריז בזמן יום הבסטיליה…

אז אם תרצו לחגוג את יום הבסטילייה בסטייל תוכלו למצוא כמה אופציות נהדרות בקישור הזה.

חגיגות הבסטיליה מחוץ לפריז

בנוסף לקונצרט, ברוב הברים והמועדונים בעיר מתקיימות מסיבות קטנות ועליזות. לאחר מכן ב 15 ליולי הצרפתים יוצאים לחופשות השנתיות שלהם ה- ווקאנס . המוני מקומיים נוסעים מחוץ לעיר ומשאירים את העיר לתיירים. אם אתם לא נמצאים בפריז במהלך החגיגות אין סיבה לדאגה אפילו בכפרים הכי קטנים בצרפת מתקיימות חגיגות לציון יום הבסטיליה עם מצעדים, מסיבות רחוב ומופעי זיקוקין דינור. כל אחד חייב להיות לפחות ביום בסטיליה אחד בחייו.

כמה מילים על גל שטיינר יניב

גל שטיינר יניב הינה יועצת לענייני תיירות בפריז וצלמת. הכותבת בונה מסלולים ייחודים ופרטניים בהתאמה אישית , מצלמת ועושה בוקים אישים בפריז.

לגל יש ידע רב בכל הקשור לפריז ותמונותיה פורסמו בספר ” המשפחה המטיילת לפריז” ובנוסף זכו בתחרויות צילום בפריז. ניתן לפנות בפייסבוק ולקרוא עליה המלצות חמות.

מוזמנים ליצור איתי קשר

מתכננים טיול לצרפת?
מוזמנים להיכנס ל"ארגז הכלים" שלי שמכיל שורה של אתרים אמינים להזמנות מלונות, כרטיסים, רכבים וכל דבר נוסף שתזדקקו לו לבניית טיול מושלם.
רוצים לא לפספס אף כתבה?
הרשמו לעלון שלי ותתחילו לקבל כתבות מרתקות כל שבוע לאימייל. כבונוס אשמח גם לתת לכם בחינם את ההרצאה שלי "טיול בפריז בעקבות מולייר".​
הפרנקופיל
בואו נשמור על קשר

הכתבות המעניינות ביותר, מידע על טיולים בצרפת, הרצאות, ערבי שאנסונים ועוד דברים שפרנקופילים אוהבים אצלך במייל פעם (או מקסימום פעמיים) בשבוע.

ואם זה לא שכנע אותכם…

מי שנרשם כעת יקבל את הרצאה שלי על טיול בפריז בעקבות מולייר בחינם!