שדירות השאנז אליזה הפכו כבר מזמן לאתר מיתולוגי של פריז ואין כמעט תייר אחד שלא מבקר בהם במהלך הטיול הראשון שלו בפריז. אם גם אתם החלטתם לבקר בשדרה הזאת הרשו לי “להצטרף” אליכם באופן וירטואלי ולקחת אותכם לסיבוב בשדרה המפורסמת ביותר של פריז ובסביבותיה הקרובות, מכיוון שאם רק יוצאים מעט ימינה או שמאלה מגלים מקומות נפלאים (חלקם ידועים רק לפרנקופילים מתקדמים).
אז בואו ננעל נעליים נוחות ונצא לדרך לאורך שני הקילומטר של השדרה המיתולוגית של פריז.
קצת היסטוריה
לפני שנתחיל את הסיור שלנו, הרשו לי להציע לכם להשקיע כ-5 דקות מזמנכם על מנת לקרוא את הכתבה סיפורם של שאנז אליזה – השדרות המפורסמות ביותר של פריז. שם תמצאו את ההיסטוריה המרתקת של השדרות הללו, שנוצרו במאה ה-17, והיא תעזור לכם להבין את מה שתראו במהלך הטיול שלכם.
מכיוון שידע זה כח, ובמקרה שלנו ידע=הנאה, אני מבטיח לכם שתודו לי.
מפת המסלול
למטה תוכלו לראות את מפת המסלול (כל נקודות העניין מסומנות בכוכב). מכיוון שמדובר באיזור בו לא מעט תיירים רוצים להתגורר הרשתי לעצמי להוסיף למפה גם בתי מלון שנמצאים בסביבה.
אם תרצו המלצה על דירה מעולה שנמצאת ממש לא רחוק מהיכן שהמסלול מתחיל, אתם מוזמנים להיכנס לקישור הזה.
מסלול טיול לאורך השאנז אליזה
את הטיול שלנו נתחיל בקצה המזרחי של שדרות השאנז אליזה, בכיכר הקונקורד אליה ניתן להגיע באמצעות קווי המטרו 1,8 ו-12 (יש לצאת בתחנת Concorde).
לכיכר הזאת יש היסטוריה מרתקת שמומלץ להכיר, ואם אתם מסוג המטיילים שאני אוהב, דהיינו מטיילים סקרנים וצמאים לידע, אני ממליץ לכם לקרוא את הכתבה כיכר הקונקורד – אש, דם ויופי בכיכר מרכזית אחת בפריז.
מה רואים בשאנז אליזה? הנה כמה מנקודות הציון החשובות בשדרה:
לאחר שסיימתם להתפעל מהכיכר היפהפייה הזאת, אתם מוזמנים להתחיל ללכת מערבה.
ה-Grand Palais וה-Petit Palais
שני המוזיאונים הללו נבנו לטובת התערוכה של שנת 1900 על ידי האדריכל שארל ז’ירו (Charles Girault 1851-1932), והם בעיניי מהמבנים היפים ביותר של פריז. בשני המוזיאונים הללו הוצגו כמה מהתערוכות החשובות ביותר של המאה ה-20. המפורסמת ביותר התרחשה בשנת 1905, ובה התגלו מאטיס ואנשי תנועת הפוביסטים (Les Fauves). כמה שנים לאחר מכן, היה זה הגראן פאלה שהפך למוזיאון שבו נולד הקוביזם בעקבות התערוכה המפורסמת של פיקאסו שם.
עד שנת 2023 ניתן היה למצוא בגראן פאלה, בכל סתיו, את תערוכת ה FIAC (ראשי תיבות בצרפתית של “היריד הבינלאומי של האומנות המודרנית”). אולם כעת הגראן פאלה סגור בגלל שיפוצים לקראת אולימפידת פריז, שתערך בשנת 2024. הבפטי פאלה, לעומת זאת פתוח ותוכלו למצוא תערוכה קבועה וחינמית של אמנות, בעיקר מהמאה ה-18 וה-19, פלוס תערוכות מתחלפות נהדרות. אם תרצו לדעת על התערוכות המתחלפות המוצגות בשני המוזיאונים, אתם מוזמנים להציץ בדף התערוכות המומלצות שלי.
אם אתם מטיילים בפריז עם ילדים, תשמחו לגלות שבגראן פאלה ישנו אגף שלם שנקרא Palais de la Découverte (מוזיאון התגליות). מדובר במוזיאון מדע עם מוצגים אינטרקטיביים שלא מעט ילדים יאהבו. שימו לב שלמוזיאון הזה יש לקנות כרטיס בנפרד (עוד מידע בהמשך).
בגראן פאלה תמצאו גם את הפקולטה לבלשנות של הסורבון. מה היא עושה שם הרחק מהרובע הלטיני? לאלוהים ועיריית פריז פתרונים.
מידע שימושי – גראן פאלה, פטיט פאלה
מטרו:
Champs-Élysées – Clemenceau (קווים 1 ו- 13)
כתובת:
- גראן פאלה: 3 Avenue du Général Eisenhower,
- פטי פאלה: Avenue Winston Churchill
שעות פתיחה:
- גראן פאלה: 10:00-20:00 (סגור ביום שלישי)
- פטי פאלה: 10:00-18:00 (סגור בשני)
קניית כרטיסים:
Jardin de la Nouvelle France (המלצה של יואל תמנליס)
לכו לאורך Avenue Winston Churchill עד שתגיעו ל-Cours la Reine ושם פנו ימינה. מאחורי הארמון הגדול, בין השאנז אליזה לנהר, שוכן לו גן ציבורי קטן ויפהפה עם השם המחייב Jardin de la Nouvelle France. הנטייה של הציבור היא לחלוף על פניו ולהמשיך לעבר אחת האטרקציות הרבות שבאזור.
באחד הביקורים האחרונים שלי בעיר נכנסתי לגן ומצאתי בו אנדרטה גדולה ומרהיבה: קוראים לה “חלומו של משורר”, פרי יצירתו של Alphonse de Moncel.
האנדרטה היא לכבוד המשורר אלפרד דה מיסה. מסתבר שלפעמים המקומות שנתקלים בהם במקרה הם הכי מקסימים ויש הרבה כאלו בעיר הנפלאה הזו, אשר מבחינה זו היא בור ללא תחתית. ממליץ מאוד להגדיל את התמונה – תמצאו בה עוד המון דמויות במרכז הסלע אותן כמעט ולא מזהים במצב רגיל.
כיכר פרנסואה ה-1
מגני ה-Nouvelle France, חצו את Avenue Franklin Delano Roosevelt ועברו לרחוב François Ier והמשיכו הלאה עד שתגיעו לכיכר המקסימה הזאת.
חלקכם ישאלו את עצמם כיצד המלך פרנסואה ה-1 מונצח דווקא באזור בו לא יצא לו לבקר מעולם (בזמנו מה שיהיה הרובע ה-8 היה מחוץ לחומות פריז). האמת שהכל נובע ממתיחה די מוצלחת. אדם בשם קולונל בראק (Colonel Brack) החליט לקנות את השטח בו נמצאת הכיכר ולפתח את הנדל”ן שבו.
על מנת להרשים את המאהבת שלו, הוא פירק בית מהמאה ה-16 מהעיר מורה (Moret) ובנה אותו מחדש במקום שהיום נקרא כיכר אלברט ה-1. מכיוון שעל הדלת היה סמל הסלמנדרה, הוא סיפר שזהו הבית שבנה המלך לאהובתו הדוכסית ד’אטן (Ducehsse d’Etamps). כמובן שלא היה לבית הזה שום קשר למלך (הבית היה שייך לאיזה בורגני שמעולם לא פגש את פרנסואה ה-1). אולם המאהבת האמינה לשקר הזה וכך כנראה גם אלו שקבעו את שמות הרחובות, מכיוון ששמו של המלך ושמו של ז’אן גוז’ון (Jean Goujon) האדריכל המפורסם שלו, נשארו בשכונה מאז.
מוזיאון דיור (Galerie Dior)
ממש לא הרחק מכיכר פרנסואה ה-1 תמצאו את גלרי דיור, מוזיאון אופנה, שנפתח בשנת 2022 ומוקדש כולו לכריסטיאן דיור, אחד ממעצבי האופנה הגדולים ביותר של המאה ה-20. תוכלו לקרוא עוד על המוזיאון הזה בכתבה גלרי דיור פריז: פנטזיה, אסתטיקה והיסטוריה.
Chapelle Notre-Dame de Consolation
חזרו לכיכר פרנסואה ה-1 ולכו לרחוב Jean Goujon, שנקרא על שם האדריכל המפורסם מתקופת פרנסואה ה-1. כשתגיעו למספר 23 תגלו כנסייה ניאו בארוקית מרשימה. מה הסיפור שעומד מאחוריה?
בשנת 1897 החליטו כמה נשות החברה הגבוהה לפתוח מעין בזאר שבו הן ימכרו כמה מהשמלות שהן פחות אוהבות (והיו להן לא מעט כידוע). את הכסף שייאסף הן תיכננו לתרום לצדקה. אולם, יום אחרי שהמקום נפתח הוא נשרף, ויותר ממאה אנשים נספו ביניהן הדוכסית מאלנסון, אחותה של הקיסרית האוסטרית אליזבת.
על מנת לשמר את זכרם של אלו שנספו, הוחלט להקים קאפלה במקום בו הייתה השריפה. כפי שאתם רואים מדובר באחת הקאפלות היפות בפריז, ומעטים מאוד מכירים אותה וחבל. אז אם אתם בסביבה מומלץ מאוד להגיע לשם ולהיכנס.
כתובת: 23 Rue Jean Goujon
שעות פתיחה: כל יום בין 09:00-17:00
נ.ב. בשנת 2019 נוצרה בנטפליקס מיני סדרה בשם The Bonfire of Destiny, שעוסקת באירוע הטרגי הזה. מוזמנים להציץ ב”בקרוב” של הסדרה ולהחליט אם לצפות בה.
Avenue Montaigne ותיאטרון השאנז אליזה
המשיכו ברחוב Jean Goujon עד סופו ושם פנו ימינה ועוד פעם ימינה אל Avenue Montaigne.
השדרה נקראת על שם הפילוסוף המפורסם מישל דה מונטיין. אולם, כינויה של השדרה הזאת בעבר היה “שדרת האלמנות” בגלל ה”אלמנות העליזות”, שנהגו להסתובב שם ולבזבז את כספי הירושה. היום מדובר באחד ממרכזי האופנה החשובים ביותר של פריז. תמצאו שם חנויות של כל בתי האופנה העילית הגדולים, ולצידם גם את מלון פלאזה אתנה שמגיש תה צהריים נהדר (לא זול, אבל כדאי לנסות לפחות פעם אחת בחיים).
במידה ותרצו לקרוא על שעת התה של פלאזה אתנה ולדעת מה מוגש שם, אני ממליץ בחום להיכנס לכתבה המעולה של רות אופק, מהבלוג “שמח במטבח”.
תיאטרון השאנז אליזה
במספר 15 של שדרות מונטיין עומד תיאטרון השאנז אליזה, וכאן התרחש אולי הסקנדל התיאטרלי הגדול ביותר של המאה ה-20, שבעצם בישר את בוא המוזיקה והמחול המודרניים. אני מתכוון כמובן להשקה של “פולחן האביב” בשנת 1913 ואתם מוזמנים לקרוא עליו בכתבה המצוינת של רונית גרומן פולחן האביב – הבלט שהפך לשערורייה הגדולה ביותר של פריז.
מאז הספיקו להופיע כאן לא מעט מגדולי המוזיקאים, ובינחהם גאורג שולטי, ארתור רובינשטיין ויהודי מנוחין. וכמובן, לא נשכח את ג’וזפין בייקר, אשר הופיעה כאן במסגרת ה-Revue Negre.
היום מוצגים בתיאטרון בעיקר קונצרטים, ואם אתם מעוניינים לדעת מה מוצג בזמן שתהיו בפריז אתם מוזמנים להיכנס לקישור הזה.
כתובת: 15 Avenue Montaigne
הקרייזי הורס (Crazy Horse)
עוד מקום שאומנם לא נמצא היישר על Avenue Montaigne, אלא במרחק כמה דקות הליכה משם, הוא מועדון הקרייזי הורס.
אם אתם מחפשים קברט אירוטי, שלמרות שהפך לאטרקציה תיירותית, נשאר מאוד אהוב על הצרפתים, אתם מוזמנים לפנק את עצמכם ולקנות לעצמכם כרטיס למופע שמתרחש שם כל ערב.
אתם מוזמנים לקנות כרטיסים למופע באמצעות הקישור הזה. מומלץ לקנות את הכרטיס המעט יקר יותר (זה שמכיל שמפנייה), מכיוון שאז תקבלו מקום טוב יותר. האם שווה לקנות את הכרטיס שמכיל לצד המופע גם ארוחה? אני מודה שלא ניסיתי וקשה לי לומר, אך האינסטינקט שלי אומר שבשישים יורו (ההפרש בין מחיר הכרטיס עם כוס השמפנייה לבין הכרטיס עם הארוחה), ניתן לאכול ארוחת ערב מצוינת במקום אחר (אם אתם מחפשים המלצות תוכלו למצוא אותן בכתבה הזאת).
אם אתם עדיין לא בטוחים אם המופע הזה בשבילכם, אתם מוזמנים לקרוא את הכתבה שלי קרייזי הורס פריז – הקברט אליו הולכים הצרפתים.
Théâtre du Rond-Point
לכו לכם צפונה לאורך Avenue Montaigne, והביטו בחנויות הראווה, שכל גרב המוצגת בהן שווה כמו לילה במלון סביר מאוד בפריז (אבל היי, להציץ עדיין לא עולה כסף). המשיכו עד שתגיעו לצומת שבה שדירות מונטיין חוצות את שדרות השאנז אליזה והסתכלו מזרחה. תוכלו לראות את התיאטרון של הכיכר או בצרפתית Théâtre du Rond-Point.
התיאטרון הזה נמצא ממש לא רחוק מהגראן פאלה והוא נקרא על שם לואי בארו (Louis Barrault) ומדלן רנו (Madeleine Renault). התיאטרון הזה נבנה על ידי גבריאל דויאו (1824-1891 Gabriel Davioud) והתחיל את הקריירה שלו דווקא בתור אולם להחלקה על הקרח. כאשר לואי בארו ואשתו סולקו מתיאטרון האודאון, בעקבות תמיכתם במרד הסטודנטים, הם הגיעו לכאן על מנת לפתוח את התיאטרון שלהם (לא לפני שניהלו את התיאטרון שלהם כמה שנים במבנה בו יושב היום מוזיאון ד’אורסה).
התיאטרון בהנהלת הזוג הצליח מאוד ותיפקד גם בתור אולם קונצרטים. אולם, אחרי שבני הזוג מתו בשנת 1994, הוחלט להעביר את הקונצרטים לאולם גדול יותר. היום המקום עדיין מתפקד בתור תיאטרון ואם אתם רוצים לדעת מה מוצג בימים אלו אתם מוזמנים להיכנס לקישור הזה. כל השאר מוזמנים להגיע ולו על מנת לצלם את המבנה המקסים הזה.
כתובת: 2Bis Avenue Franklin Delano Roosevelt
אוטל דה לה פייבה (Hôtel de la Païva)
האחוזה המרשימה הזאת היא האחרונה שנשארה בשלמותה בשאנז אליזה, והיא אחת היפות ביותר בפריז. על פי האגדה היא נבנתה בדיוק במקום בו נפלה היצאנית תרז לכמן (לעתיד המרקיזה דה לה פייבה), אחרי שנזרקה על ידי אחד מלקוחותיה. אחרי שהיא התאוששה מהנפילה וקמה מהכביש, היא נשבעה שכאן היא תקים אחוזה מפוארת כשהיא תהפוך לאישה עשירה – ואכן עשתה זאת. את סיפור חייה וסיפורה של האחוזה המפוארת אתם מוזמנים לקרוא בכתבה המרתקת של ד”ר אורנה ליברמן לה פייבה: היהודיה הענייה שהפכה למלכת השאנז אליזה.
היום יש כאן מועדון פרטי, ואם תרצו לבקר במקום אתם מוזמנים להיכנס לקישור הזה ולראות מתי הם עושים סיורים מודרכים.
כתובת: 25 Av. des Champs-Élysées
חנות הבשמים של גרלן (Guerlain)
גרלן הוא אחד ממותגי הבשמים המפורסמים ביותר בהיסטוריה הצרפתית. הוא נוצר בשנת 1828 על ידי פייר גרלן (1798-1864 Pierre-François Pascal Guerlain), אשר זכה אף ליצור בושם מיוחד בשביל בלזאק לצורך פגישתו עם המאהבת שלו מדאם האנסקה. גרלן הגיע לשיא תהילתו בשנת 1853 עת המציא את האו דה קולון (Eau de Cologne), אשר הפך להצלחה גדולה בזכות הקיסרית אוז’ני (אשתו של נפוליון השלישי). העסק שהתחיל ברחוב ריבולי, הגיע בשנת 1914 לשאנז אליזה ושם הוא נמצא מאז.
מעבר לבניין היפה ולעושר הריחני במקום, יש לחנות סוד קטן שרוב התיירים פחות מכירים. אם תעלו לקומה השנייה, תגלו שם אוסף של בשמים שיצרה חברת גרלן לכבודם של אנשים מפורסמים ובהזמנה אישית. ודרך אגב, גם אתם יכולים לקבל בושם אישי מגרלן תמורת הסכום הזניח של 25,000 יורו ותוכלו למכור אותו תחת זיכיון מיוחד במשך 100 שנה. שווה, לא?
כתובת: 68 Av. des Champs-Élysées
את הטיפ על החנות הזאת קיבלתי מלירן הוטמכר, אשר עושה עושה סיורי צילום בפריז. אתם מוזמנים להיכנס לאתר שלו על מנת ללמוד עוד עליו ועל הסיורים שלו.
שער הניצחון
שער הניצחון הוא הפרויקט המפורסם ביותר של נפוליאון ה-1 ואחד מהמונומנטים המפורסמים ביותר של עיר האורות. לא ניתן להתעלם ממנו והוא המקום הטוב ביותר ממנו ניתן להשקיף על השאנז אליזה.
שימו לב: קניית הכרטיס לא תתן לכם את הזכות לעלות במעלית, שמיועדת לנכים וזקנים. כל השאר יצטרכו לטפס במדרגות על מנת ליהנות מהמוזיאון הקטן למעלה, וכמובן מנוף מדהים שנשקף מהפסגה.
קניית כרטיס טיסה לשער הניצחון
מידע שימושי
כתובת: Place Charles de Gaulle
מטרו: Charles de Gaulle-Etoile
ימים ושעות פתיחה: בין אפריל לסוף ספטמבר שער הניצחון פתוח למבקרים בין 10:00-23:00. בשאר החודשים שער הניצחון פתוח עד 22:30.
קניות בשאנז אליזה
ובהמשך למה שכתבתי על גרלן, אי אפשר להתעלם מכך שהשאנז אליזה כיום היא בעיקר מרכז קניות ענקי. בעיניי די מדובר בבזבוז של זמן איכות בפריז. אבל אם אתם מתעקשים בכל זאת לבקר בחנויות כגון Sephora או H&M אתם מוזמנים לקרוא את הכתבה המקיפה של יואל תמנליס קניות בפריז – המדריך השלם. ודרך אגב, אם בא לכם להמשיך ולבזבז את זמנכם בשדרה הזאת אתם מוזמנים גם ללכת לראות סרט בבית הקולנוע של גומון, אחד המשוכללים והמרשימים של פריז.
חנויות בשאנז אליזה
בעבר, השאנז אליזה היתה שדרה לקניות יוקרתיות בלבד. אין ספק שעדיין מדובר באזור שופינג יקר, שכולל מותגי על כמו לואי ויטון, שאנל ועוד, אבל יש כאן גם חנויות לפשוטי העם, אם תרצו, כמו רשתות אופנה גדולות וחנויות “רגילות” אחרות. הנה כמה מהחנויות באזור שאנז אליזה:
זו אולי לא הסיבה שבגינה נסעתם לפריז, אבל H&M יש גם בשאנז אליזה, והיא נמצאת בכתובת 88 Av. des Champs-Élysées.
עוד תוכלו למצוא כאן את Fnac, רשת קמעונאית צרפתית ענקית שמוכרת מגוון מוצרים, כולל מוצרי אלקטרוניקה ומוזיקה, כלי כתיבה, מכשירי חשמל ועוד שפע אפשרויות. החנות נמצאת ב-74 Av. des Champs-Élysées.
בשאנז אליזה אפשר למצוא גם סניף של Celio, בכתובת 146-150 Av. des Champs-Élysées. זהו מותג אופנה צרפתי לגברים, עם חנויות בכל העולם. לרשותכם גם סניף של נייקי, בכתובת 79 Av. des Champs-Élysées. לא רחוק מנייקי, יש גם חנות של ליוויס, במספר 76. המתחרים, אדידס, ממוקמים במספר 22, עם חנות דגל מרשימה. בגדי ילדים תוכלו למצוא בשאנז אליזה בחנות Petit Bateau, במספר 116 בשדרה.
חובבי התכשיטים יוכלו למצוא בשאנז אליזה חנות של Swarovski, בכתובת 146 Av. des Champs-Élysées. חנות שעונים של המותג סווץ’, נמצאת ב-104 Av. des Champs-Élysées, 75008 Paris,. אם אתם בענייני מחשבים ואלקטרוניקה, בוודאי תשמחו לבקר בחנות של אפל, שנמצאת במספר 114 בשדרה.
בכתובת 86 Av. des Champs-Élysées נמצאת 86Champs – L’Occitane x Pierre Hermé, חנות קונספט יוקרתית למוצרי קוסמטיקה וטיפוח. יש כאן קרמים, בשמים ושלל פינוקים לא זולים בכלל. במספר 102 שוכנת Yves Rocher, מותג קומסטיקה צרפתי שמתמחה במוצרים מבוססי צמחים.
אוהדי פריז סן ז’רמן בוודאי ישמחו לגלות שיש כאן חנות ייעודית למרצ’נדייז של קבוצת הכדורגל, בכתובת 92 avenue des Champs-Élysées.
חנות חמודה במיוחד, נמצאת לא רחוק מהשדרה, בכתובת 128 Rue La Boétie, היא Handsome Bunny shop. זוהי חנות מתוקה לאביזרים לחיות מחמד, בעיצובים מיוחדים ואישיים.
מחפשים מידע נוסף על השאנז אליזה?
אם אהבתם את מסלול הטיול הזה ואתם רוצים להכיר עוד את השאנז אליזה ואולי להתגורר שם, אתם מוזמנים להיכנס לדף שאנז אליזה – מידע למטייל, שם תמצאו המלצות, מסלולי טיול ועוד.