מערת וילאר (Grotte de Villars)
יצירת אומנות של הטבע

מערת וילאר (Grotte de Villars) - יצירת אומנות של הטבע
זמן קריאה משוער: 7 דקות

הרשו לי להתוודות על ההתחלה ולומר לכם שמערות בכלל ומערות נטיפים, או מערות עם ציורי אדם קדמון בפרט, לא עיניינו אותי אף פעם. תנו לי ארכיטקטורה רנסנסית (או בארוקית) ואוכל טוב ואני שמח, לעומת זאת, ציורי קיר של אדם קדמון מרגשים אותי אפילו פחות מהגרפיטי של ברוך ג’מילי בשער הגיא… זאת הסיבה שלמרות שהייתי מספר פעמים בפריגור, מעולם לא ביקרתי באף מערה (אפילו לא במערת לאסקו) והעדפתי להתרכז בטירות וכפרים, בהם התברכה פריגור.

בטיול האחרון שלי בדורדון, במאי 2022, החלטתי לתת לרותם בר, שמתגוררת בדורדון ומכירה אותו היטב, להחליט היכן לטייל, אך כשהיא החליטה שניסע למערת וילאר, שנמצאת לא כל כך רחוק מהבית שלה, עיקמתי את האף. מה כבר אפשר לראות במערת נטיפים בדורדון, שלא ניתן לראות במערות שליד בית שמש? אולם מכיוון שהבטחתי לעצמי ולרותם שהפעם אני עושה בדיוק מה שהיא מצווה, לא התנגדתי ומצאתי את עצמי ביום המיועד בפתח המערה.

כמה דקות לאחר מכן, כשהמדריכה הכניסה אותנו פנימה, אמרתי לעצמי “איזה מזל ששמעת בקולה של רותם”. מערת וילאר היא לא סתם עוד מערה, היא יצירת אומנות מהפנטת!

בכתבה הזאת אספר לכם מעט על המערה, מה מצפה לכם בפנים וכמובן לא אשכח לספק לכם את כל המידע הרלוונטי שיעזור לכם לבקר בה בהנאה רבה.

אז הדליקו את הפנס הוירטואלי ובואו נצא למסע בן אלפי שנים לבטן האדמה…

מה תמצאו במערת וילאר?

בשנת 1953 התגלתה מערת וילאר על ידי מועדון חובבי המערות וחמש שנים אחר כך, התגלו שם ציורי קיר של האדם הקדמון. לאחר עבודה מאומצת, במטרה להתאים את המערה למבקרים, נפתח חלק קטן ממנה לציבור הרחב. אולם, כפי שתראו, גם החלק הקטן הזה הוא עשיר ביופי שנוצר במהלך מליוני שנות “עבודה” של הטבע…

כיצד נוצרה המערה שתראו עוד מעט? בשני שלבים עיקריים:

  • השלב הראשון – חלחול המים דרך אדמת הגיר ויצירת החללים וה”חדרים” השונים.
  • השלב השני – יצירת התגבשויות הסלעים והמינרלים, שנקראים קונקרטיונים או הנטיפים, אותם תפגשו מאוחר יותר.
שחזור אוהל של האדם הקדמון בפארק של וילאר. צילום: מרכז המבקרים של מערת וילאר
כפר משוחזר של האדם הקדמון בפארק של וילאר. צילום: מרכז המבקרים של מערת וילאר

יש לזכור שהמערות הללו לא נשארו מיותמות זמן רב. במהלך אלפי השנים האחרונות גילו את המערה בעלי חיים שונים ובהם דובים שהפכו אותה ל”מלון 5 כוכבים” לשנת החורף שלהם. אחרונים חביבים שגילו את המערה היו בני אדם שהותירו גם הם את חותמם שם. את כל אלה נפגוש בזמן הסיור במערה.

דבר אחרון, לפני שנתחיל את הסיור הוירטואלי שלנו במערה: במידה ואתם מתעניינים בנושא, ממליץ לכם בחום לקרוא את כתבתו של יוסי דרורי מערות נטיפים בצרפת שאסור לכם להחמיץ. היא אומנם לא מכילה מידע על מערת וילאר אולם תוכלו ללמוד שם לעומק על היווצרות המערות ולקבל מידע לגבי מערות מקסימות אחרות ברחבי צרפת.

מרכז המבקרים והפארק של וילאר

כאשר מגיעים למגרש החנייה המרווח, המקום הראשון שמקבל את פניכם הוא מרכז המבקרים, לא פחות מרווח ונעים. שם תוכלו לקנות כרטיסים, לקנות מזכרות וכמובן לקבל מידע על המערה בה אתם הולכים לבקר (יש שם אפילו דף מידע שתורגם לעברית על ידי רותם בר וחלק ממה שתקראו בהמשך מבוסס על אותו דף מידע).

לאחר שיצאתם ממרכז המבקרים, תמצאו את עצמכם לא בפתח המערה אלא דווקא בגן מקסים המוקדש לתקופת הקרומניון (Cro-Magnon), במהלכה הופיע האדם הקדמון.

בגן הזה, המשתרע על כ-700 מטר מרובע, תמצאו פסלים של בעלי חיים שחיו בתקופה הזאת, מידע על החיים של האדם הקדמון וכמובן גם ספסלים מעץ, עליהם ניתן לשבת וליהנות מכל הירוק הירוק הזה שמקיף אותכם מכל כיוון.

פארק הקרו-מניון של וילאר. תמונה באדיבות מרכז המבקרים של וילאר
פארק הקרומניון של וילאר. צילום: מרכז המבקרים של וילאר

מכיוון שהכניסה למערה נעשית אך ורק באמצעות סיור מאורגן, תוכלו לבקר בגן הזה לפני הטיול (במידה והגעתם זמן קצר לאחר שהסיור הקודם התחיל) או אחרי שסיימתם (במידה והסיור הבא עומד להתחיל).

הכניסה למערה וחדר האגנים

הכניסה למערה נמצאת בתוך יער ירוק ושם תחכו עד שיגיעו המדריך או המדריכה. לאחר הסבר קצר על המקום, תרדו למטה במדרגות ותיכנסו למערה, שם יתחיל הסיור.

שלט הכניסה בפתח מערת וילאר, המספר על ההיסטוריה שלה. צילום: צבי חזנוב
שלט הכניסה בפתח מערת וילאר, המספר על ההיסטוריה שלה. צילום: צבי חזנוב

שימו לב: במהלך הסיור אסור בתכלית האיסור לצלם את המערה (אפילו בלי פלש).

שימו לב 2: הסיור מתבצע לרוב בצרפתית אולם גם אם אינכם דוברים את השפה, אל דאגה. תוכלו להשתמש בדף בעברית שתקבלו (או פשוט בכתבה הזאת).

הנה סרטון קצר המתאר ביקור במערת וילאר.

הוא אומנם בצרפתית אך תוכלו בקלות להבין במה מדובר. לאחר שתסיימו לצפות בו, אתם מוזמנים להמשיך לקרוא את הכתבה.

החדר הראשון בו תבקרו הוא חדר האגנים, שקיבל את שמו משתי תצורות סלע המזכירים אגן מים או שוקת. תמצאו כאן לא מעט נטיפים בצורות שונות ומשונות וגם זקיפים (ההבדל בין נטיף לזקיף הוא שנטיף מתחיל מתקרת המערה ואילו הזקיף מתחיל מרצפתה).

המעבר והמופע האור קולי

זהו אחד החללים המרשימים ביותר במערה כולה. מדובר בגלריה מוגבהת שמכילה הרבה צורות קראסטיות שונות. החומר הלבן שתוכלו לראות משמאלכם, הוא זרם של קלציום, גיר מומס, ולצידו תוכלו לראות חומר נוצץ, פחמן סידני, שהתגבש לצורת גבישים.

מלמעלה תוכלו לראות נטיפים גדולים ומרשימים שממשיכים לגדול. מתחתם תראו טור ארוך של זקיפים שיוצרים קיר דק.

המופע האור קולי במערה. צילום באדיבות מרכז המבקרים של מערת וילאר
המופע האור קולי במערה. צילום: מרכז המבקרים של מערת וילאר

משם תמשיכו אל חדר הגזוזטרה, שם תצפו במופע אור קולי מרשים שמסביר כיצד נוצרה המערה במשך מליוני שנים. אני מאוד התרשמתי מהמופע הזה שעושה שימוש נפלא ביופי הטבעי של המערה, באקוסטיקה שלה ובטכנולוגיה על מנת להמחיש לכם כיצד מים זורמים יוצרים את הפלא שלפנינו. בחלק השני של המופע, המרשים לא פחות, תוכלו ללמוד על בעלי החיים שהפכו את המערה לביתם.

חדר שריטות הדובים

אפרופו בעלי החיים שהתגוררו במערה, בחדר הבא תוכלו לראות שריטות על הקיר, מעשי טלפיהם של דובי המערות, שנמו במערה את שנת החורף שלהם ואף התגוררו בה בזמן מזג אוויר קר במיוחד. כמובן שגם כאן תוכלו ליהנות משורות של נטיפים שיוצרים מעין פסלים מעוררי השראה.

חדר הנרות

החדר הזה הזכיר לי במעט את הכנסיות הגותיות של צרפת, ככל הנראה בזכות הזקיפים המרהיבים שתמצאו שם. לא יודע כיצד ניתן להסביר זאת, אך יש כאן תחושה של מעין קדושה.

ציור של סוס כחול על קיר אחד החדרים במערת וילאר. צילום: מרכז המבקרים של וילאר
ציור של סוס כחול על קיר אחד החדרים במערת וילאר. צילום: מרכז המבקרים של וילאר

מעבר ליצירות האומנות של הטבע, תמצאו כאן גם מספר ציורים של האדם הקדמון, שנעשו, ככל הנראה, לפני כ-19 אלף שנה. הציורים מתארים את בעלי החיים, אותם צד האדם הקדמון, ובהם ביזון וסוס פרא. לא פשוט להבין מה אתם רואים מכיוון שחלק מהציורים הללו כוסה עם השנים בשכבה של קלציום אולם המדריכ/ה יראו להם היטב את קווי המתאר שלהם.

חדר הציורים

החדר הקודם היווה מעין מתאבן, בכל הקשור לציורי הקיר, מכיוון שבחדר הזה, בו גם יסתיים הסיור, תמצאו שורה של ציורים מרשימים עוד יותר, הן על הקירות והן על התקרה. הציור המפורסם ביותר הוא ציור האיש והביזון וזהו אחד הייצוגים הנדירים של בני אדם בציור הפרהיסטורי.

פרסקה של סוסים על קירות המערה. צילום: מרכז המבקרים של מערת וילאר
פרסקה של סוסים על קירות המערה. צילום: מרכז המבקרים של מערת וילאר

השילוב בין ציורי האדם הקדמון לבין הזקיפים והנטיפים הוא פשוט נפלא ואין ספק שגם אתם תרגישו שהסיור מסתיים כאן בקרשנדו מרהיב.

מידע חשוב על המקום

במידה וקיבלתם את עצתי לא לפספס את מערת וילאר, הנה מעט מידע שימושי שיעזור לכם לתכנן את הטיול שלכם שם:

כיצד מגיעים?

כל מה שאתם צריכים לעשות זה להכניס בתוך ה GPS שלכם את המילים GROTTE DE VILLARS והוא יקח אתכם עד לחנייה ומרכז המבקרים. על מנת לא לנסוע קילומטרים רבים, אני ממליץ בחום לבקר כאן בזמן שאתם מתגוררים בברנטום (Brantôme), שנמצאת במרחק של כ-17 ק”מ מהמערה. במידה והחלטתם לקבל את עצתי ולהתגורר שם, אתם מוזמנים להיכנס לכתבה מלונות ודירות מומלצים בברנטום ובסביבה, שם תמצאו מבחר של מקומות לינה מעולים.

ימי ושעות פתיחה

  • אפריל, מאי, יוני וספטמבר: מ 10:00-1200 ומ 14:00-19:00.
  • יולי, אוגוסט: מ 10:00-19:00.
  • אוקטובר-נובמבר: מ 14:00-18:00.
  • דצמבר-מרץ: סגור

הסיור האחרון מתחיל 30 דקות לפני שעת הסגירה.

כרטיסים

מחירי הכרטיס הם (נכון למאי 2022):

  • מבוגר: 10.5 יורו
  • ילד בן 5-11: 7 יורו
  • נער בין 12-17: 8.5

כאמור, את הכרטיסים ניתן לקנות במקום או להזמין מראש באתר הזה.

אוכל ושתייה

ניתן לקנות כמה חטיפים במרכז המבקרים אולם אם אתם רוצים לאכול “כמו שצריך”, אני ממליץ בחום על המסעדה Le Trincou vival, שנמצאת בכפר VILLARS, לא רחוק כלל מהמערה (הכתובת המדויקת היא le bourg 24530 Villars, France).

אכלנו שם פיצה מצויינת שנעשתה במקום ועליה תוספת של בשרים מחבל פריגור.

הפיצה של Le Trincou. צילום: צבי חזנוב
הפיצה של Le Trincou. צילום: צבי חזנוב

במקביל, כדי לאזן, הזמנו גם Magret de canard (מעולם לא מצאתי שם עברי מתאים למאכל הזה), שהיה עסיסי ועשוי היטב.

Magret de Canard של מסעדת Le Trincou. צילום: צבי חזנוב
Magret de Canard של מסעדת Le Trincou. צילום: צבי חזנוב

ולבסוף הזמנו לקינוח קרפ, ולמרות שמדובר בכפר בלב פריגור ולא בברטאן, הוא היה פשוט מצויין כאילו הזמנו אותו בכיכר הראשית של קמפר (Quimper) או סן מאלו.

הקרפ של Le Trincou. צילום: צבי חזנוב
הקרפ של Le Trincou. צילום: צבי חזנוב

בקיצור, מסעדה ללא יומרות וללא כוכבי מישלן, שעושה אוכל פשוט אך טעים. החסרון היחידי שלה הוא הבעלים, שעלול להזכיר לכם מעט את פולטי מ”המלון של פולטי”, אולם השילוב בין הטעם הטוב והמחיר הסביר הופך את המקום למומלץ.

היכן עוד ניתן לטייל בסביבה?

סיימתם לבקר במערה ואף אכלתם ארוחת צהריים? הנה עוד כמה מקומות, שנמצאים לא הרחק משם, ובהם תוכלו לבקר:

מוזמנים ליצור איתי קשר

מתכננים טיול לצרפת?
מוזמנים להיכנס ל"ארגז הכלים" שלי שמכיל שורה של אתרים אמינים להזמנות מלונות, כרטיסים, רכבים וכל דבר נוסף שתזדקקו לו לבניית טיול מושלם.
רוצים לא לפספס אף כתבה?
הרשמו לעלון שלי ותתחילו לקבל כתבות מרתקות כל שבוע לאימייל. כבונוס אשמח גם לתת לכם בחינם את ההרצאה שלי "טיול בפריז בעקבות מולייר".​
הפרנקופיל
בואו נשמור על קשר

הכתבות המעניינות ביותר, מידע על טיולים בצרפת, הרצאות, ערבי שאנסונים ועוד דברים שפרנקופילים אוהבים אצלך במייל פעם (או מקסימום פעמיים) בשבוע.

ואם זה לא שכנע אותכם…

מי שנרשם כעת יקבל את הרצאה שלי על טיול בפריז בעקבות מולייר בחינם!