מי שביקר במוזיאונים בפריז יודע שצריכת האמנות מתחילה שם כבר בגיל צעיר. קבוצות של תלמידים בגילאים שונים לצד מבקרים בני המקום, אינם מחזה נדיר גם במוזיאונים “התיירותיים” ביותר. ההערכה והחיבה לאמנות ממשיכה גם במישורים אחרים ובפרט כניסתה של אמנות ואומנות למרחב הביתי.
כתוצאה מכך, שוק האמנות בפריז תוסס ודינמי, ועשרות גלריות מסחריות מקיימות את עצמן בעיר – כל אחת מנסה להתהדר באמנות הטובה ביותר, בסגנון ייחודי וכמובן בחלל תצוגה מיוחד ומרשים.
עבורנו – אוהבי התרבות והאמנות המגיעים מחוץ לסצנה ולא בהכרח אספני אמנות – מהוות הגלריות כר פורה למפגש עם חוד החנית של האמנות העכשווית. השוטטות בין הגלריות היא חוויה יוצאת דופן, שונה מאוד מהמקבילה הישראלית שלה; מעבר לעובדה שתוכלו למצוא שם את השמות הגדולים והמוכרים באמנות (תמיד תמצאו בעיר לפחות תערוכה אחת של מאסטר/ית), הגלריות עשירות ויפהפיות, רובן מאכלסות בניינים של כמה קומות, ועובדי הגלריה אף הם מוסיפים לאלגנטיות וחווית היוקרה. בהתחשב בעובדה שמרבית הגלריות הגדולות נמצאות בשכונת המארה בין הברים, חנויות הבוטיק וסדנאות המעצבים – הרי שביקור בכמה מהן הוא תחנת חובה לכל מי שליבו נוהה אחר היופי והשיק הצרפתיים.
התערוכות בגלריות מתחלפות כל חמישה שבועות לערך, ועל כן הכנתי עבורכם רשימת הילייטס אשר תתעדכן כל כמה שבועות. פתחו את המפות והתחילו לסמן.
למעוניינים בעוד מידע אפשר לגשת גם לאתר הזה ובו מפה מעודכנת ורשימה של כל הגלריות.
תערוכות בגלריות של פריז שלא כדאי לפספס
‘Le monde comme il va’, תערוכה קבוצתית במוזיאון בורס דה קומרס
גם בתוך נוף האמנות השוקק של פריז, פתיחתו של מוזיאון הבורס דה קומרס לפני שנים מעטות הצליחה להיות חדשות מרגשות ומשמחות במיוחד. המוזיאון, שמאכלס את אוסף Pinault – אחד החשובים בעולם לאמנות עכשווית, שוכן בבניין הבורסה העתיק שעבר חידוש בשילוב עם ארכיטקטורה חדשנית ונועזת. כעת מוצגת כאן תערוכה שמביטה על מצבו הנפיץ של העולם באמצעות עבודות של כמה מהאמנים החשובים בעולם.
התערוכה נקראת בצרפתית Le monde comme il va או בתרגום מילולי – “העולם כפי שהוא הולך”, אך ניתן גם להבין את המשפט כהעולם איך שהולך לו וזה כנראה תרגום קולע יותר.
בגלריות למעלה מוצג מספר אדיר של עבודות בהן, כצפוי מאוסף חשוב ועשיר כמו אוסף פינו, ישנם לא מעט מהמאסטרים הגדולים של האמנות העכשווית משנות ה-80 וה-90 – ענקים כמו מאוריציו קטלאן, דמיאן הירסט, ג’ף קונס, סינדי שרמן, וכן אמנים עכשוויים יותר הפעילים מתחילת המאה הנוכחית כמו אן אימהוף, מוחמד סמי, פול טבורט ועוד. העבודות מאופיינות בביקורת חריפה על צרכנות, יחסים, עולם האמנות, אלימות, ומגדר וכן בהומור חסר בושה המייצר חוויה כפולה של שעשוע קליל מחד ופסימיזם כבד מאידך כל זאת ובפראפרזה על שמה של התערוכה, כדי לנסות ולהבין, העולם הזה, איך הולך לו?
התערוכה מוצגת עד 2.9.24 במוזיאון בורס דה קומרס
כתובת: Bourse de Commerce, 2 Rue de Viarmes, 75001 Paris
פתוח כל יום 11:00-19:00, סגור בשלישי. ביום שישי פתוח עד 21:00
פרטים נוספים ורכישת כרטיסים באתר המוזיאון
‘Beauty’ תערוכת יחיד של אורס פישר
מאוד קשה להגדיר את האמנות שעושה האמן השוויצרי אורס פישר או לשים אותה במסגרת – הכל מפסלי ליצנים עצובים שממלאים את חלל המוזיאון, דרך נרות בצורת אוצרים מפורסמים בגודל טבעי ציור שמערער את גבולות הז’אנר וזה ממש לא הכל. נראה שלפישר חשוב לפרוץ כל קופסא ורובריקה אפשרית תוך כדי יצירה של אמנות מעולה ואת כל זה לעשות במידה שווה של אינטיליגנציה ושל שובבות.
כיאה למעמדו של סופרסטאר כמו פישר, תערוכתו הפריזאית החדשה מוצגת בגלריה גגוזיאן, שהיא בין החשובות בעולם, עם סניפים בכל מטרופולין משמעותי על פני הגלובוס.
התערוכה עצמה משלבת בין שני מוטיבים שמעסיקים את האמנות כמעט מאז ראשיתה – נשים יפות ופרחים. פישר מחבר בצורה פלקטית בין דיוקנאות קיטשיים של כוכבות קולנוע מהעבר עם הדפסים של פרחים וכך נותן את העקיצה האישית שלו על טבעו של היופי ושל פרסום. אולי הוא רומז לנו שכמו הפרח גם היופי והפרסום סופם לנבול ולהרקב.
התערוכה מוצגת עד 25 במאי, 2024, בגלריה גגוזיאן
בכתובת: Galerie Gagosian, 9 rue de Castiglione, Paris
שעות פתיחה: ג’-שבת 10:30-18:30
פרטים נוספים באתר התערוכה
תערוכות של ריצ’ארד סרה ולואיז בורז’ואה
זה מה שנקרא שניים במחיר אחד. שניים מהענקים של האמנות בחציה השני של המאה העשרים. על פניו כל כך שונים – ריצ’ארד סרה – שנפטר בשבועות האחרונים – היה ממנסחיו של הפיסול המינימליסטי המונומנטלי. הצבות פלדה עצומות שהזמינו את הקהל ליטרלית ללכת לאיבוד בתוכן ומעטרות כיכרות מרכזיות בכל בירת תרבות שמכבדת את עצמה בעולם. הפיסול של סרה הוא מופת של מודרניזם נקי, נוקשה ומעורר יראה. מולו, לואיז בורז’ואה אמנם לא בוחלת בפיסול מונומנטלי, אבל האמנות שלה כל כך אישית ואינטימית שהצופה מרגיש שהוא מעיין ביומן הפרטי של האמנית. שני עולמות מנוגדים שהם בדיוק שני קצוות של הספקטרום של אמנות עכשווית – מצד אחד “וואו פקטור” אמנות מונומנטלית ושאפתנית ומולה ואיתה אמנות שמקדשת את הקול האישי והפרטי. בגלריה Lelong מוצגת כעת בחלל המרכזי תערוכת הדפסים של סרה (תשכחו מהמחשבה על הדפס קטן ומנומס במסגרת בסלון), ההדפסים, כפי שאפשר לצפות מאחד מענקי הפיסול של המאה העשרים הם וירטואוזיים ופיסוליים באופיים וכמובן – ענקיים. מולם, בספריה של הגלריה מוצגת תערוכה קטנה ואינטימית של הדפסיה של האמנית והם יומניים ורישומיים באופיים. שני ענקים שונים כל כך שחוקרים את מדיום ההדפס ומביאים את קולם האישי.
התערוכות מוצגות עד 30.4.2024 בגלריה Lelong
כתובת: Galerie Lelong & Co, 13, rue de Téhéran, Paris
שעות פתיחה: ג’-ו’ 10:30-18:00, שבת 14:00-18:30
פרטים נוספים באתר התערוכה
סיור אמנות רחוב בשכונת בלוויל בפריז, בתאריך 12.4.2024
ביום שישי בבוקר ייערך סיור בין תחנות החובה של יצירות אמנות הרחוב של שכונת בלוויל וגם פינות נסתרות שרק אנחנו מכירים.
פרטים והרשמה בקישור https://tinyurl.com/ftkv7yb
כמובן שחברי קהילת הפרנקופילים מקבלים הנחה חברית עם קוד קופון ‘פרנקופיל’
קרדיט לצלם של תמונת השער
התמונה הראשית של הכתבה צולמה בתערוכה של מאוריציו קטלן במהלך הסיור “סתיו פריזאי”. צילם: Erezbit