הפסאז’ים של פריז הם ללא ספק מהמקומות הקסומים ביותר של עיר האורות. מרגע שנכנסים מגיעים לעולם שכאילו נלקח מתקופה אחרת. מקום בו הזמן כמעט ועמד מלכת. חלק מהפסאז’ים מאוד מפורסמים אך חלק כמעט אלמוניים לחלוטין ואנשים מגיעים אליהם לרוב בעת שיטוט מקרי ברחובות הרובע השני או כאשר פתאום מתחיל גשם וכולם מחפשים מקום להתחבא בו.
גדולים או קטנים, מוכרים או אלמוניים, אין ספק שטיול בפריז ללא ביקור בפסאז’ים זה כמו לבקש קטשופ במסעדה צרפתית – אפשרי אך לא מומלץ. היום אספר את סיפורם של הפסאז’ים בפריז, אמליץ לכם על כמה מהפסאז’ים הכי מקסימים, לטעמי, ולבסוף אתן לכם מסלול טיול קצר.
ההיסטוריה של הפסאז’ים בפריז
פריז של סוף המאה ה-18 הייתה רחוקה מאוד מפריז שאנחנו מכירים מכיוון שהרחובות הסריחו כתוצאה מהיעדר תשתית ביוב ראויה. למרות שהמדרכות הומצאו כבר במהלך המאה ה-17 בעת בניית גשר הפון נף הרי שעדיין מרבית הרחובות היו בוציים והסיכוי של פריזאי להידרס על ידי כרכרה או, לכל הפחות, להתכסות בבוץ בעקבות מעבר של כרכרה חולפת, היה די גדול.
תוסיפו לכך שתאורת הרחובות לא הייתה מפותחת, מה שהפך את עיר “האורות” לגן עדן לגנבים ותבינו מדוע, בשונה מאתנו, פריזאים רבים לא ממש אהבו להסתובב להם ברחוב ולהציץ בחלונות ראווה. אחד האנשים הראשונים, אשר הבינו את ההזדמנות העסקית התמונה בכך היה דוכס אורליאן לואי פיליפ, אשר בשנת 1784 הוסיף שורה של חנויות מקורות לארמון הפאלה רויאל ובכך הפך אותו לקניון הצרפתי הראשון.
בעקבות ההצלחה של חנויות הפאלה רויאל החלו יזמים לבנות מרכזי קניות מקורים, אשר פעמים רבות היוו מעבר בין רחוב אחד למשנהו ולכן נקראו פסאז’ (Passage). מרכזי קניות אלו היו מכוסים בגג זכוכית שהגן על עוברים ושבים מפני הגשם ומכיוון שהיו מוארים בכל שעות היממה הם נחשבו למאוד בטוחים. כתוצאה מכך הפכו הפסאז’ים לסיפור הצלחה ובמהלך המחצית הראשונה של המאה ה-19 נבנו בפריז כ – 150 מהם.
כל הפסאז’ים נבנו בגדה הימנית של פריז, אשר הייתה המרכז העסקי של העיר ובמיוחד ברובע ה-2 בה שכנה הבורסה הפריזאית. ימי התהילה של הפסאז’ים לא נמשכו זמן רב ובמהלך המחצית השנייה של המאה ה-19 החלו רבים מהם להיסגר. היו לכך מספר סיבות.
הסיבה הראשונה הייתה הבנייה מחדש של פריז, אשר נעשתה בתקופת נפוליאון ה-3 ואשר הפכה את רחובותיה ושדרותיה של פריז למקום שנעים לשוטט בו, כך שלא היה צורך יותר ללכת לפסאז’ים. כמו כן, כחלק מתוכנית הבנייה מחדש של פריז, נבנו רחובות חדשים, אשר עברו דרך שכונות שלמות ודרשו את הריסתן יחד עם הפסאז’ים שהיו בהן.
ולבסוף, לידת חנויות הכלבו, אשר התרחשה גם היא בתקופת נפוליאון ה-3, ואשר מתוארת בספרו המפורסם של אמיל זולא “גן עדן לאישה“, הוותה מכת מוות לחנויות הקטנות בספאז’ים שלא יכלו להתחרות עם עושר הסחורות שחנויות הכלבו הציעו. כתוצאה מכך ירד כמות הפסאז’ים מכ-150 לכמה עשרות. גם הפסאז’ים שנותרו הוזנחו מאוד ומצבם הלך והדרדר, אולם, למזלנו הטוב, במהלך השנים האחרונות שופצו חלקם והקסם חזר לשהות בהם.
פסאז’ים מומלצים בפריז
פסאז’ גראן סרף (Passage du Grand Cerf)
הפסאז’ נבנה בשנת 1825 ונקרא על שם פונדק שעמד שם לפני המהפכה הצרפתית. כמו כן שירת המקום בתור ה”תחנה המרכזית” של פריז ממנה יצאו כרכרות דואר לצפונה ומזרחה של צרפת. מדובר בפסאז’ מקסים ששופץ יחסית לאחרונה וניתן למצוא בו גלריות, חנויות בגדים, חנויות תכשיטים וחנויות אומנות אפריקאית. כמו כן ניתן למצוא בו את בר היין Le Pas-Sage ששמו מהווה משחק מילים משעשע (ניתן לתרגם אותו בתור פסאז’, לא חכם או צעד חכם).
זהו ללא ספק אחד מהפסאז’ים האהובים עלי, לא רק בגלל יופיו אלא בגלל שמו (פירושו של “גראן סרף” זה “הצבי הגדול”).
ניתן להכנס לפסאז’ מהרחובות הבאים:
Rue Saint Denis 145 או Rue Dussoubs 10.
שעות פתיחה:
08:00-20:00 פתוח בין יום שני לשבת.
פסאז’ דה פנוראמה (Passage des Panoramas)
זהו אחד הפסאז’ים העתיקים בפריז (העתיק ביותר הוא כאמור הפאלה רויאל, ואחריו באו פסאז’ Feydeau בשנת 1790 ופסאז’ du Caire בשנת 1799). כמו כן היה זה הפסאז’ הראשון בו הותקנה תאורת גז בשנת 1817. הפסאז’ נבנה ב 1800 על חורבות אחוזתו של הדוכס מלוכסמבורג ושער האחוזה מעטר עד היום את הכניסה מרחוב Saint Marc.
מאז שנוצר הפך הפסאז’ לאחד מהאטרקציות החשובות של פריז במאה ה-19. הפריזאים התאהבו בקפה Veron בחנות הפטיסרי Felix ובמיוחד בציורים הפנורמיים, אותם הביא האמריקאי (Joseph Fulton). ציורים אלו היוו את ה”צעקה האחרונה” כאשר נוצרו בשנת 1787 והם אלו שנתנו לפסאז’ את שמו.
המטרה המקורית של פולטון הייתה בסך הכל להרוויח מעט כסף בעודו מחכה לתשובה מנפוליאון בנוגע לספינות הטורפדו, ספינות הקיטור ואפילו הצוללות, אותם הציע לבנות בשביל קיסר צרפת. מכיוון שנפוליאון התעניין בעיקר בצבא היבשה הוא החליט, בסופו של דבר, לוותר ופולטון עזב את פריז והלך למכור את המצאותיו ל….אנגליה. כיום ישנם בפסאז’ חנויות לאספני בולים, בית התה של אומן השוקולד “מרקיז” ואת תיאטרון הוארייטה (Théâtre des Variétés).
ניתן להיכנס לפסאז’ מהרחובות הבאים:
10 rue Saint-Marc או 11 boulevard Montmartre או 38 rue Vivienne או 151 rue Montmartre.
שעות פתיחה:
06:00-24:00. פתוח בכל ימות השבוע.
פסאז’ זופרואה (Passage Joffroy)
פסאז’ מקורה בדרום הרובע ה-9 מול אחיו המפורסם הרבה יותר פסאז’ דה פנורמה השוכן מעבר לכביש בקצה הרובע ה-2.
Passage Jouffroy נוסד בשנת 1845 ועבר שיפוץ כללי נרחב ב-1987.
תמצאו כאן מבחר חנויות קטנות וחביבות ואת היציאה ממוזיאון השעווה, מוזיאון גרוון. בקצהו של הפסאז’ מצוי מלון קטן בשם Hotel Chopin.
ניתן להיכנס לפסאז’ מהכתובת הבאה:
10-12 Boulevard Montmartre
גאלרי ויוויאן (Galerie Vivienne)
בעיני, גאלרי ויוויאן היא הפסאז’ היפה ביותר בפריז והיא מהווה מקום נהדר להעביר בו זמן מה, במיוחד בעת מזג אוויר גשום. המקום התפרסם בשנת 1830, כאשר בזמן מהפכת יולי החליט המלחין הקטור ברליוז לכנס כאן כמה עשרות צרפתים על מנת לשיר ביחד את המארסייז, אשר השמעתה נאסרה על ידי המלוכה. על פי דברי המלחין, האקוסטיקה המצויינת של הפסאז’ יצרה אפקט מוזיקלי יוצא מן הכלל שהפיח רוח חדשה בקרב המהפכנים, אשר סילקו לבסוף את המלך שארל ה-10 מכסאו.
היום ניתן למצוא כאן בעיקר חנויות ספרים מקסימות וחנויות שמוכרות אנטיקות. כמו כן ניתן למצוא כאן את סלון התה A Priori Thé בו ניתן לעצור לשתות קפה, שוקולד חם או ממגוון סוגי התה המוגשים בו. לבסוף, במידה ואתם חובבי יין, אני ממליץ לכם בחום רב לא לפספס את חנות היין המפורסמת Legrand Filles et Fils, אשר קיימת כאן מאז שנת 1919 ונחשבת לאחת מחנויות היין הטובות בפריז מאז סיום מלחמת העולם השנייה.
ניתן להיכנס לפסאז’ מהרחובות הבאים:
4 rue des Petits-Champs או 6 rue Vivienne או 5 rue de la Banque
גאלרי קולבר (Galerie Colbert)
במקביל לגאלרי ויוויאן עומדת גאלרי קולבר, אשר נבנתה במקום בו עמדה אחוזתו של שר האוצר של לואי ה-14. כמו גלרי ויוויאן גם גאלרי קולבר נבנתה בשנת 1826 ובמהלך המאה ה-19 שררה תחרות בין שני הפסאז’ים. אולם, למרות המראה האלגנטי העסקים בפסאז’ הזה לא הצליחו והוא עמד בפני הריסה.
למזלנו הרב האתר נקנה על ידי הספרייה הלאומית הצרפתית, אשר מקמה בו מכון מחקר העוסק בהיסטוריה של האומנות. העסק היחידי הקיים כיום בפסאז’ זו בראסרי Le Grand Colbert המפורסמת.
ניתן להיכנס לפסאז’ מהרחובות הבאים:
6 rue des Petits-Champs או 2 rue Vivienne.
פסאז’ דה שואזל (Passage de Choiseul)
הפסאז’ נבנה בשנת 1829 ומעט נשאר מהעבר התרבותי העשיר שלו. לצערי הרב לא נותר זכר לחנות הספרים ובית ההוצאה לאור של אלפונס למאר (1838-1912 Alphonse Lemerre) בו פורסמו ספריהם של סולי פרודון (1839-1907 Sully Prudhomme) הזוכה הראשון בפרס הנובל לספרות, ופול וורלן. הסופר הצרפתי המפורסם אנאטול פראנס (1844-1924 Anatole France) עבד כאן בתור עורך בהוצאת הספרים של למאר ומאוחר יותר פרסם בה את ספריו.
כמו רבים מהפסאז’ים גם הפסאז’ הזה התדרדר בסוף המאה ה-19 ופרדיננד סלין, מחבר “המסע הארוך אל תוך הלילה”, אשר התגורר כאן בילדותו תיאר את המקום כ”מסריח מריח של מנורות גז ושתן של כלבים”. מה שהציל את הפסאז’ הייתה הקמת החנות של בית האופנה המפורסם קנזו (Kenzo), אשר הגבירה את תנועת הקונים למקום. מאז חנות הספיקה לעבור לפלאס דה וויקטואר (Place des Victoires) והיום ניתן למצוא בו מסעדות, חנויות ספרים, חנויות תכשיטים וגלריות אומנות.
ניתן להיכנס לפסאז’ מהרחובות הבאים:
40 rue des Petits-Champs או 23 rue Saint-Augustin או 40 rue Dalayrac
גאלרי וורו דודא (Galerie Véro-Dodat)
הפסאז’ נבנה על ידי זוג קצבים בשם וורו ודודא בשנת 1826. תקרת הזכוכית, הפאנלים מעץ מהאגוני והרצפה השחורה לבנה שלה יוצרים אווירה קסומה של ימים עברו. ממש ניתן לדמיין כיצד נשים אלגנטיות בשמלת קרינולינה וגברים עם כובעי צילנדר שחורים מסתובבים שם בדרכם אל בית הקפה או האופרה.
בשנת 1836 עברה להתגורר כאן השחקנית המפורסמת ראשל (Rachel Felix 1821-1858), אשר התגוררה בקומה השלישית במספר 38 ואילו בקומת הקרקע פעל כתב העט הסטירי Le Charivari בו עבד הקריקטוריסט אונורה דומייה (1808-1879 Honoré Daumier).
בביקורת ארסית שפורסמה בכתב העט הזה הומצאה המילה “אימפרסיוניסטים” על ידי מבקר האומנות לואי לרואה (Louis Leroy 1812-1885). כיום ניתן למצוא בפסאז’ בעיקר חנויות אנטיקות וכמה חנויות אופנה עילית ובינהם אלו של כריסטיאן לובוטאן (Christian Louboutin).
ניתן להיכנס לפסאז’ מהרחובות הבאים:
19 rue Jean-Jacques-Rousseau או 2 rue du Bouloi
שעות פתיחה:
07:00-22:00. בין שני לשבת (לא כולל חגים).
מסלול טיול בין הפסאז’ים של פריז
אחרי שקראתם על הפסאז’ים המקסימים ביותר בפריז הגיע הזמן לצאת לטיול בעיר האורות ולבקר בהם. הנה מפת המסלול:
- אני מציע להתחיל את הטיול ביציאה מהמטרו Les Grands Boulevards , אשר נמצא קרוב לפסאז’ דה פנורמה.
- אחרי שסיימתם לבקר שם הדרימו ברחוב Vivienne ועל הדרך תתרשמו מבניין הבורסה הצרפתית (Palais Broniart). משם תלכו דרך רחוב Saint Augustin עד שתגיעו אל פסאז’ שואזל.
- צאו דרך פסאז’ סן אן (Saint Anne) ולכו מזרחה דרך האזור בו עמדה בעבר האופרה הצרפתית הישנה. על הדרך תוכלו לראות את גינת לובואה (Louvois) והמזרקה המקסימה המוצבת בה.
- המשיכו על פי המפה ותגיעו של גאלרי קולבר ואחרי שתסיימו לטייל בה לכו אל גאלרי ויוויאן הצמודה אליו.
- לאחר שטיילתם בשני הפסאז’ים המקסימים לכו אל כיכר Petits Peres המקסימה ואם תרצו תכנסו גם לכנסיית Notre Dame des Victoire בה קבור המלחין הצרפתי החשוב ז’אן בטיסט לולי (Jean Baptiste Lully 1632-1687).
- מכאן צאו אל “כיכר הנצחונות” (Place des Victoires) ואחרי שתסיימו להתרשם מפסלו של לואי ה-14 והחנות של קנזו הדרימו עד שתגיעו לגאלרי וורו דודא.
- צאו מהגאלריה לרחוב Boulois והמשיכו מזרחה לכיוון כנסיית סן אוסטאש ורחוב מונטרגיי על שלל האטרקציות הקולינריות שלו. המשיכו ברחוב Tiquetonne עד שתגיעו לרחוב Dussoubs משם תוכלו להכנס לפסאז’ האחרון לטיול זה הגראן סרף.
- כאן מסתיים הטיול. מקווה שנהנתם.
מחפשים מידע נוסף על פריז?
- אם בא לכם לנסות מסלול טיול נוסף מדוע שלא תנסו את מסלול הטיול ברובע הלטיני? אם אתם קצת יותר הרפתקנים ורוצים לנסות מסלול טיול שקצת מתרחק מהאטרקציות התיירותיות של פריז אני גם ממליץ בחום על מסלול הטיול שעובר ברובעים ה-9 וה-10 של פריז.
- ולבסוף, אל תשכחו את מפת פריז האינטרקטיבית באתר בה תוכלו למצוא כמעט כל דבר שנמצא בפריז באופן יעיל ופשוט.
- אם יש עוד משהו שאתם זקוקים לו ולא מצאתם באתר אל תהססו לפנות אלי (פרטי הקשר נמצאים בדף אודותיי או בתחתית העמוד).