ויקטור הוגו נאלץ לברוח בצרפת בדצמבר 1851 מכיוון שהיה ממתנגדיו הפוליטיים החריפים ביותר של הקיסר נפוליון ה-3. בתחילה ברח ויקטור הוגו לבלגיה אך מהר מאוד נאלץ לברוח משם לג’רזי שם התגורר במשך כ-3 שנים. אולם לאחר שהסתבך עם המלכה ויקטוריה בעקבות מאמר לא מחמיא שכתב עליה הוא נאלץ לברוח שוב והפעם לאי השכן גרנזי, שבבירתו סנט פיטר פורט נאלץ להתגורר במשך כ-15 שנה עד לחזרתו לצרפת בעקבות נפילת הקיסרות השנייה.
מכיוון שויקטור הוגו התגורר באי במשך f-15 שנה הוא הותיר עליו חותם בל ימחק ולמען האמת גם האי השפיע עליו לא מעט וגרם לו לכתוב את הספר “יורדי הים” (The Toilers of the sea). לכן לטובת אוהבי ויקטור הוגו שהחליטו לבקר בגרנזי החלטתי לספק מספר מסלולי טיול שעוקבים בעקבות הסופר ומהווים מעין השלמה למסלול הטיול בעקבות ויקטור הוגו בפריז, אותו פרסמתי בעבר.
מסלול טיול בסנט פיטר פורט (Saint Peter Port) בעקבות ויקטור הוגו
המסלול הזה עוקב אחרי ויקטור הוגו בעיר הבירה של גרנזי סנט פיטר פורט בה התגורר. בניתי אותו במיוחד לאותם תיירים שיגיעו לגרנזי באמצעות אוניית תיירים ויהיו להם מספר שעות מוגבל לטייל בגרנזי.
מפת מסלול הטיול
נמל סנט פיטר פורט – כשהרומאן “עלובי החיים” כמעט וטבע
לכאן הגיע ויקטור הוגו ב 31 באוקטובר 1855 הישר מהאי ג’רזי. זה מה שהוא כתב על המאורע לאשתו:
נגלה מול עיני נוף יפהפה, נמל נורמני אמיתי! בכלל לא מרגישים שהוא אנגלי..
שלא כמו היום לא יכלה המעבורת להתקרב לנמל ובמקום זאת היא נאלצה לחנות לא רחוק משם ולהעביר את הנוסעים והכבודה שלהם באמצעות סירות קטנות. כאשר ויקטור הוגו ירד עם המזוודה שהכילה את כתב העט של “עלובי החיים” אל הסירה המזוודה נפלה למים ורק בנס הצליחו להציל אותה. עכשיו נסו לדמיין עולם ללא “עלובי החיים” (מכיוון שכתב העט היה די מוכן קשה להאמין שויקטור הוגו היה מתחיל לכתוב הכל מהתחלה). מצמרר…
הכנסייה של סנט פיטר פורט – זיכרון מצמרר
הכנסייה היפה הזו שחלקים ממנה נבנו במאה ה-12 הופיעה בספרו של ויקטור הוגו “יורדי הים”. ויקטור הוגו עצמו נכנס לכנסייה ב 3 בינואר 1868 ורשם ביומנו
נכנסתי היום לכנסייה של סנט פיטר פורט וראיתי תינוק מוטבל. מיד נזכרתי בנכדי ז’ורז’.
ז’ורז’ היה נכדו הראשון, אשר מת בגיל שנה…
מלון “אירופה” – מקום המגורים הראשון של ויקטור הוגו בגרנזי
ליד הכנסייה שכן לו מלון אירופה (היום נמצא בבניין סניף של הכלבו מרקס אנד ספנסר). כאן התגורר ויקטור הוגו כשהגיע לגרנזי ב 31 באוקטובר 1855 יחד עם בנו פרנסואה-ויקטור. שארל הוגו הצטרף אליהם ב 2 בנובמבר וכל השלושה המשיכו להתגורר במלון עד ה-5 בנובמבר אותה שנה.
מלון “הכתר” – להחזיק את המאהבת קרוב אבל לא קרוב מידי
לא רחוק מהמקום בו היה בעבר מלון “אירופה” היה פעם מלון ה”כתר” (The Crown hotel) שהיום יש בו את הפאב-מסעדה The Ship and Crown. במלון הזה שיכן ויקטור הוגו את המאהבת שלו ז’ולייט דרואה (Juliette Drouet) עליה ניתן לקרוא בכתבה הזאת. וכאן ניתן לראות דפוס פעילות שימשיך גם כשויקטור הוגו יעבור לבית הקבוע שלו, את המאהבת הוא מחזיק קרוב אליו אבל לא קרוב מידי…
דרך אגב, ז’ולייט דרואה ממש לא אהבה את המלון הזה וטענה שהוא המוני ורועש מידי. נו טוב, לא תמיד אפשר לקלוע לטעמם של כולם…
השוק של סנט פיטר פורט – כי גם סופר מפורסם צריך לאכול משהו
חזרו על עקבותיכם לכנסייה של סנט פיטר פורט. שוק הדגים המקורי היה לא רחוק ממנה ואילו שוק הבשר נבנה בשנת 1822 מאחוריה והמבנה שלו קיים עד היום (היום יש שם חנות מוזיקה, חנות טבע וסופר מרקט). בשני השווקים הללו קנו משרתיו של ויקטור הוגו את האוכל שעלה על שולחנו כל יום. בשנת 1878 כשויקטור הוגו חזר לביקור בגרנזי הוא ראה ששוק הדגים עבר גם הוא למתחם הזה וכתב ביומנו:
כאן על שולחנות משיש מוצג אוצר הדגה המרשים אותו דגו לחופי גרנזי.
רחוב הוטוויל מספר 20 – הבית הראשון של ויקטור הוגו ושל המאהבת שלו
אחרי שהתגורר זמן קצר במלון “אירופה” עבר ויקטור הוגו על הבית ברחוב הוטוויל מספר 20. כאן הוא סיים לכתוב את קובץ השירה שלו Les Contemplations. כעבור כשנה הוא עבר לבית המפורסם שלו במעלה הרחוב אך בשנת 1864 קנה את הבית הזה ושיכן בו את ז’ולייט דרואה המאהבת שלו. כמו בפעם הקודמת גם כאן המאהבת הייתה רחוקה מספיק כדי שלא ישימו לב אליה אך קרובה מספיק על מנת לראות מתי ויקטור הוגו נמצא לבדו בבית, על מנת שתוכל לבוא אליו.
היום מדובר בבית פרטי ולא ניתן להיכנס אליו, אולם חלק מהציורים שנתן ויקטור הוגו למאהבת שלו חזרו לביתו הפריזאי וניתן למצוא אותם בבית ויקטור הוגו בפלאס דה ווז’.
רחוב הוטוויל מספר 38 – בית הקבע של ויקטור הוגו
בזכות הצלחת ספרו Contemplations הצליח ויקטור הוגו לקנות את הבית ברחוב Hauteville 38 במאי 1856. מכיוון שויקטור הוגו היה לא רק סופר, משורר וצייר אלא גם מעצב פנים לא רע בכלל הוא הפך את עיצוב הפנים של הבית לאחד הפרויקטים הגדולים של חייו.
בתוצאה היא בית שבו כל ציור, רהיט ופריט מספר סיפור מסויים וביחד סיפורים אלו מתחברים לסיפור גדול יותר המתאר את המעבר של נפש האדם מחשכה לאור גדול. מכיוון שלהבדיל מבית ויקטור הוגו בפריז, הבית הזה עוצב כולו מן המסד ועד הטפחות על ידי ויקטור הוגו הרי שמבין שני הבתים, זהו הבית החשוב ביותר ולכן אסור להחמיץ את הביקור בו.
שימו לב: בית ויקטור הוגו סגור לרגל שיפוצים במהלך 2018 ויפתח מחדש בשנת 2019.
בריכות הים של חוף הוולט (Havelet) – חוף מציצים של ויקטור הוגו
חזרו על עקבותיכם דרך רחובות Hauteville ו Lower Hauteville רדו ברחוב Cliff ומשם פנו לרחוב Strand. בפינת הרחובות Cliff ו Strand תראו מעבר לגדר בית יפה מהמאה ה-15 עם מגדל קטן שהפך למעין חדר מדרגות. המשיכו ללכת ברחוב Strand ישר ולמטה עד שתגיעו לחוף הים.
שם ממולכם נמצאות בריכות הים של חוף הוולט. בבריכות הללו היו נשות גרנזי נוהגות להתרחץ עירומות וויקטור הוגו נהג להציץ עליהן באמצעות טלסקופ, אותו ניתן למצוא היום בביתו שבגרנזי. אם תפס אותכם הרעב, אז אני ממליץ בחום ללכת לאכול במסעדת Octopus, שנמצאת ממש לא רחוק משם.
טירת קורנט (Castle Cornet)
ויקטור הוגו אהב מאוד לטייל לאורך הרציף המוביל לטירת קורנט, טירה עתיקה מהמאה ה-13, אשר תפקידה היה להגן על גרנזי מפני הצרפתים. אם תכנסו לטירה הזאת תגלו שם גלגל הצלה שויקטור הוגו תרם לגרנזי בשנת 1870.
אם תמשיכו לאורך הרציף תגיעו בסופו של דבר אל המגדלור של גרנזי. ויקטור הוגו היה נוכח בעת בנייתו של המגדלור וכאשר הדליקו אותו בפעם הראשונה ב-1 במרץ 1867.
כאן מסתיים הסיור שלנו. במידה ובא לכם עוד לטייל אתם מוזמנים להגיע לעוד שני מקומות שלא נמצאים במסלול הזה
פסלו של ויקטור הוגו שבגני קנדי (Candie Gardens)
בגני קנדי המקסימים שבגרנזי (בהם אני עובר כל יום בדרך לעבודה) עומד לו פסלו המפורסם מגרניט של ויקטור הוגו. הפסל הוא הוא מעשי ידי ז’אן בושה (Jean Boucher), אשר סיים אותו ביולי 1914. לא בדיוק התזמון הטוב ביותר האפשרי מכיוון שבדיוק אז פרצה לה מלחמת העולם הראשונה והטקס הצגת הפסל די נדחק לשוליים.
למרות זאת מדובר בפסל מצויין שמצליח לתפוס את דמותו של ויקטור הוגו במלוא מורכבותה. הסופר הולך לו לעבר הים שקוע במחשבותיו ואולי אפילו מחבר שיר חדש? על הפסל ניתן למצוא את ההקדשה שנתן ויקטור הוגו לבני גרנזי בתחילת ספרו “יורדי הים” ומסביבת הפסל ניתן לראות היטב את הנמל שלמטה.
מגדל ויקטוריה
אם אתם כבר נמצאים בגני קנדי אתם מוזמנים להיכנס למוזיאון קנדי ולבקשת את המפתח למגדל ויקטוריה שנמצא ממש לא רחוק משם. למרות שהמגדל נראה ימי ביניימי הוא נבנה בשנת 1848לכבוד ביקורה של המלכה ויקטוריה בגרנזי. ויקטור הוגו אהב לטפס על המגדל ולהסתכל על הנוף למטה. כמו כן שם הוא כתב את השיר “סופו של השטן” “Le Fin du Satan”.
ודרך אגב, מספרים שויקטור הוגו ואהובתו ז’ולייט דרואה חרטו את שמותיהם על אבני המגדל. אני לא הצלחתי למצוא אותם אבל אולי אתם תצליחו?
בית הקברות פולון (Foulon) – המקום בו קבורה ארוסתו של בנו של ויקטור הוגו
בית הקברות הזה נמצא בפרבר של סן פטר פורט והוא די רחוק ממרכז העיירה אבל הוא בהחלט שווה ביקור בגלל האווירה הרומנטית שלו. בינואר 1865 מתה אמילי דה פוטרון (Emily de Putron) ארוסתו של פרנסואה-ויקטור הוגו משחפת. ויקטור הוגו נשא את נאום ההשכבה שחלקו נרשם על המצבה.מאז הפך הקבר של אמילי למקום עלייה לרגל של ויקטור הוגו ומשפחתו בכל פעם שהם היו מגיעים לגרנזי.היום המצבה במצב לא טוב כל כך אולם אגודת ויקטור הוגו בגרנזי עומדת להשיק קמפיין של מימון המונים לטובת שיפוץ המצבה החשובה הזו.
אהבתם את הכתבה? רוצים לקרוא עוד על גרנזי?
- אתם מוזמנים לקרוא כיצד הגעתי לשם בכתבה הזאת.
- לגרנזי יש 3 איי לוויין שעל שניים מהם כתבתי בעבר. הראשון הוא אי קטן ופראי בשם הרם ואילו השני גדול יותר ומקסים לא פחות בשם סארק. אחרי שתקראו את שתי הכתבות הללו אני בטוח שתתחילו להזמין כרטיסי טיסה לאי 🙂