העיירה רבאט (Rabat) נחשבת לאחות הפחות מוכרת של העיר המרשימה מדינה (Mdina) ולכן לא מעט אנשים שמבקרים במלטה נוטים לדלג עליה וחבל. אולם דווקא פרנקופילים שיחליטו להגיע לשם יזכו בהפתעה מרעננת בדמות הארמון Casa Bernard, בו התגורר רופא צרפתי מהמאה ה-18. כפי שתראו הארמון הזה שימש לא רק כמשכן לאדם צרפתי אלא הוא גם מכיל לא מעט שכיות חמדה צרפתיות.
ההיסטוריה של Casa Bernard
אומנם רוב הארמון נבנה במהלך המאה ה-16 (פלוס תוספות במהלך המאה ה-18) הרי שחלקים ממנו עתיקים הרבה יותר. הארמון עצמו שוכן ככל הנראה על שרידים של וילה רומאית שממנה נשארה רק הבאר אותה ניתן למצוא באחד החדרים בקומה התחתונה.
מעבר לזה הארמון מכיל גם חצר ובה מגדל שמירה מהמאה ה-13. מטרתו של המגדל הייתה להתריע מפני פיראטים. מסתבר שעד המחצית השנייה של המאה ה-16 מלטה סבלה לא מעט מפיראטים שהגיעו מצפון אפריקה במטרה לחטוף את האיכרים שעבדו בשדות ולמכור אותם לעבדים. וכך האדם שעמד על ראש המגדל יכל היה לראות את הפיראטים נוחתים על חופיה הדרומיים של מלטה, לצלצל בפעמוני ההזעקה ולאפשר לאיכרים להתחבא בין חומותיה של מדינה.
בשנת 1723 הגיע למלטה רופא צרפתי בשם סלבדור ברנאר (Salvadore Bernard) במטרה להפוך לרופאו האישי של ראש מסדר האבירים של מלטה מנואל דה וילנה (António Manoel de Vilhena). בתמורה לשירותיו קיבל ד”ר ברנאר את הבית ומאז ועד סוף המחצית הראשונה של המאה ה-20 היה הבית שייך לו ולמשפחתו. זוהי הסיבה שהבית נקרא על שם הרופא.
בשנת 1993 קנו את הבניין האדון וגב’ מאגרי ובמאמץ והשקעה רבים הצליחו לשחזר את הבניין המקסים ותכולתו. מכיוון שעלות אחזקת הבניין היא גבוהה החליטו הזוג לפתוח אותו לתיירים וכך גם אתם תוכלו לטייל שם ולהנות מיופיו של המקום.
גן עדן לפרנקופילים
כשנכנסים ל Casa Bernard מגלים שלא באתם לסתם מוזיאון אלא לבית חי ונושם. בכניסה יקבלו את פניכם לא פחות ולא יותר מאשר בעלי הבית המקסימים. הם יחד עם המדריכה (מורה בפנסייה שמתגוררות ממול) ישמחו לשתף אותכם בכל הסודות של הבית. ובכלל, ההרגשה במהלך הסיור שהמדריכים נהנים כאן לא פחות מהמטיילים עצמם (במיוחד אם המטיילים הם חובבי היסטוריה ואומנות).
במהלך הסיור תגלו כמה וכמה חדרי אירוח ושינה, כאשר כל אחד ואחד מהם מכיל לא מעט יצירות אומנות מרשימות. אין ספק שלבעלי הבית ישנו טעם מצויין ואיתו הם הצליחו לאסוף לא מעט ציורים וחפצי אומנות שרובם מגיעים מהמאות ה-17, 18 ו-19.
אחרי שתגלו לא מעט ציורים איטלקיים (כולל ציורים מהסדנא של קרווג’יו) אתם תתחילו להיתקל בלא מעט חפצי אומנות הקשורים לתרבות הצרפתית. דוגמא לכך היא תמונה של השחקנית המפורסמת רשל ( Rachelle Felix) אותה ניתן לראות בצילום למעלה. מדובר באחת מהשחקניות המפורסמות ביותר בפריז של המאה ה-19 מצויירת כאן בעודה משחקת את שולמית. בקיר שליד תמצאו תמונה נוספת הפעם זו של איזמרלדה, אחת הדמויות החשובות בספרו של ויקטור הוגו “הגיבן מנוטרדאם”.
אולם כל זה הוא רק מתאבן לקראת הדבר האמיתי. באחד החדרים בקומה השנייה פגשתי לא פחות ולא יותר מאשר ציור מקורי של אליזבת’ ויז’ה לברן, אשר ציירה, בין השאר, פורטרטים של מארי אנטואנט. אותי הגילוי הזה פשוט ריגש ושמחתי מאוד למצוא חתיכה קטנה של צרפת אי שם במלטה.
הסיור נמשך קרוב לשעה ובמהלכו למדנו לא רק על חפצי האומנות המיוחדים שבבית אלא גם על חיי היום יום של תושבי מלטה (מה הם לבשו, מה אכלו וכיצד הצליחו להיפטר מאורחים נודניקים שצצו להם פתאום). אני שהגעתי לבית הזה לגמרי במקרה פשוט התמוגגתי הן מהבית והן מההדרכה המלבבת.
לכן אני ממליץ לכם בחום רב על ביקור בבית הזה בטיול הבא שלכם למלטה.
מידע על הבית
כתובת: 46 Triq San Pawl, Ir-Rabat
שעות פתיחה: פתוח בין יום שני וליום שבת בין השעות 10:00-16:00.
למידע נוסף אתם מוזמנים להיכנס לאתר של הבית.
מחפשים מה עוד לעשות במלטה?
כפי שבוודאי כבר גיליתם (ואם לא אז תגלו בקרוב) יש כל כך הרבה מה לעשות במלטה וקשה מאוד לבחור בין מגוון האטרקציות והפעילויות. אבל אל דאגה, עשיתי את העבודה בשבילכם ואספתי את האטרקציות והפעילויות הכי שוות שיש. תוכלו למצוא אותן בכתבה מה לעשות במלטה?
מחפשים מלון במלטה?
אספתי בשבילכם כמה מלונות מומלצים על מנת למנוע מכם נפילות לא נעימות. אולם לפני שאתן לכם את ההמלצות שלי, צריך לענות על שאלה חשובה אחת: היכן במלטה כדאי לכם להתגורר? את התשובה על השאלה הזאת והמלצות שלי לגבי בתי מלונות במלטה ניתן למצוא בכתבה היכן כדאי לחפש מלון במלטה.