כמו הקרואסון והבגט גם הקפה איננו צרפתי אך כמוהם גם הוא הפך לאחד מסמלי הצרפתיות. על הקפה אנחנו קוראים בפעם הראשונה בסביבות שנת 900 בכתביו של רופא מוסלמי בשם רזס (Rhazes), אשר מייחס לו סגולות רפואיות וממליץ לקוראיו לאכול את פירות שיח הקפה. במאה ה – 13 כבר צצו בתי הקפה הראשונים במדינות האסלאם בהם צרכו את הקפה בתור משקה ולא בתור מאכל וכ – 400 שנה לאחר מכן הגיע הקפה לאיטליה על ידי תיירים, אשר טעמו את הקפה והתאהבו. בתחילה נתקל המשקה בהתנגדות הכנסייה, אשר ראתה בטעמו המריר מעשה שטן, אולם בסופו של דבר האפפיור קלמנט ה – 8 נתן את אישורו למשקה החדש והוא התפשט בכל אירופה. הקפה הגיע לפריז בפעם הראשונה, ככל הנראה, בשנת 1657 אולם רק בשנת 1670 הוא הפך לאופנתי בקרב החברה הגבוהה לאחר ששגריר הסולטן התורכי הביא איתו פולי קפה בשנת 1669 ובתוך כשנה גרם להתמכרות טוטאלית של אנשי החצר של לואי ה – 14. מחצר המלך הגיע המשקה חיש קל אל העיר פריז והחל להיות מוגש בפונדקי העיר.
בשנת 1686 נפתח בית הקפה הראשון בפריז על ידי סיציליאני בשם פרנצ’סקו פרוקופיו (Francesco Procopio) והחל לנחול הצלחה כשלוש שנים לאחר מכן, לאחר שתיאטרון ה”קומדי פרנסז” עבר לשכון בקרבת מקום. במהלך המאה ה – 18 הפך קפה פרוקופ למקום המפגש המועדף על ידי האינטלקטואלים הגדולים של התקופה, דוגמת דידרו (Diderot), רוסו (Rousseau) ווולטר (Voltaire), אשר נהג לשתות כ – 40 (!) כוסות קפה ביום. אל האינטלקטואלים הצטרפו מתנגדי משטר המלוכה ורכילאים מקצועיים ומשם הופצו הסיפורים הזדוניים ביותר על מאהבותיו של לואי ה – 15 ועל המתרחש בחצר המלוכה. לכן אין זה פלא שלא מעט מלקוחות המקום היו מרגלים בשירות המלך, אשר את עדויותיהם ניתן למצוא עד היום בארכיבים של צרפת. בשלהי המאה ה – 18 הפך בית הקפה למקום המפגש המועדף על ידי מהפכנים כגון דנטון (Danton), מארה (Marat) ורובספייר אך למרות ההווי המהפכני הצליח המקום לשמור על הפופלריות שלו גם לאחר הרסטורציה של המלוכה בשנת 1814. גם מאוחר יותר המשיך לה פרוקופ לשמור על רלוונטיות וזכה לארח כמה מגדולי הסופרים והפוליטיקאים של צרפת כגון הסופר אלפרד דה מוסה (de Musset), הסופרת ז’ורז’ סאנד (Georeges Sand) והפוליטקאי גמבטה (Gambetta), אשר התפרסם בעת מלחמת פרוסיה צרפת, עת הצליח לברוח מפריז באמצעות כדור פורח.
קפה לה פרוקופ ממשיך להתקיים גם היום וככזה הוא נושא בתואר של הקפה הוותיק בפריז. מדובר באחד מבתי הקפה היפים ביותר שאני מכיר ולמרות שהמחירים שלו לא זולים במיוחד אני בהחלט ממליץ לבקר בו במהלך טיולכם הבא לצרפת ולשבת שם, לכל הפחות, על כוס קפה.
כתובת:
13 Rue de l’Ancienne Comédie, 75006 Paris, France