תיירים מתחילים שמחפשים אטרקציות בפריז מגיעים מהר מאוד אל קתדרלת נוטרדאם, אשר מאז שנבנתה במהלך ימי הביניים, הפכה לאחד מהסמלים של העיר. רוב התיירים שמסתכלים על הכנסייה בטוחים שהם צופים במבנה עתיק, מבלי לדעת שהקתדרלה המפוארת העומדת מולם היא פרי דמיונו של אדריכל מהמאה ה-19.
הבנייה וההרס של קתדרלת נוטרדאם
בואו נתחיל מההתחלה. איל דה לה סיטה שימש כמקום פולחן עוד מהתקופה הרומאית, כאשר עמד שם מקדשו של יופיטר. בשנת 1163 החליט בישוף פריז מוריס דה סולי (Maurice de Sully), אחד מאבות אבותיו של שר האוצר של הנרי ה-4, שהכנסייה הרומנסקית שעמדה במקום אינה גדולה ומפוארת מספיק. וכך החלה תקופה של קרוב ל-200 שנות בנייה, אשר הולידה את אחת מהכנסיות הגותיות היפות והמרשימות ביותר בפריז בפרט ובעולם בכלל. אולם החל מהמאה ה-17, החלה הכנסייה להיהרס – לא על ידי ברברים או שיני הזמן אלא דווקא על ידי האדריכלים המפורסמים ביותר, והכל בשם האופנה!
ראשונים להרוס היו אלה מנסאר ( 1646-1708 Jules Hardouin Mansart), אשר ידוע בתור בונה ארמון ורסאי ורובר דה קוט (1656-1735 Robert de Cotte). שניהם החליטו להוריד את מסך האבן המבדיל בין הספינה הראשית לבית המקהלה בגלל שהסגנון הגותי יצא מהאופנה. בהמשך הוחלט לפרק חלק גדול מחלונות הוויטראז’ של הכנסייה, על מנת שיותר אור יוכל להיכנס ועל הדרך לסלק כמה מהמצבות היותר יפות שעמדו שם. החלון היחיד ששרד בשלמותו נמצא בחזית הצפונית וכך גם חלק מהוויטראז’ים בחזית הדרומית.
לצערנו הרב החזית המערבית נהרסה לגמרי, ולנו רק נותר לדמיין את הקירות הצבועים בכחול ומקושטים בכוכבי זהב, אשר היו שם. גם השער המקורי בחזית המערבית נהרס במהלך המאה ה-18 על מנת לאפשר לתהלוכות דתיות גדולות יותר להכנס פנימה. על ההרס הזה חתום, לא פחות ולא יותר מאדריכל הפנתיאון ז’רמיין סופלו (Jacques Germain Sufflot 1713-1780).
בשלהי המאה ה-18 הצליחה כנסיית הנוטרה דאם להימלט מהרס בזכות רובספייר, אשר החליט להפוך אותה למקדש לתבונה, אולם על הדרך החליטו המהפכנים להרוס את פסלי מלכי יהודה בחזית המערבית של הכנסייה, מכיוון שחשבו שאלו פסלי מלכי צרפת (חלק מהפסלים הללו ניתן למצוא היום במוזיאון קלוני).
לה דוק בונה את נוטרדאם מחדש
וכך הגיעה קתדרלת נוטרדאם אל המאה ה-19 שבורה ורצוצה. כתוצאה מכך, כאשר נפוליאון החליט להכתיר את עצמו שם נאלצו להזמין שטיחי קיר לכסות את הקירות הריקים. עצם העובדה שהקירות הללו עמדו על תילם הייתה סוג של נס מכיוון שהקתדרלה כבר עמדה למכירה ואף נמצא קונה פוטנציאלי, אשר תיכנן להקים על הריסותיה שכונת מגורים.
הקונה היה לא פחות מאשר קלוד הנרי רוברואה, הדוכס מסן סימון (1760-1825 Claude-Henri Ruvrois de Saint Simon), הוגה הדעות המפורסם ואבי הסוציאליזם המודרני. למזלנו הטוב, העסקה לא יצאה אל הפועל והקתדרלה המשיכה לעמוד על תילה. אולם, מצבה הפיזי הלך והתדרדר. מי שהציל את נוטרדאם מהרס הפעם היה הסופר המפורסם וויקטור הוגו, אשר פירסם בשנת 1831 את “הגיבן מנוטרדאם“.
ספרו של הוגו גרם לפרץ נוסטלגיה פריזאי לעבר התקופה הגותית, ובעקבות זאת הוקמה ועדה שתפקידה היה מניעת הרס הקתדרלה ושחזורה. בשנת 1844 נערכה תחרות בין האדריכלים המובילים של התקופה על הזכות להיות אחראי על שחזור הקתדרלה. מי שזכו היו ויולה לה דוק (1814-1879 Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc) וז’אן בפטיסט לאסוס (1807-1857 Jean-Baptiste-Antoine Lassus), אולם זמן קצר אחרי תחילת העבודות מת לאסוס ממחלת כבד ולה דוק הפך לאחראי ראשי על הפרויקט.
הפילוסופיה של לה דוק בנוגע לשחזור הנוטרדאם היתה לא לנסות לבנות מחדש את המבנים האורגינליים של הקתדרלה שנהרסו עם הזמן. במקום זאת, החליט האדריכל לבנות מחדש את נוטרדאם ולהפוך אותה, לטעמו, ליפה יותר וגותית יותר מהמקור. וכך, החלק הדרומי של הכנסייה ובניין השומר נבנו כולם במאה ה-19.
אליהם הצטרפו הפסלים שמעטרים את החזית המערבית של נוטרה דאם, במקום אלו שנהרסו בזמן המהפכה הצרפתית ואם תסתכלו היטב תוכלו בין השאר למצוא שם פסל המייצג את הכנסייה המנצחת ולידה אישה עם עיניים קשורות שמייצגת את בית הכנסת (מעט אירוני בהתחשב בעיוורון שמפגינים השלטון והכנסייה בצרפת בשנים האחרונות). לכל אלו נוספו גם פסלי כימרות וגרגויילים, כולם מעשי ידיו של לה דוק. כן, גבירותיי ורבותיי, אחד הסמלים הגדולים של הארכיטקטורה של ימי הביניים בכלל נולדה במאה ה-19!
הקתדרלה של פריז ממשיכה לשרוד למרות הכל…
הקתדרלה החדשה-ישנה נפתחה מחדש בשנת 1864, אולם כבר בשנת 1871 עמדה שוב בפני הרס מוחלט, כאשר אנשי הקומונה ערמו בתוכה ספסלי עץ וחביות אבק שריפה במטרה לשרוף אותה, כפי ששרפו את ארמון הטיולרי ועיריית פריז. למזלה של העיר פריז, החיילים הספיקו להגיע לשם רגע אחרי שהציתו את הספסלים וכיבו את השריפה מבלי שנגרם נזק לכנסייה.
כ-70 שנה לאחר מכן עמדה נוטרדאם שוב בפני הרס, הפעם על פי פקודתו של היטלר, אשר ציווה להרוס אותה יחד עם העיר פריז. ושוב, היא ניצלה כמעט בנס וזכתה לארח את שארל דה גול בתפילת הודיה לאחר שחרור העיר. נכון לעכשיו, חלפה סכנת ההרס מעל הנוטרדאם (להוציא הסכנה שהיא תהפוך למסגד) וניתן היה להמשיך וליהנות מהיופי המדהים שלה ומהמוזיקה המקסימה המופקת מפעמוניה.
ואז הגיעה השריפה הגדולה
ב-15 באפריל 2019 נשרפה כנסיית הנוטרדאם וחלקים רבים ממנה נפגעו. בכתבה הבאה תוכלו ללמוד על הדרך הארוכה לשחזור הקתדרלה.
מאמצי השחזור מתקדמים, ותאריך היעד הוא שנת 2024 – אז אמורה להתקיים האולימפיאדה בפריז. בינתיים העוגב של הקתדרלה כבר שוחזר בשיתוף פעולה של בוני עוגבים מכל רחבי המדינה, ואמור להיות מורכב מחדש באוקטובר 2023.
כפי שתראו המלאכה רבה מאוד ותיקח זמן רב, אולם כולי תקווה שבעוד מספר שנים נוכל לחזור ולבקר בכנסייה היפהפייה הזאת, אשר תהפוך למבנה שרובו נבנה במאה ה-19 למבנה שיש בו לא מעט חלקים מהמאה ה-21.
מה עוד מומלץ לעשות אחרי שסיימתם לבקר בקתדרלה (או עברתם לידה)?
בין אם אתם קוראים את הכתבה אחרי שהשיפוצים של הנוטרדאם הסתיימו ובין אם לא, הרי שתשמחו לדעת שיש עוד לא מעט מה לעשות אם אתם נמצאים בסביבה. הנה כמה אופציות מעניינות:
- אם אתם אוהבים כנסיות, אל תחמיצו את הסנט שאפל (במיוחד אם מזג האוויר בפריז הוא קייצי ויש הרבה שמש). ודרך אגב, אם כבר אתם עומדים לבקר בסנט שאפל, אל תפספסו את הקונסיירז’רי.
- רוצים מסלול הליכה שישלב בתוכו את הנוטרדאם? אני ממליץ בחום על המסלול באיל דה לה סיטה ואיל סן לואי.
- עבור טיול בגדה השמאלית מומלץ לנסות את מסלול הטיול ברובע הלטיני. אם תחליטו לטייל בגדה הימנית אז אני ממליץ על מסלול הטיול ברובע המארה אותו ניתן להתחיל באוטל דה ויל (במקום בנקודת ההתחלה המקורית שלו) וללכת דרומה ומזרחה, ואחר כך צפונה ומערבה עד שחוזרים לאותו מקום בו התחלתם את הטיול).
האם כדאי להתגורר בסמוך לקתדרלת נוטרדאם?
נוטרדאם ממוקמת בלב ליבה של פריז (למען האמת, אין מקום יותר מרכזי ממנה, מכיוון שמשם מודדים את המרחק של פריז מכל מקום אחר בצרפת). אולם אין, ככל הידוע לי, בתי מלון או דירות נופש על איל דה לה סיטה שם נמצאת הכנסייה ולכן אם תרצו להתגורר בסמוך לכנסייה וליהנות ממיקום מעולה יש לכם 2 אופציות:
- אם תרצו להתגורר בגדה הימנית אני ממליץ להתגורר ברובע הרביעי (תוכלו למצוא מלונות מומלצים בכתבה הזאת ודירות מומלצות בקישור הזה).
- אם אתם רוצים להתגורר בגדה השמאלית ולהיות קרובים לנוטרדאם, אני ממליץ להתגורר ברובע החמישי (מלונות מומלצים ברובע זה ניתן למצוא בקישור הזה ואילו דירות מומלצות ניתן למצוא כאן).