טיול בצרפת עם הילדים הוא חוויה נפלאה. אתם מבלים זמן איכותי כמשפחה וזוכים להיות אחד עם השני שלא במסגרת העייפה של גן-בי”ס- שיעורי בית- חוגים ועבודה. זה הזמן שלכם להתנתק לרגע, לחוות מציאות חדשה, תרבות חדשה, אוכל שונה ופינוקים ובילויים שבד”כ בארץ אתם לא מגיעים אליהם.
עם זאת, בילוי משפחתי בצרפת צריך להיות מתוכנן נכון. יש להתחשב בהמון גורמים שלפעמים נראים לנו חסרי חשיבות או אפילו בנאלים, אבל במדינה אחרת יכולים להשפיע מאד על ההנאה שלכם. אנסה להסביר מנסיוננו על הנקודות שכדאי לשים לב אליהן כאשר מטיילים בחו”ל עם ילדים ומתבגרים. נתחיל מהבסיסי ונמשיך למורכב.
למה חייבים לדאוג כשמטיילים בצרפת עם מתבגרים?
תזונה טובה
כאשר ילדים רעבים (ובמיוחד מתבגרים) כל הסביבה מרגישה את זה. צריך לדאוג לאוכל אמיתי ומזין, ולא סתם מאפים וקינוחים. אם אתם יודעים שהילד/ה לא אוהבים להתנסות באוכל שונה נסו מראש למצוא מקומות שמתאימים להם בכל יום במהלך החופשה.
שינה טובה
אם הילד שלכם לא קיבל את שעות השינה להן הוא זקוק הוא יהיה עצבני וחסר סבלנות, דבר שישפיע על כל מהלך היום. אם אתם כבר בחופשה, פרגנו להם בוקר מאוחר. לא צריך לקום וישר לרוץ לאיזה מוזיאון, תנו להם להנות מאחד התחביבים האהובים עליהם (רק שלא יקומו בשתיים, כן?).
היגיינה ושירותים
באירופה הכל נגיש כמעט כל הזמן – בתי מרקחת וסופרים נמצאים בכל פינה. בספרד יתנו לכם להכנס כמעט בכל בר אם אתם צריכים לשירותים, בפריז זה קצת יותר בעייתי. אגב, זה לא משהו שהם עושים בכוונה לתיירים, גם הצרפתים סובלים מאותה בעיית נגישות. הפתרון הכי טוב הוא לקנות אספרסו או בקבוק מים ולגשת לשירותים.
הגיינה נשית
אפשר למצוא בכל מקום, אבל חשוב שתקחו גם עליכם רזרבה קטנה, במקרה והמתבגרת החליפה תיק או שכחה במלון.
מתבגרים צריכים מרחב
מתבגרים צריכים את “הספייס” שלהם. זהו צורך אמיתי. הם לא מתפנקים, הם לא אנטיפתים כי בא להם והם לא עושים “דווקא” . בחופשה משפחתית הם תקועים כל היום עם המשפחה – לכל מקום צריך ללכת ביחד, לישון באותו חדר מלון ביחד , לאכול במסעדות ביחד…
לאן שהם לא יפנו הם יתקלו בהורים ובאחים הקטנים. ועוד הם צריכים לחייך בכל התמונות, כי זה נראה שהם לא נהנים. זו נקודה מאד חשובה שלפעמים מולידה הרבה ריבים ולחץ. הרי אתם השקעתם המון בטיול, ולמה הם לא יכולים להתאמץ קצת.
אז קודם כל תדעו שזה לא קשור למשפחה, זו פשוט המציאות שלהם כרגע.
איך אפשר לפתור את זה (או לפחות קצת להקל):
סמכו עליהם
תנו להם להיות אחראים על עצמם ועל הסובבים אותם. הרשו להם לארוז את המזוודה שלהם לבד. הם יחליטו מה לקחת ומה להשאיר. אפשר לתת להם קצת טיפים (למשל מזג האויר שצפוי להיות ובמה כדאי להצטייד), אבל לא לעמוד להם על הראש. אם הם שכחו משהו, לא נורא. אתם מטיילים באירופה ולא בבוליביה, אפשר לקנות ולהשלים כל מה שיהיה חסר.
תנו להם להזמין את האוכל שלהם במסעדה, לשלם פה ושם על דברים, לשאול לבד איפה השירותים, ואפילו משימות קטנות שיראו שאתם סומכים עליהם ושזקוקים ליכולות שלהם במארג המשפחתי. (ללכת לבד לקנות משהו בסופר, לבקש מידע בדלפק המלון ועוד ועוד).
עצמאות
אם הם לא רוצים להצטרף אליכם ערב אחד לבילוי, תנו להם להיות קצת לבד. תביאו איתכם אוכל מהמסעדה או תשאירו להם כסף לקנות משהו למטה. אל תעשו מזה ביג דיל.
חברים
מומלץ לדאוג לאיזשהו קו תקשורת ישיר עם החברים בארץ. אולי הם ירצו קצת לקטר ואולי גם לשתף בחוויה נהדרת שעברו באותו היום. מתבגרים מאד קשורים לחברים שלהם, והיכולת לתקשר איתם יכולה לשפר להם פלאים את מצב הרוח.
חלוקה
אם אתם מטיילים בהרכב של שני מבוגרים וכמה ילדים אני ממליצה לתכנן מספר בילויים מפוצלים. נכון שהגעתם לחופשה משפחתית, אבל זה לא משהו שאתם רגילים אליו. בבית אתם לא נמצאים אחד עם השני 24 שעות ביממה, וגם בחופשה לא חייבים להיות דבוקים אחד לשני.
בדר”כ מהיום השלישי ואילך מתעורר צורך לקצת היפרדות, וזה טבעי ביותר. נסו מראש להחליט על כך בתכנון הטיול. יכול להיות שהבת רוצה ללכת למוזיאון והבן רוצה לקנות ציוד ספורט שאין בארץ. נסו שיהיו מספר משבצות זמן קטנות לאורך החופשה שבהן כל אחד יוכל לבחור מה הוא עושה (בליווי אחד המבוגרים). תוכלו להצטייד בשני כרטיסי סים / שתי חבילות מהארץ כך שתוכלו להיות בקשר תמידי. זה לא מסובך וזה תורם המון.
תוכן החופשה המשפחתית
חופשה משפחתית, בשונה מחופשה זוגית, לא יכולה להיות ספונטנית. עליכם לתכנן טוב טוב את הימים שלכם – מקומות ואתרים שתרצו לראות, שווקים מיוחדים, שעות פעילות של כל אתר ואתר, דרכי הגעה, וכמובן מקומות לאוכל בכל איזור ואיזור. בטיול זוגי אתם יכולים להרשות לעצמכם להיות מופתעים או “ללכת לאיבוד” בסמטאות הציוריות של העיר העתיקה… עם ילדים זה יעלה לכם בדם. להלן כמה הצעות:
תכנון דמוקרטי
דברו עם הילדים שלכם בזמן תכנון הטיול, תנו להם להשמיע את רצונם. גם אם לכם נראה חשוב יותר ללכת לאיזו קתדרלה במקום חנות מיוחדת לסקייטבורד, זה עדיין גם הטיול שלהם. נסו לשלב בין המקומות שלכם נראים חשובים ומעניינים, לבין המקומות שמדברים אליהם.
תכנים מותאמים
הסטוריה, אמנות, אדריכלות, תרבות חדשה. כל אלה הם דברים מופלאים. נסו למצוא דרך להנגיש אותם גם לילדים ולמתבגרים שלכם . אלו הם לא נושאים משעממים אלא לב ליבה של ההוויה שלנו. אפשר דרכם להעשיר את עולמם של ילדכם, ללמד רעיונות חדשים, ללמוד על אנשים ונשים שעשו דברים גדולים, לקבל השראה.
לקנות כרטיס למוזיאון ולהסתובב בין הקומות לא יעשה את העבודה. אתם צריכים למצוא דרך שתדבר אליהם, בשפה שלהם, כל אחד בהתאם לאופי שלו.
קצת שלווה ורוגע
נסו לאמץ גישה קלילה יותר כלפי החופשה. אמנם אתם מבקרים לפרק זמן קצר, והעיר היא אכן מאד גדולה, אבל אל תנסו “להספיק” כמה שיותר. התמסרו למקום בו אתם מבקרים, נסו להנות ממנו באמת, גם אם זה רק לשבת על ספסל עם מאפה ולהסתכל על הכיכר. כי בסופו של דבר, ועל זה אני חותמת, שבועיים לאחר החופשה אתם כבר לא תזכרו אם ביקרתם בכנסייה היפה של סן סוורין או בכנסייה (היפה לא פחות) של סן אטיאן דה מונט.
אתם כן תזכרו רגעים קטנים ומיוחדים שנהנתם מהם כמשפחה. הרי להתרוצץ מנקודה לנקודה בעיר, לעלות על המטרו, להחליף קו, לחפש את היציאה הנכונה לרחוב, לסובב את המפה 8 פעמים…כל אלה דורשים מכם זמן, מאמץ והרבה פוקוס. זה מאד מעייף, גם אתכם וגם את הילדים. אני ממליצה להוריד הילוך.
אין דבר כזה אתרי חובה בפריז
ולסיום. הערה קטנה, ואני מתנצלת מראש על חילול הקודש, אבל אין באמת “אתרי חובה” בפריז, או בכל עיר אחרת. לא האייפל, לא שער הנצחון, לא הלובר וגם לא הגלידה הכי טעימה באיל סן לואי. יש אתכם במרכז. את עולמכם הפנימי העשיר, את התחביבים ותחומי העניין של כל אחד ואחת מכם ואת הקצב הנכון לכם כמשפחה.
אתם רוצים להנות מהזמן שלכם ביחד, להשאר עם טעם של עוד ולהעלות זכרונות וחיוכים גם הרבה זמן אחרי שתחזרו לארץ.
שתהיה לכולכם חופשה נפלאה!
כמה מילים על עינת נהרי
הכותבת היא מנהלת שותפה בחברת אירופה הצעירה, חברה המתמחה בסיורים מיוחדים לילדים ובני נוער בערי אירופה השונות (ובנוסף גם אמא לשני בנים חובבי קרבות הסטוריים ומיתולוגיה יוונית..)