לפני שתתחילו לקרוא את הכתבה הזאת אני ממליץ בחום רב להקשיב לראיון הזה שמתאים בול לאנשים שמגיעים לפריז בפעם הראשונה. תמצאו שם עשרות של טיפים בכל נושא אפשרי שקשור לטיול בפריז בפעם הראשונה ואני מבטיח לכם שהוא יעשה לכם המון סדר 🙂
סיימתם להקשיב? בואו נתחיל עם הכתבה 🙂
פעם ראשונה בפריז?
מצד אחד אני ממש מקנא בכם כי חווית ההתאהבות הראשונית היא החזקה מכולם (במיוחד בפריז) וכל הטוב הזה הרי הוא לפניכם.
מצד שני אני ממש ממש לא מקנא בכם. אתם הרי מוצפים במידע מכל מיני אנשים בקבוצות פייסבוק ואין לכם מושג מי מהם מבין על מה הוא מדבר ומי סתם מקשקש. ואם זה לא מספיק הרי יש כל כך הרבה מה לראות והזמן הרי כל כך קצר. אז מה חייבים לראות ועל מה לוותר?
ולבסוף השאלה החשובה ביותר: איך אפשר להנות מהטיול ולא להפוך אותו למעין טירונות שבה אתם רצים מאטרקציה לאטרקציה במטרה לסמן כמה שיותר V ברשימה הבלתי נגמרת שבידכם?
אז קודם כל, אל דאגה. הגעתם למקום הנכון. אחרי עשרות רבות של ביקורים בעיר האורות ומאות עצות שנתתי לאנשים שנסעו לבקר בפריז בפעם הראשונה, נראה לי שמצאתי את הנוסחה לטיול המושלם (בשבילכם).
בכתבה הזאת תמצאו שורה של עצות שיהפכו את הטיול למהנה ויאפשרו לכם לגלות את הקסם האמיתי של פריז. כמו כן הוספתי לכתבה מסלול טיול למתחילים בן שבוע בו תוכלו להשתמש לצורך תכנון הטיול שלכם. אני מזהיר מראש שמדובר בכתבה ארוכה יחסית ומלאה במידע. לכן אני ממליץ לשמור אותה ב”מועדפים” ולחזור אליה מפעם לפעם בזמן תכנון הטיול שלכם ובזמן שכבר תהיו בפריז.
אז קחו לכם כוס יין אדום, שימו שאנסונים של אדית פיאף ברקע. אנחנו יוצאים למסע שבסופו תחוו את פריז בפעם הראשונה ומיד תתחילו לתכנן את הטיול הבא!
כמה טיפים שיחסכו לכם עוגמת נפש
הזמינו כל מה שאפשר להזמין מראש
תזכרו שיש משאב אחד יותר חשוב מכסף בטיול שלכם והוא משאב הזמן. הסיבה לכך היא שכסף ניתן להרוויח ואילו זמן לא ניתן להחזיר לעולם. מעבר לזה ברוב רובם של המקרים ככל שתזמינו כמה שיותר זמן מראש כך תוכלו למצוא טיסות, מלונות ודירות זולים יותר.
זו הסיבה לכך שאני ממליץ בחום להזמין מראש כל דבר אפשרי וזה כולל כמובן טיסות ומלונות (או דירות נופש) אך גם כרטיסים לאטרקציות השונות ואף מקומות במסעדה (לפחות למסעדות הטובות ביותר).
על מנת לחסוך לכם המון זמן ריכזתי את כל המידע לגבי טיסות, לינה, אטרקציות ועוד בכתבה פריז – מדריך הפרנקופיל למטייל (מעודכן לשנת 2020).
סעו לפחות ל 5 ימים (רצוי שבוע)
ישנה אגדה אורבנית, שאני מאוד אוהב לספר, על התיירת האמריקאית שהגיעה לבירת צרפת, הלכה למשרד המודיעין התיירותי של פריז (25 Rue des Pyramides) ואמרה לפקיד “יש לי יומיים בעיר האורות, מה אתה ממליץ לעשות?”. הפקיד ענה לה בנונשלנטיות פריזאית “אם כך מדמואזל, אני ממליץ לך ללכת ברחוב ישר עד הסיין, להתיישב ולהתחיל לבכות”…
ובהחלט יש משהו בעצה הזאת. פאריז, להבדיל ממסעדות המקדונלדס הפזורות בה, דורשת זמן על מנת שניתן יהיה להתחיל לעכל אותה. 5 ימים (אם לא יוצאים מחוץ לעיר) או 7 ימים אם מחליטים גם לנסוע לוורסאי או, לא עלינו, ליורו דיסני הם בדיוק הזמן על מנת שתוכלו לספוג את העיר ולהנות ממנה. פחות מזה יגרום לכם להתרוצץ כמו מטורפים בעקבות האטרקציות בעיר האורות מבלי באמת להנות מהם.
זה שאתם נוסעים לפריז בפעם הראשונה לא אומר שאתם פראיירים
חלפו להם הימים שבהם כל המידע שהיה לכם היה כתוב במדריך תיירים שפג תוקפו + כמה טיפים מדודה שנסעה פעם אחת לבירת צרפת וממליצה לכם על מלון מעולה בו התאכסנה במאי 1968. היום ישנן קהילות פייסבוק מצויינות כגון פריז ואיל דה פראנס בהן תוכלו לקבל אין סוף טיפים לגבי עיר האורות, במטרה למנוע מכם כמה שיותר נפילות.
גם אני תרמתי את תרומתי הצנועה למאמץ התיירותי באמצעות הכתבה טיפים לחיסכון בחופשה בפריז מבלי להתכלב ואם עדיין לא מצאתם את כל המידע שאותו אתם צריכים, אתם מוזמנים להגיב לכתבה הזאת או לפנות אלי ישירות דרך דף הפייסבוק פרנקופילים אנונימיים.
קחו את הזמן שלכם
נכון הזמן קצר והמלאכה מרובה והרי יש אין סוף אטרקציות בהן צריך לבקר בזמן כה קצר. אולם תזכרו דבר פשוט. כדי באמת להנות מעיר האורות צריך לשוטט בה בנחת ולנסות לספוג כמה שיותר מהרוח הפריזאית הקסומה. אז צאו מנקודת הנחה שלא תספיקו הכל וזה בסדר גמור. פריז היא לא אוסטרליה ותמיד אפשר לחזור אליה בקלות (סך הכל מדובר ב – 4.5 שעות טיסה לכל כיוון).
לכן עצתי לכם היא לקבוע בכל יום יעד אחד שחייבים לראות ועוד 2-3 יעדים שיהיה נחמד לראות ובשאר הזמן פשוט לשוטט בנחת ברחובות, לשבת בניחותא בפארק ולאכול אקלר שקניתם באחת מחנויות הפטיסרי שפתאום גיליתם במהלך השיטוט שלכם. תאמינו לי, גם אם אתם מבקרים בעיר האורות בפעם הראשונה, אתם לא צריכים יותר מזה כדי לחוות את החוויה הפריזאית.
אין דבר כזה אתרי חובה
פריז היא עיר רב ממדית שיש בה הכל מהיסטוריה מרתקת ואומנות ועד לקולינריה, שופינג ומופעים מרהיבים. מכיוון שזמנכם בפריז מוגבל אני ממליץ בחום להקשיב לקול הפנימי שלכם ולוותר באופן מודע על כל דבר שלא מעניין אותכם, גם אם כולם סיפרו לכם שחייבים לבקר שם.
כך לדוגמא אם אתם חובבי אפייה כמו רות אופק, אין שום סיבה שלא תבלו בפריז שישה ימים של קולינריה. לחלופין אם שופינג זה הדבר בשבילכם, זה בסדר גמור לטייל לכם בין החנויות הגדולות דוגמת גאלרי לאפייט לבין הבוטיקים הקטנים מבלי שכף רגליכם תדרוך ולו במוזיאון אחד. זכרו: בפאריז אין דבר כזה שאין דבר כזה.
תוכנית טיול של שבוע בעיר האורות
אחרי שהצגתי בפניכם את “ארגז הכלים” שלכם הגיע הזמן ללכת צעד אחד קדימה ולעזור לכם לבנות תוכנית טיול. המטרה של התוכנית היא לעזור לכם לגלות את פריז בקצב שפוי מבלי להפוך את הטיול שלכם למעין מסע כומתה (או שמא מסע בארט) שבו אתם מתרוצצים בין מונומנטים ולא מספיקים להנות.
את המסלול בניתי באופן הכי מודולרי שאפשר כך שמי שלמשל מגיע לפחות משבוע ימים יוכל להוריד כמה ימים ולקחת רק את מה שהוא הכי אוהב. לחלופין, השתדלתי להוסיף לתוכנית אופציות הרחבה כך שאם יש לכם קצת יותר זמן ואתם מתעניינים בנושא מסויים תוכלו להעמיק בו.
את תוכנית הטיול הזאת תוכלו למצוא בכתבה מסלול טיול בפריז בן 7 ימים.
מקומות חובה בפריז שלצערי ולצערכם תצטרכו לבקר בהם
ואפרופו העצה האחרונה לגבי “מקומות חובה”, לא ניתן להתעלם שישנם מספר מקומות שאנשים שמגיעים לפריז בפעם הראשונה מרגישים חובה לבקר בהם למרות שהם יכולים בקלות להרוס להם את הטיול.
אז הנה כמה מילים על כל אחד מהמקומות הללו ודרכים “לצמצם את הנזק” שהם עלולים לגרום לטיול שלכם.
מוזיאון הלובר
נכון, מוזיאון הלובר נחשב ובצדק למוזיאון החשוב בעולם ויש בו אין סוף אוצרות אומנותיים מהמדרגה הראשונה. הבעיה מתחילה מכך שתיירים, שלהם זו הפעם הראשונה בפריז מנסים לראות את כולו במכה אחת והתוצאה: “הרעלת אומנות”.
מה זו “הרעלת אומנות” אתם שואלים? מדובר במצב שבו העין מאבדת את הרגישות מרוב הכמות המטורפת של שכיות החמדה, הלב מפסיק להתרגש והרגליים והגב מתחילים לכאוב. אם לא תהיו מודעים לכך אתם תצאו מהלובר תשושים לחלוטין ובכך תהרסו יום פריזאי יקר ערך.
אז אם תשאלו אותי, הייתי ממליץ לסייר בחצר הלובר ולהנות מהארכיטקטורה המיוחדת שלו וגני הטיולרי הסמוכים. אולם בטיול הראשון שלכם בעיר האורות מומלץ להסתפק בזה ולבקר במוזיאון עצמו במהלך הטיולים הבאים שלכם (וגם אז רק באגף אחד ולא יותר).
אם בכל זאת תחליטו שאתם מוכרחים להגיד שלום למונה ליזה אני ממליץ לכם לקנות את כרטיס הכניסה ללובר או את כרטיס המוזיאונים שיאפשרו לכם להיכנס ללובר כמעט ללא תור. כמו כן מומלץ לעשות תכנון מדוקדק לגבי מה אתם חייבים לראות, כך שהסיור במוזיאון יערך לא יותר מ 3 שעות. כשתצאו חזרה אל הרחוב הפריזאי אתם תודו לי.
מגדל אייפל (Tour Eiffel)
הרשו לי לספר לכם סוד קטן. למרות שביקרתי בפאריז יותר מ-20 פעמים מעולם לא טיפסתי עלמגדל אייפל. וזה לא שרציתי, פשוט בכל פעם שהגעתי לשם גיליתי תור מטורף ותמיד מצאתי משהו טוב יותר לעשות, מאשר לעמוד ולחכות. אז אם אני לא טיפסתי על מגדל אייפל אז אולי גם אתם יכולים לדחות את הטיפוס לפעם אחרת ולנצל את הזמן שאתם אמורים לבלות בתורים, למשהו מועיל יותר?
אם אתם רוצים בכל זאת לראות את פריז מלמעלה הייתי ממליץ לכם לטפס על שער הניצחון (ניתן לעשות זאת בחינם אם קניתם את כרטיס המוזיאונים עליו כתבתי קודם) או לחלופין להגיע לרחבת כנסיית הסקרה קר שבמונמרטר לקראת ערב ולראות מעל פסגת המונמרטר את השמש שוקעת על עיר האורות (מראה מרהיב).
את מגדל אייפל השאירו בשקט, אין צורך לכבוש אותו ולטפס עליו. תנו לו לנצנץ בחשיכה בעודכם מביטים בו מאחד הגשרים של פריז (ואם יש לכם מזל, אתם עושים זאת בעודכם מחובקים עם בן/בת זוגכם). אם בכל זאת החלטתם שאתם חייבים לעלות למגדל אייפל אני ממליץ בחום לקנות כרטיסים מראש כדי לחסוך זמן.
כמו כן אם אתם בכושר ומעוניינים לחסוך זמן וכסף (כי העלות היא חלקית), אתם מוזמנים לעלות ברגל לקומה השנייה של המגדל, שם עומדים בתור קצר לקניית כרטיס למעלית המובילה לראשו. בסך הכל, מדובר בכ-700 מדרגות ובכ-20 דקות של טיפוס וכך גם תחסכו שעות עמידה בתור וגם תשרפו כמה קלוריות אותן תוכלו להשלים בפטיסרי הקרובה למקום מגוריכם.
שאנז אליזה (Les Champs Elysees)
חלפו שנים מאז ששר ג’ו דאסן את שירו המפורסם “שאנז אליזה” והשיר הזה ממשיך לגרום נזק באמצעות מיתוס השדרה הרומנטית אותו הוא מטפח. אכן, מאז שהשדרה הזאת נוצרה במאה ה-17 היו לה לא מעט רגעי קסם ובמהלך המחצית השנייה של המאה ה-19 וראשית המאה ה-20 היא בהחלט הייתה המקום אליו חייבים להגיע על מנת לראות ולהיראות.
אולם, לצערי הרב מאז חלפו הרבה מים בסיין ומשדרה רומנטית וקסומה כאחת הפך השאנז אליזה לקלישאה תיירותית עלובה. הסיבה העיקרית לכך היא שהנדל”ן באיזור הפך לכל כך יקר שרק רשתות ומותגים ידועים יכולים להרשות לעצמם לשכור שם חנויות.כך שתשכו ממסעדות קטנות ורומנטיות או חנויות בוטיק.
כמו כן שדרות השאנז אליזה הפכו בערב למקום מפגש של כל מיני טיפוסים מפוקפקים מהפרברים (הצרפתים קוראים להם “צעירים” אבל אני לא אומר את השם המפורש כדי לא להיות מואשם בגזענות) מה שמוריד את תחושת הביטחון. מכאן נובעת מסקנה ברורה. רצוי לוותר על השאנז אליזה.
לדלג על השאנז אליזה? טוב לא בדיוק. ראשית אל שער הניצחון בהחלט מומלץ להגיע, כפי שכתבתי קודם, אולם לא חייבים לצעוד אליו כל הדרך מתחתית השדרה אלא ניתן להגיע אליו באמצעות המטרו. כמו כן אני בהחלט ממליץ לטייל בחלק של השדרות שמתחיל מכיכר הקונקורד ומגיע עד לכיכר Franklin D. Roosevelt. ואם כבר טיילתם שם, אני ממליץ שבמקום להגיע לשדרות עם החנויות תפנו שמאלה בשדרות Montaigne, במידה ואתם חובבי אופנה, ותעשו את מסלול הטיול בעקבות איב סן לורן.
זהו, נראה לי שעכשיו אתם מוכנים
אלו היו הטיפים והכלים שיעזרו להפוך את הטיול הראשון שלכם לפריז לחוויה כיפית ומעשירה. אם יש לכם שאלות נוספות שהכתבה הזאת לא הצליחה לענות עליהם אתם מוזמנים להיכנס לקבוצת הפייסבוק פריז ואיל דה פראנס ושם אני ופרנקופילים אחרים נשמח מאוד לענות לכם.
ודבר אחרון, אם אהבתם את הכתבה אשמח מאוד אם תשתפו אותה בפייסבוק או בכל מדיה חברתית אחרת כדי שגם החברים שלכם יהנו 🙂