מדינה והעיר רבאט (מלטה) – אלפי שנות היסטוריה בכתבה קצרה אחת

מדינה והעיר רבאט (מלטה) - אלפי שנות היסטוריה בכתבה קצרה אחת
זמן קריאה משוער: 4 דקות

לעיר העתיקה מדינה ולרבאט (השכנה שלה) ישנה היסטוריה של יותר מ 2000 שנה (ויש אף שיאמרו 3000). זוהי היסטוריה מרתקת שכוללת כיבושים ומלחמות לצד בנייה, אומנות והתפתחות התרבות המלטזית. במידה מסויימת ההיסטוריה של מדינה ורבאט היא ההיסטוריה של מלטה כולה. לכן אם החלטתם לבקר שם מומלץ מאוד להכיר ולו מעט את ההיסטוריה מכיוון שכשתטיילו שם תוכלו לזהות אותה מכל עבר.

מכיוון שאנחנו חיים בעולם שבו לכולנו ישנה טווח קשב וריכוז של דג זהב ניסיתי לקצר ולהביא לכם רק את העובדות החשובות ביותר. אז לפני שנתחיל לפרט הנה סרטון שדי מסכם את ההיסטוריה של מדינה בכמה דקות:

העת העתיקה – פאולוס מנצר את מלטה

העיר שאתם רואים היום היא השביעית בשרשרת הערים שהתקיימו כאן. ככל הנראה שמדינה החלה בתור כפר ניאוליטי ובוודאות כמעט מוחלטת הייתה כאן גם מושבה פיניקית. אולם מי שיצר את העיר ה”רצינית” הראשונה היו הרומאים והם קראו לעיר מליטה (Melita), שפירושו דבש. בתקופה זו התרחש האירוע המכונן בתולדות מלטה שקבע את אופייה לדורות.

שאול התרסי, המוכר לנו יותר בתור פאולוס, נשלח לרומא להישפט על כך שניסה להפיץ את הנצרות אך בדרך האונייה נקלעת לסערה ועולה על שרטון. פאולוס וצוות הספינה מצליחים לשחות לחופי מלטה שם פוגשים אותם המלטזים ומביאים אותם אל פובליוס, אשר באותה עת שלט במלטה מטעם רומא. במלטה מתרחשים שני ניסים.

הכנסייה בנבנתה על המקום בו התגורר פאולוס הקדוש ברבאט.
הכנסייה בנבנתה על המקום בו התגורר פאולוס הקדוש ברבאט.

הנס הראשון מתרחש כאשר פאולוס ננשך על ידי נחש אך לא קורא לו כלום (ועל פי האמונה המקומית מאז אין במלטה נחשים). הנס השני קורה, כאשר פאולוס מצליח לרפא את אביו של פובליוס מקדחת. כתוצאה מכך תושבי מלטה כולם מתנצרים ופובליוס עצמו הופך להיות הבישוף הראשון של האי.

זוהי הסיבה מדוע גם אחרי מאות ואלפי שנות היסטוריה הבישוף של מלטה ממשיך לשבת במדינה ולא בשום עיר אחרת ומדוע ישנן לא מעט כנסיות ורחובות ואפילו חג אחד על שם פולביוס (שבנתיים גם קיבל את התואר “קדוש”).

ימי הביניים – כיבושים בלתי פוסקים

כאשר האימפריה הרומית מתמוטטת במהלך המאה ה-5 לספירה עוברת מלטה לידי האימפריה הביזנטית. אולם בשנת 870 כובשים את מלטה הערבים, אשר הגיעו מסיציליה, אותה כבשו יותר מ-30 שנה קודם לכן. הערבים מחליטים לחלק את העיר מליטה לשניים. כ-30% אחוז מהעיר הם מקיפים חומה ובונים מסביבה חפיר על מנת להגן עליה טוב יותר. לחלק הזה הם קראו מדינה (Mdina) שפירושה עיר מבוצרת. ואילו לפרבאר שלה הם קראו רבאט (Rabat).

במהלך המאה ה-11 מאבדים הערבים את אחיזתם בסיציליה ובשנת 1090 פולש למלטה דוכס סיציליה הנורמני רוז’ה ה-1 (Roger I 1031-1101) ומכריח את שליטי מלטה הערביים להפוך לוסאלים שלו. אולם אין זה מספיק ובשנת 1127 בנו רוז’ה ה-2 (1095-1154) מגרש את הערבים ממלטה וכל מה שנשאר מהם זו ההשפעה העצומה על השפה המלטזית (כ-70% ממנה באה מערבית).

פלאצו סנטה סופיה במדינה, אחד המבנים העתיקים ביותר במדינה שעוד קיים (הקומה הראשונה היא מהמאה ה-13).
פלאצו סנטה סופיה במדינה, אחד המבנים העתיקים ביותר במדינה שעוד קיים (הקומה הראשונה היא מהמאה ה-13).

במהלך מאות השנים שבאו אחר כך מלטה עוברת מיד ליד ומשושלת לשושלת, כאשר מי ששולט בסיציליה שולט גם במלטה (אפשר לומר שמלטה היא סוג של פרבר של סיציליה). השושלת הנורמנית באה לקיצה בשנת 1194 ובעקבותיה מגיעה שושלת הוהנסטאופן (1194-1266) ששלטה הן בסיציליה והן באימפריה הרומית הקדושה. השושלת הבאה היא שושלת בית אנז’ו אך היא מגורשת הן מסיציליה והן ממלטה כבר ב 1282 בעקבות אירועי “תפילת ערבית של סיציליה”.

השליטים הבאים של מלטה היו בית ארגון, אשר שלט עד שנת 1479, עת התחתנו פרדיננד מארגון ואיזבלה מקסטיליה ומלטה נשלטה על ידי קסטיליה שהפכה אחר כך לממלכת ספרד. בשנת 1492, בעקבות גירוש ספרד גורשו גם יהודי מדינה, אשר התגוררו שם במשך מאות רבות בשנים והיוו כרבע מאוכלוסיית העיר

1530-1798 ההוספיטלרים מגיעים למלטה (ונוטשים את מדינה)

עד שנת 1530 מדינה הייתה הבירה הבלתי מעורערת של מלטה אולם באותה שנה המצב משתנה באופן דרסטי. אחרי שגורשו מארץ הקודש, קפריסין ורודוס מקבל מסדר האבירים ההוספיטלרי היזדמנות נוספת, כאשר הקיסר קארל ה-5, מחליט לתת להם את מלטה בתמורה לכך שיגנו על הספינות הנוצריות בים התיכון. דמי השכירות, אם שאלתם, היו בז אחד בשנה שאבירי מלטה היו צריכים להביא לקיסר.

מכיוון שמדינה נמצאת במרכז מלטה רחוק מהים, היא לא כל כך התאימה לאבירי מסדר סן ג’ון (שהפכו בנתיים לאבירי מלטה). את מדינה החליפה העיר בירגו (Birgu), אשר נמצאת במפרץ הראשי של מלטה ומאוחר יותר עברה הבירה לוואלטה.

הקתדרלה של מדינה ביום סגרירי משהו.
הקתדרלה של מדינה ביום סגרירי משהו.

למרות כל זאת שמרה מדינה על חשיבותה מכיוון שישב בה הבישוף של מלטה ורוב אצילי מלטה המשיכו להתגורר בה. בשנת 1693 מתרחשת במדינה רעידת אדמה קשה וכתוצאה מכך חלקים גדולים ממנה נהרסים. כתוצאה מכך ראש מסדר אבירי מלטה ראמון פרלוס (Ramon Perellos y Roccaful 1637-1720) מחליט להשקיע לא מעט כספים בשיפוץ מדינה ובונה את הקתדרלה שלה מחדש כך שתהיה יותר מפוארת מאי פעם.

1798 ועד ימינו: צרפתים, אנגלים ומלטזים

בשנת 1798 מגיע נפוליאון למלטה ומצליח לכבוש אותה בלי לירות כדור אחד. משם ממשיך נפוליאון למצריים וארץ הקודש אך משאיר במלטה חיל מצב. על פי פקודתו החלו הצרפתים לבזוז את כנסיות מלטה מה שגרם להתמרמרות רבה בקרב התושבים המקומיים שהיו קתולים אדוקים. כתוצאה מכך התמרדו המלטזים וקראו את האנגלים לעזרה. לאחר כשנתיים של מצור נאלצו הצרפתים להיכנע ולעזוב את האי.

בין השנים 1800-1964 הייתה מלטה תחת השלטון אנגלי. במהלכו עברו מעט מרכזי הממשל שעוד נשארו במדינה אל וולטה ומדינה הפכה לעיר מנומנמת ויפה. למזלה הגדול מדינה לא הופצצה באופן מאסיבי על ידי הגרמנים בזמן מלחמת העולם השנייה ולכן רוב רובה נשמר לדורות הבאים.

בשנת 1964 קיבלה מלטה עצמאות מבריטניה ומדינה מהווה את אחת הערים החשובות ביותר בה. למרות מה שרבים חושבים זוהי עיר חיה ונושמת למרות שנראה שהזמן קפא בה לפני כמה מאות שנים. תוכלו ללמוד עוד על העיר הזאת באמצעות מסלול טיול במדינה שיצרתי במיוחד בשבילכם.

מחפשים מה עוד לעשות במלטה?

כפי שבוודאי כבר גיליתם (ואם לא אז תגלו בקרוב) יש כל כך הרבה מה לעשות במלטה וקשה מאוד לבחור בין מגוון האטרקציות והפעילויות. אבל אל דאגה, עשיתי את העבודה בשבילכם ואספתי את האטרקציות והפעילויות הכי שוות שיש. תוכלו למצוא אותן בכתבה מה לעשות במלטה?

מחפשים מלון במלטה?

אספתי בשבילכם כמה מלונות מומלצים על מנת למנוע מכם נפילות לא נעימות. אולם לפני שאתן לכם את ההמלצות שלי, צריך לענות על שאלה חשובה אחת: היכן במלטה כדאי לכם להתגורר? את התשובה על השאלה הזאת והמלצות שלי לגבי בתי מלונות במלטה ניתן למצוא בכתבה היכן כדאי לחפש מלון במלטה.

מוזמנים ליצור איתי קשר

מתכננים טיול לצרפת?
מוזמנים להיכנס ל"ארגז הכלים" שלי שמכיל שורה של אתרים אמינים להזמנות מלונות, כרטיסים, רכבים וכל דבר נוסף שתזדקקו לו לבניית טיול מושלם.
רוצים לא לפספס אף כתבה?
הרשמו לעלון שלי ותתחילו לקבל כתבות מרתקות כל שבוע לאימייל. כבונוס אשמח גם לתת לכם בחינם את ההרצאה שלי "טיול בפריז בעקבות מולייר".​
הפרנקופיל
בואו נשמור על קשר

הכתבות המעניינות ביותר, מידע על טיולים בצרפת, הרצאות, ערבי שאנסונים ועוד דברים שפרנקופילים אוהבים אצלך במייל פעם (או מקסימום פעמיים) בשבוע.

ואם זה לא שכנע אותכם…

מי שנרשם כעת יקבל את הרצאה שלי על טיול בפריז בעקבות מולייר בחינם!