לצערי הרב שה מישו נסגר ביולי 2024 וכעת מחפשים שם כונס נכסים שינסה למכור את המועדון למישהו שיהיה מעוניין להמשיך לעדכן אותו. אני משאיר את הכתבה כאן למקרה שהדבר יתרחש והמועדון יפתח מחדש.
כשמתכננים טיול בפריז ורוצים ללכת לאיזה מופע, חושבים קודם כל על המולן רוז’. אם אתם פרנקופילים מתקדמים מעט יותר, יש סיכוי ששמעתם על פראדי לטן או קרייזי הורס. ואם אתם פרנקופילים “מכורים” כמוני, ייתכן שתלכו לקברט של Au Lapin Agile, על מנת לשמוע 4 שעות רצופות של שאנסונים. אולם כמה מכם שמעו על שה מישו?
איכשהו, המועדון הזה הצליח להישאר מתחת לרדאר של רוב הישראלים, למרות שבקרב הפריזאים הוא הפך כבר מזמן לאגדה. אינני יודע אם הדבר נובע מכך שמדובר במקום שמתמחה במופעי דראג, או אולי העובדה שבמונמארטר יש את המולן רוז’ שגונב את כל ההצגה, אך עובדה נשארת עובדה: מאז שהאתר שלי קיים, אף אחד מעולם לא קנה דרכי כרטיס למועדון הזה.
מכיוון שאני תמיד מחפש דברים חדשים לעשות בפריז, החלטתי באפריל 2024 לבלות ערב אחד במועדון עם הורי ואיזו הפתעה חיכתה להם :-).
אולם לפני שאתחיל לספר לכם על החוויה שלנו ואספק לכם את כל המידע הפרקטי (כרטיסים, שעות, מיקום וכו’), הרשו לי לספר לכם קצת על אותו מישו אגדי שהפך למלך חיי הלילה של פריז ושנתן את שמו למועדון עליו אנחנו הולכים לדבר.
מישו – הנסיך הכחול של פריז
הסיפור שלנו מתחיל בשנת 1931, כאשר בעיר אמיין נולד ילד שיקבל את השם מישל ז’ורז’ אלפרד קאטי (Michel Georges Alfred Catty). למישל הקטן, שקיבל את שם החיבה “מישו”, היה תחביב מעט מוזר: הוא אהב מאוד ללבוש את השמלות של סבתא שלו (תחביב מעט מוזר אך כפי שתקראו בכתבות על פיליפ מאורליאן והאב דה שואזי, לא משהו כל כך נדיר). מישו לא התבייש בניטייתו ללבוש בגדי נשים, ועוד בתור ילד הוא כיכב במופעי דראג שאותם הציג בצריף קטן ליד ביתו, להנאתם של חבריו.
בשנת 1954 עובר מישו לפריז והתיישב ברובע המונמארטר, שם חיי חיים של בוהמיין במהלך כל חייו. בשנת 1956 מחליט מישו לקנות בר בשם Chez Madame Untel, והפך אותו לבר-מסעדה בשם Chez Michou. בשנים הראשונות של המקום הוא תיפקד בתור דיסקוטק ומידי פעם, החל מתחילת שנות ה-60, ביצעו מישו וכמה מחבריו מופעי דראג אצלם בדיסקוטק.
השינוי הגדול התרחש בזכות השחקנית והזמרת המפורסמת לין רנו (Line Renaud), שחזרה מלאס וגאס וסיפרה למישו על מופע קומי של זוג גברים שעושים מופעי דראג, בהם הם מחקים נשים מפורסמות. הרעיון מצא חן בעיני מישו והוא החליט, יחד עם חבריו, להעלות מופע שבו הוא מחקה כמה מהזמרות הכי מפורסמות של תקופתו, דוגמת בריז’יט ברדו. זהו הבסיס למופע אותו אתם תראו, אם תבקרו שם.
הפריצה הגדולה התחוללה בשנת 1973, כאשר מישו כיכב בתפקיד עצמו בסרטו של קלוד ללוש “השנה הטובה” (La Bonne Année). הוא אומנם לא קיבל פרנק אחד על המשחק, אבל הפרסום שקיבל מהסרט היה בהחלט שווה את המאמץ. הנה קטע קצר מהסרט בו הגיבור מבקר במועדון “שה מישו”, ושומע את הזמרת מיריי מתייה שרה יחד עם ה”כפיל” שלה ממין זכר:
השנים עברו ומישו הופך לחלק בלתי נפרד מחיי הלילה הפריזאים. הוא קיבל את הכינוי “הנסיך הכחול” בגלל החליפה הכחולה אותה הוא נהג ללבוש כל לילה. הלבוש הכחול הפך לכל כך מזוהה עם מישו, עד שהוא לא הסכים ללבוש שום צבע אחר עד ש… בשנת 2005 קיבל מישו את אות לגיון הכבוד מהנשיא ז’אק שיראק ואמר שהאות הזה הוא הדבר היחיד שהוא מוכן היה לשים על הז’קט הכחול שלו.
מישו הצליח לפספס את הקורונה בכמה חודשים ומת בגיל 88, ב-21 בינואר 2020. כיאה לאדם שבילה את רוב חייו במונמארטר, טקס ההלוויה נערך בכנסיית סן ז’אן דה מונמארטר, בכיכר אבס, והוא עצמו נקבר בבית הקברות של מונמארטר.
מכיוון שמישו היה המנהל והסמל של המועדון היה זה אך טבעי ש”שה מישו” יסגר לאחר מותו. תוסיפו לכך את העובדה שזמן קצר לאחר מותו פרצה הקורונה לחיי הפריזאים וממילא כל הקברטים נסגרו, ולכן באותו זמן נראה ש”שה מישו” לא יפתח עוד דלתותיו לעולם.
אולם לשמחתנו הסיפור של “שה מישו” לא הסתיים, ואחייניתו של מישו, קתרין ז’קאר (Catherine Jacquart), החליטה לפתוח מחדש את המועדון ב-3 בספטמבר 2021. קתרין שמרה על האווירה המקורית של המועדון, אך עידכנה את התוכנית האמנותית מעט, כך שתכיל גם חיקויים לא רק של זמרות צרפתיות אלא גם של זמרות אמריקאיות מפורסמות.
וכך בשלהי אפריל 2024 הגעתי לכתובת המיתולוגית Rue des Martyres 80 יחד עם הורי, שלא ממש ידעו לאן הם נכנסים, הדלת נפתחה ונכסנו אל העולם של שה מישו…
הביקור שלי בשה מישו
הדבר הראשון ששמים אליו לב בבר של המועדון אלו הן התמונות הרבות בהן מופיע מישו לצידם של כל המי ומי של עולם התרבות והאמנות של צרפת.
לאחר שתיתנו את המעיל שלכם, ילקחו אתכם אל האולם הקטן והאינטימי של המועדון ותתיישבו לצד אחד מהשולחנות. המלצרים, שמגדרם מוטל בספק, יביאו לכם את התפריט. בחרנו בסלט לבבות ארטישוק וביצת שליו, נתח בקר ברוטב יין מלווה בירקות מוקפצים ועוגת פירות אדומים לקינוח.
כמו כל ארוחה שמוגשת בקברטים, האוכל היה “קורקטי”: דהיינו טרי, טעי,ם אך לא כזה שיזכה את המקום בכוכב מישלן. היוצאת מן הכלל היחידה הייתה העוגה, שטעמה החמוץ מתוק מצא חן בעיני.
כידוע, למקומות כאלה לא הולכים דווקא בגלל האוכל, ומי שלא מעוניין להזמין ארוחה+מופע, יכול להזמין מופע בליווי כוס שמפניה (אתן לכם את כל הפרטים על הזמנות כרטיסים בעוד כמה רגעים). חשוב רק לומר, שמי שלא מזמין ארוחה מקבל מקום מרוחק יחסית מהבמה, אולם זה לא כל כך נורא מכיוון שהאולם לא גדול במיוחד.
לאחר שכולם סיימו לאכול, עלתה על הבמה האחיינית של שה מישו, אמרה כמה מילות תודה, והמופע החל. בזה אחר זה הופיעו האמנים השונים, חלקם מלווים בצלילי פלייבק (דהיינו “תזמורת בצורת”), אך חלקם שרו בעצמם.
עברו שם סילבי וורטן, אדית פיאף, כרמן (מהאופרה המפורסמת) ואפילו שלגיה של דיסני. אותי הרשים במיוחד אמן דראג שעשה חיקוי פשוט מושלם של פאני ארדן, אחת השחקניות האהובות עלי.
הקהל, שכולו היה צרפתי לחלוטין, היה פשוט באקסטזה. הוא ניהל דיאלוג עם האמנים, שר איתם וכמובן מחא כפיים בהתלהבות. לשמחתי גם ההורים שלי, שלא בדיוק ידעתי כיצד הם יגיבו למופע שכזה, מאוד נהנו מהאווירה המיוחדת וגם מהשירים (למרות שהצרפתית איננה שגורה בפיהם).
לצערי, אסור היה לי לצלם את המופע, אך מצאתי ביוטיוב סרטון שמציג מספר קטעים נבחרים ממנו, כך שתוכלו להבין מה מצפה לכם:
המופע נמשך כשעה וחצי והסתיים, כמדומני, בסביבות 23:00. אני מסוג האנשים שבדרך כלל בשעה כזאת כבר נמצאים עמוק במיטה, אבל מכמות האנשים שראיתי בחוץ, היה נראה כאילו הערב במונמארטר רק מתחיל.
ביקור במועדון שה מישו
אם מה שקראתם עד כה מצא חן בעיניכם ואתם רוצים לבלות ב”שה מישו”, הנה כל המידע הדרוש לכם על מנת לבלות באחד הקברטים הכי צרפתיים בפריז.
אילו כרטיסים ישנם והיכן קונים אותם?
בגדול קיימים שני סוגים של כרטיסים:
- מופע + כוס שמפנייה (נכון לאפריל 2024 המחיר הוא 85.5 יורו לאדם).
- מופע + ארוחת ערב (נכון לאפריל 2024 המחיר שלו הוא 135 יורו לאדם).
את שני הכרטיסים ניתן לקנות באמצעות הקישור הזה.
כיצד מגיעים למועדון”שה מישו”?
שה מישו ממוקם בכתובת Rue des Martyres 80. הדרך הנוחה ביותר להגיע לשם, לטעמי, היא על ידי המטרו. כל מה שצריך לעשות זה לקחת את קו 2 או קו 12 ולרדת במטרו Pigalle. משם ניתן להגיע לקברט תוך כמה דקות ברגל.
שימו לב: למרות השם הרע שיצא לפיגאל, כל האיזור עבר ג’נטריפיקציה בשנים האחרונות והוא כבר מזמן לא המקום אליו הולכים כדי לשתות אלכוהול זול ולבלות לילה עם מישהי במלון הגובה מחיר לפי שעה. כך שהסירו כל דאגה מליבכם, האזור בטוח לחלוטין.