פריז קצת אחרת: מקומות בילוי אלטרנטיביים בעיר האורות

0
(0)
תאריך עדכון אחרון: 20/03/24
פריז קצת אחרת: מקומות בילוי אלטרנטיביים בעיר האורות
זמן קריאה משוער: 7 דקות

בביקורים הראשונים בפריז יש רצון מובן לחוות את כל ההיילייטס של העיר, כדי לא לבזבז רגע. לא מעט אנשים מכינים לו”ז מוקפד, שהוא למעשה צ’ק ליסט של אתרים, מונומנטים ומקומות שאחרים אמרו לנו שחייבים לבקר בהם. כי הרי אם לא ראינו את האייפל, שתינו שוקו באנג׳לינה ועמדנו בתור לראות את המונה ליזה, בשביל מה באנו לפריז?

לא לדאוג, אלו תחושות לגיטימיות כאשר מבקרים בפריז, ובעצם בכל יעד בעולם.

אחרי שביקרנו בפריז לפחות פעם אחת ועשינו וי על האתרים הגדולים, בביקורים הבאים מתעורר אצל חלקנו רצון לגלות את פריז לעומק מבעד לשכבות התיירותיות המוכרות. כעיר שלא חדלה להתפתח מהרגע שהתיישבו בה לפני כמעט 2,300 שנים, לא חסר איפה ללכת לאיבוד בתוך העושר התרבותי וההיסטורי שהיא מציעה, ויש לה משהו להציע לכל אחד ואחת.

ניתן לגלות את פריז באמצעות סיורים מודרכים או להשתמש במסלול מוכן,או להיעזר באתר הפרנקופילים. כך אפשר ללמוד פרקים מההיסטוריה וההווה של פריז, שסוכמו בצורה בטוחה ונגישה עם קצת אבקת נוסטלגיה, שהופכת גם רגעי אימה לסיפור דיסני מתקתק.

אבל יש גם פריז אחרת ועכשווית, ועל מנת לגלות אותה נצטרך לצאת מאיזור הנוחות ולהתנסות בחוויות שעוד לא מופו לגמרי על ידי בלוגרים ומדורי תיירות.

000 4
צילום: לירן הוטמכר

לדוגמא, תארו לכם סיטואציה בה אתם עוברים ליד גלריית אמנות שבדיוק עושה ערב פתיחה לתערוכה (מה שנקרא “vernissage” בצרפתית), ובמקום להגיד לעצמכם “הייתי רוצה להיכנס לשם אבל לא נעים לי” ולהמשיך הלאה, אתם מעיזים להיכנס, אומרים Bonjour או Bonsoir, שותים יין בחינם, מדברים עם האמנים ובעלי הגלרייה ויוצאים מהחוויה הלא מתוכננת הזו עם סיפור שתזכרו אותו שנים אחר כך.

בעיניי, כל התנסות חדשה שגורמת לנו להרגיש שאנחנו נמצאים בטריטוריה לא מוכרת, שווה את המאמץ. במקרה הרע איבדתם שעה. בתסריט המוצלח יותר, נשארתם עם זיכרון מיוחד. בנוסף, ככל שתנברו יותר בהיסטוריה של אותו מקום או אותם אנשים, תראו כמה ההיסטוריה של פריז וההווה שלה קשורים זה בזה.

הרשימה הבאה היא לא בהכרח מסלול, אלא רשימת מקומות או חוויות אלטרנטיביות בפריז, שכדאי לשלב עם הלו”ז הקיים שלכם. לא תמצאו את המקומות ברשימת ״עשרת המקומות/דברים שחייבים לבקר בהם״.
אבל הם מרתקים, עכשוויים, לא מיינסטרימים, אולי כמה פרפרים יתעופפו לכם בבטן בכניסה אליהם והכי חשוב – לא צריך קשרים מיוחדים ברומו של עולם של פריז כדי להגיע אליהם.

מרבית המקומות מתאימים לקהל בוגר. אם הם מתאימים לקהל צעיר יותר, זה מצוין ספציפית.

ערבי פתיחה של גלריות

ערבי פתיחת גלריה זה קצת מערב פרוע. כל גלרייה והלו”ז שלה. אפשר לגגל את המושג “vernissage״ עם המילה Paris ולראות אם משהו עולה לכם בתאריכים שאתם שם.

אם החלטתם לנסות בכל זאת, יש כמה אזורים שיש בהם ריכוז גלריות, חלקן נגישות לקהל הרחב:

  • ברובע הלטיני, ברחוב Rue des Beaux Arts והרחובות הסמוכים אליו
  • ברובע השמיני, סביב Rue du Faubourg Saint-Honoré
  • באזור פלאס דה ווז’ שסמוך לכיכר הבאסטיל, גלריות קבועות יחסית
  • האזור החביב עליי נמצא סמוך למטרו Richelieu – Drouot ברובע התשיעי, יש שם עשרות גלריות קטנות אשר ממוקמות ברחובות שיוצאים מרחוב Drouot

אחת הסיבות שיש ריכוז כזה גבוה היא בית מכירות פומביות גדול לאמנות – Hotêl Drouot – ששווה ביקור בפני עצמו. ב-Hotêl Drouot יש 16 חדרי מכירות, בהם למעלה מ-70 חברות מכירה פומבית מארגנות מכירות על בסיס יומי. בין אם בא לכם לרכוש פיסת היסטוריה צרפתית או לצפות בחובבי עתיקות ואמנות נלחמים כמו בסרטים, אתם יותר ממוזמנים לבקר.

  • הכניסה חינם
  • התוכן בצרפתית
  • מומלץ, אך לא חובה, לבדוק מראש באתר איזה מכירות פומביות מתבצעות ביום נתון.
  • מתאים לילדים
  • Hotêl Drouot קרוב ל-Grands Boulevards בדרום ורובע Nouvelle Athènes מצפון לו.

    כתובת: 9 Rue Drouot, 75009 Paris
    https://drouot.com/

הקרקס החשמלי – Cirque Électrique

למרות התפיסה הרווחת של קרקס בישראל ובעולם, בצרפת קרקס עכשווי ולא ממוסחר כמו קרקס השמש, נחשב רלוונטי וכתחום אמנותי לכל דבר והוא מקבל הרבה מאוד כבוד גם מהקהל וגם מהממשלה שעוזרת לו להתקיים. הקרקס העכשווי הוא נקודת מפגש של סוגי אמנות שונים שמשלב ושואל מכל אמנויות הבמה והאמנויות הפלסטיות, על מנת להעביר את הצופים את מסע רב חושי מיוחד.

Cirque Électrique

עם התפיסה הזו, מייסדי המקום פתחו פרויקט לניסויים תרבותיים בשנת 1995 שנקרא Cirque Électrique. הקונספט שילב קרקס קלאסי, קברט, תיאטרון, art brut, אופרה ועוד ז׳אנרים אחרים.

אם יש יורש רוחני למולן רוז’ זה המקום הזה. הוא לא ממוסחר, וביקור בו בערב הנכון ישאיר עליכם רושם יוצא דופן. בפעם הראשונה שהייתי שם, לא ידעתי למה אני מגיע. בתוך אוהל אחד היה מופע קברט בגרמנית, באוהל אחר הוקרן סרט אקספרימנטלי ובחוץ הסתובבו אנשים בלבוש אוונגרדיסטי לחלוטין שאמרו לי שככה הם מתלבשים ביום יום.  יצאתי משם בתחושה שביקרתי בחלל סוריאליסטי שהיה לי תענוג לבקר בו. 

  • יש תוכניות לילדים בסופ״שים ובחופשות – בצרפתית
  • התוכן לרוב בצרפתית אבל זה לא פוגע בחוויה
  • הקסם האמיתי מתרחש בסופ”שים – כדאי לבדוק תוכנייה באתר לפני כן
  • פעילות בימי הפעלות וסופ״ש מתאימות לילדים, הופעות ערב לא מתאימות לילדים.
  • קרוב ל -פארק Buttes-Chaumont ברובע ה-19 ול- Doc (ראו בהמשך).

    כתובת : Pl. du Maquis du Vercors, 75020 Paris

    https://cirque-electrique.com/

לרקוד עם מי שיהיו כוכבים ב-Le Centquatre

ה-Centquatre (סנקטר) או ה-104, הוא מרכז תרבות ציבורי בפריז, שנפתח בשנת 2008. 

בשנת 1870, הארכיבישוף של פריז, האחראי לקבורה בעיר, הורה על בנייתו של בניין חדש ועצום  בגודלו, שישמש את הקהילה הגדלה של פריז. הבניין נבנה ברובע ה-19 והכניסה הראשית הייתה בכתובת 104 רחוב ד׳אוברווילייה, ומכאן שם המקום.

האתר היה פעיל למעלה מ-120 שנה ובשיא שלו נערכו בו 150 הלוויות מדי יום.

בשנת 1905 עבר החוק בצרפת על הפרדת הכנסיות והמדינה. הנהלת האתר עברה מהכנסייה לעירייה, אשר השתמשה בו מאוחר יותר לפעילויות שונות. במהלך השנים מצב המבנה התדרדר עד שהוא נסגר ב-1998.

למרבה המזל, הבניין נרשם כאתר היסטורי בינואר 1997 וראש עיריית פריז דאז, ז’אן טיברי כלל את הבניין במסגרת פרויקט התחדשות עירונית. בשנת 2003 אישרה הנהלת העיר את התוכנית שתהפוך את המקום המורבידי לחלל רב תרבותי. וה-Centquatre נחנך ב-11 באוקטובר 2008.

Le Centquatre. צילום:  Quentin Chevrier
Le Centquatre. צילום: Quentin Chevrier

כיום המקום, משתרע על פני שטח של 16,000 מ”ר ומיועד להכיל 5,000 מבקרים. הוא משמש רזידנס ל-200 אמנים, ישנם שני חדרי הקרנה והופעות חיות עם 200 ו-400 מושבים ובנוסף חלל תצוגה.

אמנים מכל תחומי האמנות מוזמנים לעבוד בחלל הפתוח או להזמין חללים סגורים, מה שמאפשר לציבור (אתם) לצפות בעבודותיהם בזמן שהם עובדים עליהם. אם חלמתם לרקוד טנגו, ברייק דאנס או בלט עם מי שאולי יום אחד יהיו שמות ענקיים (אני מכיר אחת באופן אישי שהתאמנה שם), אז זה המקום.

המקום מציג באופן קבוע תערוכות אמנות עכשווית והפך לאחד ממקומות המפגש של הנוער הפריזאי לריקודים אורבניים ופעילויות אמנותיות ואחרות.

יש במקום מסעדות, חנות ענקית של יד שנייה, ספרייה, חלל לילדים קטנים והרבה הרבה שלווה.

  • רוב הפעילויות מתאימות לילדים, בנוגע להופעות – תלוי בהופעה
  • קרוב ל-Le Bassin de la Villette, הנהר שממשיך לתעלת סן-מרטן וקצת יותר רחוק משם פארק לה ווילט

כתובת: 104 Rue d’Aubervilliers, 75019 Paris

https://www.104.fr/en/

לפגוש את הבוהמה של היום ב-Doc

מקום דומה ל-Centquatre, אבל לעומת הפרויקט הגדול, כאן מדובר בפרויקט אסוציאטיבי המיועד לתחום האמנויות הפלסטיות.

ה-Doc הוקם בשנת 2018 כש-95 אמנים הפכו את בית הספר התיכון לשעבר ז’אן קוואר ברובע ה-20 של פריז, לבית לאמנים, בעלי מלאכה, צלמים, שחקנים/שחקניות, מוזיקאים, תכשיטנים, מעצבי אופנה, מוציאים לאור, מעצבי תפאורה, סופרים, עורכי וידאו, מחזאים ועוד.

אם חשבתם ש-Rivoli 59 הוא מפגש אמיתי עם בוהמה אומנותית, כאן תוכלו לפגוש קולקטיב של אמנים פעילים. חלקם יציגו יום אחד בגלריות הגדולות בפריז כמו פאלה דה טוקיו ובגלרי דיור, אז זו הזדמנות להגיד שפעם פגשתם אותם פה.

מקום אסוציאטיבי, מחירים נוחים מאוד ויש באופן קבוע תערוכות, קונצרטים, אמנויות תיאטרון, פרזנטציות אור קוליות וסדנאות/סמינרים בחינם.

  • פתוח לקהל הרחב רק לאירועים או בתיאום מראש
  • גבולי לילדים
  • קרוב ל- Cirque Électrique, פארק Buttes-Chaumont  ורובע Ménilmontant.

כתובת : 26 Rue du Dr Potain, 75019 Paris

 https://doc.work/

אמנות רחוב ב-LES FRIGOS

Les Frigos הוא מרכז אמנויות הממוקם ברובע ה-13 של פריז. במקור, המקום היה מחסן אחסון בקירור שנבנה ב-1920 (ומכאן השם Les Frigos – המקררים). הוא הפך לנטוש ב-1971, בעקבות המעבר של שוק המזון הראשי מ-Les Halles, שהוקם בערך באמצע המאה ה-12 ופעל במשך 800 שנים עד 1970, אז נהרס ובנו במקומו מרכז מסחרי מזעזע, ושוק המזון עבר לשוק הבינלאומי החדש ברנג׳יס, שעד היום הוא השוק הסיטונאי הכי גדול באירופה.

YouTube video

בשנת 1985, קולקטיב של אמנים פלש לתוך הבניין הנטוש. הם ראו פוטנציאל גדול בחללים הריקים הרבים, אשר קירות בטון עבים מפרידים ביניהם. הם הקימו אגודה והחלו לשלם שכר דירה לבעלים – SNCF (חברת הרכבות הלאומית של צרפת). כיום גרים ועובדים במקום מעל מאה אמנים, האגודה שלהם נקראת “91 Quai de la Gare” (רציף התחנה מספר 91). מלבד העבודות האישיות שלהם, הם יוצרים פרויקטים למען תושבי האזור כדי להתמודד עם הג’נטריפיקציה של הגדה השמאלית.

המתחם מרתק: בשימוש העכשווי של הארכיטקטורה הישנה, בגיוון של האמנים ובתחושת האותנטיות שחסרה בהרבה מקומות שקיימים היום.

  • Les Frigos פתוח לקהל בתיאום מראש או לתערוכות, הקרנות סרטים, ערבים פתוחים ואירועים מיוחדים שקוראים כמה פעמים בשבוע. צריך להיכנס לאתר שלהם ולהתעדכן (יש לו גרסה אנגלית).
  • ימים פתוחים מתאימים לילדים, אירועים – תלוי בסוג האירוע.
  • קרוב לספריית פרנסואה מיטראן צ’יינה טאון של פריז מדרום, פארק Bercy והסינמטק פרנסז מצפון.

כתובת: 19 Rue des Frigos, 75013 Paris
https://www.les-frigos.fr/


קוקטייל סוף העולם ב-Atomic Cat

כולם שמעו על הברים ה”סודיים” א-לה-תקופת היובש, שמתחבאים מאחורי מסעדות. זה קונספט נחמד אבל הוא קיים כבר יותר מעשר שנים בפריז.

מה דעתכם על בר אפוקליפטי שלקח את העניין קצת ברצינות? ה-Atomic bar נפתח ב-2021, כמעין ריאקציה לאפוקליפסת הקוביד (ככה הם מכנים אותה). הבר נמצא נמצא מתחת לאדמה, כמו בונקר, ומעוצב כמו סט של סרט שמספר על מקום ששרד את סוף העולם. המקום מכיל בתוכו סצנה אלטרנטיבית רב-תחומית שמארחת קברט, הופעות חיות, ערבי תחפושות ועוד, לצד בר מצוין, צוות נחמד וכמה תמונות שתשמחו להוסיף לאינסטגרם או לפייסבוק שלכם. כדאי לעקוב אחרי התוכניה כי תמיד יש שם אירועים מיוחדים.

  • לא מתאים לילדים
  • קרוב לכיכר ורובע Bastille

https://www.atomic-cat-bar.com/
כתובת: 6 Pass. Thiéré, 75011 Paris

מועדון שתייה עם בעיית ריצה – Hashing

אם אתם אוהבים להכיר אנשים חדשים, לרוץ ולשתות, בביקור הבא שלכם בפריז הצטרפו לאחת מקבוצות האשינג בפריז, שמשלבות ריצה עם בירה והרבה הומור.

האשינג נוצר במקור על ידי קבוצת בריטים שהיו ברילוקיישן במלזיה בשנת 1938. הקונספט התפשט עם השנים וכיום יש למעלה מ-1,600 קבוצות Hash בכל רחבי העולם, כולל 15 בצרפת.

בכל מפגש, הרצים עוקבים אחרי סימונים שהושארו על מסלול הריצה. כדי לעשות את זה מעניין, יש חידות מטעות ושבילי שווא כדי להאט את הרצים המובילים. כל פרק זמן מסוים יש עצירת מנוחה, שבה מחכים בקבוקי בירה קרים, ובסוף המסלול כולם מתאספים ועורכים פיקניק או בראנץ’.

יש שתי קבוצות בסביבת פריז. האחת בסנט-קלוד, פרבר דרום-מערבי של פריז, שנקראת Sans Clue Hash. בדרך כלל הם רצים סמוך בין פריז לסנט-קלוד והמסלולים שלהם כוללים יותר טבע ומקומות פחות מוכרים וקסומים.

הקבוצה השנייה היא Hash House Harriers, שבדרך כלל רצים בתוך פריז.

קבוצת הסנס קלו רצה ביום ראשון וקבוצת ה-Paris Hash כל שבת שנייה של החודש.
שתיהן מקבלות בברכה מבקרים שכבר רצו בעבר בקבוצות אחרות וכאלה שזו הפעם הראשונה שלהם.

מה צריך להביא?
נעלי ריצה נוחות, אנגלית ברמה סבירה והכי חשוב – חוש הומור.

מומלץ ליצור קשר עם המארגנים דרך אתרי האינטרנט שלהם על מנת לדעת את המיקום המדויק, עלות ֿ(בדרך כלל מדובר על 5 יורו למשתתף) ופרטים נוספים.

  • לא מתאים לילדים
  • כתובת משתנה כל שבוע.

https://sanscluehash.fr/
https://parishash.wordpress.com/

פריז  אלטרנטיבית וגם קצת מסחרית

נכון לכתיבת שורות אלו, 2023, פריז נמצאת בעיצומה של הכנה לאולימפיאדת 2024 ובמקביל עוברת כבר כמה שנים תהליך ג’נטריפיקציה עמוקה, לטוב ולרע.  במציאות שכזו, כל מקום צריך להיות רווחי, או שאין לו זכות קיום והוא נעלם מהנוף.

לכן, כל מקום, גם אלטרנטיבי, צריך לפתח מודל עסקי להתמסחר. יש מקומות שיודעים למצוא את האיזון בין הרוח המקורית של המקום שהפכה אותו לפופולרי ובין רווחיות. עם זאת, יש מקומות ששמרו על השם אבל הפכו למשהו אחר לגמרי, שלעתים מאכזב. לצערי, החלטתי לא לכלול מספר מקומות שזכרתי לטובה מהשנים האחרונות, אבל התאכזבתי מהם במהלך התחקיר לכתבה הזו.

לפני ביקור באחד מהמקומות הבאים, אני ממליץ שתעשו גיגול קטן ותקראו את חוות הדעת העדכניות, על מנת להבין אם המקום מתאים לכם.

מחפשים עוד מקומות מוכרים פחות בפריז?

מוזמנים לקרוא את כתבתו של לירן על בתי הקולנוע ברחוב שמפוליון. במידה ואתם מחפשים מקומות סודיים נוספים, אתם מוזמנים לקרוא את הכתבה הסודות של פריז.

איזה ציון תתנו לכתבה?

ציון ממוצע 0 / 5. דירוג הכתבה: 0

אף אחד עוד לא דירג את הכתבה. רוצה להיות ראשונ/ה?

מצטער לראות שלא אהבת את הכתבה

אשמח מאוד לדעת מה לא אהבת בכתבה הזאת

איך אוכל לשפר את הכתבה?

הכתבות שהפרנקופילים הכי אהבו

אהבתם את הכתבות? עזרו לי להמשיך ליצור תוכן איכותי והזמינו את מה שאתם צריכים לטיול (לינה, כרטיסים וכו’) דרך  “ארגז הכלים” שלי. 

דילוג לתוכן