ארסן לופן: האמת ההיסטורית מאחורי הסדרה של נטפליקס

לופן (Lupin) - האמת ההיסטורית מאחורי הסדרה החדשה של נטפליקס
זמן קריאה משוער: 10 דקות

פרנקופילים שנשארים בארץ ומתגעגעים לפריז? אפשר לגשת לנטפליקס על מנת לקבל מעט צילומים של עיר האורות, אשר יעזרו להתגבר מעט על הגעגועים. היתה לנו את אמילי בפריז – סדרה עם צילומים יפהפיים בשילוב עם עלילה ומשחק, איך לומר בעדינות? שנויות במחלוקת…

שודרה גם הסדרה “10% אחוז” (או באנגלית Call My Agent). שם קיבלנו עלילה אינטליגנטית ומשחק משובח, אולם כמות הצילומים מעיר האורות הייתה מוגבלת ורוב הסדרה צולמה במשרד בו מתרחשת מרבית העלילה.

לבסוף, נטפליקס הצליחה להביא סדרה שמשלבת צילומים נהדרים של פריז יחד עם משחק טוב ועלילה שלא מביישת את האינטליגנציה. אני מדבר כמובן על הסדרה לופן (Lupin), המבוססת על סיפורי ארסן לופן, בכיכובו של עומאר סי (Omar Sy) המוכר לנו מהסרט המצליח “מחוברים לחיים” (עליו כתבתי במאמר סרטים צרפתיים מומלצים לימי הסגר).

אם עוד לא יצא לכם לשמוע על הסדרה הנה ה”בקרוב” שלה (בחרתי בסרטון עם דיבוב לאנגלית על מנת שאלו שאינם יודעים צרפתית יוכלו להבין על מה מדובר. בפועל תוכלו לראות את הסדרה בצרפתית עם כתוביות בעברית):

מבלי לעשות ספויילרים רבים מדי, עלילת הסדרה עוסקת בגנב ג’נטלמני בשם אסאן דיופ, אשר שואב השראה מהרפתקאותיו של ארסן לופן ויוצא להתנקם במיליונר פלגריני שהפליל את אביו וגרם לו להתאבד.

הנקמה מתחילה כאשר אסאן גונב מחרוזת מפוארת, שהייתה שייכת למארי אנטואנט וכיום שייכת לאותו מיליונר, היישר ממוזיאון הלובר. מכאן צריך לשאול כל פרנקופיל את עצמו – מי היה אותו ארסן לופן (Arsène Lupin), אשר היווה השראה לגיבור הסדרה והאם המחרוזת אותה גנב אסאן באמת התקיימה או שמא זו המצאה של כותבי הסדרה?

את התשובה לשאלות הללו נגלה מיד, והדרך אליה עוברת במעלית הזמן שתיקח אותנו למאה ה-19 ומאוחר יותר היישר אל זמנה של מארי אנטואנט.

ארסן לופן והסיפור מאחוריו

השם המלא של הסדרה המוצגת בנטפליקס היא Lupin: dans l’ombre d’Arsène או בתרגום לעברית, לופן בצילו של ארסן. בעיניי, גיבור הסדרה מזכיר הרבה יותר את הרוזן ממונטה קריסטו, אולם העיסוק בדמותו הבדיונית של ארסן לופן מחייבת אותנו להסביר למי שלא מכיר מי היה אותו גנב ג’נטלמני, וכיצד הוא בא לעולם.

זמן רב לפני שנוצרה דמותו של ארסן לופן, דיברה כל צרפת על רוקמבול (Rocambole), גיבור ספריו של הסופר הצרפתי פונסון דה טראיי (Pierre Alexis Ponson du Terrail 1829-1871). אותו רוקמבול היה הרפתקן שנון, אשר החל את חייו בצד הלא נכון של החוק אך בהמשך שינה את דרכיו והתחיל לעזור לאנשים ולהלחם ברוע.

רוקמבול מופיע על כריכת הספר "הדרמות של פריז" שמהווה את הראשון בסדרה ארוכה של ספרים בכיכובו.
רוקמבול מופיע על כריכת הספר “הדרמות של פריז” שמהווה את הראשון בסדרה ארוכה של ספרים בכיכובו.

סדרת הספרים שעסקה בהרפתקאותיו של רוקמבול, נכתבה בתקופת שלטונו של נפוליאון השלישי וזכתה להצלחה עצומה. ההצלחה הייתה כה גדולה עד אשר היא הביאה ללידתה של המילה rocambolesque, שפירושה סיפור הרפתקאות פנטסטי ומפתיע. פונסון דה טראיי אף לקח השראה מהדמות אותה הוא יצר ובעת מלחמת פרוסיה צרפת הוא ברח לאחוזתו ליד העיר אורליאן וניהל משם מלחמת גרילה כנגד הגרמנים (ללא הצלחה יתרה). בסופו של דבר הוא נאלץ לברוח לבורדו שם מת בראשית 1871, אך נקבר בבית הקברות של מונמארטר שבפריז.

דמותו של רוקמבול היוותה השראה ללא מעט סופרים ברחבי אירופה. אחד מהם היה ארתור קונאן דוייל, אביו מולידו של הבלש האגדי שרלוק הולמס. דמותו של הולמס כל כך הצליחה עד שהיא האפילה על דמותו של רוקמבול וגיבורי ספרי הרפתקאות אחרים שהתפרסמו בשלהי המאה ה-19 וראשית המאה ה-20.

עורך המגזין Je Sais Tout (או בעברית “אני יודע הכל”)  חיפש “תגובה צרפתית הולמת” ופנה לסופר הצרפתי מוריס לבלן (Maurice Marie Émile Leblanc 1864-1941), אשר היה מוכר עד כה בתור כותב סיפורים קצרים (מקורות ההשראה העיקריים שלו היו סופרים נטורליסטים דוגמת מופסאן ופלובר).

לבלן נענה לאתגר ויצר את דמותו של ארסן לופן, גנב ג’נטלמני המסוגל להחליף זהויות במהירות, להסתנן לתוך החברה הגבוהה ולגנוב את תכשיטיה. בקיצור, הוא היה סוג של רובין הוד צרפתי, ללא התרומה לעניים אך עם הרבה יותר קלאס.

הסיפור הראשון בו כיכב ארסן לופן פורסם בהמשכים במגזין החל מיולי 1905 והפך להצלחה מיידית. כשנה לאחר יציאתו יצא סיפור נוסף שבו הוא פוגש את שרלוק הולמס בכבודו ובעצמו (שם הסיפור הוא “שרלוק הולמס מגיע מאוחר מידי”). ארתור קונאן דוייל לא ראה בעין יפה את השימוש בדמות שלו ובעקבות תביעת זכויות יוצרים חזר הבלש המפורסם לסיפורי ארסן לופן והפעם בתור ארלוק שולמס.

שנים רבות אחר כך (בשנת 2008, אם נרצה לדייק), לאחר שפגו כל זכויות היוצרים על שתי הדמויות הללו, הוציאה חברת Frogwares את משחק ההרפתקאה הממוחשב Sherlock Holmes Vs Arsène Lupin שבו הבלש המפורסם מנסה למנוע מהגנב המפורסם לשדוד שורה של יצירות אומנות מפורסמות ממוזיאונים באנגליה. הנה סרטון קצר מהמשחק:

https://youtu.be/K2w2hxc-sCE

אם יתחשק לכם לראות אם שרלוק הולמס עומד במשימה שלו ומצליח לעצור את ארסן לופן אתם מוזמנים להציץ בסרטון המלא שמציג את כל המשחק מתחילתו ועד סופו:

בעקבות ההצלחה, הקדיש מוריס לבלאן את רוב זמנו לכתיבת סיפורים בהם כיכב ארסן לופן, ועד מותו בשנת 1941 הוא הספיק לפרסם 21 ספרים בכיכובו של הגנב המפורסם. ארסן לופן הפך את לבלן לאדם עשיר ומכובד והוא אף זכה לקבל את אות לגיון הכבוד מהממשלה הצרפתית בעקבות הצלחת ספריו.

באופן לא מפתיע, בעקבות סדרת הספרים המצליחה הופיע ארסן לופן בכמה סרטים. הנה הסרט האחרון משנת 2004 בכיכובו של רומן דורי (Romain Duris):

ולבסוף, אי אפשר לדבר על ארסן לופן ולא להזכיר את השיר המפורסם של ז’אק דוטרון ( Jacques Dutronc):

אין זה מפתיע שנטפליקס החליטה לקחת את דמותו המפורסמת והפכה אותה לבסיס לסדרה לופן, אשר שוחררה לקהל הרחב בינואר 2021. אומנם הסדרה איננה עוסקת בדמותו של ארסן לופן עצמו, אולם גיבור הסדרה מושפע ממנו ופועל בדיוק כמוהו.

מכיוון שאני לא רוצה לעשות ספויילר למי שעוד לא צפה בסדרה, הרשו לי לעבור יחד אתכם ל”כוכבת” השנייה של הסדרה, הלא היא המחרוזת המפורסמת של מארי אנטואנט.

היכנסו נא שוב אל מעלית הזמן, אנחנו חוזרים אל המאה ה-18.

שערוריית מחרוזת היהלומים של המלכה

לפני שנתחיל לדבר על אותה מחרוזת, אשר מככבת בסדרה לופן, חשוב לי לומר שהסיפור שלה ושל השערוריה העצומה, אשר ליוותה אותה הוא ארוך מסובך, ומכיל לא מעט פרטים ואנשים. על מנת לא להפוך את הכתבה הזאת לארוכה מדי, החלטתי לפשט מעט את הסיפור ולוותר על חלק מהפרטים, במטרה להביא לכם את הפרשה באופן הפשוט והקל ביותר להבנה.

הכל החל כאשר לואי ה-15 החליט להפתיע את המאהבת שלו מדאם דו בארי (Madame du Barry) ולהזמין לה מחרוזת יהלומים מפוארת במחיר אסטרונומי (כ-15 מיליון יורו של ימינו). לצערה ולצערם של אלו שעסקו במלאכה, המלך מת בשנת 1774 מבלי שהספיק לשלם לצורפים שארל אוגוסט במר (Charles Auguste Bohmer) ופול בסאנז’ (Paul Bassange).

העתק של שרשרת היהלומים של המלכה, אשר מככבת בסדרה לופן. ניתן למצוא אותה היום בטירת ברטיי (Chateau de Breteuil).
העתק של שרשרת היהלומים של המלכה, אשר מככבת בסדרה לופן. ניתן למצוא אותה היום בטירת ברטיי (Chateau de Breteuil).

באופן טבעי פנו שני הצורפים הללו אל מארי אנטואנט, אשתו של המלך החדש לואי ה-16 וחובבת אופנה ידועה, והציעו לה לקנות את מחרוזת היהלומים. המלכה סירבה בכל תוקף לקנות את התכשיט היקר, מכיוון שלטענתה ניתן היה לעשות עם הכסף הזה דברים מועילים יותר כמו לקנות ספינות לצי הצרפתי. יש הטוענים שהסיבה לסירוב לא הייתה החסכנות של המלכה, אלא העובדה שהמחרוזת יועדה למדאם דו בארי אותה היא תיעבה.

כתוצאה מסירובה של מלכת צרפת, שני הצורפים מצאו את עצמם בבעיה עצומה. הם השקיעו כסף רב במחרוזת היהלומים ואף נכנסו לחובות. אם היו מפרקים את המחרוזת ומוכרים את יהלומיה הם היו מפסידים לא מעט כסף אולם באותו זמן רק מעטים יכלו להרשות לעצמם לקנות את המחרוזת בשלמותה. כצעד של יאוש הם הציעו כסף רב למי שיכול לעזור להם למכור את המחרוזת וכאן נכנסה לתמונה הגברת דה לה מוט ולואה (Jeanne de Valois-Saint-Rémy comtesse de La Mote 1756-1791).

המזימה מתחילה

ז’אן דה לה מוט ולואה הייתה צאצאית רחוקה של בנם הלא חוקי של המלך שארל ה-9 (שלט בין השנים 1560-1574) ומארי טושה (Marie Touchet 1549-1638). כאשר הגברת לא עסקה במעשי נוכלות, היא חיממה את משכבם של כמה מהאנשים החשובים ביותר בחצר המלכות ובהם הקרדינל דה רואהן (Louis René Édouard de Rohan 1734-1803), נצר למשפחת רואהן המפורסמת.

זא'ן דה לה מוט ולואה. המח המרכזי מאחורי שערוריית המחרוזת
זא’ן דה לה מוט ולואה. המח המרכזי מאחורי שערוריית המחרוזת

אותו קרדינל היה בעבר שגריר צרפת באוסטריה והצליח להסתכסך הן עם הקיסרית מאריה תרזה והן עם בתה, הלא היא מארי אנטואנט. כעת, כל מה שרצה אותו קרדינל הוא לזכות שוב בקרבתה של המלכה. ז’אן דה לה מוט החליטה לנצל את רצונם של הצורפים למכור את שרשרת היהלומים לכל המרבה במחיר ואת רצונו של הקרדינל להתקרב למלכה. התוצאה הייתה תוכנית נועזת, אשר אפילו ארסן לופן בכבודו ובעצמו היה שמח לאמץ.

ז’אן מצליחה לשכנע את הקרדינל שהיא מקורבת למארי אנטואנט ושתוכל לתווך ביניהם. הקרדינל החל לשלוח מכתבים למלכה ואילו ז’אן ענתה לו בחזרה תוך זיוף של כתב ידה של מארי אנטואנט. הקרדינל לא שם לב לזיוף ולעובדה שבמכתבים הרשמיים המלכה חותמת אך ורק בשמה הפרטי (במכתבים אותם הוא קיבל התנוססה החתימה של “מארי אנטואנט דה לה פראנס”) ומתחיל להאמין שאוטוטו המלכה תסלח לו.

השיא של המזימה נראה כאילו נלקח מאופרה קומית של מוצארט. ז’אן דה ולואה גורמת לקרדינל להאמין שהמלכה תפגוש אותו בגני ארמון ורסאי, בעוד שמי ששיחקה את תפקיד המלכה בפועל הייתה יצאנית אשר דמתה למארי אנטואנט מבחינה חיצונית. בעת הפגישה סיפרה ה”מלכה” לקרדינל שהיא מעוניינת מאוד לקנות את מחרוזת היהלומים המפורסמת אך חוששת לעשות זאת באופן ישיר, על מנת לא להיתפס כבזבזנית בעת שהמצב הכלכלי בצרפת הוא בכי רע.

הקרדינל דה רוהאן הסכים לקנות את שרשרת היהלומים בשם המלכה תמורה כ-20 מיליון לירות, כאשר הסיכום היה שהסכום ישולם בסופו של דבר על ידי המלכה. השרשרת עברה לז’אן, אשר הייתה אמורה להעבירה למלכה אך במקום זאת מכרה מיד את האבנים בשוק השחור.

כעבור מספר חודשים פנו הצורפים בבקשה מהמלכה להסדיר את התשלום עבור השרשרת. מארי אנטואנט המופתעת הודיעה שהיא מעולם לא הזמינה את התכשיט, מעשה הנוכלות מתגלה ופורצת שערוריה שעתידה לחסל את המעט שנותר מתדמיתה של מארי אנטואנט.

השערוריה, המשפט והסוף המסתורי של ז’אן דה לה מוט ולואה

בעקבות תלונתם של הצורפים על כך שלא קיבלו את הכסף שהובטח להם על ידי הקרדינל דה רואהן, זומן איש הכנסיה אל ארמון ורסאי. לאחר דו שיח קצר שבמהלכו טען שהמלכה ביקשה ממנו לקנות בשמה את המחרוזת, הוא נעצר והושלך לבסטיליה. בעקבות המעצר החלה חקירה שבמהלכה נעצרה ז’אן דה לה מוט יחד עם אנשים אחרים, אשר שיתפו איתה פעולה וכעבור מספר חודשים החל המשפט של כל המעורבים.

אם המשפט אמור היה לטהר את שמה של המלכה, הרי שהוא השיג בדיוק את ההפך. הקרדינאל דה רואהן הצליח לצאת זכאי (בין השאר בגלל שהיה ביחסי חברות קרובים עם שופטיו) והדבר גרם לצרפתים לחשוב שהייתה זו המלכה, אשר ניצלה את תמימותו של הקרדינל על מנת להשיג את המחרוזת היקרה.

כתוצאה מכך, דעת הקהל, אשר עוד קודם לא ממש נטתה לכיוונה של מלכת צרפת, הפכה לעוינת מאוד. השנאה הזאת, אשר באה לידי ביטוי באין סוף פמפלטים ופשקווילים.כתוצאה מכך כאשר עלתה מארי אנטואנט על מדרגות הגליוטינה מעטים היו תושבי פריז אשר הזילו עליה דמעה.

להבדיל מהקרדינל דה רואהן, ז’אן דה לה מוט יצאה אשמה במשפט ונידונה למאסר ולצריבת האות V (קיצור של Voleuse או בעברית גנבת) על כתפה. לאחר כשנה הצליחה ז’אן לברוח מהכלא מחופשת לנער והצליחה להגיע ללונדון, שם היא פירסמה בשנת 1789 את זכרונותיה שמהווים כתב אישום חריף כנגד מארי אנטואנט.

בשנת 1791 מוצאת ז’אן את מותה בצורה מפתיעה כתוצאה מנפילה מחלון בית מלון בלונדון, בו התחבאה מפני הנושים הרבים שצברה. האם הייתה זו תאונה או שמישהו המקורב למלך ולמלכה דאג להשתיק אותה לתמיד? כנראה שלעולם לא נדע את התשובה. המחרוזת, בכל מקרה, אבדה לעד, אולם אם תרצו לראות שחזור שלה תוכלו לעשות זאת אם תבקרו בשאטו דה ברטיי (Chateau de Breteuil).

מקומות בפריז המופיעים בסדרה לופן

אחד מהיתרונות בסדרה הזאת הם צילומי פריז. ואין דבר כיף יותר מאשר לבקר במקומות, אשר הופיעו בסדרה שאהבתם, נכון?

רשמו בפניכם את המקומות העיקריים בפריז, בהם צולמה העונה הראשונה של הסדרה:

מוזיאון הלובר

מוזיאון הלובר אליו פרץ גיבור הסדרה על מנת לגנוב את המחרוזת של המלכה.
מוזיאון הלובר אליו פרץ גיבור הסדרה על מנת לגנוב את המחרוזת של המלכה.

לכאן הגיעה המחרוזת של המלכה (אשר נראית שונה לחלוטין מהמקור דרך אגב) ומכאן היא גם נגנבת על ידי אסן גיבור הסדרה (לא אספר לכם כמובן כיצד זה נעשה). חלק ניכר מהפרק הראשון בסדרה מתרחש במוזיאון הזה ובעיני הצילומים שנעשו מבפנים ובמיוחד מבחוץ, פשוט נהדרים.

אם תרצו לקרוא עוד על המוזיאון הזה אתם מוזמנים להיכנס לכתבה מוזיאון הלובר בפריז – כיצד הוא נולד ואיך אפשר לשרוד אותו?.

גני לוקסמבורג

138388772 4846484412093389 3440835197679034356 o

בגן הזה נפגש גיבור הסדרה עם בתו של פלגריני, האיש האחראי לכל צרותיו. הגנים צולמו בעת הסתיו ואני בטוח שלא מעט פרנקופילים יתענגו על הצבע השלכתי המיוחד שלהם.

אתם מוזמנים לקרוא את הכתבה גני לוקסמבורג – מסלול טיול בגן האהוב ביותר של פריז.

מוזיאון ניסים דה קמונדו

מוזיאון ניסים דה קמונדו. צילם: צבי חזנוב
מוזיאון ניסים דה קמונדו. צילם: צבי חזנוב

יוצרי הסדרה השתמשו בבניין המקסים הזה, אשר נבנה בשנת 1914 בתור העתק של ארמון הטריאנון, על מנת להפכו לאחוזה שבה מתגורר אדון פלגריני, אויבו של גיבור הסדרה. ביום יום שוכן כאן מוזיאון ניסים דה קמונדו, אחד המוזיאונים האהובים עלי בפריז וניתן לקרוא עליו בכתבה הזאת.

פארק מונסו

שדירת העמודים הקורינתיים ליד אגם מיניאטורי בפארק מונסו. צילם: צבי חזנוב
שדירת העמודים הקורינתיים ליד אגם מיניאטורי בפארק מונסו. צילם: צבי חזנוב

כאן מבלים גיבור הסדרה ומי שתהפוך לאשתו ולאם בנו. אין ספק שמדובר בבחירת לוקיישן מצוינת, מכיוון שמדובר באחד הגנים הרומנטיים ביותר של פריז. ניתן לקרוא עוד על הפארק הקסום הזה בכתבה פארק מונסו (Parc Monceau) – טיול בגן האהוב עלי בפריז.

עיריית הרובע ה-3 של פריז

עיריית הרובע ה-3 של פריז. צילם: צבי חזנוב
עיריית הרובע ה-3 של פריז. צילם: צבי חזנוב

כאן מצליח אסן דיופ לחטוף את מפקח המשטרה, אשר היה אחראי על הפללת אביו. מדובר במבנה מקסים, אשר נבנה בתקופת נפוליאון השלישי, וגם הגן שנמצא ממש ממול ראוי בהחלט לביקור. אם כבר הגעתם לשם במהלך הטיול הבא שלכם לפריז, אני ממליץ בחום לעשות את מסלול הטיול בעקבות מדאם דה סבינייה, אשר מתחיל ממש לא רחוק משם.

הרחובות ליד כנסיית סן וינסן דה פול

כנסיית סן וינסן דה פול. צילום: צבי חזנוב
כנסיית סן וינסן דה פול. צילום: צבי חזנוב

ממש לא רחוק מהכנסייה הזאת מתחיל מרדף, אשר מסתיים על גגות פריז, בו גיבור הסדרה בורח מרוצח, אשר נשלח לחסלו. אם תרצו לבקר בשכונה הלא מתויירת אך המקסימה הזאת, אני ממליץ לכם על מסלול הטיול פתאום יוצא אדם מהגאר דו נור ומתחיל ללכת.

מלון Park Hyatt Paris Vendome

במלון המפואר הזה, שנמצא ממש לא רחוק מכיכר ונדום, הוחזק הבן של לופן. אם במקרה מתחשק לכם להתאכסן בו תוכלו לקבל עליו מידע נוסף ולהזמין חדר באמצעות הקישור הזה.

פארק בוט שומון

האגם של בוט שומון. צילם: יואל תמנליס
האגם של בוט שומון. צילם: יואל תמנליס

בפארק הזה התבקש גיבור הסדרה לגנוב את הצמיד של אשתו ושם, במקדש שנמצא על ראש הצוק, הוא נתן את הצמיד לבתו של פלגריני (הנבל הראשי של הסדרה). תוכלו לקרוא על על הגן הזה באמצעות הכתבה פארק דה בוט שומון – ממזבלה לפארק מופלא.

מוזיאון ד’אורסה

השעון של מוזיאון ד'אורסה. צילום: יואל תמנליס
השעון של מוזיאון ד’אורסה. צילום: יואל תמנליס

מכאן נגנב (או שלא נגנב) הציור המפורסם של פיסארו. אם תרצו לקרוא עוד על המוזיאון הנפלא הזה, אתם מוזמנים להיכנס לכתבה מוזיאון ד’אורסה – כך בונים מוזיאון מושלם.

הקטקומבות של פריז

כאן התחבאו לופן והחבר שלו מפני המשטרה שניהלה נגדם מרדף. הכניסה לקטקומבות היא מכיכר Denfert Rochereau ואם תרצו לבקר שם אתם מוזמנים ללחוץ על הקישור הזה.

תיאטרון השאטלה (Châtelet)

בתיאטרון השאטלה מתרחשת “המערכה האחרונה” של הסדרה שבסופה הטובים מנצחים והרעים מפסידים (מצטער על הספויילר אבל לא חשבתם שבסדרה כזאת יתרחש משהו אחר, נכון?).

אפרופו תיאטרון השאטלה, הרשו לי להמליץ לכם על סרט שכמו לופן, מסתיים גם הוא שם ושמו “הקונצרט”:

מחפשים מה עוד לעשות בפריז?

  • אם סיימתם לבקר בכל המקומות שהופיעו בסדרה לופן ואתם מחפשים מסלולי טיול נוספים אתם מוזמנים להיכנס לדף מסלולי הטיול באתר.
  • אם אתם מחפשים מידע על אטרקציות, מלונות, מסעדות, קניות וכל דבר אחר אותו ניתן לעשות בפריז, אתם יותר ממוזמנים להיכנס לפריז למטייל, המדריך המלא שלי לעיר האורות.

מוזמנים ליצור איתי קשר

מתכננים טיול לצרפת?
מוזמנים להיכנס ל"ארגז הכלים" שלי שמכיל שורה של אתרים אמינים להזמנות מלונות, כרטיסים, רכבים וכל דבר נוסף שתזדקקו לו לבניית טיול מושלם.
רוצים לא לפספס אף כתבה?
הרשמו לעלון שלי ותתחילו לקבל כתבות מרתקות כל שבוע לאימייל. כבונוס אשמח גם לתת לכם בחינם את ההרצאה שלי "טיול בפריז בעקבות מולייר".​
הפרנקופיל
בואו נשמור על קשר

הכתבות המעניינות ביותר, מידע על טיולים בצרפת, הרצאות, ערבי שאנסונים ועוד דברים שפרנקופילים אוהבים אצלך במייל פעם (או מקסימום פעמיים) בשבוע.

ואם זה לא שכנע אותכם…

מי שנרשם כעת יקבל את הרצאה שלי על טיול בפריז בעקבות מולייר בחינם!