10 יצירות חובה במוזיאון הלובר (ואף מילה על המונה ליזה)

10 יצירות חובה במוזיאון הלובר (ואף מילה על המונה ליזה)
זמן קריאה משוער: 6 דקות

הלובר הוא מוזיאון ענקי בו ניתן למצוא אלפי יצירות אומנות. לכן גם אם תרצו – לא תוכלו לראות את כולן (אלא אם תעברו לפריז ותקנו מנוי שנתי). נשאלת השאלה: כיצד ניתן לבקר בלובר ולמצוא יצירות אומנות שידהימו וירגשו אתכם, ומצד שני לנהל ביקור נכון ולא ליפול על קלישאות דוגמת המונה ליזה.

לשמחתי הרבה, יצא לי להקשיב להרצאה על מוזיאון הלובר במסגרת סדרת ההרצאות אוצרות האומנות של פריז של ד”ר אפי זיו. בהרצאה הזאת המליץ ד”ר זיו על שורה של יצירות אומנות נפלאות ופחות מוכרות, שלדעתו ממש לא כדאי להחמיץ. מכיוון שאני מסכים עם כל מילה שהוא אמר, אני שמח להביא לכם כאן את ההמלצות שלו.

לפני שנתחיל, הרשו לי לצטט עוד המלצה של אפי זיו: על מנת למנוע מעצמכם “הרעלת אומנות”, מומלץ מאוד לקנות את כרטיס המוזיאונים שתקף לכמה ימים. ככה תוכלו להיכנס כל יום למוזיאון לשעה או שעתיים מקסימום ולמקסם את ההנאה שלכם (יותר מזה ותחטפו כאב ראש, אני מבטיח).

יצירות אומנות שפשוט אסור לפספס

פסלו של מילו מקרוטון מאת פייר פוז’ה (Pierre Puget)

מילו מקרוטון מאת פייר פוג'ה
מילו מקרוטון מאת פייר פוג’ה. מקור צילום: ויקיפדיה.

הפסל, אשר נמצא ממש בכניסה לאגף רישלייה, מספר את סיפורו של מילו מקרוטון. מילו היה ספורטאי כה חזק עד כי יכול היה לחטוב עצים בידיים חשופות. יום אחד, כשעשה זאת, נתקעה ידו בעץ ומכיוון שלא יכל לזוז הוא נטרף על ידי אריה. פייר פוז’ה, אשר הושפע מברניני, יצר כאן פסל בעל רמת דיוק מדהימה (שימו לב לטופרים של האריה, הננעצים בבשרו של מילו) ולמרות שלא מדובר בפסל מפורסם, הרי שמדובר באחת מהיצירות המרגשות ביותר בלובר.

 המדונה והיועץ המלכותי רולאן מאת יאן ואן הייק (Jan Van Eyck 1390-1441)

המדונה והיועץ המלכותי רולאן. מקור תמונה: ויקיפדיה.
המדונה והיועץ המלכותי רולאן. מקור תמונה: ויקיפדיה.

באגף רישלייה תוכלו למצוא שורה ארוכה של ציורים פלמיים מהמאות ה-15 וה-16. אחד היפים שבהם הוא ציורו של ואן הייק, המתאר את היועץ של דוכס בורגון המתפלל מול המדונה וישו התינוק. ואן הייק נחשב לאחד מהציירים המוקדמים של האסכולה הפלמית, וכפי שתראו בציור הזה הוא הגיע לרמת פירוט מדהימה. מומלץ מאוד לעמוד מול הציור לפחות כעשר דקות על מנת לשים לב הן למה שמתרחש בחדר עם הדמויות ולמה שמתרחש מחוץ לחלון. אני מבטיח שתישארו עם פה פעור.

הטריפטיך של בראק מאת רוג’ר ואן דר ויידן (Rogier Van der Weiden 1399-1464)

הטריפטיך של בראק מאת רוג'ר ואן דר ויידן. מקור תמונה: ויקיפדיה.
הטריפטיך של בראק מאת רוג’ר ואן דר ויידן. מקור תמונה: ויקיפדיה.

עוד יצירה פלמית יפהפיה, שבהחלט שווה מאוד לראות. מדובר בטריפטיך (ציור המורכב משלושה ציורים נפרדים), אשר צייר ממשיכו של ואן הייק לכבוד איש אצולה בשם ז’אן בראק (Braque) מהעיר טורניי. גם כאן רמת הפירוט הן של הדמויות והן של הרקעים פשוט מדהימה, ולכן שווה להסתכל על התמונה הזאת בניחותא ולא למהר (כפי שעושים לא מעט תיירים שרצים מציור לציור).

חלפן הכספים ואשתו מאת קוונטין מטסיס (1466-1530 Quentin Matsys)

דיוקן של חלפן כספים ואשתו מאת קוונטין מטסיס. מקור תמונה: ויקיפדיה
דיוקן של חלפן כספים ואשתו מאת קוונטין מטסיס. מקור תמונה: ויקיפדיה

עוד יצירה מהאסכולה הפלמית שפשוט אסור להחמיץ. כמו בשתי היצירות הקודמות, גם רמת הפירוט בציור זה היא פשוט מדהימה. שימו לב למטבעות, לפנינים והכי חשוב, לאיש ליד החלון שמציץ אליכם מן המראה שנמצאת על השולחן.

החתונה בכפר קנה מאת פאולו ורונזה (1528-1588 Paolo Veronese)

החתונה בקנה מאת פאולו ורונזה. מקור ציור ויקיפדיה.
החתונה בכפר קנה מאת פאולו ורונזה. מקור ציור ויקיפדיה.

מדובר בציור הגדול ביותר בלובר, ולמרות זאת אף אחד כמעט לא שם לב אליו. מדוע? מכיוון שלמזלו הרע הוא נמצא דווקא בחדר של המונה ליזה.

חבל מאוד, מכיוון שמדובר ביצירה מרהיבה. היצירה מתארת את הנס שבו ישו הפך מים ליין בזמן חתונה בכפר קנה, ומסביבו ניתן לראות שורה של דמויות ססגוניות, כאשר ברקע נמצא מגדל פעמונים בסגנון ונציאני. כמו היצירות הקודמות עליהן דיברנו, גם שם הצייר מצליח לרדת לפרטים הקטנים ביותר הן בציור הדמויות ולבושן והן בציור הרקע והעמודים. אפשר לעמוד דקות ארוכות מול הציור הזה ופשוט להתענג!

מותה של הבתולה מאת קראווג’יו ( Michelangelo Merisi da Caravaggio 1571-1610)

מותה של הבתולה מאת קראווג'יו. מקור תמונה: ויקיפדיה
מותה של הבתולה מאת קראווג’יו. מקור תמונה: ויקיפדיה

קראווג’יו הוא ללא ספק אחד מהציירים המעניינים ביותר בכל ההיסטוריה של האומנות, הן בזכות חייו הסוערים והן בזכות משחקי האור והצל והריאליזם של ציוריו. מה שמעניין בציור הזה, מעבר לכל הנושאים הטכניים שהוזכרו כאן, היא הידיעה שקראווג’יו השתמש בגופה אמיתית לצורך הציור. מספרים שהוא שמע על זונה, אשר הטביעה את עצמה בנהר ובלילה לפני קבורתה הוא ישב לידה וצייר אותה בדייקנות על מנת להפוך אותה למודל של הבתולה מריה (אמו של ישו) בציור שלפניכם.

מחזור חייהם של מאריה דה מדיצ’י ואנרי ה-4 מאת פטר פאול רובנס (Peter Paul Rubens 1577-1640)

אנרי ה-4 מקבל את הפורטרט של מאריה דה מדיצ'י. ציור מאת פיטר פאול רובנס. מקור תמונה: ויקיפדיה.
אנרי ה-4 מקבל את הפורטרט של מאריה דה מדיצ’י. ציור מאת פיטר פאול רובנס. מקור תמונה: ויקיפדיה.

באגף רישלייה ניתן למצוא אולם שלם שבו יש חדר שלם המוקדש לסיפור חייה של מלכת צרפת מאריה דה מדיצ’י (1575-1642). מדובר בסדרה של ציורי ענק שהזמינה מאריה דה מדיצ’י מרובנס לאחר שרצחו את בעלה. הציורים הללו הוצגו בתחילה בארמון לוקסמבורג ומאוחר יותר הועברו ללובר.

מה שמרתק בציורים הללו, מעבר ליכולות הטכניות הנפלאות של רובנס, הוא שמדובר בציורים שמשלבים היסטוריה ומיתולוגיה. כך לדוגמא ניתן לראות בציור שהבאתי כאן את אנרי ה-4 המתבונן בפורטרט של מאריה דה מדיצ’י ולמעלה על ענן יושבים להם זאוס והרה וצופים בנעשה. בקיצור, אחד החדרים המומלצים ביותר במוזיאון הן לאוהבי ההיסטוריה והן לאוהבי המיתולוגיה.

שבועת האחים ההוראטים מאת ז’אק לואי דוד (Jacques-Louis David 1748-1825)

שבועת האחים הוראטים מאת ז'אק לואי דוד (Jacques-Louis David 1748-1825). מקור תמונה: ויקיפדיה
שבועת האחים הוראטים מאת ז’אק לואי דוד (Jacques-Louis David 1748-1825). מקור תמונה: ויקיפדיה

אחרי ציירים פלמים ואיטלקים לא ניתן לסיים את פרק ההמלצות ללא צייר צרפתי אחד. בתמונה המאוד דרמטית הזאת ניתן לראות שלושה בנים ממשפחת הורציוס, הנשבעים להילחם עד מוות בבני העיר אלבה, אויבתה של העיר רומא. כאן ניתן לראות את ז’אק לואי דוד במלוא תפארתו בעודו מתאר מצד אחד את האחים שרק אחד מהם יחזור חי ומצד שני את אחיותיהן המתאבלות על המוות הקרב.

ואם כבר הגעתם עד הלום, אל תפספסו את הציור המפורסם ביותר של אותו צייר, הרי הוא הכתרתו של נפוליאון.

הכתרתו של נפוליון מאת ז'אק לואי דוד. מקור תמונה: ויקיפדיה.
הכתרתו של נפוליון מאת ז’אק לואי דוד. מקור תמונה: ויקיפדיה.

הפורטרט של דקארט

הפורטרט של דקארט מאת פרנץ האלס.
הפורטרט של דקארט מאת פרנץ האלס.

רנה דקארט היה אחד הפילוסופים והמתמטיקאים החשובים ביותר של צרפת בפרט ואירופה בכלל (הוא מת בשוודיה לאחר שהמלכה כריסטינה גרמה לו לבוא אליה לשיעורים פרטיים מוקדם בבוקר, מה שגרם לו להצטנן ולפתח דלקת ריאות). אני מאוד אוהב פורטרטים, ואת הפורטרט הזה במיוחד, הן בגלל טכניקת הציור והן בגלל המבט החודר של דקארט שהצייר הצליח לתפוס בכישרון רב.

תערוכות מתחלפות

מעבר לכל ההמלצות הנ”ל, ניתן למצוא בלובר תערוכות מתחלפות שאת חלקן ממש לא כדאי להחמיץ. אם אתם מתכננים לבקר שם, מומלץ מאוד להיכנס לדף תערוכות מומלצות במוזיאונים של פריז שלא תרצו לפספס אותו אני מעדכן אחת למספר חודשים. בכל פעם שישנה תערוכה מעניינת במיוחד בלובר אני אכתוב עליה בדף הזה, כך שמומלץ “לגזור ולשמור” את הדף ולחזור אליו לקראת הנסיעה שלכם לפריז.

צפייה ביצירות אומנות באופן וירטואלי

אם במקרה אינכם יכולים להגיע ללובר אבל עדיין רוצים להנות מיצירותיו ואפילו בחינם אתם מוזמנים להיכנס לאתר של הלובר וליהנות מאחד מהסיורים הוירטואליים שם.

סיימתם לבקר בלובר. מה עושים הלאה?

מיקומו המרכזי של מוזיאון הלובר מאפשר לכם להגיע במהירות ובקלות לכמה מהאטרקציות המרכזיות של פריז. הנה כמה רעיונות למי שכוחו עדיין במותניו אחרי ביקור אינטנסיבי במוזיאון הזה:

אם כל זה לא הספיק לכם אתם מוזמנים לבדוק את הכתבה שלי העוסקת באטרקציות ברובע ה-1 או לעבור את הסיין ולבדוק אילו אטרקציות קיימות ברובע ה-6.

בקיצור, אני מבטיח שלא יהיה לכם משעמם 🙂

אהבתם את הכתבות? עזרו לי להמשיך ליצור תוכן איכותי והזמינו את מה שאתם צריכים לטיול (לינה, כרטיסים וכו’) דרך  “ארגז הכלים” שלי. 

הפרנקופיל יושב עם כוס יין ביד

יש לי מתנה בשבילך!

סוד גלוי הוא שמי שנרשם כמנוי לעלון שלי מקבל את הכתבות המעניינות ביותר, מידע על טיולים בצרפת, הרצאות, ערבי שאנסונים ועוד דברים שפרנקופילים אוהבים, הישר למייל.

אך כעת… כל הנרשמים יקבלו גם את מדריך הפרנקופיל לפריז בחינם!

המדריך כולל את כל המידע הדרוש לצורך תכנון הטיול לעיר האורות, יחד עם טיפים שלי, ואפילו הנחה מיוחדת להזמנת כרטיסים לאטרקציות.

דילוג לתוכן