החלון המיסתורי בעיר רבאט

החלון המסתורי שבעיר רבאט.
זמן קריאה משוער: 3 דקות

אם תטיילו לכם ברחובות המקסימים של רבאט תגיעו לבניין שמשכן היום את הארכיב הלאומי של העיר (הוא נמצא ממש לא רחוק מכנסיית פרנציסקוס הקדוש). בחזית האלגנטית של המבנה תבחינו בקשת ומתחתיה חלון מוזר עם מתקן מסתובב.

החלון המסתורי שבעיר רבאט.
החלון המסתורי שבעיר רבאט.

מה הוא החלון הזה ולמה שימש המתן? את התעלומה הזאת אפתור לכם היום.

מה הוא Hospital?

זמן רב לפני שהבניין שימש את הארכיב של רבאט הוא היה שייך לבית החולים שבעיר. והאמת, המילה בית חולים (תרגום למילה הלועזית Hospital), איננה המילה שמתארת בצורה מדוייקת את המבנה. במאות ה-16, 17 ו 18 המילה Hospital תיארה בעצים בית מחסה בו אנשים משולי החברה (עניים, משוגעים, זונות לשעבר ועוד) כמו גם אנשים חולים, מצאו לעצמם מחסה. דוגמא טובה לכך הם צמד בתי החולים Bicêtre ו Salpêtrière, אשר לפני ששיכנו בתוכם חולים שימשו בתי מחסה לעניים, זונות בדימוס ומשוגעים.

אחת מהאוכלוסיות הכי חסרות ישע מאז ומתמיד היו הילדים היתומים ובמיוחד התינוקות. בחלק ניכר מהמכרים הילדים איבדו את הוריהם למחלה או תאונה אולם במקרים רבים אחרים, הילד היה נולד מחוץ לנישואים ואף אחד מהוריו לא רצה או לא יכל לגדל אותו.

אחת הדוגמאות הכי מפורסמות לכך הוא הפילוסוף המפורסם דאלבמר (Jean le Rond d’Alembert 1717-1783), אשר ננטש בילדותו על מדרגות הכנסייה על ידי אימו, אשת החברה והקורטיזנה מדאם דו טנסין (Claudine Guérin de Tencin
1682-1749), מכיוון שנולד כתוצאה מקשר מחוץ לנישואים עם האביר דסטוש.

בתי הילדים האסופים הללו נקראו, כאמור Hospitals ומטרתם הייתה לגדל את הילדים הללו ולהעניק השכלה טובה לבנים או שידוך טוב לבנות. בית האסופים המפורסם ביותר, ככל הידוע לי, הוא Hospitale de la pieta שבוונציה, אשר התפרסם בזכות המורה למוזיקה שלו אנטוניו ויולדי, אשר יצר בין כתליו לא מעט יצירות מוזיקליות נהדרות. בואו נשמע קטע קטן מאחת מהיצירות הדתיות המפורסמות ביותר של ויולדי שהולחנו במיוחד בשביל היתומות אותן לימד:

הפתרון לתעלומת החלון המסתורי של רבאט

ואחרי שקפצנו לרגע לונציה בואו נחזור לרבאט על מנת להבין מה תפקידו של אותו חלון מסתורי בבניין בית החולים של רבאט.

אחת הבעיות הגדולות בבתי היתומים/אסופים עליהם כתבתי קודם היא לוגיסטית במהותה: כיצד ניתן להשאיר את התינוק באופן כזה שזהות האם לא תתגלה, על מנת שלא תיווצר שערוריה? במקרה של דאלמבר עליו כתבתי קודם, אימו השאירה אותו על מדרגות הכנסייה בבוקר דפקה על הדלת וברחה. למזלו של דלאמבר לא מדובר היה ביום קר או גשום במיוחד ואחד מהכמרים פתח את הדלת במהרה. אולם מה היה קורה לאותו תינוק אם אף אחד לא היה שם באותו רגע? הוא הרי היה יכול להירטב ולחלות או להיחטף על ידי כלב משוטט.

ברבאט פתרו את הבעיה באמצעות החלון, אשר נקרא רוטה (La Ruota) אותו ראינו בתחילת הכתבה. כאשר אישה הייתה מעוניינת למסור את תינוקה לאימוץ כל מה שעליה היה לעשות הוא להניח את התינוק בתוך המתקן העגול ולמשוך בידית. המתקן היה מסתובב ב 180 מעלות כך שהתינוק היה מוצא את עצמו בתוך המבנה. במקביל היה נשמע צילצול פעמון, אשר הופעל על ידי המתקן והודיע לעובדי בית המחסה שתינוק חדש הגיע. כך יכלה האם לתת את תינוקה לאימוץ בצורה בטוחה מבלי שזהותה תתגלה.

אמא עומדת למסור את תינוקה באמצעות ה"רוטה" שבבית החולים ברבט. צולם במוזיאון העינויים שבעיר מדינה.
אמא עומדת למסור את תינוקה באמצעות ה”רוטה” שבבית החולים ברבט. צולם במוזיאון העינויים שבעיר מדינה.

בית החולים הזה ששימש גם בית יתומים קיים ברבת עוד מהמאה ה-14 והחלון הנ”ל קיים משנת 1615. תינוקות שנמסרו לבית היתומים הזה נשלחו בבגרותם ללמוד משלוח יד במצודת ריקאסולי (Ricasoli) ואילו הבנות למדו רקמה ומלאכות בית עד גיל 20. דרך אגב, אחד משמות המשפחה הפופולריים ביותר במלטה הוא Spitieri והיסטוריונים מאמינים שמדובר בקיצור השם Hospitalieri ושאלו צאצאים של תינוקות שנאספו לבית היתומים הזה.

החל מהמאה ה-19, עת החלו האנגלים לשלוט במלטה ירדו מספר ההריונות הבלתי רצויים באי (אולי זה היה בגלל הגישה הפריג’ידית של הויקטוריאנים כלפי סקס? השערה מעניינת). השימוש בגלגל פסק לחלוטין בסוף המאה ה-19 ובמקרים של הריונות בלתי רצויים ניסו המלטזים בכל כוחם לארגן נישואי בזק או במקרה הגרוע ביותר היה נמסר הילד למשטרה.

ואםאתם במלטה ותרצו לראות “אילוסטרציה” לשימוש “ברוטה”, אתם מוזמנים להגיע למוזיאון העינויים בעיר מדינה עליו כתבתי במסלול טיול בעיר מדינה.

מחפשים מה עוד לעשות במלטה?

כפי שבוודאי כבר גיליתם (ואם לא אז תגלו בקרוב) יש כל כך הרבה מה לעשות במלטה וקשה מאוד לבחור בין מגוון האטרקציות והפעילויות. אבל אל דאגה, עשיתי את העבודה בשבילכם ואספתי את האטרקציות והפעילויות הכי שוות שיש. תוכלו למצוא אותן בכתבה מה לעשות במלטה?

מחפשים מלון במלטה?

אספתי בשבילכם כמה מלונות מומלצים על מנת למנוע מכם נפילות לא נעימות. אולם לפני שאתן לכם את ההמלצות שלי, צריך לענות על שאלה חשובה אחת: היכן במלטה כדאי לכם להתגורר? את התשובה על השאלה הזאת והמלצות שלי לגבי בתי מלונות במלטה ניתן למצוא בכתבה היכן כדאי לחפש מלון במלטה.

מוזמנים ליצור איתי קשר

מתכננים טיול לצרפת?
מוזמנים להיכנס ל"ארגז הכלים" שלי שמכיל שורה של אתרים אמינים להזמנות מלונות, כרטיסים, רכבים וכל דבר נוסף שתזדקקו לו לבניית טיול מושלם.
רוצים לא לפספס אף כתבה?
הרשמו לעלון שלי ותתחילו לקבל כתבות מרתקות כל שבוע לאימייל. כבונוס אשמח גם לתת לכם בחינם את ההרצאה שלי "טיול בפריז בעקבות מולייר".​
הפרנקופיל
בואו נשמור על קשר

הכתבות המעניינות ביותר, מידע על טיולים בצרפת, הרצאות, ערבי שאנסונים ועוד דברים שפרנקופילים אוהבים אצלך במייל פעם (או מקסימום פעמיים) בשבוע.

ואם זה לא שכנע אותכם…

מי שנרשם כעת יקבל את הרצאה שלי על טיול בפריז בעקבות מולייר בחינם!