Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

גילוי נאות לפני שנתחיל:

מתוך אהבתי לצרפת אני משקיע רבות באתר ובשיפור מתמיד של התוכן וחווית השימוש בו, כדי שתהנו ממנו. אשמח אם כשאתם מזמינים מלון, כרטיסים לאטרקציות ורכבות או שוכרים רכב, תעשו זאת דרך אתרי ההזמנות המומלצים (כאן בקישור). אציין שאני מקבל עמלה קטנה על כל קנייה כזאת, וכך בכל פעם שאתם קונים דרכי אתם גם נהנים ממוצר איכותי מאתר אמין, וגם מאפשרים לי להוסיף ולהשקיע באתר להנאתכם.

הפסל הירוק שהוצב בכיכר וונדום (לפני שמישהו הוציא ממנו את האוויר). מקור צילום The guardian
זמן קריאה משוער: 3 דקות

כיכר ונדום ידועה בתור אחת הכיכרות השיקיות ביותר בפריז ובתור סמל של יוקרה בזכות חנויות האופנה והתכשיטים שלה (שלא לדבר על מלון ריץ). אולם מעטים יודעים שלכיכר הזאת ישנה עוד תכונה מעניינת: פסלים פשוט לא מחזיקים בה מעמד, כפי שלמד על בשרו פסלו פסלו של פול מקרת’י, אשר מוצג בתמונות למעלה ואשר נהרס, מספר ימים לאחר שהוצב בכיכר, מכיוון שמראהו שהזכיר ללא מעט אנשים צעצוע מין.

ההיסטוריה של כיכר ונדום

כיכר ונדום, תוכננה על ידי אחד מגדולי האדריכלים הצרפתים, ז’ול ארדואן מנסר (1646-1708 Jules Hardouin Mansart) ונפתחה בשנת 1702. בתחילה נקראה הכיכר בתור כיכר הכיבושים (Place des Conquêtes) וכאשר צרפת החלה להפסיד במלחמת הירושה הספרדית, הוסב שמה לכיכר “לואי הגדול” (Louis le grand) ולבסוף כשהתברר שכנראה לואי לא היה כל כך גדול, הוסב שמה לכיכר ונדום, על שם הצאצא הבלתי חוקי של המלך הנרי ה-4, אשר התגורר בה. כאשר הוקמה הכיכר הוצב בה פסל ברונזה של לואי ה-14, אותו פיסל ז’יררדון (Girardon). הפסל נחשב בזמנו לחידוש בזכות העובדה שהיה הפסל הראשון שנוצק בחתיכה אחת. אולם, כ-90 שנה לאחר שנוצר, נהרס הפסל בזמן המהפכה הצרפתית ולנו נותר רק עותק מוקטן של אותו פסל המוצג היום במוזיאון הלובר.

הפסל של לואי ה-14 שפעם עמד בכיכר וונדום
הפסל של לואי ה-14 שפעם עמד בכיכר ונדום

לאחר המהפכה הצרפתית עלה לשלטון נפוליאון, אשר החליט, על מנת לפתוח עורקי תחבורה חדשים בעיר, להרוס את המנזרים היפהפיים שהיו בקצה הצפוני והדרומי של הכיכר וכך נתן לכיכר את צורתה הנוכחית. בעקבות הניצחון הצרפתי בקרב אוסטרליטץ (Austerlitz) הוחלט לצקת את 1200 תותחי האויב שנפלו לידי הצרפתים ולבנות מהם עמוד שבראשו תתנוסס דמותו של נפוליאון. העמוד הוצב בכיכר בשנת 1810 ומהרגע הראשון נראה זר לחלוטין לפרופורציות של הכיכר.

העמוד שנפוליאון הקים בכיכר וונדום
העמוד שנפוליאון הקים בכיכר וונדום

גם לעמוד בכיכר ונדום לא היה הרבה מזל

אולם העמוד הזה לא החזיק מעמד זמן רב וכאשר נפוליאון גורש מצרפת ושושלת בורבון חזרה לשלוט הוחלט להתיך את פסלו של נפוליאון על ראש העמוד, ולהשתמש בברונזה על מנת לבנות פסל חדש של הנרי ה-4 (1589-1610), המלך הראשון של שושלת בורבון, אשר הוצב בכיכר (את העמוד הם אפסנו). אולם, גם הפסל הזה לא החזיק מעמד זמן רב. לאחר שפרצה מהפכת יולי 1830, החליט המלך החדש, לואי פיליפ (1830-1848), להחזיר את העמוד ועל מנת להתחבב על העם, הציב עליו פסל חדש של נפוליאון, לבוש במעיל פראק אופנתי. ומה קרה לפסל של הנרי ה-4? אתם יכולים למצוא אותו במלוא הדרו בכיכר Vert Galant ליד גשר הפון נף (Pont Neuf) שם הוצב אחר כבוד.

פסלו של הנרי ה-4. היום הוא נמצא בפון נף.
פסלו של הנרי ה-4. היום הוא נמצא בפון נף.

אולם, מי שחשב שהסיפור של פסלי כיכר וונדום הסתיים, טעה. בשנת 1851 הפך אחיינו של נפוליאון לקיסר וקרא לעצמו נפוליאון ה-3. כמחווה לדודו הנערץ החליט להחליף את הפסל על ראש העמוד ולהציב פסל חדש של נפוליאון הפעם בדמות קיסר רומאי. בשנת 1870, בעקבות מלחמת פרוסיה צרפת, איבד נפוליאון ה-3 את השלטון ובשנת 1871, בעקבות חוזה השלום בין צרפת לגרמניה פרץ מרד בפריז והוקמה הקומונה. מכיוון שאנשי הקומונה שנאו כל דבר שקשור לנפוליאון הם החליטו להרוס את הפסל שהוצב בכיכר ונדום. על ההרס ניצח הצייר המפורסם גוסטב קורבה (Gustave Courbet 1819-1877), אשר באותה הזדמנות החליט לשנות גם את שמה של הכיכר מכיכר ונדום לכיכר האינטרנציונל.

הרס הפסל של נפוליאון על ידי הקומונה הפריזאית בשנת 1871
הרס הפסל של נפוליאון על ידי הקומונה הפריזאית בשנת 1871

אולם, שלטון הקומונה החזיק מעמד חודשים ספורים ובמאי 1871 נכבשה פריז על ידי כוחות הממשלה הצרפתית. קורבה נעצר על ידי השלטון החדש ובילה 6 חודשים בכלא. כמו כן הושת עליו קנס עצום על הרס הפסל, אותו לא הצליח לשלם וכתוצאה מכך ברח לשוויץ ומת שם בחוסר כל בשנת 1877. העתק של פסלו של נפוליאון הוחזר אחר כבוד לראש העמוד והוא ממשיך להסתכל על הכיכר עד עצם היום הזה.

עמוד וונדום היום
עמוד ונדום היום

מחפשים עוד אטרקציות בפריז? כנסו לכאן.

אהבתם את הכתבה?

מוזמנים לספר לחברים שלכם

הפרנקופיל
בואו נשמור על קשר

הכתבות המעניינות ביותר, מידע על טיולים בצרפת, הרצאות, ערבי שאנסונים ועוד דברים שפרנקופילים אוהבים אצלך במייל פעם (או מקסימום פעמיים) בשבוע.

ואם זה לא שכנע אותכם…

מי שנרשם כעת יקבל את הרצאה שלי על טיול בפריז בעקבות מולייר בחינם!