אן דה ברטאן – הדוכסית שהפכה למלכת צרפת פעמיים

אן דה ברטאן - הדוכסית שהפכה למלכת צרפת פעמיים. מקור תמונה: ויקיפדיה.
זמן קריאה משוער: 8 דקות

כשמטיילים בברטאן לא מעט (כמוני) שמים לב שישנן דמויות היסטוריות שמוזכרות פעם אחר פעם בלא מעט ערים ועיירות עתיקות. דוגמא לכך הם ברטראן דו גקלן (Bertrand Du Guesclin) ואוליבייה דה קליסון (Olivier de Clisson) שרי המלחמה של מלכי צרפת שאת זכרם ניתן למצוא בלא מעט מקומות דוגמת דינאן. אולם אין דמות נערצת יותר בברטאן יותר מהדוכסית אן דה ברטאן (Anne de Bretagne), אשר שמה מוזכר כמעט בכל מקום בין אם זה בשמות של בתים, מסעדות או חנויות.

אז כיצד הפכה נסיכה פיסחת שהפסידה פעם אחר פעם למלכי צרפת לגיבורה מקומית? בכתבה הזאת אנסה לענות על השאלה ואם סיפור חייה מצא חן בעיניכם תקבלו גם רשימה של מקומות בעמק הלואר וברטאן בהם תוכלו לבקר ולהכיר אותה מקרוב.

ציור של המלכה אן מברטאן מתוך ספר השעות שלה. מקור ציור: ויקיפדיה.
ציור של המלכה אן מברטאן מתוך ספר השעות שלה. מקור ציור: ויקיפדיה.

בת 11 וכבר דוכסית, בת 14 וכבר מלכה

אן דה ברטאן נולדה בטירת דוכסי ברטאן בנאנט בינואר 1477 לדוכס פרנסואה ה-2 ואשתו מרגרט דה פואה (Margaret de Foix). למרות הפאר שבו גדלה החיים לא חייכו אליה ובגיל 9 היא איבדה את אמא. אביה, אשר נלחם כל חייו כנגד צרפת על מנת לשמור על עצמאות הדוכסות שלו, הפסיד בשנת 1488 בקרב סן אובן דו קורמייה (Saint-Aubin-du-Cormier) וכתוצאה מכך נאלץ לחתום על הסכם כניעה מול צרפת. זמן קצר אחר כך מת הדוכס כתוצאה מנפילה מסוס ואן הפכה לדוכסית ברטאן.

בתור היורשת של דוכסות ברטאן הרי שנישואיה של אן הפכו לאחת מהסוגיות הפוליטיות החשובות ביותר באירופה של המאה שלהי המאה ה-15. בתחילה ניסה אביה לשדך אותה לאדווארד נסיך ווילס, אולם לאחר שהנ”ל “נעלם” בטאוור של לונדון ב 1485 יחד עם אחיו, הוחלט למצוא לה חתן אחר. הפור נפל, בסופו של דבר, על מקסימיליאן ה-1 מאוסטריה, קיסר האימפריה הרומית הקדושה, ובשנת 1490 היא התחתנה איתו באמצעות שליח (מי שרוצה להבין איך עבדה חתונה באמצעות שליח מוזמן לקרוא את הכתבה על חיי הנישואין של הדוכסית מאורליאן).

מלך צרפת שארל ה-8 מאוד לא אהב את הרעיון שצרפת תוקף על ידי אימפריית בית הבסבורג החליט לבטל את החתונה הזאת בכח ובשנת 1491 פלשו כוחותיה של צרפת לברטאן כבשו את נאנט והטילו מצור על העיר רן (Rennes). כעבור חודשיים כשהבינה אן שאף אחד מבעלי בריתה לא יבוא לעזרתה היא נאלצה להיכנע ולבטל את נישואיה עם מקסימיליאן מאוסטריה. אולם בזה לא הסתיים הסיפור ושארל ה-8, אשר התאהב בדוכסית (והציניקנים יאמרו שרצה את דוכסות ברטאן לעצמו) ביקש את ידה וב 6 בדצמבר הם התחתנו בטירת לאנז’ה (Langeais).

מלכה – אלמנה – מלכה

הנישואין של שארל ה-8 ואן דה ברטאן לא היו טובים במיוחד למרות שאן התעקשה לישון בשתי מיטות נפרדות (סגולה לנישואים מוצלחים 🙂 ). המלך לא היה בבית מכיוון שחלק מהזמן נלחם באיטליה (ועל הדרך הביא את הרנסאנס לצרפת) ואחותו הגדולה, אן דה בוז’ו (Anne de Beaujeu) לא ממש אפשרה לאן לתפקד בתור מלכה. למרות כל זאת המלכה אן נכנסה להריון כמעט כל שנה במהלך הנישואים שלהם, אולם אף אחד מילדיה לא שרד את גיל הילדות (הילד שחי הכי הרבה, שארל אורלנד, מת בגיל 3).

בשנת 1498 שארל ה-8 רץ על מנת להספיק למשחק  Jeu de paume (הגרסא המוקדמת של משחק הטניס) וחוטף מכה בראשו ממשקוף נמוך בטירת אמבואז (Amboise) ומת כתוצאה מהמכה. אן מברטאן הופכת בן רגע ממלכה חלשה עם מעט יכולות פוליטיות לדוכסית עצמאית. היא מצליחה לא רק לשמור על עצמאות דוכסות ברטאן אלא גם לייצר לעצמה חצר שמתחרה בפאר שלה עם חצרות המלוכה הגדולות ביותר באירופה של אותה תקופה. תמצאו שם כמה מאומני הרנסנס הגדולים ביותר ובהם קלמנט מארו (Clement Marot) ואת אחד המוזיקאים הגדולים ביותר של המאה ה-15 יוהאנס אוקנגהאם (Johannes Ockeghem) שאת אחת מיצירותיו היפות את מוזמנים לשמוע כאן:

אולם הימים הללו לא נועדו להימשך זמן רב. המלך לואי ה-12, אשר עלה לשלטון אחרי מותו של שארל ה-8, רצה מאוד להתחתן עם אן דה ברטאן על מנת לשמור את הדוכסות תחת מרחב ההשפעה של צרפת. הבעיה הייתה שהוא כבר היה נשוי לאחותו של שארל ה-8, ז’אן דה ולואה. אישה אומללה זאת, אשר נולדה מעוותת כולה הייתה עקרה ולא יכלה להעניק ללואי ה-12 את יורש העצר הדרוש. אביה של ז’אן, לואי ה-11 ידע זאת, כאשר אילץ את דוכס אורליאן (מי שיהיה לעתיד לואי ה-12) להתחתן איתה במטרה למנוע תחרות בין הענף העיקרי של שושלת ולואה לבית אורליאן. למזלו של לואי ה-12 באותם שנים שלט ברומא אולי האפיפיור המושחת ביותר בכל הזמנים, אלכסנדר ה-6 מבית בורג’ה. הוא שלח לחצר המלך את בנו הבלתי חוקי, צ’זרה בורג’ה ולאחר מו”מ קצרה הסכים האפיפיור לבטל את הנישואים בתמורה ללא מעט כסף ואדמות.

ז’אן, אשתו הראשונה של לואי ה-12, עברה למנזר והקימה מסדר נזירות חשוב (בשנת 1950 היא אף תוכרז כקדושה על ידי הכנסייה הקתולית). אן נאלצה להתחתן עם לואי ה-12 בשנת 1499 אולם למרות חולשתה הפוליטית היחסית היא הצליחה להשיג הסכם נישואים, אשר שמר על אוטונומיה כמעט מוחלטת של דוכסות ברטאן. לזוג נולדו ילדים רבים אך רק שתיים שרדו: שתי בנות בשם קלוד ורנה. המטרה של אן הייתה לדאוג שביתה קלוד תירש אחריה את דוכסות ברטאן ותשמור על האוטונומיה שלה. בשביל זה היא ארגנה את נישואיה עם יורש העצר קארל מאוסטריה. אולם כאשר נראה היה שאן מברטאן לא תוכל להעניק לו בן זכר, החליט לואי ה-12 לבטל את חוזה הנישואים ובמקום זאת חיתן את קלוד עם פרנסואה מאנגולם, אשר לעתיד יהפוך לפרנסואה ה-1.

הנישואים הללו שמו קץ לסיכוי של ברטאן להמשיך ולשמור על עצמאותה והיוו מכה קשה למלכה אן. מכיוון שגופה כבר הותש מ 15 הריונות, אשר רובם הסתיימו בהפלות, התדרדר מצבה הרפואי במהירות והיא מתה מהתקף של אבנים בכליות בשנת 1514 בגיל 37. על פי צוואתה הגוף שלה אומנם נקבר בבזיליקת סן דני (המקום בו נקברו רוב מלכי ומלכות צרפת) אולם הלב שלה נקבר בנאנט. עד היום אן מברטאן היא סמל בקרב תושבי ברטאן בזכות המלחמה העיקשת שלה עבור שמירת העצמאות של חבל ארץ זה. לכן אין זה מפתיע שהיא נחשבת עד ימינו אנו לאחת מהדמויות הנערצות ביותר באזור.

טיול בצרפת בעקבות אן מברטאן

אן מברטאן השאירה אחריה מורשת אדריכלית והיסטורית מרשימה מאוד. במידה שתרצו לבקר בכמה מהמקומות שהכי קשורים אליה הרשו להמליץ לכם על המסלול הבא שהולך ממערב למזרח. המסלול ארוך מאוד ודורש מכונית או רכבת ואינני מצפה שתעשו את כולו במכה אחת. אולם, אתם בהחלט מוזמנים לבחור לפחות כמה נקודות במסלול הזה ולשזור אותו במסלול שלם.

סן מאלו  (Saint Malo)

הטירה שבנתה אן מברטאן בסן מאלו. צילם: צבי חזנוב
הטירה שבנתה אן מברטאן בסן מאלו. צילם: צבי חזנוב

בסן מאלו, ממש בשערי העיר העתיקה, ניתן למצוא טירה מבוצרת בשם המוזר Quic En Groigne שבנתה אן דה ברטאן. מה פירוש השם? סן מאלו הייתה ידועה בתור עיר שחרדה מאוד לעצמאות ולאוטונומיה שלה ולכן המוטו שלהם הוא אנחנו לא צרפתים, אנחנו לא ברטונים אנחנו מלואנים (מלשון סן מאלו). הדוכסית אן לא כל כך אהבה את זה והחליטה על אפם וחמתם לבנות טירה שגם תגן על העיר ממתקפה מבחוץ, אך חשוב עוד יותר, תגן על השלטון ממרידה של תושבי העיר.

אנשי העיר כעסו מאוד כאשר הם שמעו על הטירה שהיא מתכננת, אולם אן דה ברטאן פשוט אמרה בנון שלנטיות בצרפתית (היא מעולo לא דיברה ברטונית) “Qui qu’en groigne ainsi sera car tel est mon plaisir”. פירושו של המשפט הוא בגדול: שיכעסו כמה שבא להם, לי זה לא ממש מזיז. ואכן הטירה קמה וקיבלה לעצמה את השם שנגזר מהמשפט של המלכה אן. היום ניתן למצוא שם מוזיאון מעניין לתולדות סן מאלו והוא בהחלט שווה כניסה. כמו כן בסן מאלו ישנו מלון לא רע בעל אותו שם והוא מופיע ברשימת המלונות המומלצים בסן מאלו באתר זה.

נאנט (Nantes)

נאנט היא עירה האהובה של אן דה ברטאן (עד כדי כך שהיא החליטה כאמור שליבה יקבר שם) ושם ניתן למצוא שני מונומנטים שקשורים אליה.

טירת הדוכסים

טירת הדוכסים של נאנט והפסל של אן דה ברטאן שנמצא ממש ממול
טירת הדוכסים של נאנט והפסל של אן דה ברטאן שנמצא ממש ממול

בטירה שנמצאת ממש במרכז העיר העתיקה התגוררו פרנסואה ה-2 אביה של אן מברטאן ואן עצמה. כאשר שארל ה-8 כבש את הטירה הוא היה בשוק מהיופי וההדר שבחדרי הטירה. עם השנים בעקבות תאונות ושיני הזמן נהרסו המגורים של הדוכסים והמקום הפך למוזיאון לתולדות ברטאן (שם ניתן לראות סרטון מעניין על חייה של אן). כמו כן מחוץ לטירה תוכלו למצוא את פסלה את הדוכסית אן ולומר לו שלום. אם תרצו ללמוד עוד על הטירה ועל אטרקציות נוספות בנאנט אתם מוזנים להיכנס לכתבה נאנט (Nantes): עיר הדוכסים.

הקתדרלה של נאנט

קברם של פרנסואה ה-2 דוכס ברטאן ואשתו. צילום: צבי חזנוב
קברם של פרנסואה ה-2 דוכס ברטאן ואשתו. צילום: צבי חזנוב

אין ספק שלו יכלה אן מברטאן לבחור היכן להיקבר הרי שהייתה זו הקתדרלה של נאנט. אולם בתור מלכת צרפת היא נאלצה להיקבר בסן דני ליד פריז. לאביה ואמה של אן לא היו הבעיות הללו והם נקברו בקתדרלה הראשית בעיר. כאשר אן דה ברטאן הצליחה להשיג מספיק כסף ומעמד היא בנתה להם מצבה מפוארת (אולי אחד הקברים היפים ביותר בעולם) ושאותה ניתן לראות בקתדרלה. בעיני מדובר באחד המקומות החובה בטיול שלכם בנאנט ואסור לכם בשום פנים ואופן לפספס אותו (הכניסה חינם).

כתובת: 7 Impasse Saint-Laurent

שאטו דה לאנז’ה (Chateau de Langeais)

שיחזור חתונתם של אן מברטאן ושארל השמיני בטירת לאנז'ה. מקור צילום: ויקיפדיה.
שיחזור חתונתם של אן מברטאן ושארל השמיני בטירת לאנז’ה. מקור צילום: ויקיפדיה.

בטירה המעט חמורת סבר הזאת, אשר נמצאת מערבית לעיר טור, התחתנה אן דה ברטאן עם שארל ה-8 בשנת 1491. תמצאו כאן שיחזור של טקס החתונה שלהם באמצעות בובות שעווה וזה יחד עם ההיסטוריה המעניינת של הטירה הופכים את המקום לשווה ביקור.

מידע נוסף על הטירה

טירות אמבואז (Amboise) וקלו לוסה (Clos Lucé)

טירת אמבואז. מקור צילום: ויקיפדיה.
טירת אמבואז. מקור צילום: ויקיפדיה.

כאן התגוררה אן מברטאן יחד עם בעלה שארל ה-8 וכאן הוא גם מצא את מותו הפתאום ב 7 באפריל 1498. פעמים רבות העדיפה אן לא לחלוק איתו את אותו חדר ואז היא התגוררה בארמון הקטן קלו לוסה, אשר יתפרסם כמה שנים אחרי מותה בתור מקום מגוריו האחרון של לאונרדו דה וינצ’י.

קניית כרטיסים לטירת אמבואז ומידע על שעות הפעילות

קניית כרטיסים לארמון קלו-לוסה ומידע על שעות הפעילות

סיור באופניים חשמליות מאמבואז לקלו לוסה (כולל ביקור ביקבי הסביבה)

טירת בלואה (Chateau de Blois)

טירת בלואה. מקור צילום: ויקיפדיה.
טירת בלואה. מקור צילום: ויקיפדיה.

בטירה המקסימה הזאת התגוררה אן דה ברטאן יחד עם בעלה לואי ה-12 (תוכלו לזהות את האגף בו הם התגוררו באמצעות סמל הדורבן שהיה סמלו של לואי ה-12). כאן היא גם מתה בינואר 1514. העובדה שכאן היא התגוררה היא רק אחת מלא מעט סיבות לבקר בטירה המקסימה הזאת (כתבתי על כך עוד בכתבה על עמק הלואר) ואני ממליץ בחום רב לבקר בה.

קניית כרטיסים לטירת בלואה

בזיליקת סן דני (Saint Denis)

קברם של אן מברטאן ולואי ה-12 בקתדרלת סן דני.צילום: צבי חזנוב
קברם של אן מברטאן ולואי ה-12 בקתדרלת סן דני.צילום: צבי חזנוב

כאן נקברה אן מברטאן בשנת 1514 ושנה אחר כך הצטרף אליה בעלה השני הלא הוא לואי ה-12. המצבה המפוארת אותה אתם רואים בתמונה היא לא המצבה המקורית, אשר הושחתה בזמן המהפכה הצרפתית אלה מצבה משנת 1830 בסגנון שהיה רווח מאוד במאות ה-15 וה-16. על פי הסגנון הזה ניתן לראות למעלה את בני הזוג קוראים בתפילה ואילו למטה ניתן לראות את גופותיהן מפוסלות באופן מאוד ריאליסטי (כדי להראות לכל בני התמותה מה יהיה סופם).

קניית כרטיס מראש לבזיליקת סן דני ומידע על שעות הפתיחה ודרכי ההגעה

מוזמנים ליצור איתי קשר

מתכננים טיול לצרפת?
מוזמנים להיכנס ל"ארגז הכלים" שלי שמכיל שורה של אתרים אמינים להזמנות מלונות, כרטיסים, רכבים וכל דבר נוסף שתזדקקו לו לבניית טיול מושלם.
רוצים לא לפספס אף כתבה?
הרשמו לעלון שלי ותתחילו לקבל כתבות מרתקות כל שבוע לאימייל. כבונוס אשמח גם לתת לכם בחינם את ההרצאה שלי "טיול בפריז בעקבות מולייר".​
הפרנקופיל
בואו נשמור על קשר

הכתבות המעניינות ביותר, מידע על טיולים בצרפת, הרצאות, ערבי שאנסונים ועוד דברים שפרנקופילים אוהבים אצלך במייל פעם (או מקסימום פעמיים) בשבוע.

ואם זה לא שכנע אותכם…

מי שנרשם כעת יקבל את הרצאה שלי על טיול בפריז בעקבות מולייר בחינם!