כמו הבגט, בן זוגו לארוחת הבוקר, גם הקרואסון אינו 100% צרפתי וכמוהו שורשיו נטועים באוסטריה. האגדה מספרת שבשנת 1683, בעת המצור הטורקי על וינה, הבחינו אופים אשר קמו לעבוד מוקדם בבוקר, בכך שהטורקים חופרים מנהרה מתחת לחומות העיר. האופים, במקום להציע לאורחים ארוחת בוקר מוקדמת, דיווחו למשמר העיר והמזימה הטורקית נכשלה. על מנת לציין מאורע זה נוצר הקרואסון, אשר צורתו מזכירה את חצי הסהר המופיע על הדגל הטורקי עד היום.
כיצד הקרואסון הפך מאוסטרי לצרפתי?
כיצד הגיע הקרואסון לצרפת? האגדה מספרת שהקרואסון יובא על ידי מארי אנטואנט, אשר הבינה דבר או שניים בלחם ועוגות. אולם ככל הנראה, הקרואסון הגיע לפריז מאוחר יותר ונאפה לראשונה על ידי אוגוסט זאנג (August Zang), אשר פתח מאפייה וינאית בפריז בשנת 1839 מול הספריה הלאומית דאז ברחוב רישלייה 92.
יחד עם הקרואסון, הביא אוגוסט עוד מספר מאפים, אשר הפכו לחלק אינטגרלי מהמטבח הצרפתי – לחם השוקולד (Pain aux Chocolat) ולחם הצימוקים (Pain aux Raisians). אלו נקראים עד היום על ידי הצרפתים Viennoiseries – על שם העיר וינה ממנה הגיעו.
בשנת 1875 החל להתקבע מעמדם של הקרואסונים כחלק אינטגרלי מארוחת הבוקר הצרפתית הקונטיננטלית וכיום נדיר מאוד למצוא אותם בבתי הקפה לאחר 10 בבוקר, מכיוון שאף צרפתי לא יעז להזמין אותם לאחר שעה זאת.
קרואסונים מעולים בפריז
כמו עם הבגט, גם עם הקרואסון קשה מאוד ליפול וכמעט לכל קרואסון טרי שתיקנו במאפייה יהיה טעם גן עדן. למרות זאת, ישנן פטיסרי טובות וישנן פטיסרי פשוט מעולות. אם אתם מעריצים את המאפה החמאתי הזה בוודאי לא תסתפקו בפחות מהטוב ביותר.
הנה רשימה של כמה מהפטיסרי שמכינים את הקרואסונים הטובים ביותר בפריז. הרשימה איננה מסודרת באיזשהו סדר של איכות, מחיר או מיקום. תמצאו בה פטיסרי מפורסמות וגם כאלו שהן די אנונימיות. המשותף לכולן היא כמובן האיכות.
Maison d’Isabelle
כתובת: 47 ter Boulevard Saint-Germain
הפטיסרי הזה זכה בפרס לקרואסון הטוב ביותר של שנת 2018. הם משתמשים בקמח וחמאה ללא חומרים משמרים וכל מיני תוספים ואולי זה חלק מהקסם שלהם.
מפרנקופילים שביקרו במקום שמעתי שהקרואסון כאן הוא חמאתי במיוחד, פריך מבחוץ ורך מבפנים. בקיצור -מושלם.
Pierre Hermé
כתובת: 72 Rue Bonaparte (יש לו עוד כמה סניפים אבל זו הכתובת המיתולוגית).
פייר הרמה ידוע בזכות המקרונים האגדתיים שלו, אך אין זה אומר שהקרואסונים שלו טובים פחות. אצל פייר הרמה תוכלו למצוא סוגים שונים של קרואסונים מעבר לחמאתי הקלאסי. לדוגמא קרואסון היספאן עם פירות יער. אלו לא סתם קרואסונים, אלו מגה קרואסונים!
Boulangerie Alexine
כתובת: 40 rue Lepic
המלצה של יהודית מרמלשטיין (שהיא גם מדריכת טיולים מעולה): זוהי בולנז’רי לא מפונפנת שנמצאת ברחוב LEPIC, אחד הרחובות הטעימים ביותר ברובע ה-18 (יחד עם רחוב ABBESSES הסמוך). המקום זכה בפרס הבגט הטוב ביותר בפריז לשנת 2016. לא רק הקרואסונים שלו מעולים – כל מאפה אחר שתקנו שם יהיה טעים במיוחד. למרות האיכות הגבוהה, המחיר של הקרואסונים פה לא יקר במיוחד.
Blé sucré
כתובת: 7 Rue Antoine Vollon
ומפטיסרי אנונימית יחסית נעבור שוב לפטיסרי מוכרת (הייתי אפילו קורא לה ה”סלב” של הפטיסרי). הקרואסון של בלה סוכרה זכה להמון שבחים ופרסים בעבר. בינתיים הבעלים התחלפו וכמה מביני עניין יאמרו שהקרואסון הוא כבר לא לגמרי כמו שהיה פעם.
אני לא כל כך מסכים עם אותם פיינשמקרים. פעם אחרונה שאכלתי שם קרואסון לפני מספר שנים מועט הוא היה עדיין טעים מאוד, פריך וחמאתי. אם זו הפעם הראשונה שלכם בפריז ואתם מחפשים “קרואסון סלב” כדי שתוכלו לומר שאכלתם קרואסון מצויין, זו אופציה לא רעה בכלל.
La boulangerie Jean-Noel Julien
כתובת: 1 Rue de Provence
עוד המלצה מצוינת של יהודית מרמלשטיין. הבולנז’רי הזה נמצא ליד המלון הסופר פופלארי 34B ויכולה להוות אופציה מצויינת לארוחת בוקר, אם לא תרצו לאכול במלון. המקום זכה בכמה פרסים ובתוכם פרס הקרואסון הטוב ביותר בשנת 2006. אם כבר הגעתם עד הלום אז מומלץ בחום לא להסתפק בקרואסונים ולנסות מאפים אחרים מכיוון שכולם מצוינים.
Le Fournil de Mouffetard
כתובת: 123 rue Mouffetard
את ההמלצה הזאת קיבלתי מבני הזוג מנשה ואני הלמן. במקום לכתוב על המקום ועל הקרואסונים שלו הרשו לי פשוט לצטט את מנשה:
קרואסנים ושאר מיני מאפה נגועים במין ניחוח וטעם כפרי פשוט ואורך חיי מדף אפסיים. הצלחתי פעם אפילו לעבור את הכביש לתחנה כשנשאר לי חצי קרואסן ביד, בהחלט הישג! בכל יתר המקרים המאפים החזיקו 20 שניות עד מעבר החציה.
Du Pain et des Idées
כתובת: 34 Rue Yves Toudic
המלצה חמה של ליאת לוסטיג. לדבריה:
קרואסנים מופלאים,עשויים ללא רבב… (הרבה יותר קריספים וקלילים וכו’ בהשוואה לble sucre, למשל).
Sébastien Gaudard – Pâtisserie des Martyrs
כתובת: 22 Rue des Martyrs
ונקנח (תרתי משמע) בעוד המלצה של יהודית מרמלשטיין. הפעם אנחנו מדברים על הפטיסרי של סבסטיאן גודאר שנמצאת ברחוב Des Martyres שברובע ה-9 ומהווה את אחד הרחובות הכי קולינריים בפריז. הקרואסון פה הוא כמובן נהדר אבל אם כבר הגעתם עד הלום תעשו לעצמכם טובה ותזמינו chaussée aux poire.
נקנח עם חנוך לוין
אי אפשר לדבר על קרואסונים בפריז מבלי להזכיר ולו לרגע את שירו האלמותי של חנוך לוין “יש לי בת דודה זונה בפריז”. כי בפריז כמו בפריז, גם אם חיינו לגמרי אסון, לפחות בבוקר הקרואסון הוא קרואסון!