רובע המארה מחולק באמצעות רחוב סן אנטואן (Saint Antoine) בין המארה המרכזי, אשר מכיל את רוב שכיות החמדה המוכרת של המארה (כיכר ווז’, מוזיאון הקרנבלה וכו’) לבין המארה הדרומי המוכר פחות אך המקסים לא פחות.
מטרת המסלול היא לתת לכם לטעום משני חלקי המארה במהלך יום אחד אך הוא בשום פנים ואופן אינו יכול למצות את כל מה שהרובע המקסים הזה מכיל, ולכן בהחלט מומלץ לחזור ולו על מנת לטייל גם בחלקו הצפוני. מניסיון שלי מדובר במסלול יחסית אינטנסיבי שיכול לקחת לכם יום שלם, ומומלץ מאוד לבוא עם נעלי ספורט נוחות ולשלב בו מספר עצירות על מנת לא לסיים את הטיול מותשים.
מפת מסלול הטיול במארה
על מנת לראות את המפה על כל המסך נא ללחוץ על הקישור הזה. בזמן שאתם מטיילים, מומלץ בחום לשמור את הכתבה פתוחה כדי שתוכלו להציץ מדי פעם וללמוד על המקומות בהם תבקרו.
שימו לב שהמפה מכילה מקומות נוספים שלא מופיעים במסלול, למקרה שתרצו להתעמק עוד בשכונה המקסימה הזאת.
המארה הצפוני
טיול לאורך רחוב סן אנטואן
נתחיל בכיכר הבסטיליה ונלך ברחוב סן אנטואן, עד שנגיע לפסלו של בומרשה. מאחורי הפסל נמצאת הפטיסרי היקרה Le Notre, אשר כל חובבי המתוקים ישמחו להציץ בה. אם תסתכלו מעבר לכביש תראו כנסייה בארוקית יפה בשם סן מארי דז אנז’ (Sainte-Marie-des-Anges – Temple du Marais) בה נקבר שר האוצר הצרפתי המפורסם, ניקולא פוקה (Nicolas Fouquet). כיום משמשת הכנסייה את הקהילה הפרוטסנטית של המארה וככזו היא פתוחה אך ורק בשעות התפילה.
המשיכו הלאה ברחוב סן אנטואן והסתכלו לעבר הבניין המקסים שעומד במספר 21. שמו של הבניין הוא Hotel de Mayenne, הוא נבנה ברובו בראשית המאה ה-17 וניתן לדעת זאת בזכות הלבנים האדומות המעטרות אותו. לבניין הזה ישנה היסטוריה עקובה מדם ובין השאר גסס בו מפצעיו אחד מחבריו של המלך אנרי ה-3, לאחר שנפצע בדו קרב סמוך למקום (המלך ציווה לרפד את הרחוב בקש על מנת שרעש תנועת העגלות לא יפריע לו).
היום ישנו במקום ביה”ס, ואם אתם במקרה מגיעים בספטמבר, במהלך ימי המורשת, אז צפויה לכם הפתעה נעימה. תלמידי בית הספר הלבושים כאילו הגיעו ישירות מהמאה ה-16, יקחו אותכם לטיול ברחבי הארמון ויספרו לכם על ההיסטוריה שלו.
המשיכו הלאה ברחוב סן אנטואן לכיוון מערב עד שתגיעו ל Impasse Guéménée. ויקטור הוגו, גדול הסופרים הצרפתים של המאה ה-19, אשר התגורר בכיכר ווז’, נהג להשתמש בסמטה הזאת על על מנת להתחמק מביתו מבלי שישימו אליו לב, ולרוץ לבקר את אהובתו ברחוק Petit Musc שנמצא מעבר לרחוב סן אנטואן.
המשיכו הלאה באותו כיוון ותראו מימינכם את הכניסה הראשית לכיכר ווז’, דרכה נכנסו שגרירים ותהלוכות מלכותיות אשר עצרו בכיכר בדרך ללובר. אולם, אני ממליץ לכם להמשיך הלאה ולהיכנס קודם כל אל אוטל דה סולי (Hotel de Sully), אשר נמצא ברחוב סן אנטואן 62 (את סיפורו של הארמון ניתן לקרוא כאן). תוכלו לראות חצר מקסימה וחנות מזכרות בעלת תקרה מימי לואי ה-13.
הסרטון נעשה באמצעות משחק המחשב Assassin’s Creed Unity. רוצים לצפות בעוד סיורים בפריז של המאה ה-18? היכנסו לדף היוטיוב שלי.
כיכר ווז’ (Place des Vosges)
מהחצר של אוטל דה סולי צאו לעבר כיכר ווז’ והתרשמו מיופי הבניינים שבה, אשר נבנו בראשית המאה ה-17. טיילו בכיכר והקיפוה על מנת להתרשם מהבוטיקים, הגלריות ובתי הקפה הנמצאים בה. שימו לב במיוחד למספר 6, בו תמצאו את ביתו של ויקטור הוגו המכיל מוזיאון חינמי על חייו, ולמספר 9 בו נמצאת מסעדת הגורמה המפורסמת l’Ambroisie. אם התמזל מזלכם וזכיתם במזג אוויר טוב, שבו מעט בגן המקסים, עליו צופה פסלו של לואי ה-13.
הסרטון נעשה באמצעות משחק המחשב Assassin’s Creed Unity. רוצים לצפות בעוד סיורים בפריז של המאה ה-18? היכנסו לדף היו טיוב שלי.
לאחר שסיימתם להתרשם מכיכר ווז’, צאו מהכיכר דרך רחוב Francs Bourgeois ופנו מיד שמאלה ברחוב Turenne. במספר 14 של הרחוב, מאחורי הסורגים, תוכלו לראות כיצד נראות החצרות הפנימיות של בתי כיכר ווז’, אשר רובם הגדול פרטי ולכן איננו זמין לציבור הרחב.
המשיכו הלאה ופנו ברחוב Jarente. שם תוכלו להתרשם מהמזרקה המקסימה, אשר נמצאת ב”סימטת מוכר הדגים” (זכר לשוק הקטן שהיה כאן). ואפרופו שוק, פנו שמאלה ברחוב Jarente והיכנסו לכיכר הקטנה והמקסימה Place Marche Sainte Catherine, תיהנו מהשקט ואולי תשתו כוס קפה (הכיכר מקסימה במיוחד בלילה).
מוזיאון הקרנבלה וסביבתו
לאחר שביקרתם בכיכר, צאו חזרה לרחוב Jarente. המשיכו הלאה, פנו ימינה ברחוב de Sevigne והמשיכו עד שתגיעו למוזיאון הקרנבלה עליו כתבתי כאן. אני ממליץ בחום להיכנס למוזיאון החינמי ולהכיר דרכו את ההיסטוריה המרתקת של פריז (משך הביקור כשעה עד שעה וחצי, לא כולל תערוכות מתחלפות).
לאחר שסיימתם לבקר במוזיאון הקרנבלה, המשיכו מערבה ברחוב Francs Bourgeois, הרחוב הראשי של המארה, והתרשמו הן מהבוטיקים הפזורים בו והן מהארמונות, אשר אל חלקם תוכלו להציץ (לדוגמא Hotel Lamoignon, אשר הכיל בעבר את הספרייה ההיסטורית של פריז). במהלך הליכתכם ברחוב, ישנם מספר מקומות מעניינים, אשר בשבילם שווה לסטות מהציר הראשי ואח”כ לחזור אליו.
מבחינה קולינארית אני ממליץ לבקר ב L’éclair de Génie, אשר נמצא ברחוב Pavee 14 ומוכר אקלרים נהדרים. לחובבי האומנות אמליץ לבקר במוזיאון Cognac Jay, אשר נמצא ברחוב Elzevier 8 ומכיל אוסף נהדר של אומנות מהמאות ה-17 וה-18. בנוסף, כדאי להציץ בסמטה קטנה, אשר נקראת Impasse des Arbalétriers (סמטת נושאי רובעי הקשת), אשר בה, ככל הנראה, נרצח לואי מאורליאן.
הרובע היהודי בפריז – רחוב דה רוזייה והפלעאצל
אחרי שאכלתם אקלר או שניים הגיע הזמן לפנות ל rue des Rosiers, שמהווה את הרחוב הראשי של הרובע היהודי בפריז (האמת שיש כמה רובעים יהודיים בעיר, אבל הוא המפורסם שבהם). היהודים הגיעו לשם במהלך המאה ה-19 והתיישבו ברחוב הזה וברחובות הסמוכים, מכיוון שבאותה תקופה המארה נחשב לשכונת עוני ולכן הדיור שם היה זול. בעשרות השנים האחרונות רחוב דה רוזייה שינה את פניו, מעדניית גולדנברג המפורסמת נסגרה עוד בשנות ה-80 בעקבות פיגוע טרור וברחוב נפתחו חנויות פלאפל, בוטיקים וכמובן מסעדת “המזנון” המפורסמת. אולם, אם תעברו ברחוב ליד מעדניית גולדנברג ז”ל ותתאמצו מספיק ,אולי תצליחו לראות את לואי דה פינס רוקד שם בתור רבי יעקב.
אוטל רואהן סוביז
אני משער שאם התחלתם את הטיול בבוקר, אתם כבר רעבים ותרצו לאכול צהריים באחת מהמסעדות הרבות באיזור. ההצעה שלי היא לוותר על הקינוח ולאחר שסיימתם, ללכת אל רחוב Rambuteau 14 ולקנות לכם עוגה או שתיים באחת מהפטיסרי שנמצאות שם. אחר כך אני ממליץ לחזור על עקבותכם מעט לרחוב Francs Bourgeois פינת רחוב des Archives ולאכול את העוגות בגני הארמון רואהן-סוביז, אשר נפתחו לאחרונה לציבור הרחב.
המארה הדרומי
כנסיית סן ז’רבה סן פורטה
אחרי שסיימתם לנוח ולהתפעל מהגנים שמאחורי ארמון רואהן סוביז, הגיע הזמן לחצי השני של הטיול – המארה הדרומי. קחו את רחוב des Archives ורדו דרומה עד לעירייה. אתם מוזמנים להתפעל מארמון העירייה, אשר נבנה מחדש אחרי שנשרף בשנת 1871 ולאחר שסיימתם, ללכת אל Place St. Gervais, אשר נמצאת מזרחית לעירייה ולהיכנס לכנסיית St. Gervais St. Portais. מדובר בכנסייה מקסימה, אשר החלה להיבנות בשלהי המאה ה-15.
מדובר בכנסייה פחות מוכרת מנוטרה דאם וסן אוסטאש, אולם מעבר ליופי שלה, יש לה חשיבות מוזיקלית רבה מכיוון שכאן עבדו במשך כ-200 שנה בני שושלת קופרן (Couperin), אשר התפרסמו בזכות היצירות הדתיות שכתבו. הנה דוגמא לאחת מהיצירות השמימיות שפרנסואה קופרן כתב:
לאחר שסיימתם להתפעל מהכנסייה (ואם יהיה לכם מזל, תוכלו להקשיב לנגינת העוגב בן המאה ה-17 במקום), צאו מהיציאה האחורית של הכנסייה לעבר רחוב des Barres. כאן תוכלו לצלם להנאתכם את החלקים הגותיים של הכנסייה ואף לשתות קפה בכיכר המקסימה והעתיקה הנמצאת שם.
רחוב François Miron והמארה הדרומי
מרחוב des Barres הצפינו לעבר רחוב פרנסואה מירון (François Miron) ופנו מזרחה. ברחוב זה תוכלו למצוא כמה מהבתים העתיקים בפריז ובין השאר את אוטל דה בובה (de Beauvais), אשר היה שייך לאישה, שנטלה את בתוליו של לואי ה-14 ועליו כתבתי בעבר.
מאוטל דה בובה פנו דרומה ועברו ליד אוטל ד’אומון (Hotel d’Aumont), יצירת ארכיטקטונית מקסימה מהתקופה הבארוקית, אשר נמצאת ברחוב Jouy 7. האוטל נבנה על ידי שניים מהארכיטקטים המפורסמים ביותר של המאה ה-17 – לה וו (le Vau) ומאנסר (Mansart) – ומכיוון שהיום שוכן בו בית משפט לא פשוט להכנס אליו. למרות זאת יופיו החיצוני מחפה על כך ויספק לאצבעות המפעילות את המצלמות תעסוקה רבה.
לאחר שסיימתם לצלם, המשיכו דרומה ועברו לרחוב Nonnains d’Hyeres, על מנת שתוכלו להתרשם מהגן המקסים של אוטל דה סנס (Sens). משם הקיפו את הגן ועברו לרחוב Figuiers 2 על מנת שתוכלו להתרשם מהחזית בת המאה ה-15 של הארמון ההיסטורי, אחד מהעתיקים ביותר בפריז. בארמון זה התרחשה פרשה רומנטית טראגית בה היו מעורבים המלכה מרגו ושני מאהבים ועליה כתבתי בעבר.
מאוטל דה סנס המשיכו ברחובות אווה מריה (Ave Maria) וסן פול והגיעו ל Village st. Paul. כאן עמד בעבר ארמון אליו עבר להתגורר המלך שארל ה-5 במהלך המאה ה-14 וכיום ישנן כאן חצרות מקסימות המכילות בוטיקים ובתי קפה.
אם רגליכם עוד נושאות אתכם, אתם מוזמנים להמשיך מכאן ולהגיע לרחוב Charles V מספר 12. מאחורי השער, אשר לרוב נעול, נמצא ביתה של המרקיזה דה ברינווילייה, המרעילה הגדולה של המאה ה-17, עליה ניתן לקרוא כאן.
מרחוב Charles V, פנו לרחוב Petit Musc, אשר שמו מהווה שיבוש לאימרה Putes y Muse (בתרגום חופשי: “כאן מסתובבות הזונות”, אשר מרמז על מה שהתרחש ברחוב בעבר). במספר 26 תוכלו למצוא את המאפייה של פרדריק פולט, שקיימת כאן משנת 1844 ובה עבדה המאהבת של וויקטור הוגו. כאן הטיול מסתיים. קנו לכם קרואסון, הרווחתם אותו ביושר.
רוצים לשמוע אותי מספר לכם את סודותיו של רובע המארה?
יצרתי סדרה של שלוש הרצאות שבהן אני מספר על ההיסטוריה של המארה ועל המקומות הכי יפים שלו. ניתן לקבל מידע על כל אחת מן ההרצאות הללו ולקנות את ההקלטה של כל אחת מהן כאן: הסודות של המארה.
מידע למטייל
ריכזתי בשבילכם את כל המידע הרלוונטי שכולל מסלולי טיול נוספים, מלונות, דירות ומסעדות מומלצות ועוד. ניתן למצוא אותו בכתבה לה מארה (Marais) – המדריך המלא למטייל. אם אתם מחפשים מידע ספציפי על הרובע, אתם מוזמנים להציץ בכתבות הבאות (שימו לב שהמארה מתפרס על שני רובעים השלישי והרביעי, ולכן על כל נושא תקבלו 2 כתבות).
מלונות מומלצים במארה
המארה הוא רובע נפלא להתגורר בו הן בגלל הסביבה הנעימה והן בגלל מיקומו המרכזי. אם אתם מחפשים מלונות מומלצים ברובע זה אתם מוזמנים להיכנס לכתבות הבאות:
דירות נופש ברובע המארה
אם אתם מעדיפים דווקא דירות נופש אתם מוזמנים לבדוק את הכתבות הללו:
אטרקציות במארה
אומנם במסלול הזה הזכרתי מספר אטרקציות מרכזיות דוגמת פלאס דה ווז’, אולם ישנן עוד כמה אטרקציות של נכנסו למסלול ובהחלט שווה לבקר בהן. תוכלו למצוא אותן הכתבות הללו: